Päivämies - Taivaslaulu

"Rakas Vuokko, blogisi seuraajat  aina ajoittain pyytävät kommentteja VL-äideiltä itseltään. 

No, tässä tulee yksi, koskien Pauliina Rauhalan Taivaslaulu-kirjaa ja sen saaman huomion herättämiä ajatuksia. Tosin VL-uskoni aitoudesta saattaa tulla epäileviä lausuntoja. Ehkä minun katsotaan olevan rikkaviljaa eikä kirjoitukselleni sen takia anneta mitään arvoa. Toivottavasti kuitenkin joku kanssasisar tai -veli rohkaistuu vastaamaan. En kirjoita pahoin aikein, pesän likaamistarkoituksessa tai katkeruudella. Minua huolestuttaa se, että uskolle asetetaan ehtoja, jotka voivat olla paitsi yksittäisten ihmiskohtaloiden kannalta tuhoisia myös Jumalan Sanan vastaisia.

Mielenkiintoista on tässä Rauhalan esikoisteoksen mediamylläkässä on se, etten olisi tiennyt Taivaslaulu-kirjasta MITÄÄN, jollei siitä olisi kirjoitettu Päivämiehessä, vanhoillislestadiolaisen kristillisyyden lehdessä. Käyn satunnaisesti lukemassa uutisotsikoita niin iltapäivälehtien kuin Ylenkin nettisivuilta, mutta tämä kirjauutuus oli mennyt minulta kokonaan ohitse. Havahduin vasta siihen, kun Päivämiehessä, ainakin kolmessa eri kirjoituksessa, otettiin kantaa kyseiseen kirjaan. Osassa suoraan, toisissa epäsuoremmin. Jos tarkoitus oli, että uskovaiset kiertäisivät kirjan kaukaa, ainakin minun kohdalla kävi päinvastoin. Haluan ehdottomasti lukea Taivaslaulun! Paitsi että aihe kiinnostaa, myös kirjailijan saama hyvä palaute tarinan lohdullisuudesta ja kauniista kielestä kiehtoo. Mutta ei siitä sen enempää.

Minulla olisi kysymys kaikille vanhoillislestadiolaisille. En voi ottaa asiaa esille seuroissa, seurakuntapäivillä tai sisarilloissa, koska en ole tarpeeksi vahva kestämään persoonaani tai perheeseeni mahdollisesti kohdistuvia tuomioita tai arvosteluja. Kysyn sitä täällä paljon parjatussa Internetissä, kasvottomana ja nimettömänä. Älköön kanava sinänsä vaikuttako vastausten sävyyn tai sisältöön. Jos viestini luettuani koet, etten ole oikeasti uskomassa, niin olen pahoillani. Varo kuitenkin tuomitsemasta, ettei sinua tuomittaisi. En nyt kerro tässä lapsuudenperheeni tai nykyisen talouteni kokoa, koska ajattelen, ettei se oikeasti voi kertoa, olenko minä tai ovatko vanhempani, puolisoni tai lapseni elävässä uskossa. Olen kuitenkin äiti, vanhoillislestadiolaisessa perheessä kasvanut ja kristillisyyden toiminnassa edelleen mukana, puutteineni ja lahjoineni. Koen tämän yrttitarhan hakomajan hengelliseksi kodikseni, paikaksi, jossa on oikeaa sydämen uskoa mutta myös inhimillisyyteen kuuluvia valuvikoja. En osoittele majaa syyttävin sormin, vaan mietin - ehkä yhdessä sinun kanssasi, miten talven viimoissa pesän lämpö löytyisi. Huomautathan, rakas matkaystäväni, jos olen ymmärtänyt jotain väärin ja eksynyt kaidalta tieltä. Sitä Taivaan Isältä itsekin pyydän ja rukoilen.

Minun on pakko pohjustaa vähän, jotta varsinkin nuorempi polvi sekä VL-yhteisön ulkopuolella elävät ymmärtävät, mitä ja miksi kysyn.

Ehkäisykielto ja taivaan varastoissa olevat vauvat ovat myyttejä, joiden olemassaolo kristillisyydessämme sinnikkäästi kielletään. Totta, ei meitä kukaan PAKOTA synnyttämään, mutta kyllähän perhesuunnittelun kieltävä näkemys on kuitenkin edelleen hengissä ja vallitseva. Ehkäisyä on seurapuheissa ja Päivämiehen kirjoituksissa verrattu jopa murhan syntiin - eli myös hedelmöittymätöntä sukusolua pidetään inhimillisenä olentona. Ei takerruta nyt kuitenkaan siihen, millä nimellä tätä ulkopuolelta katsottuna meidän parasta tuntomerkkiämme kutsutaan.

Käsittääkseni tiukasti kielteinen kanta ehkäisyyn syntyi 1960- ja 1970-luvuilla. Kaiketi asioista keskusteltiin moniäänisemmin, mutta toista näkökulmaa kannattaneet/esiin nostaneet suljettiin tehokkaasti yhteisön ulkopuolelle väärähenkisinä. Ehkäisemättömyydestä tuli siten elävän uskon edellytys, keskeinen oppisisältö.

Jossain vaiheessa kantaan oli pakko ottaa lievennys. Äiti, joka oli toistuvasti sektioitu, ja sen vuoksi hengenvaarassa, oli ehkä ensimmäinen oppia horjuttava tapaus. Lääkäri näki, että kohtu on kuin märkää vessapaperia, huokoinen, reikäinen ja täysin toimintakelvoton. Hän tiesi ja kertoi äidille mahdollisen seuraavan raskauden vaaroista.

Ihan aluksi näihinkin tilanteisiin annettiin neuvo, että äidin tulee joka tapauksessa synnyttää lapsi. Jos hän tai lapsi kuolee, hänhän pääsee taivaaseen. Elämä ja kuolema ovat Jumalan kädessä - eikä lääkärin ennustus välttämättä pidä/pitänyt paikkaansa. Silloin ei ehkä mietitty, millainen on orvoiksi jäävän katraan ja leskimiehen osa, tai miltä tuntuu naisesta tietää vääjäämätön katastrofi, joka voitaisiin estää lääketieteen keinoin. Sittemmin keisarileikkauksen toistuvasti läpi käyneet äidit on yhä useammin steriloitu. Korjatkaa, jos olen väärässä! Omasta lähipiiristäni tunnen kuitenkin jo monta uskovaista äitiä, jotka eivät esimerkiksi 3-7 sektion jälkeen "voi enää saada lapsia". Eikä heitä kukaan siitä tuomitse, en minä ainakaan. Naiset itse kipuilevat kyllä asian kanssa. Se on ymmärrettävää, onhan yhteisömme hyvin perhekeskeinen ja moni heistä ehkä oikeasti HALUAISI lapsia, mutta heidän kehonsa ei vain enää kestä raskauden kuormitusta.

Ihan viime vuosina olen kristillisyytemme teksteistä havainnut muutoksen myös siihen suuntaan, että äidin (jopa isän?) mielenterveyden, vakavan masennuksen tai uupumuksen kohdatessa perhe voi kuunnella lääkärin neuvoa. Eli perhesuunnittelu olisi hyväksyttävää myös psyykkisen terveyden pettäessä? Toistaiseksi tästä ei ole "julkisia" esimerkkejä, tai ainakaan niistä ei puhuta yleisesti. Ja nyt tulee se kysymys:

MIKSI?

Onko henkiset sairaudet yhä edelleen tabu, josta vaietaan? Pelätäänkö, että uupumusta tai masennusta aletaan käyttää vääränlaisena "tekosyynä" helpompaan elämään? Jos, niin miksi siitä ollaan huolissaan? Jumalahan näkee jokaisen sydämeen ja tietää meitä paremmin, mitkä ovat ne todelliset vaikuttimet perheen ratkaisuun. Että oliko sitä masennusta, ja jos oli, niin mistä syystä ja minkä verran Viimeisellä tuomiolla se selviää, oliko nimi todella Elämän Kirjassa Taivaassa. Voihan portteja olla kolkuttelemassa sellainekin, jolla on iso perhe, mutta elävä usko mennyt vaikka ahneuden mukana. Ylimmäinen Tuomari on se, joka meitä jakaa vasemmalle ja oikealle.

