Miten uskonnollisen vakaumuksen aitous mitataan?

Totuusseerumilla? Valheenpaljastuskokeilla? Kiduttamalla?

Kiduttamisen puolesta puhuu se, että tarpeeksi julmilla keinoilla uhri saadaan usein tunnustamaan ihan mitä vain. Kidutuskammioitten ja kaasukammioitten oikeutuksen perään voi kyllä kysellä, mutta ainahan ”viisas” ihminen on keksinyt keinot lajitoveriensa alistamiseksi, häpäisemiseksi, vahingoittamiseksi ja lopulta eliminoimiseksi.

Oheinen kidutusarsenaaliesittely ei ole tarkoitettu heikkohermoisille.

http://historianet.fi/yhteiskunta/arkielama/kidutus-kymmenen-menetelmaa

Keskusteltavaksi:

 • Millä oikeudella me kidutamme toisiamme sosiaalisessa mediassa? Onko virtuaalinen kidutuskammio jotenkin luvallisempi asia pahan tekemiselle? Jopa tappotuomioita syydämme toistemme päälle. Millä oikeutuksella?
 • Käännyttäminen merkitsi aiemmin uskonnon yksipuolista tuputtamista, manipulointiyrityksiäkin. Nyt käännytystyö tarkoittaa TURVApaikan hakijoitten maasta poistamista ja lentokoneeseen laittamista. Onko tässä kenties moderni tapa tehdä lähetystyötä? Kenen tässä oikein pitäisi kääntyä ja mihin suuntaan? http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005180084.html
 • Tämä kaikki on mitä suurimmassa määrin vastoin Jeesuksen opetuksia. Kuoliko Jeesus sittenkin ihan turhan meidän viheliäisten paskiaisten takia, jotka emme sitten millään opi elämään rauhassa ja sovussa keskenämme? Turhaanko enkelit jouluna lauloivat, että Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto?

16 kommenttia

 • Markku Hirn sanoo:

  I) Ilkeydet ovat ikäviä ja huonon kulttuurikompetenssin kriteeri. Mutta kuitenkin: Kuinka moni uhkaajista haluaa pilata oman elämänsä yrittäessään ottaa henkeä vastustajiltaan? Muuten terveistä yksilöistä tähän mennessä ei yhtään pelkureita kun ovat.

  2)Vasataus on itsestään selvä.

  3) Ei kannata nostaa keskeisiämme pikku rähinöitä taivaalliselle tasolle. Mutta eikö asia ole juuri sellainen, että kun olemme sellaisia niinkuin olemme, niin olisi paikallaan jos itsekukin kohtaisi parannuksen aikaansaavan Opettajan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Markku, kirjoitit: ”Ei kannata nostaa keskeisiämme pikku rähinöitä taivaalliselle tasolle. ” Näin on pakko tehdä, sillä Jeesus itse rinnastaa nämä asiat suorastaan absurdilla tavalla Vuorisaarnassaan, Mt. 5:21-22:

   ”Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.”

   Vihapuheessa HÖLMÖ on pienimmästä päästä oleva herja…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Synnintunnustus olisi paikallaan?

  Herra, maailmamme on täynnä vääryyttä ja väkivaltaa. Kuulemme siitä joka päivä, mutta emme haluaisi tunnustaa, että olemme itsekin osallisia siihen ja siksi myös syyllisiä. Usein olemme antaneet vääryyden tapahtua, vaikka olisimme voineet estää sen.

  (hiljaisuus)

  Usein olemme vaienneet, kun olisi pitänyt puhua.

  (hiljaisuus)

  Usein olemme vain puhuneet, kun olisi pitänyt toimia.

  (hiljaisuus)

  Jumala, me tunnustamme syyllisyytemme ja pyydämme: Armahda ja auta meitä. Älä katso pahuuttamme, välinpitämättömyyttämme ja velttouttamme. Katso Poikaasi Jeesusta Kristusta, joka on kuolemallaan voittanut pahan vallan ja hankkinut meille anteeksiantosi.

  Aamen?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Muuan FB-kaverini kommentoi aihettamme näin:

  ”Mitähän jos maahanmuuttaja on halunnut kääntyä nimenomaisesti maallistuneeksi luterilaiseksi? Mittaaminenkin olisi helppoa. Ei tarvitsisi juuri tietää mistään mitään. Ei edes sitä, minkä seurakunnan jäsenenä on kirjoilla.”

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Reijo Mänttäri sanoo:

   Kyllä pakkokäännytysten lisäksi on kääntyminen kristyksi jonkin ajallisen tavoittamiseksi. Uskoontuloa voidaan näytellä etenkin toisille uskomattomille tai muotojumalisille. Uskovienkin yhteyteen tällaisia edun tavoittelijoita tunkeutuu.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  ”Millä oikeudella me kidutamme toisiamme sosiaalisessa mediassa? ”

  Kun ei seuraa ja osallistu niin ei voi tehdä pahaa. Heikkona ihmisenä teen itse näin.(En laske K24 someksi. Vai pitäsikö?)

  ”Käännyttäminen …”

  Valtion velvollisuus on pitää yllä järjestystä. Olisi väärin avata rajat jokaiselle, se johtaisi lopulta järjestyksen loppuun ja vieläkin pahempaan. Tätä eivät ”rajat auki”-aktivistit tahdo myöntää, vaan omahyväisyydessään kuvittelevat suuria itsestään ja omasta hyvyydestään.

