Miksi lestadiolaisesta liikkeestä pitää uutisoida?

Vihapuhetta! Vainoamista! Tukkikaa sen akan suu! Kotimaa24:n toimitukseen tulee paljon palautetta – kiitos siitä – jossa pyydetään, vaaditaan, uhkaillaan lopettamaan kirjoittaminen vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä. Maltillisimmat tällaisen kritiikin lähettäjät toivovat, että samalla kun tehdään uutinen, jossa vl-liike näyttäytyy kriittisessä valossa, pitäisi olla juttu, jossa se näyttäytyy myönteisessä valossa.

Miksi Kotimaa24 tekee niin paljon uutisia vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä? Ja miksi blogisti Vuokko Ilola kirjoittaa jatkuvasti vanhoillislestadiolaisuudesta?

Ensin vastaus jälkimmäiseen kysymykseen: blogisti kirjoittaa siitä minkä kokee tärkeäksi. Kotimaa24:n toimitus ei rajoita aiheita, kunhan ne pysyvät asiallisuuden ja käyttöehtojen mukaisina. Moni lukee Ilolaa, vaikka on hänen kansaan eri mieltä. Hänellä on laaja lukijakunta. Eikö hyvä ja merkityksellinen blogi ole juuri tällainen. Se herättää tunteita.

(Jossain vaiheessa Kotimaa24.n blogistiksi etsittiin tarkoituksella vanhoillislestadiolaista kirjoittajaa, joka olisi kertonut kokemuksiaan mm. mediamyllerryksestä liikkeen sisäpuolisen näkökulmasta, mutta kukaan ei halunnut, uskaltanut tai ehtinyt sitoutumaan bloginpitoon. Yksittäisiä nimettömiäkin blogikirjoituksia tästä näkökulmasta on kuitenkin julkaistu, kun niitä on tarjottu. – Halukkaat ilmoittautukoot edelleen allekirjoittaneelle!)

Mitä vl-liikkeestä uutisointiin tulee, niin riippumatta Kotimaa24:stä liike on ollut muunkin median kiinnostuksen kohteena. Vanhoillislestadiolaisuus on vaikutusvaltainen ja tärkeä uskonnollinen kansanliike. Se on perinteisesti ollut suljettu, jotenkin salaperäinen, omalakinen ja senkin vuoksi kiinnostava. Lisäksi liikkeessä on tapahtumassa uudistumista, ja se on avautumassa. Kotimaa24:n velvollisuus ja toiminta-ajatus on kertoa merkittävän herätysliikkeen muutoksista ja myös sen sisällä käytävästä keskustelusta. Kaikkia osapuolia kuunnellen, luonnollisesti.

Jos Kotimaa24:llä on jokin ”agenda” tässä uutisoinnissa, niin se on avoimuuden vaatimus. Sama vaatimus on myös muussa uutisoinnissa. Arkkipiispa Martti Simojoen sanoja lainatakseni: Kirkossa ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa. – Herätysliikkeissä ei ole mitään salattua. Ja jos on, se pitää kertoa lehdissä, radiossa, televisiossa, blogeissa ja sosiaalisessa mediassa.

Blogit ja sosiaalinen media on tehnyt kaikenlaisen yhteisöllisen sulkeutumisen vaikeammaksi. Ihmisten tunteita, kokemuksia ja havaintoja herätysliikkeistään ei voi kahlita. Kotimaa24 on ollut vain yksi kanava, jonka kautta patoutunut tarve keskustella ja jakaa kokemuksia vl-liikkeestä on purkautunut.

Kun Kotimaa24 syksyllä 2009 avautui (ensin pelkkänä ”blogimetsänä”), oli toimitukselle vilpitön yllätys, kuinka paljon sivustolla syntyi keskustelua juuri vanhoillislestadiolaisuudesta.

Kotimaa24 on itsenäinen journalistinen verkkouutispalvelu, ei siis Kotimaa-lehden tai kirkon ”virallinen” verkkosivusto, kuten moni eksyy välillä luulemaan. Se mitä ja miten Kotimaa24 asioista kertoo, ei ole kirkon kannanotto käsiteltävänä olevaan asiaan, vaan journalistisen harkinnan tuloksena syntynyt uutinen. Joskus uutinen vain kertoo tehdyn päätöksen sisällön, toisinaan tarjoaa siihen myös kriittisiä näkökulmia.

Kotimaa24:n toimintaa voi kuvata myös käsitteellä  uskontojournalismi.

Kotimaa24:n journalistinen linja – senkin perään on kommenteissa kyselty – on ilmaistu virallisissa papereissa muun muassa seuraavasti:

1.Kotimaa24.fi tekee luotettavia ja kiinnostavia uutisia kirkosta ja kirkoista Suomessa ja maailmalla. Oma uutishankinta on toimintamme kulmakivi.

