Onko kirkon ilmasto-ohjelma tarpeetonta ideologista puuhastelua?

Suomen ev-lut kirkolla on ilmasto-ohjelma, jonka mukaan kirkko pyrkii hiilineutraaliksi vuonna 2030. Tämän ohjelman toteuttamiseksi pidetään kaikissa seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä lukuisia palavereja ja seminaareja, joissa sadat ihmiset pohtivat toimenpiteitä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Samanaikaisesti lapset, nuoret ja naiset uupuvat mielenterveysongelmineen kun kukaan ei puhu heille Jumalasta.

 

Kuitenkin, jos katsotaan tosiasioita, on kirkossamme noin 20.000 työntekijä, joiden hiilijalanjälki on luonnonsuojelujärjestöjen mukaan noin 6 hehtaaria /henkilö, eli 120.000 hehtaaria. Kun seurakuntien omistuksessa on noin 167.000 hehtaaria metsää, tarkoittaa se, että kirkkomme on jo tänään enemmän kuin hiilineutraali!

 

Hiilidioksiditonnien mukaan laskettuna suomalaisen hiilijalanjälki on noin 9,3 tonnia vuodessa, eli kirkon työntekijöiden yhteinen hiilijalanjälki on 186.000 tonnia CO2. Kun seurakuntien omistama metsä sitoo hiiltä 4700 kg/hehtaari, tekee se 785.000 tonnia.

Näin laskettuna kirkkomme ja  seurakunnat ovat nelinkertaisesti hiilineutraaleja ja voisivat joka vuosi myydä päästöoikeuksia  599.000 tonnia. Kun päästöoikeuden hinta on nyt noin 25 euro/tonni, saisivat seurakunnat lisätuloja joka vuosi lähes 15 miljoonaa euroa.

Paljonko kirkko tänään saa tuloja päästöoikeuksien myynnistä?

Olisiko kirkkomme jo aika lopettaa ilmastopuuhastelu ja jättää ilmat ja säät Jumalan säädettäviksi ja keskittyä kirkkona syntien anteeksijulistamiseen ja Jeesuksesta kertomiseen hädässä oleville ihmisille?

    • Näinkin voidaan laskea ja saadaan lähes sama tulos. Suomi kokonaisuutena on tänään hiilineutraali. YK:n ja EU:N ilmasto-ohjelma vähennystarpeineen ei ota lainkaan huomioon alkutasetta. Ihan sama kuin jokaisen tulisi laihduttaa 20 kg olipa alkupaina 120 kg tai 50 kg.

Auranen O Erkki
Auranen O Erkki
Olen kaivosinsinööri ja pappikin jo kohta 20 vuotta. Kokemusta on kansainvälisestä kaupasta, sillä olen allekirjoittanut vientiprojektisopimuksia seitsemällä eri kielellä ja toiminut kaupallisena attasheana Pekingin suurlähetystössämme hoitaen metallisteollisuuden vientiä Kiinaan ja Pohjois-Koreaan. Konepajayrittäjänä yritykseni meni konkurssiin 1980 ja olin 27 vuotta ulosotossa varattomana kokien kaikki sen elämän "ihanuudet", mm 22 vuotta konkurssin jälkeen täysi-ikäisten lasteni omaisuuksien (asunto auto, kesämökki) ulosmittaukset sivullisen ulosmittauksena, vaikka lapset olivat 2-9 vuotiaita yrityskonkurssini ajankohtana. Olen kirjottanut viisi kirjaa, mm Kiinakaupan käsikirja, Kirjeitä niille, jotka unohtavat oikean tien, Henkivaltojen Taistelu Suomessa, Tutustu Pyhään Henkeen, Strangling the North Koreans. Radio- ja TV-ohjelmia olen tennyt useita satoja mm Radio Dei, Radio Patmos ja Taivas TV7 kanaville.