Ole minulle....!

Laskiaissunnuntain vakioteemana on latinaksi ilmaistu "Esto mihi", ole minulle. Se on ote päivän vanhan antifonin alkusanoista (Ps. 31:3): "Ole minulle turvakallio, vuorilinna, johon minut pelastat." Ilman tätä tietoa kehotus lyhykäisyydessään jää ilmaan. Ole minulle .... voi olla aloitus mihin vain.

En voi sille mitään, että iskelmiä kuullut mieleni syöttää jatkoksi jotain tämän tapaista: "Ole mulle vähän aikaa hän". Lähtökohtana on menetetty rakkaus, jota laulaja on rakastanut nykyistä enemmän, vaikka tätäkin rakastaa paljon. Epäilemättä särkyneen sydämen puheessa Jumalalle voi olla tällainenkin haikeus: korvaa rakkaudellasi maallinen menetykseni. Ole rakkaani. Ei tarvitse mennä edes morsiusmystiikkaan asti, kun kaipaus rakkauden lohdutukseen on lähellä.

Minusta paastonajan haaste (käytän tarkoitukselisesti tätä sanaa) on kutsu miettiä hengellisiä merkityksiä kuten "ole minulle" -kehotusta, joka on osoitettu rukoussanana Jumalalle. Mitä muuta kuin turvaa ja lohdutusta, kompensaatiota, voimme pyytää Jumalan olemiselta meille?

Kiehtovinta on pätkäistä pyyntö annettuun kahteen sanaan ilman jatkoa. Siis pelkkä OLE MINULLE. Ihmeellinen, avaraa avarampi rukous! Pyyntö: ilmene minulle, todellistu minulle, ole olemassa minulle! Siihen sisältyy myös Jumalan Moosekselle ilmoittaman nimen kunnioitus: "Olen se mitä olen." (JHVH). Ei mitään määritelmiä, ennakkoehtoja tai -ehdotuksia Jumalan olemiselle. Ole todella mitä olet - ja silti niin, että realisoidut minun kapeaan ymmärrykseeni, ahtaaseen uskooni, haparoivaan toivooni ja ehdolliseen rakkauteeni!

Ole minulle - armollinen. Muuten en tajua, mitä minulle olet! - Aamen.

 

 

 

 

Kirjoittaja

Päivi Huuhtanen-Somero

Eläköitynyt estetiikan, kirjallisuustieteen ja taidekasvatuksen dosentti. Retriitinohjaaja. Hengellinen ohjaaja. Useita rukoukseen ja hengelliseen harjoitukseen liittyviä kirjoja ja kirjoituksia 1985-. Esseitä kristillisestä taiteesta ja kulttuurista. Runoja, aforismeja.