Miksei vakavan henkisen sairauden ja sen myötä hyväksyttävän perhesuunnittelun vaihtoehdosta puhuta enempää? Tiedän, että sellaisia tapauksia on. Ja jos oikein olen ymmärtänyt (kirjaa vielä lukematta), niin Pauliina Rauhalan kirjassa päädytään ehkäisyyn perheen äidin uupuessa vaikeasti. Päivämiehessä asiaa kommentoitiin, ettei ratkaisu ole (välttämättä) oikea. Miksi? Onko tämä yksittäisen kolumnistin mielipide vai SRK:n kannanotto? Mitä muita vaihtoehtoja syvän uupumisen, oman elämänilon ja -arvon menettämisen kohdalla olisi? Enkä nyt puhu "meitä kaikkia kohtaavasta väsymyksestä" vaan vakavasta psyykkisestä sairaudesta, joka voi johtaa psykoosiin tai itsetuhoisuuteen.

Tunnen perheen, jossa äidin vakavan sairauden ja siihen liittyvän keskushermostoon vaikuttavan lääkityksen vuoksi  jouduttiin turvautumaan raskaudenehkäisyyn. Nimenomaan jouduttiin. Asia oli tälle(kin) perheelle (itselleen) kipeä. Osa uskovaisista tuomitsi ratkaisun. Perhettä ei enää tervehditty Jumalan terveellä. Joku soitti uskovaiselle papille, toinen puhujalle ja kolmas lääkärille, hakien perheen puolesta vastausta siihen, olivatko he toimineet oikein. Ymmärrämme kaikki, että kristillinen rakkaus ohjaa ennen kaikkea tukemaan ja auttamaan, ei kuormittamaan tai syyllistämään. En usko, että tapaus on vain yksittäinen. On muitakin sairauksia (vieläpä suhteellisen yleisiä), joiden hoitona käytettävä lääkitys on äidille välttämätön, mutta aiheuttaisi sikiölle vakavia aivovaurioita, epämuodostumia tai kohtuutonta kipua ja kärsimystä. Mitä vaihtoehtoja tällaisissa tilanteissa on?

Jos uskovaisen äidin vaarallisesta uupumisesta ja/tai vahvasta lääkityksestä ja sen myötä tehdystä perhesuunnitteluratkaisusta ei ole julkisia ennakkotapauksia, niin mistä se johtuu? Vaiennetaanko nämä äidit sanomalla, ettei "asiasta kannata huudella"? Pelkäävätkö äidit, että heidät tuomitaan, yleisesti, seurakunnan, puhujan tai jonkun heille tärkeän henkilön toimesta? Vai onko vaarana, että koko kristillisyyden oppi murenee, jos myönnetään, ettei ehkäisykielto ole enää autuuden ehto? Tullaanko silloin myöntäneeksi, että ne menneiden sukupolvien surulliset tarinat olivatkin ihmisopin aiheuttamia tragedioita, ei Jumalan sanan noudattamista ja taivaan autuudessa palkkansa saavaa ristin kantamista? Olisiko kollektiivinen tai henkilökohtainen syyllisyys liian suuri kannettavaksi? Olisiko heitä liian monta, joilta pitäisi pyytää anteeksi vääriä valvomisia? Evankeliumi on kuitenkin armoetu - puolin ja toisin. Ei kai oppimme pohjalla ole vain isien perinnäissäännöt, josta Raamatussa ankarasti varoitetaan?

Viestini on pitkä, mutta vielä, rakkaat ihmiset, muistutan Jeesuksen opetuksesta yhdenkin pienen satuttamisesta, pahentamisesta ja loukkaamisesta. Yhä useamman suurperheellisen uupumus voi johtaa fyysiseen tai psyykkiseen väkivaltaan, lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin, jopa huostaanottoihin. Minusta meillä, koko yhteisöllä, on vastuu tästä. Emme voi sulkea silmiämme, kohottaa olkapäitämme ja vedota kodinhoitajapulaan tai ammattiauttajiin, kun olemme kaikki toimillamme, puheillamme ja teoillamme vaatimassa vanhempia lisääntymään tuomitsemalla ehkäisyn. Ei neuvolan täti, lääkäri, lastenhoitaja, psykologi, opettaja - kukaan ulkopuolinen ammattilainen - pysty noin vain kumoamaan opetusta, johon meitä on aivan pienistä saakka kasvatettu. Kadotusta pelkäävä väsynyt, uupunut, henkisesti sairas ihminen ei ymmärrä olevansa sallittu poikkeustapaus, jos siitä ei julkisesti puhuta kuin ohimennen sivulauseessa. Meistä useimmilla on itsellämme täysi työ oman lapsikatraamme kanssa. Senkään vuoksi perhe- ja diakoniatyö, joka muuten onkin kaunis ajatus ja osoitus oikeasta suunnasta, ei riitä turvaamaan ja auttamaan vaikeuksissa olevia perheitä, äitejä, isiä ja lapsia.

