Vihapuhe

Eilen ilmestyneen Kotimaan sivulla neljä kerrottiin, että piispa Irja Askola sai paljon vihapuhetta osakseen.

Monesti vihapuhetta ei esitetä omalla nimellä vaan jotenkin piilosta. Tällä kertaan tähän blogikirjoitukseen kommentin voi laittaa myös K24:ssä kommentoivat nimimerkit; muissa blogikirjoituksissa poistan nimimerkkien tai heidän omalla nimellä tulevat kommentit.

Aihetta voi käsitellä usealla tavalla. Harvemmin kukaan meistä joutuu vihapuheen kohteeksi. Nyt voitaisiin saada kokemusta miltä tuntuu, kun sinua ja minua haukutaan ja pilkataan. Jokainen osallistujan pitää ymmärtää, että tähän blogikirjoitukseen mahdollisesti tulevat vihapuhekommentit voi ottaa leikillä, vaikka osa niistä olisi totisinta totta ja menee ihon alle.

Minä en kommentoi ollenkaan tässä blogikirjoituksessa. Kommentteja saa osoittaa ainoastaan blogikirjoituksessa mukana oleville eli blogistille ja kaikille kommentoijille. Ensimmäinen kommentoija saa pelkästään herjata tai muuten kommentoida minua. Seuraavalla kommentoijalla on kaksi kohdetta. Sitten on kolme mahdollista kohdetta jne. Kuitenkin niin, että yhdellä nimellä saa laittaa ainoastaan yhden kommentin mukana oleville. Tosin yksi ja sama henkilö voi kommentoida usealla eri nimimerkillä yhden kerran kullakin. Muuta talonmieshommia en tee kuin poistan ylimääräiset kommentit tai kommentit sellaiselle, joka ei ole mukana. Toisen herjaukseen ei kohde voi itse vastata, koska silloin kommentoisi toisen kerran tässä blogikirjoituksessa.

Ehkä vihapuhe on niin vierasta täällä tai mahdollisuus tulla vihapuheen kohteeksi ei tunnu mukavalta, joten voi olla ettei tule yhtään kommenttia.

 

5 kommenttia

 • Kari Paukkunen sanoo:

  Vihainen ensimmäinen kommentti blogistille:

  Minulla ei ole tarve herjata tai vihata ketään. Keskustelut kuitenkin käsittelevät aiheita, jotka herättävät intohimoja joka suuntaan. Teologiset näkemykset voivat poiketa ja poikkeavat toisistaan. Joku voi kokea, että mielipide, joka ei ole samassa linjassa oman ajatuksen kanssa, on ”vihapuhetta”. Jokaisella on oma hipiä, ohut vai paksu nahka? Kuka kokee vihana, kuka haasteena kohdata eri mieltä oleva kommentoija?

  Tarkennan,

  Minuun ei ole kohdistunut vihapuhetta. Miten vihapuhe määritellään? ”Minun ” kastettani ja ehtoollisen viettoa on blogeilla halveksittu ja mitätöity. Ne ovat turhennetut. Onko se ollut vihapuhetta, ei ? Halveksunta ei ole tietysti kohdistunut minuun henkilökohtaisesti, vaan kokonaisten kirkkokuntien opetukseen.

  Vastaavasti perusteltuani omaa uskonoppiani, minut on ajettu ulos (kommenttini poistettu toistuvasti) blogilta. En koe tätä vihana, mutta saamani palautteen mukaan omat kommenttini erilaisista uskonoppiin liittyvistä näkemyksistä on koettu henkilöön kohdistuvaksi panetteluksi sekä halveksunnaksi, jopa vihaksi.

  Pyydän anteeksi kaikilta, jotka ovat kokeneet tulleensa vihapuheen kohteeksi taholtani. Olen ymmärtänyt, että täällä voi olla eriäviä mielipiteitä ilman, että ne tulkittaisiin vihapuheeksi.

  Väittely voi kai jatkua? Vihapuhetta ei tietenkään voida pitää yllä!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Evankeliumi ja sen julistaminen on rakkauden osoitusta lähimmäiselle, ei siinä viha puhetta voi olla, Jeesuksen sanat ovat pelastukseksi kaikille jotka ottavat ne vastaan, toisille ne on loukkaukseksi ja sydämen kovuuden takia ne koetaan vihapuheena, vihattiinhan aikanaan Jeesusta ja ei ihme että Hänen seuraajiaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Minulle myös käsite ” vihapuhe ” on jäänyt hämäräksi. Tekoälylläkään ei ole tunteita, joten sekään ei kykene vihan tunteita välittämään. Jonkin s. postin vastaanottaja voi tuntea vihantunteita, mutta ne ovat hänen omia tunteitaan, eikä välttämättä lainkaan lähettäjän kokemia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Vilkaistaanpa, mitä netistä löytyy: ”Kielitoimiston sanakirjan mukaan vihapuhe on varsinkin vähemmistöihin kohdistuvaa vihaa tai suvaitsemattomuutta ilmaisevaa tai niihin yllyttävää puhetta.” Mitä se viha sitten on? Tutkitaanpa: ”Viha on voimakas pahansuopuus, suuttumus, raivo, vastenmielisyys tai muu senkaltainen tunne jotain asiaa tai henkilöä kohtaan.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  ”Te olette isästä perkeleestä, ja isänne himoja te haluatte noudattaa, hän oli murhaaja alusta asti, ja totuudessa se ei pysy, koska siinä ei totuutta ole.”

  ”Te kyykäärmeen sikiöt, kuka teitä neuvoi pakenemaan tulevaista vihaa.”

  ”Te valkeiksi kalkitut haudat, sisältä täynnä saastaa ja laittomuutta ” ”Maljani te kyllä juotte, mutta ette tee mitä minä sanon. ”

  Miltä tämä tuntuu, kun se kääntyy takaisin, osoittamaan sormella itseä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit