Pohdintaa ym.

Tämän vuosikymmenen kapinoivasta nuorisosta tulee seuraavan vuosikymmenen kalkkiintuneita yhteiskunnan tukipylväitä.

John R. W. Stott

Monet nuoret poliitikot ”rauhoittuvat”, kun heille tulee lisää ikää. Heistä tulee silloin yhä kiinteämpi osa vallitsevaa yhteiskunnallista ja taloudellista systeemiä. Näin on käynyt selvästikin esim. Björn Wahlroosille.

Soitin joskus vuosia sitten Vasemmistoliiton kansanedustajille ja sanoin heidänkin tulojensa perusteella olevan työläiskapitalisteja. Osa myönsi näin olevan, osa taas ei. Joku väitti, että kommunistista ei tule silloinkaan kapitalistia, vaikka hän tulisi kuinka rikkaaksi.

Joskus uutisissa sanottiin Kuuban edesmenneen johtajan Fidel Castron kuukausipalkan olleen 30 euroa. No, hänellä kyllä taisi olla valtion täysi ylläpito.

Kuuban kuuluisimpia vallankumousjohtajia on ollut myös Keke Vaara. (Che Guevara). Minulla on kaksiosainen hänen elämästään ja kuolemastaan kertova mielenkiintoinen elokuva.

Kun opiskelin Kauhajoella hierojaksi, kämppis kertoi tuntemastaan kommunistista (joka oli muuten miljonääri). Tämä kommunisti joutui sairaalaan ja ihan tosissaan pelkäsi sairaalapapin vievän ja varastavan kaikki hänen rahansa. Hän varmaankin ajatteli kaikkien pappien olevan varkaita.

28 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Kapitalistista riistoa? Porin Terveystalossa kun käy lääkärillä, pelkkä toimistomaksu on nykyisin suurempi kuin kelakorvaus.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Ihmisten luokkatietoisuus on kokemukseni mukaan usein sidoksissa lapsuudenkodin sosiaaliseen asemaan enemmänkin kuin objektiivisiin seikkoihin. Minulla oli pitkään työtoveri, joka oli suorittanut samantasoisen akateemisen lopputukinnon kuin minäkin ja oli minun laillani vakituisessa virassa. Objektiivisten seikkojen perusteella kuuluimme molemmat ylempään keskiluokkaan. Minulle tämä oli itsestäänselvyys, koska olin aikuisena samassa sosiaaliluokassa kuin vanhempanikin, mutta tuo kolleegani samaistui selkeästi työväenluokkaan, koska koti oli ollut työläiskoti, ja taustansa mukaisesti hän myös omasi vasemmistolaisen maailmankatsomuksen. Tämmöinen tilanne ei liene harvinainen säätykierron kokeneiden kohdalla, tapahtuipa säätykierto sitten ylöspäin tai alaspäin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Eikö muuten varsinkin äärivasemmiston edustajilla ole usein sellainen käsitys, että papit ja uskovaiset ovat pahimpia taantumuksen edustajia? Niiden joukossa, jotka käyvät säännöllisesti seurakunnan tilaisuuksissa, on kyllä selvästi tutkimusten mukaan vähiten vasemmistopuolueisiin kuuluvia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Minua vähän naurattaa esim. Jörn Donnerin sutkaus eräässä televisio-ohjelmassa vuosikymmeniä sitten. Hän sanoi, että jos ei pidä seksistä, täytyy tai pitää käydä kirkossa. Ikään kuin asia olisi näin yksinkertainen, sillä voihan sitä nauttia seksistä vaikka kuinka paljon hyvässä avioliitossa. SKDL oli myös joskus 1960-luvulla puolue, johon Jörn Donner (1933-2020) kuului.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Tänään on kansainvälinen Ihmisoikeuksien Päivä. Kunnioittakaa kaikkia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Mitä eroa on kunniottamisella ja rakastamisella?

   Siis lapsia käsketään kunnioittamaan vanhempiaan, kun taas lähimmäisiä tulee rakastaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Kunnioita isääsi ja äitiäsi

   Jumala on antanut isän ja äidin tehtävälle erityisarvon, joka ylittää kaiken muun arvon ja aseman, missä ihminen voi olla. Hän ei käske vain rakastaa, vaan myös kunnioittaa vanhempia. Veljiä, sisaria ja ylipäänsä lähimmäisiä koskevista Jumalan käskyistä suurin on se, että heitä on rakastettava. Hän siis erottaa isän ja äidin kaikista ihmisistä maan päällä ja asettaa heidät rinnalleen. Kunnioittaminen on näet paljon suurempi asia kuin rakastaminen, koska siihen ei sisälly pelkästään rakkautta, vaan myös majesteettiin kohdistuvaa kuuliaisuutta, nöyryyttä ja pelkoa. Hän ei myöskään käske vain puhutella vanhempia ystävällisesti ja kunnioittavasti, vaan ennen kaikkea ilmaista ja osoittaa sekä ajatuksin että teoin, miten suuressa arvossa heitä pidetään, nimittäin Jumalan jälkeen kaikkein ylimpinä. Sillä sitä, jota on koko sydämestä kunnioitettava, on pidettävä todella suuressa arvossa.

   Iso katekismus

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   No johan oli selitys, siis onko kunnioittaminen rakkautta suurempaa, ei mielestäni.

   Voisin sanoa että kunnioittaminen on aseman tuomaa ja rakkaus on vapaaehtoista, siis onko liikennesääntöjen kunnioittaminen suurempaa kuin niiden rakastaminen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Isä ja äiti ovat erityisessä asemassa verrattuna muihin ihmisiin. Ovathan he ihmisiä, joista sinä ja minä olemme syntyneet.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n syys- lokakuussa tehty kysely ja tutkimus:

  Vastanneista 44 prosenttia sijoittaa itsensä poliittisesti oikeistoon, 34 prosenttia vasemmistoon ja 22 prosenttia keskelle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Saamme vanhemiltamme ilmeisesti paljon enemmän, kuin luokka-ajattelun. Sieltä tulee tempperamentti ja myös monet kiinnostuksen kohteet ja kyvyt toimia. Lapsi, joka on elänyt erossa biologisista vanhemmistaan saattaa silti toimia monissa asioissa elämässään hyvin saman suuntaisesti, kuin he. Harrastukset ja työalat voivat olla olla yllätävän saman kaltaisia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  ”Veri tuottaa sovituksen, koska sielu on siinä.” 3. Moos. 17:11.

  Suhteemme Jeesuksen vereen ratkaisee iäisen onnemme tai onnettomuutemme. Omistaa tai hyljätä osallisuutensa tähän vereen on samaa kuin olla iäisesti pelastettu tai iäisesti kadotettu. Mitä sanoo Johannes? ”Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan veri puhdistaa meidät kaikesta synnistä.” Auttaako se meitä tulemaan puhtaiksi? Ei, se puhdistaa meidät. Kehottaako se meitä puhdistumaan? Ei, itse veri puhdistaa meidät. Puhdistaako se meidät synnin himosta? Ei niin, veri puhdistaa meidät synnistä. Niin kyllä, hengellisen uneliaisuuden ja hitauden synnistä? Ei, käyttäkää vain silmiänne: kaikesta synnistä. Verikö ? Niin, niin veri. Te luulette, että Kristuksen huolenpito tekee meidät puhtaiksi. Mutta apostoli Johannes on toista mieltä. Te saarnaatte, että juuri Kristuksen oppi tekee puhtaaksi. Ei, Johannes sanoo, että hänen verensä puhdistaa meidät synneistämme. Te sanotte: ”Kristuksen seuraaminen.” Ei, hänen verensä, hänen verensä. Ja tälle verelle, teidän kaikkien on se myönnettävä, uskovaisten ja uskottomien, verta kammoavien ja verellä vihmottujen, tälle verelle tunnustetaan tässä voima voida puhdistaa, kokonaan puhdistaa kaikesta synnistä. (1. Joh. 1:7)

  FRIEDRICH WILHELM KRUMMACHER

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Siis eikö nyt Pyhälle Hengelle anneta mitään roolia eli kuinka on mahdollista olla hengen johdatettavana?

