Miksi lestadiolaisesta liikkeestä pitää uutisoida?

Vihapuhetta! Vainoamista! Tukkikaa sen akan suu! Kotimaa24:n toimitukseen tulee paljon palautetta – kiitos siitä – jossa pyydetään, vaaditaan, uhkaillaan lopettamaan kirjoittaminen vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä. Maltillisimmat tällaisen kritiikin lähettäjät toivovat, että samalla kun tehdään uutinen, jossa vl-liike näyttäytyy kriittisessä valossa, pitäisi olla juttu, jossa se näyttäytyy myönteisessä valossa.

Miksi Kotimaa24 tekee niin paljon uutisia vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä? Ja miksi blogisti Vuokko Ilola kirjoittaa jatkuvasti vanhoillislestadiolaisuudesta?

Ensin vastaus jälkimmäiseen kysymykseen: blogisti kirjoittaa siitä minkä kokee tärkeäksi. Kotimaa24:n toimitus ei rajoita aiheita, kunhan ne pysyvät asiallisuuden ja käyttöehtojen mukaisina. Moni lukee Ilolaa, vaikka on hänen kansaan eri mieltä. Hänellä on laaja lukijakunta. Eikö hyvä ja merkityksellinen blogi ole juuri tällainen. Se herättää tunteita.

(Jossain vaiheessa Kotimaa24.n blogistiksi etsittiin tarkoituksella vanhoillislestadiolaista kirjoittajaa, joka olisi kertonut kokemuksiaan mm. mediamyllerryksestä liikkeen sisäpuolisen näkökulmasta, mutta kukaan ei halunnut, uskaltanut tai ehtinyt sitoutumaan bloginpitoon. Yksittäisiä nimettömiäkin blogikirjoituksia tästä näkökulmasta on kuitenkin julkaistu, kun niitä on tarjottu. – Halukkaat ilmoittautukoot edelleen allekirjoittaneelle!)

Mitä vl-liikkeestä uutisointiin tulee, niin riippumatta Kotimaa24:stä liike on ollut muunkin median kiinnostuksen kohteena. Vanhoillislestadiolaisuus on vaikutusvaltainen ja tärkeä uskonnollinen kansanliike. Se on perinteisesti ollut suljettu, jotenkin salaperäinen, omalakinen ja senkin vuoksi kiinnostava. Lisäksi liikkeessä on tapahtumassa uudistumista, ja se on avautumassa. Kotimaa24:n velvollisuus ja toiminta-ajatus on kertoa merkittävän herätysliikkeen muutoksista ja myös sen sisällä käytävästä keskustelusta. Kaikkia osapuolia kuunnellen, luonnollisesti.

Jos Kotimaa24:llä on jokin ”agenda” tässä uutisoinnissa, niin se on avoimuuden vaatimus. Sama vaatimus on myös muussa uutisoinnissa. Arkkipiispa Martti Simojoen sanoja lainatakseni: Kirkossa ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa. – Herätysliikkeissä ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa lehdissä, radiossa, televisiossa, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa.

Blogit ja sosiaalinen media on tehnyt kaikenlaisen yhteisöllisen sulkeutumisen vaikeammaksi. Ihmisten tunteita, kokemuksia ja havaintoja herätysliikkeistään ei voi kahlita. Kotimaa24 on ollut vain yksi kanava, jonka kautta patoutunut tarve keskustella ja jakaa kokemuksia vl-liikkeestä on purkautunut.

Kun Kotimaa24 syksyllä 2009 avautui (ensin pelkkänä ”blogimetsänä”), oli toimitukselle vilpitön yllätys, kuinka paljon sivustolla syntyi keskustelua juuri vanhoillislestadiolaisuudesta.

Kotimaa24 on itsenäinen journalistinen verkkouutispalvelu, ei siis Kotimaa-lehden tai kirkon ”virallinen” verkkosivusto, kuten moni eksyy välillä luulemaan. Se mitä ja miten Kotimaa24 asioista kertoo, ei ole kirkon kannanotto käsiteltävänä olevaan asiaan, vaan journalistisen harkinnan tuloksena syntynyt uutinen. Joskus uutinen vain kertoo tehdyn päätöksen sisällön, toisinaan tarjoaa siihen myös kriittisiä näkökulmia.

Kotimaa24:n toimintaa voi kuvata myös käsitteellä  uskontojournalismi.

Kotimaa24:n journalistinen linja – senkin perään on kommenteissa kyselty – on ilmaistu virallisissa papereissa muun muassa seuraavasti:

1.Kotimaa24.fi tekee luotettavia ja kiinnostavia uutisia kirkosta ja kirkoista Suomessa ja maailmalla. Oma uutishankinta on toimintamme kulmakivi.

2. Kotimaa24.fi-uutisten tarkoitus on tiedonvälitys, keskustelun herättäminen ja yhteisön rakentaminen.

3. Kotimaa24.fi:ssä tehdään uutisia Suomen luterilaisista kirkosta ja sen seurakunnista, kristillisistä kirkoista Suomessa, kirkoista maailmalla, uskonnoista Suomessa ja maailmalla sekä suomalaisen yhteiskunnan arvovalinnoista.

4. Kotimaa24.fi:ssä uutisia tehdään luotettavasti, asiantuntevasti, kriittisesti, itsenäisesti, nopeasti, kiinnostavasti ja taloudellisesti.

5. Uutiset Kotimaa24.fi:ssä ovat journalistisesti tuotettuja, pääsääntöisesti lyhyitä. Uutisissa painottuvat faktat ja niiden tuoreet kommentit. Uutiset ovat mahdollisuuksien mukaan kuvitettuja ja monimediallisia (audio, video).

6. Kotimaa24.fi:n toimintaa uutistuotannossa ohjaavat arvot ovat: aloitteellisuus, luotettavuus ja kriittisyys.

7. Kotimaa24.fi-blogialueeseen sovelletaan yleisiä sosiaalisen median ja verkkokeskustelusivustojen ohjeita ja sääntöjä. Blogit eivät ole journalistista toimintaa.

193 kommenttia

 • jorma ojala sanoo:

  Oletko? Mahdollistahan tuo, sanoihan se Rokan Anttikin, että se yks vääpeli haastoi leikkiä ihan tosissaan!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Panu Saarela sanoo:

  Jorma Ojala, kun noin suurella suulla ja varmuudella kirjoitat, niin voit varmaan kertoa esimerkkejä veemäisistä ja halventavista kommenteista.

  Tarkennan sen verran, että ainakaan minun ymmärrykseni mukaan vaikeita kysymyksiä sisältävä tai epäkohtia paljastava teksti ei ole veemäistä. Ikäväksi sen voi kokea sellainen, joka ei kestä avoimuutta ja totuudellisuuteen pyrkimistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tynkkynen sanoo:

  Ilkka Kanniainen:

  On olemassa ihmisryhmä jossa tutkimusten mukaan lasten hyväksikäyttöä on selvästi keskivertoa enemmän (uusperheet). On olemassa ihmisryhmä jossa lapsia pahoinpidellään selvästi keskimääräistä enemmän (alkoholisti/huumeperheet). On olemassa ihmisryhmä jossa lapset jäävät keskimääräistä enemmän ”tuuliajolle” (eroperheet). Nyt voidaan aiheellisesti kysyä miksi näistä asioista ei täällä keskustella?

  Ilkka, kertoisitko ensin, millä tavalla nämä mainitsemasi yhteiskunnalliset ongelmat/epäkohdat ovat uskonnollisia tai kirkollisia ja siten kuuluisivat nimenomaan täällä keskusteltaviin aiheisiin?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tynkkynen sanoo:

  Heikki Honkala:

  Tietääkseni tänne ei nykyään ilmoittauduta blogistiksi vaan kutsutaan. Olisi kiinnostavaa tietää kuinka montaa vanhoillislestadiolaista on kysytty ja mitkä ovat olleet kriteerit, kun on kysytty. Sitäpaitsi harvennukseen saakka täällä oli vanhoillislestadiolaisia blogisteja.

  Heikki, muistelen että kun tämä muutos täällä tehtiin tähän nykyiseen systeemiin, ylläpito kirjoitti toivovansa blogisteiksi nimenomaan vanhoillislestadiolaisia blogisteja. En tiedä onko yhtäkään halukasta ilmoittautunut. Ylläpidolta tätä voisi kysyä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Ollaan niin hyviä, ettei kristillistä rakkautta tarvitse edes silmälumeeksi osoittaa ko liikkeen suuntaan.” ’Kristillinen rakkaus’ on mielenkiintoinen käsite. Toisessa keskustelussa vakuutettiin, että on nimenomaan kristillistä rakkautta nuhdella syntisiä ja varottaa heitä odottavasta helvetistä, ellei kääntymystä ja todellista parannusta tehdä. Tässä keskustelussa ’kristillinen rakkaus’ taitaa olla kovin eri asia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ilkka Kanniainen sanoo:

  Kirkko vihkii uuspareja. Ja ko tutkimuksen mukaan, mikäli äiti menee tyttäriensä kanssa yhteen uuden miehen kanssa, niin tyttärien riski joutua hyväksikäytetyksi nousee viisinkertaiseksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Onko kukaan laskenut sen todennäköisyyttä, että lapsen hyväksikäytöstä ei ilmoiteta lastensuojeluun tai poliisille ennen kuin rikos on vanhentunut. Nouseeko todennäköisyys, jos on kysymys lestadiolaisista? En väitä, että nousisi, mutta tämänkin asian voisi joku tutkia, kun noita muitakin lukuja on viitsitty arvioida.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tynkkynen sanoo:

  Ilkka Kanniainen

  Kirkko vihkii uuspareja. Ja ko tutkimuksen mukaan, mikäli äiti menee tyttäriensä kanssa yhteen uuden miehen kanssa, niin tyttärien riski joutua hyväksikäytetyksi nousee viisinkertaiseksi.

  Ehkä sinä tiedät tästä enemmän kuin minä tiedän. Kuinka suuri osuus tässä kasvaneessa riskissä on mielestäsi kirkon papin suorittamalla vihkimistoimituksella? Vai tarkoitatko sanoa, ettei kirkon pitäisi lainkaan vihkiä uusiopareja tämän riskin vuoksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jussi Tynkkynen sanoo:

  Martti Pentti:

  ”Ollaan niin hyviä, ettei kristillistä rakkautta tarvitse edes silmälumeeksi osoittaa ko liikkeen suuntaan.” ’Kristillinen rakkaus’ on mielenkiintoinen käsite. Toisessa keskustelussa vakuutettiin, että on nimenomaan kristillistä rakkautta nuhdella syntisiä ja varottaa heitä odottavasta helvetistä, ellei kääntymystä ja todellista parannusta tehdä. Tässä keskustelussa ’kristillinen rakkaus’ taitaa olla kovin eri asia.

  Näin se on, Martti. Kristillisellä rakkaudella on kameleonttimaisia ominaisuuksia ja ilmenemismuotoja, väri vaihtuu sen mukaan, missä ympäristössä se esiintyy ja mitä tarkoitusperiä se kulloinkin palvelee.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Honkala sanoo:

  Jussi: ”Heikki, muistelen että kun tämä muutos täällä tehtiin tähän nykyiseen systeemiin, ylläpito kirjoitti toivovansa blogisteiksi nimenomaan vanhoillislestadiolaisia blogisteja. En tiedä onko yhtäkään halukasta ilmoittautunut. Ylläpidolta tätä voisi kysyä.”

  Muistelen, että jotakin tuontapaista oli esillä. Tuskin juuri nimenomaan mutta kuitenkin. En minä ole ymmärtänyt, että tänne jokin hakuprosessi on ollut. Olen ajatellut, että K24 pyytää sopiviksi katsomiaan blogisteiksi. Ehkä he ovat joillekin pyynnön esittäneet ja nämä eivät ole sitten halunneet ruveta. Tämän blogin pitäjä pystyisi tähän vastamaan.

  En minä ainakaan haluaisi blogistin paikkaa hakea, kun blogeja saa pitää vapaasti muualla niin paljon kuin haluaa, kuten olen tehnytkin.

  Kun tämä on pohjimmiltaan kaupallinen yhtiö, en usko, että SRK tai rauhanyhdistyksetkään rupeasisivat tänne etsimään kandidaatteja ja tarjoamaan.

  Voidaan myös kysyä, kun nähty millaista kuohuntaa vanhoillislestadiolaisuuteen liittyvä asiat täällä saavat aikaan, että miksi kukaan vaivautuisi.

  Ilmoita asiaton kommentti