2. Kotimaa24.fi-uutisten tarkoitus on tiedonvälitys, keskustelun herättäminen ja yhteisön rakentaminen.

3. Kotimaa24.fi:ssä tehdään uutisia Suomen luterilaisista kirkosta ja sen seurakunnista, kristillisistä kirkoista Suomessa, kirkoista maailmalla, uskonnoista Suomessa ja maailmalla sekä suomalaisen yhteiskunnan arvovalinnoista.

4. Kotimaa24.fi:ssä uutisia tehdään luotettavasti, asiantuntevasti, kriittisesti, itsenäisesti, nopeasti, kiinnostavasti ja taloudellisesti.

5. Uutiset Kotimaa24.fi:ssä ovat journalistisesti tuotettuja, pääsääntöisesti lyhyitä. Uutisissa painottuvat faktat ja niiden tuoreet kommentit. Uutiset ovat mahdollisuuksien mukaan kuvitettuja ja monimediallisia (audio, video).

6. Kotimaa24.fi:n toimintaa uutistuotannossa ohjaavat arvot ovat: aloitteellisuus, luotettavuus ja kriittisyys.

7. Kotimaa24.fi-blogialueeseen sovelletaan yleisiä sosiaalisen median ja verkkokeskustelusivustojen ohjeita ja sääntöjä. Blogit eivät ole journalistista toimintaa.

193 kommenttia

 • Markku Korteniemi sanoo:

  Toimittaja ja blogisti Olli Seppälä, odotan vastaustanne aiempaan kysymykseeni… ?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Panu Saarela sanoo:

  Heikki, sinun vuorosi saada papukaijamerkki tyylikkäästä väistöstä :p ”Miksi vaivautua, kun turpiin tulee; tämä on pohjimmiltaan kaupallinen yhtiö.” Hohhoijaa, tiedät itsekin, että todelliset syyt ovat muualla.

  Olli Seppälä nimenomaan kertoo tässä blogissa, että toimitus etsi vanhoillislestadiolaista kirjoittajaa löytämättä ainuttakaan ja pyytää halukkaista edelleen ilmoittautumaan.

  Jos teillä on ainoa oikea evankeliumi, niin luulisi olevan intoa sitä julistaa turuilla ja toreilla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Honkala sanoo:

  Älä nyt viitsi arvon florettikumppanini Panu. En oikein pidä verbistä ”syyllistää”, mutta tähän se sopii. Oikeastaan aika huvittavaa, mikä into täällä on saada vanhoillislestadiolaiset jonkinlaiseen kollektiiviseen syyllisyyteen siitä, että täällä ei ole vanhoillislestadiolaista blogistia.

  Pidetään Panu reilu peli kuitenkin. Tämä pisto menee nyt vyön alle.

  Nuo sinun argumenttisi ovat tässä lujia, mutta vain omassa päässäsi. No sorry, oliko paha

  Voin tehdä sinulle paljastuksen. Minulla oli täällä blogi silloin, kun se oli vapaata. Kun minut sitten potkaistiin ulos, miksi pyrkisin tänne uudestaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ilkka Kanniainen sanoo:

  Enhän minä ole kenenkän eroa vaatimassa. Halusin vain osoittaa asioiden suhteellisuuden. Ja mitä voi loogisesti päätellä tästä mylläkästä lestadiolaisuuden ympärillä. Ja että jossakin se ongelma on tänäpäivänä moninkertainen, mutta siitä ei pidetä ollenkaan meteliä. Eli ollaan tarkoitushakuisia. Enkä edelleenkään halua vähätellä vl:n keskuudessa tapahtuneita asioita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Panu Saarela sanoo:

  Heikki, en oikein ymmärrä ”syyllistämis-syyllistämistäsi”. Tuskin on pelkkää sattumaa, että juuri vl-väen keskuudesta ei löydy halukasta blogistia. Sitä ihmeellisemmältä se tuntuu, kun valitetaan jatkuvaa kielteistä julkisuutta.

  Jos ”kollektiivinen syyllisyys” tästä jollekin kuuluu, niin heittäisin sen SRK:n suuntaan. Olisi yllättävä ja rohkea veto, jos joku todellisista linjan määrittelijöistä ja vallan käyttäjistä (johtokunta) uskaltaisi asettua julkisesti sanojensa, päätöstensä ja opetuksensa taakse.

  Sen ymmärrän hyvin, että yksittäisen liikkeen jäsenen voi olla vaikea em. linjauksia puolustaa, kun aina ei tiedä edes mitä ne linjaukset ovat, perusteista puhumattakaan.

