Miksi lestadiolaisesta liikkeestä pitää uutisoida?

Vihapuhetta! Vainoamista! Tukkikaa sen akan suu! Kotimaa24:n toimitukseen tulee paljon palautetta – kiitos siitä – jossa pyydetään, vaaditaan, uhkaillaan lopettamaan kirjoittaminen vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä. Maltillisimmat tällaisen kritiikin lähettäjät toivovat, että samalla kun tehdään uutinen, jossa vl-liike näyttäytyy kriittisessä valossa, pitäisi olla juttu, jossa se näyttäytyy myönteisessä valossa.

Miksi Kotimaa24 tekee niin paljon uutisia vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä? Ja miksi blogisti Vuokko Ilola kirjoittaa jatkuvasti vanhoillislestadiolaisuudesta?

Ensin vastaus jälkimmäiseen kysymykseen: blogisti kirjoittaa siitä minkä kokee tärkeäksi. Kotimaa24:n toimitus ei rajoita aiheita, kunhan ne pysyvät asiallisuuden ja käyttöehtojen mukaisina. Moni lukee Ilolaa, vaikka on hänen kansaan eri mieltä. Hänellä on laaja lukijakunta. Eikö hyvä ja merkityksellinen blogi ole juuri tällainen. Se herättää tunteita.

(Jossain vaiheessa Kotimaa24.n blogistiksi etsittiin tarkoituksella vanhoillislestadiolaista kirjoittajaa, joka olisi kertonut kokemuksiaan mm. mediamyllerryksestä liikkeen sisäpuolisen näkökulmasta, mutta kukaan ei halunnut, uskaltanut tai ehtinyt sitoutumaan bloginpitoon. Yksittäisiä nimettömiäkin blogikirjoituksia tästä näkökulmasta on kuitenkin julkaistu, kun niitä on tarjottu. – Halukkaat ilmoittautukoot edelleen allekirjoittaneelle!)

Mitä vl-liikkeestä uutisointiin tulee, niin riippumatta Kotimaa24:stä liike on ollut muunkin median kiinnostuksen kohteena. Vanhoillislestadiolaisuus on vaikutusvaltainen ja tärkeä uskonnollinen kansanliike. Se on perinteisesti ollut suljettu, jotenkin salaperäinen, omalakinen ja senkin vuoksi kiinnostava. Lisäksi liikkeessä on tapahtumassa uudistumista, ja se on avautumassa. Kotimaa24:n velvollisuus ja toiminta-ajatus on kertoa merkittävän herätysliikkeen muutoksista ja myös sen sisällä käytävästä keskustelusta. Kaikkia osapuolia kuunnellen, luonnollisesti.

Jos Kotimaa24:llä on jokin ”agenda” tässä uutisoinnissa, niin se on avoimuuden vaatimus. Sama vaatimus on myös muussa uutisoinnissa. Arkkipiispa Martti Simojoen sanoja lainatakseni: Kirkossa ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa. – Herätysliikkeissä ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa lehdissä, radiossa, televisiossa, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa.

Blogit ja sosiaalinen media on tehnyt kaikenlaisen yhteisöllisen sulkeutumisen vaikeammaksi. Ihmisten tunteita, kokemuksia ja havaintoja herätysliikkeistään ei voi kahlita. Kotimaa24 on ollut vain yksi kanava, jonka kautta patoutunut tarve keskustella ja jakaa kokemuksia vl-liikkeestä on purkautunut.

Kun Kotimaa24 syksyllä 2009 avautui (ensin pelkkänä ”blogimetsänä”), oli toimitukselle vilpitön yllätys, kuinka paljon sivustolla syntyi keskustelua juuri vanhoillislestadiolaisuudesta.

Kotimaa24 on itsenäinen journalistinen verkkouutispalvelu, ei siis Kotimaa-lehden tai kirkon ”virallinen” verkkosivusto, kuten moni eksyy välillä luulemaan. Se mitä ja miten Kotimaa24 asioista kertoo, ei ole kirkon kannanotto käsiteltävänä olevaan asiaan, vaan journalistisen harkinnan tuloksena syntynyt uutinen. Joskus uutinen vain kertoo tehdyn päätöksen sisällön, toisinaan tarjoaa siihen myös kriittisiä näkökulmia.

Kotimaa24:n toimintaa voi kuvata myös käsitteellä  uskontojournalismi.

Kotimaa24:n journalistinen linja – senkin perään on kommenteissa kyselty – on ilmaistu virallisissa papereissa muun muassa seuraavasti:

1.Kotimaa24.fi tekee luotettavia ja kiinnostavia uutisia kirkosta ja kirkoista Suomessa ja maailmalla. Oma uutishankinta on toimintamme kulmakivi.