Tiedän ja myönnän, että ONNELLISIA suurperheellisiäkin on. Se on ihanaa ja toivottavaa! Mutta annammehan tukemme ja kerromme vaihtoehdoista niille, jotka eivät tuohon idylliin pysty fyysisen tai psyykkisen sairauden tai perheen kokonaistilanteen kuormittavuuden vuoksi. Vapauteen Kristus vapautti meidät. Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen ansion tähden. Yksinkertainen lapsen usko ei vaatine Raamatun ulkopuolelta otettuja ehtoja, menneiden sukupolvien perinnäissäännöksiä tai ihmisten keksimiä perusteluja poikkeuksineen. Meidän ei tule kaikessa mukautua tämän maailman menoon, mutta meitä kehotetaan uudistumaan mieleltämme ja tarkastelemaan opetustamme, onko se hyvää, oikeaa ja Jumalalle kelpaavaa. Ei ollut Paavalin osa helppo, ei Lutherin tai Laestadiuksenkaan. Kysyy rohkeutta tarttua epäkohtiin, mutta voimme jokainen rukoilla Jumalalta armoa ja rakkautta puhdistaessaan puimatannertaan.

Kirjoitin kommenttini pätkissä ensin Kalevan verkkosivuille. Se odottaa moderointia ja hyväksymistä, enkä ole varma, julkaistaanko sitä koskaan.

Tämän Taivaslaulun obligato-osan tulisi olla kaunis, sointuva ja valoisa, mutta sitä laulaa savikielinen, ontuva kulkija puutteineen ja vikoineen. Toivottavasti kuitenkin kerran vielä kirkkaana ja täydellisenä, vaivoistaan riisutun joukon mukana..."

Kirjoitus on saapunut s-postini kautta tänne keskustelun pohjaksi. Kiitämme ja kumarramme hyvästä kirjoituksesta minullekin TäysinTuntematonta kirjoittajaa :)

41 kommenttia

 • Sonja Ottavainen sanoo:

  Minusta vanhoillislestadiolaisuudessa voitaisiin ottaa oppia vaikkapa ihan vain Jeesuksesta, jos pelkkään inhimillisyyteen vetoaminen on liian absurdia ja liberaalia

  Matti Honkanen

  Niinpä. Itse olen aikoinaan aloittanut/löytänyt/ymmärtänyt juuri tuon. Ja sen, että mitä se Jumalaa hyödyttää, jos minä kärsin. Ja vaarassa toistenkin hyvinvointi. Vaikka en ole vl:ssä ollut, niin kuitenkin yhteisön ja lähimpien + auktoriteettien piirittämänä olin tuolloin.

  Pakko oli tehdä oma ratkaisu ja usko Jumalan rakkauteen antoi minulle voimia ja toivoa. Eikä se ole pettänyt. Ihmiset hylkäsivät ja pilkkasivat, mikä on uskomattoman julmaa ja epäempaattista ’uskovaisilta’. Jumala avasi tietä. Sain apua ja tukea, kun sitä hain.

  Ja ihan oikeesti se, että rupesin kuuntelemaan itseäni, usein vuoropuhelussa Jumalan kanssa, vahvisti minua. Löysin paljon uutta elämääni ja jaksoin olla äiti lapsilleni, joita rakastin suunnattomasti. Mutta silloin he olivat täysin minun varassani ja Jumala auttoi

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Kommentti s-postini kautta:

  ”Tuntematon :

  Kiitos Seliina tärkeästä kommentistasi! Olisipa lisää kaltaisiasi rohkeita, jotka uskaltaisivat omalla esimerkillään avata tätä tärkeää keskustelua.

  Täällä Vuokko kertoi tietävänsä, että joillakin paikkakunnilla on tästä asiasta uskallettu ja pystytty keskustelemaan rauhanyhdistyksillä.. Oletko sinä tietoinen tällaisesta, koska sehän olisi todellinen avain tässä vaikeassa asiassa? Vain avoimen ja rehellisen – yhteisen keskustelun avulla on mahdollista saada korjausta ja kaikkien silmien avautumista koko ongelmaan.