  Sattumaa ei liene sekään, että (ainakin minun tietääkseni) Päivämies on ainoita – ellei ainoa – hengellinen aviisi (luterilaisen kirkon sisällä), joka ei julkaise yleisön kirjoituksia. Miksi ”ainoa oikea” pillottelee ja väistelee avoimuutta ja julkisuutta?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  ”Eli ollaan tarkoitushakuisia.” Mitä vikaa on tarkoitushakuisuudessa, jos toimii hyvässä tarkoituksessa? Tätä tarkoitusta tämä kommentoimamme kirjoituskin on avoimesti selvittämässä: ”Jos Kotimaa24:llä on jokin ’agenda’ tässä uutisoinnissa, niin se on avoimuuden vaatimus.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Honkala sanoo:

  Moi Panu ja kiitos viestistä. Yritän vielä selittää.

  Luulen jakavani aika monen vanhoillislestadiolaisuuden ajatuksen siinä, että K24:n blogistina oleminen ei ole mikään erityinen unelmien täyttymys. Jos tykkää blogata harrastastuksena miksi tehtä sitä täällä, kun voi tehdä sen jossakin muualla ja keskittyä niihin intresseihin, mitä kenelläkin nyt sattuu olemaan.

  Jos ajatuksena olisi olla jokin K24:n ”virallinen” vanhoillislestadiolaisblogisti, se nyt vain ei tunnu sellaiselta asemalta, että se herättäisi ”kicksejä”. Miksi yrittää väkisin innostua, jos ei innosta?

  SRK:n lehdillä on avustajajoukko, joka kirjoittaa itse juttuja ja pyytävät niitä muilta. Siinä on runsaasti sijaa vapaaehtoistyölle niille, jotka tykkäävät kirjoittaa. Vaimoltani pyydettiin hiljattain ajan käsitteeseen liittyvää juttua ja hän tekikin sellaisen. Käsitteli aihetta Strassbourgin ikivanhan katedraalin kautta, kun on taustaltaan taide- ja kulttuurihistorioitsija. Tulitko lukeneeksi Päivämiehestä? Häntä ei saisi K24:n blogistiksi millään konstilla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Honkala sanoo:

  Saatat Panu luulla, että SRK:lla tai jollakin rauhanyhdistyksellä olisi valta pakottaa joku sopivaksi katsottu henkilö hakemaan tänne blogistiksi, mutta ei se niin mene. Kuka nyt sitäpaisti pakotettuna kirjottaisi mitään kiinnostavaa. Jos joku tänne hakee, hänellä pitää olla asiaan jokin henkilökohtainen mielenkiinto. Herää kysymys, mikä se voisi olla.

  Jos hommaan ei ole kysyntää, tilanne ei muutu, vaikka täällä kuinka jankattaisiin kaiken maailman spekulaatioita ”yleisistä syistä” ja ties mistä.

  Meidän arkinen elämämme ei ole sellaisten erityisten uskonnollisten tekojen tuottamista, jotka saattaisivat näyttäytyä kiintiövanhoillislestadiolaisen blogipostauksina K24:ssa. Jos otat hommaksesi lähteä kyselemään, saat luultavasti vastauksiksi, että ei kiinnosta, ei huvita, en mä osaa, en ehdi, ei ole mun juttu, kysy joltakin muulta.

  Jos K24 pyytäisi SRK:lta blogikirjoituksia, kai nämä ainakin rahalla saisivat jonkun tai jotkut niitä tekemään, mutta lyön vetoa, että K24 prefereeraa yksittäisiä vapaaehtoisia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  Vl-liikkeen sananvapaus kyllä tunnetaan. Täällä mainostetaan Joonan blogia ja minen sais mittään kirjottaa, heh! Kun tiettyä laulua laulat, saat laulaa.

  Olin havaitsevinani, että täällä kaivattiin toisenlaista vl-liikkeen asioista kirjoittavaa blogistia kehiin ja sitten yhtäkkiä sellaiseen ei todellakaan ole edes halukkaita. :p

  Heikiltä:

  ”Meidän arkinen elämämme ei ole sellaisten erityisten uskonnollisten tekojen tuottamista, jotka saattaisivat näyttäytyä kiintiövanhoillislestadiolaisen blogipostauksina K24:ssa.”

  No höh, lähetystyötä Heikki lähetystyötä, eikö SE ole tärkeää?

  Ja jos vanhoillislestadiolaisten arkielämästä kertominen ei ole mielenkiintoista, niin mikä sitten? Voe elämä ja kuolema jos mä oisin pahimaan lapsirumba-aikaani päästäny näppäimeni valloilleen blogissani. Siinä ois ollu vilu ja hiki vuorotellen lukijoilla.

  Ilmoita asiaton kommentti