2. Kotimaa24.fi-uutisten tarkoitus on tiedonvälitys, keskustelun herättäminen ja yhteisön rakentaminen.

3. Kotimaa24.fi:ssä tehdään uutisia Suomen luterilaisista kirkosta ja sen seurakunnista, kristillisistä kirkoista Suomessa, kirkoista maailmalla, uskonnoista Suomessa ja maailmalla sekä suomalaisen yhteiskunnan arvovalinnoista.

4. Kotimaa24.fi:ssä uutisia tehdään luotettavasti, asiantuntevasti, kriittisesti, itsenäisesti, nopeasti, kiinnostavasti ja taloudellisesti.

5. Uutiset Kotimaa24.fi:ssä ovat journalistisesti tuotettuja, pääsääntöisesti lyhyitä. Uutisissa painottuvat faktat ja niiden tuoreet kommentit. Uutiset ovat mahdollisuuksien mukaan kuvitettuja ja monimediallisia (audio, video).

6. Kotimaa24.fi:n toimintaa uutistuotannossa ohjaavat arvot ovat: aloitteellisuus, luotettavuus ja kriittisyys.

7. Kotimaa24.fi-blogialueeseen sovelletaan yleisiä sosiaalisen median ja verkkokeskustelusivustojen ohjeita ja sääntöjä. Blogit eivät ole journalistista toimintaa.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Niin ja minä köröttelen vanhalla Opelilla, joka minulle tosi rakas. Syy on yksinkertainen. Sen rekkarin kirjaimet on mio ja minä olen mamma. Kesällä on ongelma, koska kaikki halukkaat eivät sovi välttämättä mukaan, kun parvi on välillä omien lisäksi laajentunut niin isoksi ja autoon sopii vain viisi. Olen joskus haaveillut isommasta autosta, mutta en näe sitä järkeväksi, että kävisi töissä ja palkka menisi autoon. Vielä kymmenen aikaan pitää ne junalle vastaan ja sieltä tulee oma nuori ja toisen oma nuori ja ovat taas viikon. Monet asiat ovat hyvin suhteellisia. Minä taidan olla vähän kade sinulle Ilkka tuosta 9 hengen Transporterista. Heikin ehdotus on mainio, mutta aamulla pitää lähteä töihin ja omissa on riittävästi.

  2. Jorma Ojala, väsyneiden lestadiolaisäitien määrän tilastollinen merkitsevyys ei liene mitenkään olennainen asia; ihmiset merkitsevät.

    Väsyneitä ei-lestadiolaisäitejäkin on varmaan ihan tilastollisestikin merkittävä määrä, mutta heidän väsymyksensä ja lapsilukumääränsä taustalla eivät yleensä ole uskonnolliset opit ja ehkäisykielto autuuden ehtona.

    Muita vähemmistöjä ei voisi käsitellä samalla tavalla kuin lestadiolaisia? Mikä estäisi tai estää esimerkiksi Jehovan todistajien kriittisen käsittelyn? Mielestäni ei mikään. Voitko mainita esimerkkejä vähemmistöistä, joiden kriittinen käsittely on jostain syystä estetty tai mahdotonta?

  3. Tämä asioiden suhteellisuus myös väkisin askarruttaa. Haluamatta vedättää asiaa sivuraiteelle toteaisin: On olemassa ihmisryhmä jossa tutkimusten mukaan lasten hyväksikäyttöä on selvästi keskivertoa enemmän (uusperheet). On olemassa ihmisryhmä jossa lapsia pahoinpidellään selvästi keskimääräistä enemmän (alkoholisti/huumeperheet). On olemassa ihmisryhmä jossa lapset jäävät keskimääräistä enemmän ”tuuliajolle” (eroperheet).
    Nyt voidaan aiheellisesti kysyä miksi näistä asioista ei täällä keskustella? Syyllistetäänkö em perheryhmiä, kun kuitenkaan kaikilla ei ole ongelmia, Miksi uusperheiden liiton hallitusta ei vaadita eroamaan? Ainakin toiminnanjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan pitäisi erota Pitäisikö arkkipiispa Mäkisen erota kun hänen johtamansa kirkko vihkii uuspareja ja johtaa näin lapsia suureen vaaraan. Vai riittäisikö anteeksipyyntö? Pahoittelu? Milloin ATalk puuttuu asiaan, tai Kotimaa24?

    Jatkuu,,,

  4. Panu: ”Jorma Ojala, väsyneiden lestadiolaisäitien määrän tilastollinen merkitsevyys ei liene mitenkään olennainen asia; ihmiset merkitsevät.”

    Panu, joo, yksityiset ihmiset tämän matkan vaivan kokevat. On näitä avuntarpeisia varmaan sen verran, että sinunkin asuinseudultasi löytyy ainakin yksi perhe. Haluaisitko ottaa rajat ylittävän diakoniakeikan? Voisin hoitaa asian lähimmän rauhanyhdistyksen diakoniayhdyshenkilön kautta.

Olli Seppälä
Olli Seppälä
Kirjoittaja Kotimaa Oy:n palveluksessa. Hänen harrastuksiinsa kuuluvat mm. kulttuuri, linnut, kellot.