  Voisiko Vuokko saada jonkun kertomaan kokemuksiaan, miten avoin keskustelu pakkosynnyttämisen ongelmasta on onnistunut siellä, missä sitä on ollut?

  Vuokko kertoi, että sellaisen kokeneet ovat harmitelleet näitä puheita täällä. Miksi?”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  ”Voisiko Vuokko saada jonkun kertomaan kokemuksiaan, miten avoin keskustelu pakkosynnyttämisen ongelmasta on onnistunut siellä, missä sitä on ollut?”

  Yritän saada. Minulle on muutama vl-ihminen näin kertonut, oletan heidän puhuvan totta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Kommentti s-postini kautta:

  ”Hei Vuokko! En tule nimellä, koska sydämeni läpättäisi sen vuoksi liikaa. Se pelko mikä on kylvetty, elää ja voi hyvin. Se on ihmispelkoa, jota ei oikeasti kenenkään elävän Kristityn tarvitsisi tuntea. Siitä huolimatta minä en ole vielä valmis tulemaan nimellä. Tiedän, että on vl-ihmisiä jotka hyväksyvät ehkäisyn sekä fyysisistä ja psyykkisistä syistä. On myös vl-ihmisiä, jotka hyväksyvät sen osana normaalia perhesuunnittelua. On myös vl-ihmisiä, jotka eivät hyväksy sitä millään muotoa. Rauhanyhdistyskohtaisia eroja varmasti on, mutta tuskin löytyy sellaista ry:tä jossa tässä asiassa vallitsee yksimielisyys. Yksimielisyyttä ei ole muissakaan, ei missään asiassa. Sen vuoksi ihmettelen suuresti tätä yksimielisyyden vaatimusta. Muistan erään lehtijutun, jossa joku srk:n toimihenkilö lausui naispappeudesta (menee ohi aiheen, mutta sallittaneen) seuraavasti: keskeisillä paikoilla olevien on oltava jakamattomassa rakkaudessa. Eikö tuon voi ilkikurisesti tulkita, että me laiteilla öllistelijät voidaan hieman lipsua. Kuitenkin ja edelleen haluan sanoa sen, että mikä palvelee ihmismieltä, palvelee ihmismieltä. Ja, mikä palvelee Kristusta, palvelee Kristusta. Kristuksen rakkaudessa on tärkein opetus, johon jokaisen ihmismielen on taivuttava. Kristuksen rakkaus on ohjaamassa minua ja sinua nöyryyteen. Nöyryyteen ymmärtää Jumalan suuruus ja ihmisen pienuus. Jumalan ajatusten suuruus ja ihmisen ajatusten pienuus. Kristuksen rakkauden ohjaamalla tiellä on lupa välittää lähimmäisen jaksamisesta. On lupa tukea ja kantaa myös sellaisessa elämäntilanteessa olevaa perhettä joka on päätynyt ehkäisyyn. Eräs ihminen kysyi minulta silloin kun kipuilin ehkäisyasian kanssa, että ajatteleppa ihan oikeasti miltä se sinusta tuntuu, kun otat huomioon teidän perhetilanteen? Mietin hetken ja vastasin, että hyvältä. Keskustelukumppanini jatkoi, että voiko sellainen asia olla väärin joka tuntuu hyvältä, eikä riko suomen lakia tai ihmisyyttä vastaan? Vastasin, että ei. Sen jälkeen olen ollut vapaa. Vl-isä.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Kommentti s-postini kautta:

  ”Tuntematon :

  Nimimerkki vl – isän kommenttia on niin hyvä lukea, että se tuntuu itsestäni kuin kultakimpaleelta. Siinä on useampikin keskeinen asia tuotu ytimekkäästi ja samalla syvällisesti esiin. Poimin mielestäni kalleimman :

  ”Kuitenkin ja edelleen haluan sanoa sen, että mikä palvelee ihmismieltä, palvelee ihmismieltä. Ja, mikä palvelee Kristusta, palvelee Kristusta. Kristuksen rakkaudessa on tärkein opetus, johon jokaisen ihmismielen on taivuttava. Kristuksen rakkaus on ohjaamassa minua ja sinua nöyryyteen. Nöyryyteen ymmärtää Jumalan suuruus ja ihmisen pienuus. Jumalan ajatuksen suuruus ja ihmisen ajatuksen pienuus.”

