Pimeä jouluaamu, kylmä kirkko, lämmin ja valoisa joulu!

Savonlinnan alueen ja Kerimäen jouluperinteeseen kuuluu jouluaamun perinteinen joulukirkko maailman suurimmassa puukirkossa, Kerimäen kirkossa. Joulukirkko on jouluaamuna klo 7.

Olen esitellyt matkailijoille mahtavaa kirkkoa ja todennut pilke silmäkulmassa, että olemme ekologisia ja että siksi meillä on kirkossa aurinkolämmitys! Moni on nyökkäillyt hyväksyvästi ja sitten hymyillytkin, kun olen kertonut, mitä "aurinkolämmitys" tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, että aurinko lämmittää kirkon. Milloin se paistaa enemmän, on kirkossakin enemmän lämmintä. Milloin paistaa vähemmän, on kirkossakin "lämpötila" sen mukainen.

Jouluaamuna Kerimäen kirkossa voi olla ns. nollakeli eli aika vilpoista. Mutta joku jouluaamu on ollut vieläkin raikkaampaa eli kirkon lämpötila on ollut - 20 C tai jopa enemmän miinusasteita! Monet jouluaamut olen itsekin miettinyt pukeutumista, kun liturgisessa asussa olemme kuitenkin joulukirkkoa toimittaneet. Kanttorille puhaltimet puhaltavat hieman lämpöä sormille, mutta papille ei sitäkään. Toisaalta kanttorin suoritus soittaa kylmässä kylmillä uruilla ja koskettimilla on myös melkoinen!

Jouluaamuna klo 7 on yleensä vielä aivan pimeää. Kerimäen kirkossa sähkövaloa on vain kirkon kuorissa. Muuten kesällä toimitaan kuten lämmityksenkin kohdalla eli auringon varassa. Jouluaamuna kirkon upeat, J.D. Stenbeckin suunnittelemat viisi kynttiläkruunua varustetaan kynttilöin. Samoin seinälampetit ja niin kirkkoa valaisee jouluaamuna noin 470 kynttilää! Kirkon keskiosa onkin valaistu, mutta sivummalla parvien alla on melko hämärää. Siksi kirkkoväkeä kehotetaan ottamaan myös omia lamppuja mukaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana jouluaamuna Kerimäen joulukirkkoon on tiensä löytänyt melkoinen joukko, noin 500-1000 hengen joukko vuodesta ja säästä riippuen. Alueen hotellit järjestävät kuljetuksen vierailleen joulukirkkoon.

Kerimäellä maailman suurin puukirkko on kylmä, jouluaamu  pimeä, mutta juuri tuossa joulukirkossa joulun valo ja lämpö ovat monen kävijän mielestä erityisesti läsnä. Joulun valo loistaa lähes 500 kynttilästä - ja erityisesti seimen Lapsesta!

"Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus." (Jes. 9:1-2, Jouluaamun profetiasta).

Iloista ja rauhaisaa Kristuksen syntymäjuhlaa!

Toivo Loikkanen

https://www.puruvesi.net/2017/12/17/kerimaen-kirkko-valaistaan-oikeilla-kynttiloilla-mukaan-saa-tuoda-myos-omia-lyhtyja-ja-lamppuja/#comment7563

1 kommentti

  • https://www.puruvesi.net/2017/12/17/kerimaen-kirkko-valaistaan-oikeilla-kynttiloilla-mukaan-saa-tuoda-myos-omia-lyhtyja-ja-lamppuja/#comment7563 Itse toimitan tänä vuonna jouluaaton sanajumalanpalveluksen, joka on 24.12. klo 15 Kerimäen talvikirkossa. Jouluaamuna pappina on Leena Paintola ja kanttorina molemmissa Maria padatsu. Tervetuloa molempiin!

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Toivo Loikkanen

    Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.