   1 Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat. 2 Sillä elämän hengen laki Kristuksessa Jeesuksessa on vapauttanut sinut synnin ja kuoleman laista. 3 Sillä mikä laille oli mahdotonta, koska se oli lihan kautta heikoksi tullut, sen Jumala teki, lähettämällä oman Poikansa syntisen lihan kaltaisuudessa ja synnin tähden ja tuomitsemalla synnin lihassa, 4 että lain vanhurskaus täytettäisiin meissä, jotka emme vaella lihan mukaan, vaan Hengen. 5 Sillä niillä, jotka elävät lihan mukaan, on lihan mieli, mutta niillä, jotka elävät Hengen mukaan, on Hengen mieli. 6 Sillä lihan mieli on kuolema, mutta hengen mieli on elämä ja rauha; 7 sentähden että lihan mieli on vihollisuus Jumalaa vastaan, sillä se ei alistu Jumalan lain alle, eikä se voikaan. 8 Jotka lihan vallassa ovat, ne eivät voi olla Jumalalle otolliset.(Room.8)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen. sanoo:

   Etkö siis hyväksy näitä Raamatunjakeita 3. Moos. 17:11 ja 1. Joh. 1:7?. Jeesus sanoo myös Pyhästä Hengestä: Hän on minut kirkastava. Joh. 16:14.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen. sanoo:

   Jeesus: Totuuden Henki … on todistava minusta. Joh. 15:26.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Mika Rantanen selitäppä nyt suomen tai vaikkapa savon kielellä mitä FRIEDRICH WILHELM KRUMMACHER oikein selittää, kuinka veri puhdistaa kaikesta synnistä?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen sanoo:

   Jeesuksen veressä itsessään on voima puhdistaa kaikesta synnistä. Jeesuksen veri on vuotanut kaikkien ihmisten puolesta (2. Kor. 5:15, Hebr. 2:9). Uskolla otamme tämän valmiin puhdistuksen (Hebr. 1:3) vastaan. Silloin Jumala puhdistaa sydämet uskolla. (Apt. teot 15:9) ”Me uskomme Herran Jeesuksen armon kautta pelastuvamme.” (Apt. teot 15:11)

   Minua kiinnostaisi, Ari, tietää mihin seurakuntaan sinä kuulut? Vai kuulutko mihinkään?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Mika Rantanen tuot esille Jeesuksen veren puhdistuksen kaikesta synnistä, nomitä ovat nuo ”kaikki synnit”, selitä tuo kansantajuisesti?

   Asetan tähän nyt vaihtoehtoja, siis kaikki ennen tehdyt synnit eli ennen uskoontuloa vai vielä uskoontulon jälkeenkin saa kaikki synnit anteeksi, siis ne joita tietää tehneensä ja myös ne joita ei tiennyt/pitänyt synteinä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mika Rantanen. sanoo:

   Kiitos, Ari, keskustelusta. Nyt se loppuu täällä

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne. Jos mahdollista on ja mikäli teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien ihmisten kanssa. Room. 12:10, 18

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Sinä olet luonut minut sisintäni myöten, äitini kohdussa olet minut punonut. Minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, muotoni kuin syvällä maan alla, mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut. Ps. 139:13-16.

  Sinä olet ihme. Ei ole toista kaltaistasi, olet mestarin kallisarvoinen taideteos. Olethan hänen ainutlaatuinen luomuksensa, johon hän on laittanut sydämensä ja rakkautensa. Voit inhota itseäsi ja ajatella olevasi ruma ja hylättävä. Voit pitää itseäsi tyhmänä tai huonona tai lahjattomana. Voit verrata itseäsi toisiin ja todeta olevasi mitätön.

  Jumalan silmissä olet kuitenkin kaunis ja rakastettava. Hän sulkee sinut syliinsä ja vakuuttaa sinulle: ”Sinä olet minun, eikä kukaan ryöstä sinua minun käsistäni.” Olet saanut hahmosi äitisi kohdussa Jumalan käsityönä. Pieninkään luusi ei ole Luojallesi vieras. Jokainen päiväsi on ollut kirjoitettuna hänen kirjaansa, ennen kuin ensimmäinenkään niistä oli tullut. Olet Jumalalle kallisarvoinen. Sinun ei tarvitse siksi koskaan halveksia itseäsi.

  Juha Vähäsarja, Joka päivä Jumalan kämmenellä, s. 292-293, SLEY-Kirjat, 2005.

  Ilmoita asiaton kommentti