  ”Tämä kaikki on mitä suurimmassa määrin vastoin Jeesuksen opetuksia..”

  Jeesus sanoi ””Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta. ”(Joh. 18:36 )

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Käännyksiin liittyen, lähes kaikki Ruotsin poliittiset ryhmät ovat ottaneet selekeän kannan käännytyksiin: ”Tukholman terrori-iskun todennäköinen tulos: Nilkkapannat käännytystä odottaville”

  http://yle.fi/uutiset/3-9575597

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari: Yritin kirjoittaa blogin niin synkistellen kuin vain osaan, mutta nyt tuppaa jo hymyilyttämään tuo panta-ajatus. En naura sille, että Ruotsissa on etsintäkuulutettuna hirmuinen määrä pakosalla olevia pakolaisia, jotka ovat saaneet käännytysmääräyksen. Meillä Suomessakin lienee vastaavanlaisia tapauksia ainakin muutama tuhat: Poliisilla ei ole harmainta hajua heidän olinpaikastaan.

   Koomisuus tulee siitä, että minä olen pappina kulkenut pannassa jo 37 vuotta. Pantapaita on erinomainen jäljitysväline. Nyt kun aivan pian luovun virkamerkkien jatkuvasta käytöstä, hoksaan, että jo useamman vuoden ajan olen ollut kytkeytyneenä myös aktiivisuusmittariin.

   Kun pian jään eläkkeelle, niin nykytekniikalla ei luulisi olevan temppu eikä mikään yhdistää tuohon rannekkeeseeni myös tehokas valvontatoiminto. Nämä nyt myytävät vanhusten turvarannekkeet hälyttävät 50 metrin matkalta, mutta tuollainen aivan oikea jäljitinlaite olisi ihan onnen omiaan, kun minulta näön ja kuulon lisäksi menee varmasti kohta muistikin. Sitten kun törttöilen jossakin liikenteessä, rakennustyömailla tai muussa vaaran paikassa, niin hälytin voisi hälyttää tarpeesta riippuen perääni poliisin, palokunnan, ambulanssin tai armeijan… 😉

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Aiheeseemme liittyen:

  Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg:”Noin 70 prosenttia hallinto-oikeuden käsittelyssä olevista kielteistä turvapaikkapäätöstä koskevista muutoksenhauista on Nergin mukaan tehty sillä perusteella, että hakija on kääntynyt kristityksi. Suomalaisen oikeuskäytännön muotoutuminen on tältä osin juuri nyt pöydällä, sanoo Nerg.

  – Korkein hallinto-oikeus teki juuri torstaina päätöksen siitä, että hallinto-oikeuden tulee tehdä arviointi, ei vain sillä perusteella, että joku on käynyt kasteella ja liittynyt seurakuntaan, vaan täytyy myöskin kuulla ihmistä ja käydä se asia tarkkaan läpi, sanoo Nerg.

  Nergin mukaan oikean oikeuskäytännön löytäminen on todella vakava asia koska Afganistan on maa, jossa vainotaan kristittyjä.”

  http://yle.fi/uutiset/3-9577398

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   Tämä on suvaitsevastolle todella vaikea kysymys. Jos turvapaikka myönnetään kristittyjen vainon perusteella voisi kovasti propagoitu käsitys ”rauhan uskonnosta” horjua.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Jari Haukka :”Tämä on suvaitsevastolle todella vaikea kysymys.”

  hmmm…https://vimeo.com/213820908

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  ”ainahan ”viisas” ihminen on keksinyt keinot lajitoveriensa alistamiseksi, häpäisemiseksi, vahingoittamiseksi ja lopulta eliminoimiseksi.”

  Kirkko on ainakin tässä suhteessa kunnostautunut vuosisatojen ajan esimerkillisen ansiokkaasti kunnes valistuksen aika myötävaikutti kirkon vallan vähenemiseen ja nykyaikainen demokratia lopulta aikaansai uskonnonvapauden suloiseen Suomeemmekin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Eiköhän ne mittaa sen siellä Afganistanissa sitten kun sinne on palautettu. Ei sitä täällä voi mitenkään mitata.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Ehkäpä juuri se on tämän kaiken tarkoitus (kansojen vaelluksen) ehkä Evankeliumi kulkee näin nurin päin merten ja maitten taakse…? Ympäri käydään yhteen tullaan.

  Ajatella, että Evakeliumin työ ja alkuseurakunnat ovat lähtöisin juuri noilta Lähi-idän seuduilta… Nyt Kristityt ovat lähes hävinneet noilta seuduilta islamin jyrän alle, mutta kuinka olisikaan hienoa, että Lähi-idästä tulisi jälleen Kristittyjen kehto, näiden paluumuuttajien kautta? Olisipa se aikamoinen todistus maailmalle. Rukoillaan, että näin tapahtuu, sillä mikä olisi suurempi ilo, kuin että koko lähi-itä tulisi Kristuksen omaksi, ehkäpä Juutalaisetkin silloin iloitsisivat meidän kaikkien kanssa yhdessä.(Luuk.15:32)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121