  Olen käyttänyt toistuvasti tästä pakkosynnyttämisen opista, joka tuli rasittamaan laumaa sanaa julma, koska se seurauksineen kurittaa eniten kaikkein heikoimpia. Julmuus korostuu juuri siksi, että se alistettiin vaientamisen ja yksimielisyyden vaatimuksen alle.

  Tällainen ei kertakaikkiaan ole Kristuksen mielen mukaista.

  Me emme ole saaneet aiemmin sanoa tätä asiaa suoraan, mutta nyt on tullut aika, että se on sanottava niin, että kaikki sen kuulevat – aivan kaikki.

  Siis – PAKKOSYNNYTYSOPPI EI OLE KRISTUKSEN MIELEN MUKAISTA.

  Ne miehet, jotka ” lanseerasivat” tämän taakan silloin ja tulevien polvien ikeeksi, eivät tienneet, mitä tekivät. He varmasti luulivat olevansa Jumalan asialla, mutta tulevaisuus on osoittanut muuta.

  Tämä pakkosynnytysoppi ja koko harha-ajan väärä henkioppi painotuksineen olisi ollut syytä työstää jo aiemmin ja oppia siitä sen, mitä Jumala on tarkoittanut. Juuri tuota oikeaa nöyryyttä siihen on puuttunut. Nöyryyttä painautua Jeesuksen opetuksen mukaan – ei ihmismielen vaatimusten alistumiseen.

  Kun jossain vaiheessa uskovaiset asiantuntijat ovat yrittäneet tuoda puhujainkokoukseen asiallista tietoa pakkosynnyttämisen haitoista, on vastassa ollut jyrkkä ja julma tuomitseminen.

  Hyvän paimenen ääni haluttiin vaientaa.

  Nyt voimme kaikki höristellä korviamme ja kuulostella, mistä päin parhaiten kuuluu Hyvän paimenen ääntä – mikä kuulostaa oikealta, tuntuu turvalliselle ja mikä ei pelota lampaita, eikä tuki suita, kun määkivät.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Korteniemi sanoo:

  Ennenkuin tämäkin sivu päätyy blogien hautausmaalle: joko seuraavassa blogissasi Vuokko alustat Martinus Lutherin näkemyksestä puheenaolevaan problematiikkaan ?

  Matille: jäämme siis malttamattomana odottamaan milloin Kotimaa24 sivulla viriää vaihteeksi vireä keskustelu – ja verkkolehden toimituksen suosiollisella kannustuksella – vaikkapa aiheesta: `Liberaalivaltion henki ja kaikkein ”vähimpien” ihmisoikeudet` taikka `Liberaaliteologian raamatulliset perusteet`.

  Sitä odotellessa voimme porukalla osallistua euroopanlaajuiseen ”Yksi meistä” -kansalaisaloitteeseen verkko-osoitteessa:  http://oneofus.eu/fi/ Aurinkoista syksyä

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Markku, Luther puhuu katolisen kirkon selibaattiasiayhteydessä avioliiton tärkeydestä ja lisääntymisen ”jumalallisuudesta” omassa lisääntymisopissaan. Sä voit halutessas punnita Lutherin käsitykset Raamatun valossa. Minä en näe niitä kannanottona vl-liikkeen lisääntymisoppiin ja jos se olisikin, minusta se olisi yhtä kaikki väärä, koska lisääntyminen ei ole mikään hengellinen asia, vaikka sitä kuinka sellaiseksi yritetään vääntää.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Kommentti s-postini kautta:

  ”Rakas Isä taivahan kiitos rauhaisasta yöstä, kiitos leikistä ja työstä, uuden päivän alkavan… Kiitos, että ennen kuin tämä blogi on unohdettu, niin muutama heikko sisar tai veli ehtii sen lukea. Lukea ja havaita, että jokaisella on mahdollisuus Rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseä. Vl-isä”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Liisa Keskinen sanoo:

  Kiitos sinulle Vuokko rohkeista avauksistasi tästä hurjasta, kipeästä aiheesta. Olet sanoittanut varmasti monen ihmisen ahdistuksen, ollut rinnallakulkija ja herättänyt toivoa paremmasta – siunausta!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Vuokko Ilola

  Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit