Miksi lestadiolaisesta liikkeestä pitää uutisoida?

Vihapuhetta! Vainoamista! Tukkikaa sen akan suu! Kotimaa24:n toimitukseen tulee paljon palautetta – kiitos siitä – jossa pyydetään, vaaditaan, uhkaillaan lopettamaan kirjoittaminen vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä. Maltillisimmat tällaisen kritiikin lähettäjät toivovat, että samalla kun tehdään uutinen, jossa vl-liike näyttäytyy kriittisessä valossa, pitäisi olla juttu, jossa se näyttäytyy myönteisessä valossa.

Miksi Kotimaa24 tekee niin paljon uutisia vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä? Ja miksi blogisti Vuokko Ilola kirjoittaa jatkuvasti vanhoillislestadiolaisuudesta?

Ensin vastaus jälkimmäiseen kysymykseen: blogisti kirjoittaa siitä minkä kokee tärkeäksi. Kotimaa24:n toimitus ei rajoita aiheita, kunhan ne pysyvät asiallisuuden ja käyttöehtojen mukaisina. Moni lukee Ilolaa, vaikka on hänen kansaan eri mieltä. Hänellä on laaja lukijakunta. Eikö hyvä ja merkityksellinen blogi ole juuri tällainen. Se herättää tunteita.

(Jossain vaiheessa Kotimaa24.n blogistiksi etsittiin tarkoituksella vanhoillislestadiolaista kirjoittajaa, joka olisi kertonut kokemuksiaan mm. mediamyllerryksestä liikkeen sisäpuolisen näkökulmasta, mutta kukaan ei halunnut, uskaltanut tai ehtinyt sitoutumaan bloginpitoon. Yksittäisiä nimettömiäkin blogikirjoituksia tästä näkökulmasta on kuitenkin julkaistu, kun niitä on tarjottu. – Halukkaat ilmoittautukoot edelleen allekirjoittaneelle!)

Mitä vl-liikkeestä uutisointiin tulee, niin riippumatta Kotimaa24:stä liike on ollut muunkin median kiinnostuksen kohteena. Vanhoillislestadiolaisuus on vaikutusvaltainen ja tärkeä uskonnollinen kansanliike. Se on perinteisesti ollut suljettu, jotenkin salaperäinen, omalakinen ja senkin vuoksi kiinnostava. Lisäksi liikkeessä on tapahtumassa uudistumista, ja se on avautumassa. Kotimaa24:n velvollisuus ja toiminta-ajatus on kertoa merkittävän herätysliikkeen muutoksista ja myös sen sisällä käytävästä keskustelusta. Kaikkia osapuolia kuunnellen, luonnollisesti.

Jos Kotimaa24:llä on jokin ”agenda” tässä uutisoinnissa, niin se on avoimuuden vaatimus. Sama vaatimus on myös muussa uutisoinnissa. Arkkipiispa Martti Simojoen sanoja lainatakseni: Kirkossa ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa. – Herätysliikkeissä ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa lehdissä, radiossa, televisiossa, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa.

Blogit ja sosiaalinen media on tehnyt kaikenlaisen yhteisöllisen sulkeutumisen vaikeammaksi. Ihmisten tunteita, kokemuksia ja havaintoja herätysliikkeistään ei voi kahlita. Kotimaa24 on ollut vain yksi kanava, jonka kautta patoutunut tarve keskustella ja jakaa kokemuksia vl-liikkeestä on purkautunut.

Kun Kotimaa24 syksyllä 2009 avautui (ensin pelkkänä ”blogimetsänä”), oli toimitukselle vilpitön yllätys, kuinka paljon sivustolla syntyi keskustelua juuri vanhoillislestadiolaisuudesta.

Kotimaa24 on itsenäinen journalistinen verkkouutispalvelu, ei siis Kotimaa-lehden tai kirkon ”virallinen” verkkosivusto, kuten moni eksyy välillä luulemaan. Se mitä ja miten Kotimaa24 asioista kertoo, ei ole kirkon kannanotto käsiteltävänä olevaan asiaan, vaan journalistisen harkinnan tuloksena syntynyt uutinen. Joskus uutinen vain kertoo tehdyn päätöksen sisällön, toisinaan tarjoaa siihen myös kriittisiä näkökulmia.

Kotimaa24:n toimintaa voi kuvata myös käsitteellä  uskontojournalismi.

Kotimaa24:n journalistinen linja – senkin perään on kommenteissa kyselty – on ilmaistu virallisissa papereissa muun muassa seuraavasti:

1.Kotimaa24.fi tekee luotettavia ja kiinnostavia uutisia kirkosta ja kirkoista Suomessa ja maailmalla. Oma uutishankinta on toimintamme kulmakivi.

2. Kotimaa24.fi-uutisten tarkoitus on tiedonvälitys, keskustelun herättäminen ja yhteisön rakentaminen.

3. Kotimaa24.fi:ssä tehdään uutisia Suomen luterilaisista kirkosta ja sen seurakunnista, kristillisistä kirkoista Suomessa, kirkoista maailmalla, uskonnoista Suomessa ja maailmalla sekä suomalaisen yhteiskunnan arvovalinnoista.

4. Kotimaa24.fi:ssä uutisia tehdään luotettavasti, asiantuntevasti, kriittisesti, itsenäisesti, nopeasti, kiinnostavasti ja taloudellisesti.

5. Uutiset Kotimaa24.fi:ssä ovat journalistisesti tuotettuja, pääsääntöisesti lyhyitä. Uutisissa painottuvat faktat ja niiden tuoreet kommentit. Uutiset ovat mahdollisuuksien mukaan kuvitettuja ja monimediallisia (audio, video).

6. Kotimaa24.fi:n toimintaa uutistuotannossa ohjaavat arvot ovat: aloitteellisuus, luotettavuus ja kriittisyys.

7. Kotimaa24.fi-blogialueeseen sovelletaan yleisiä sosiaalisen median ja verkkokeskustelusivustojen ohjeita ja sääntöjä. Blogit eivät ole journalistista toimintaa.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Olen tismalleen samaa mieltä hyvät herrat siitä, että ripsiväri on sellainen asia, josta ei kenenkään pitäisi keskustella oikeesti mitään, kun on niin paljon, paljon tärkeämpiä asioita, joita pohtia ja miettiä ja joista keskustella. Mutta kovin se tuntuu silti monelle olevan tärkeä ja merkittävä jopa ratkaiseva kysymys Itse olen halunnut juuri sen takia asian framille nostaa, jotta asioiden merkillinen merkittävyysjärjestys tulee ilmi. Jos ymmärrätte, mitä tarkoitan. Itselleni eivät nuo tilastot eri asioista sinällään ole koskaan olleet merkittäviä, koska jokaisen tilastomerkinnän takana on ihminen ja ihmisiä ja heidän elämäntarinansa. Ja se on merkittävää. Jospa itsestä olisi edes yhdessä asiassa jollekin apua tarvitsevalle apua…

  2. Hyvä toimittaja Olli Seppälä. Kun eettisesti käyttäytyvä uutismedia kai pyrkii heijastamaan maailmastamme jotensakin totuudenmukaista kuvaa, kysyisin milloin eettisjournalistinen selkärankanne ja tuo avoimuuden periaate vaatisi uutissarjaa kera kriittisen asenteen myös vaikkapa alkoholin hirmuisista seurauksista maassamme; esim. viime perjantain uutisen mukaan vuosittain syntyy n. 650 alkoholin vaurioittamaa lasta ja 3600-6000 sikiön kehitys on vaarassa päihteiden takia – puhumattakaan niistä lukuisia kertoja mainitsemistani 10 000 abortoidusta ihmisestä… No, tuollaiset aiheet eivät olisi tietysti ”tykättyjä” tämän päivän ”normiluterilaisesta” vinkkelistä ja horjuttaisivat yhteiskuntapoliittista status quo:ta. Business is business ja lestadiolaisuus lienee Kotimaa Oy:n verkkosivustolle suorastaan yksi taloudellinen kulmakivi, joka tuottaa niitä klikkauksia aina vaan… Mutta entä jos periaatteena olisi kuitenkin edes yksi positiviinen uutinen kymmentä negatiivista kohden – siis 1:10 ? Voisin kyllä vinkata positiivisia aiheita minäkin…

  3. Markku Korteniemi, kun kaipaat niin kovasti positiivista kirjoittelua lestadiolaisuudesta, niin kerropa miksi yksikään lestadiolainen ei suostu blogistiksi?

    Blogeihin kommentoiva voi vetäytyä halutessaan takavasemmalle milloin vain mutta blogisti joutuu seisomaan sanojensa takana. Ei kai vain tässä ole syy kynttilän kätkemiseen vakan alle? Pelko ettei korttitaloa voikaan pitää pystyssä? Pelko että keisarin alastomuus paljastuu?

    Ei kai vain tämä ole syy myös siihen ettei Päivämiehessä ole yleisönosastoa? Ei kai vain tämä ole syy siihen ettei vl-liikkeessä suvaita avointa keskustelua?

  4. Tietääkseni tänne ei nykyään ilmoittauduta blogistiksi vaan kutsutaan. Olisi kiinnostavaa tietää kuinka montaa vanhoillislestadiolaista on kysytty ja mitkä ovat olleet kriteerit, kun on kysytty. Sitäpaitsi harvennukseen saakka täällä oli vanhoillislestadiolaisia blogisteja.

    Jos Panu istut hetkeksi penkin päähän, kokoat kaiken empatia- ja sympatiakykysi peliin ja mietit, kannattaisiko vanhoillislestadiolaisen ottaa kaikki se aika jostakin muusta arvokkaasta ollakseen jatkuvasti täällä monien verbaalisten lahjakkuuksien julkisessa pyörityksessä. On siinä tietämistä, vaikka osa kommenteista toki olisi ihan rakentaviakin hengeltään.

  5. Olivat epäkohdat mitä tahansa, ei tässä olla ristiretkellä väsyneiden äitien ja pilattujen lapsiraukkojen puolesta. Kyllä se on jotain muuta, minkä huomaa siitä, että kaikkein veemäisimmät kommentit ja halventavimmat heitot saavat eniten tykkäyksiä. Onhan se somaa, kun pääsee hyvän asian nimissä veetuilemaan kirkollisen lehden palstoille.
    Semmosta se pakkaa olemaan, kun ollaan niin hyviä, ettei kristillistä rakkautta tarvitse edes silmälumeeksi osoittaa ko liikkeen suuntaan.

  6. Markku Korteniemi, millä tavalla alkoholi ja abortti ovat uskonnollisia asioita? Ai niin, no tietysti SRK -lestadiolaisuuden kautta, koska alkoholin kohtuullinenkin käyttö on teillä synti ja abortti on on teidän opetuksen mukaan murhan synti kuten ehkäisykin on. Siis näistäkin aiheista keskusteltaessa ei voida välttyä keskustelemasta myös SRK -lestadiolaisuudesta. Ja onhan näistäkin aiheista ja ongelmista keskusteltu yhteiskunnassa paljonkin ja täälläkin moneen otteeseen, sikäli kun näillä yhteiskunnallisilla asioilla on nähty olevan yhteys kirkkoon ja uskonnollisuuteen, siis SRK -lestadiolaisuuden kautta.

  7. jorma ojala:

    Olivat epäkohdat mitä tahansa, ei tässä olla ristiretkellä väsyneiden äitien ja pilattujen lapsiraukkojen puolesta. Kyllä se on jotain muuta, minkä huomaa siitä, että kaikkein veemäisimmät kommentit ja halventavimmat heitot saavat eniten tykkäyksiä. Onhan se somaa, kun pääsee hyvän asian nimissä veetuilemaan kirkollisen lehden palstoille.
    Semmosta se pakkaa olemaan, kun ollaan niin hyviä, ettei kristillistä rakkautta tarvitse edes silmälumeeksi osoittaa ko liikkeen suuntaan.

    Et kai Jorma ollut ihan vakavissasi tuon kirjoittaessasi? Toivon niin, koska mielestäni keskustelu on ollut pääsääntöisesti asiallista ja on keskusteltu enimmäkseen asioista, ei ihmisistä. Ja ylläpito on poistanut kaikki ylilyönnit, sikäli kun joku on sellaiseen sortunut.

Olli Seppälä
Olli Seppälä
Kirjoittaja Kotimaa Oy:n palveluksessa. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat mm. kulttuuri, linnut, kellot.