Katumus ja usko ja luottamus armoon

Ei ketään kielletä katumasta syntejänsä, sillä kuinka voisimme me parantaa itsemme, jos emme katuisi syntejämme? Mutta kristityt eivät saa kuitenkaan syntiensä tähden joutua epätoivoon ja ryöstää Herralta Kristukselta Hänen kunniaansa, se on, heittäytyä surumielisyyteen, vaan hänen tulee lujasti uskoa ja luottaa Jeesuksen Kristuksen armoon ja ansioon.

Luther kirjoittaa 51:sen psalmin selityksessä: "Kun olet langennut, ja synti kipeästi koskee sydäntäsi, silloin on aika luottaa Jumalan armoon eikä pelätä; sillä koko meidän elämämme riippuu Jumalan armosta ja laupeudesta."

Samoin kirjoittaa hän: "Älköön syntinen syntiensä tähden liiaksi pelätkö Jumalaa, vaan luottakoon hän turvallisesti Hänen armoonsa, sillä Hän on sovitettu meidän kanssamme Poikansa kuoleman kautta."

Samaten kirjoittaa Luther: "Kristityn tulee armonopista saada sellainen mieli ja rohkeus, että hän uskaltaa sanoa: jos olenkin itsessäni syntinen, en ole kuitenkaan rakkaassa Herrassani Jeesuksessa Kristuksessa mikään syntinen, sillä Jumala antoi Hänet minulle vanhurskaudeksi." (Ks. 2. Kor. 5:21, Jeremia 23:6, 33:15, 16: "Herra on meidän vanhurskautemme", sulku allekirjoittaneen lisäys.)

Stefan Prätorius, Uskovaisten Hengellinen Aarre-aitta, s. 435-436, SLEY, 1925.

8 kommenttia

 • Reino Suni sanoo:

  Jeesus. ” Syntiä ei sellaisenaan ole ”.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Reino, onko toisen tappaminen sinusta väärin ja syntiä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Markuksen evankeliumi: 10:19 Jeesus: Käskyt sinä tiedät: ’Älä tapa’, ’Älä tee huorin’, ’Älä varasta’, ’Älä sano väärää todistusta’, ’Älä toiselta anasta’, ’Kunnioita isääsi ja äitiäsi’.”

   Luukkaan evankeliumi: 18:20 Jeesus: Käskyt sinä tiedät: ’Älä tee huorin’, ’Älä tapa’, ’Älä varasta’, ’Älä sano väärää todistusta’, ’Kunnioita isääsi ja äitiäsi’.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Hyvä blogi, kiitos Mika!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Mika

  Prätoriuksen teksti on erinomaista.

  Kiitos sinulle sen esille nostamisesta!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Se on täytetty. Joh. 19:30

  Kuule, sinä raskautettu sielu, kaikki on jo täytetty. Niin sinun Jeesuksesi on sanonut. Sovituksen suurena päivänä se oli hänen viime tervehdyksensä rauhattomalle suvulle, suvulle, joka oli sitä rauhattomampi, kun se ei edes rauhantarvettansa tuntenut. Mutta jos hän nyt on kaikki täyttänyt, mitä autuuteesi kuuluu, vieläpä, jos hän on ansainnut sinulle itse autuuden, sanohan, mikä on jäänyt tehtäväksesi? Ei muu kuin luottaa hänen sanaansa, uskoa hänen täyttäneen kaikki (Joh. 17:4) ja ottaa vastaan hänen ansaitsemansa autuus. (Joh. 1:12, 2. Kor. 6:1, 1. Tim. 1:15)

  Johannes Bäck, Armoa armosta, s. 79-80, SLEY, 1966. Sulut ovat allekirjoittaneen lisäys.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Joka minua syö, elää minun kauttani. Joh. 6:57

  Kun saamme ravintomme Kristuksesta, hänen voimansa tulee meidän voimaksemme. Kun saat ravintosi viljasta, viljan voima tulee sinuun ja sinun voimaksesi. Nauti ravintosi Kristuksesta ja mene sitten elämään; silloin Kristus elää sinussa auttaen köyhiä, puhuen totta, taistellen taistelut ja voittaen kruunun.

  Phillips Brooks, Hiljaisiin hetkiin, Päivä, 1996.

  Ilmoita asiaton kommentti