Maailman valkeus

Jeesus sanoo: "Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus." (Joh. 8:12)
Maailman valkeus

Mistä on kysymys, kun Raamattu puhuu ihmisten pimeydestä ja valosta?

Minkälaista valoa meissä itsessämme on?

Miksi on tärkeää tunnustaa syntimme?

Puhdista minut isopilla, että minä puhdistuisin, pese minut, että minä lunta valkeammaksi tulisin. (Ps. 51:9); miksi ainoastaan Jeesuksen veri puhdistaa meidät?

Mitä Jeesuksen seuraaminen tarkoittaa?

Mitä merkitsee eläminen Jeesuksen valossa?

Millä perusteella uskomme (tai emme usko), että on olemassa Taivas ja Helvetti?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

93 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Seurakunnan paimenen velvollisuus on paimentaa laumaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Vaikka suomalaisessa Raamatussa ei olisikaan sanaa ’sakramentti’, sitä käytetään latinankielisessä Versio Vulgatassa. ’Sacramentum’ on suomennettu salaisuudeksi. Yksi tällainen kohta on 1. Tim. 3:16: ”Me tunnustamme, että meidän uskomme pyhä salaisuus on suuri: Hän ilmestyi ihmisruumiissa, hänet julistettiin vanhurskaaksi Hengen voimasta, enkelit saivat hänet nähdä, hänestä saarnattiin kansoille, häneen uskottiin maailmassa, hänet korotettiin kirkkauteen.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Ymmärrän, Juha, tarkoituksesi paimenen tehtävästä puhuessasi. Näin ovat oikeat paimenet menetelleet. 1 Tess 5: 14. Me kehoitamme teitä, veljet: nuhdelkaa kurittomia, rohkaiskaa alakuloisia, holhotkaa heikkoja, olkaa pitkämieliset kaikkia kohtaan. Tuskin neuvoo tai rohkaisee ainakaan sellainen, joka avoimesti opettaa elämään Jumalan sanasta piittaamatta raskaissakin synneissä? Onko se sitten sitä oikeaa lähimmäisen rakkatta, voi tietysti syyllä kysyä. Kun sitten lammas joutuu kauas ylipaimenesta, ei hän useinkaan pidä puhuttelevan sanan kohteeksi tulemisesta. Kilvoittelijan tietä kulkeva taas ei sellaisesta pahastu, mukavaa kun joku on kiinnostunut siitä, olenko Jumalan lapsi.. Rauhan lapsi haluaa elää rauha yllään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Kertomus siitä, mihin oikea rakkaus johtaa:

  15 Kun he olivat einehtineet, sanoi Jeesus Simon Pietarille: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä?” Hän vastasi hänelle: ”Rakastan, Herra; sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Hän sanoi hänelle: ”Ruoki minun karitsoitani.” 16 Hän sanoi hänelle taas toistamiseen: ”Simon, Johanneksen poika, rakastatko minua?” Hän vastasi hänelle: ”Rakastan, Herra; sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Hän sanoi hänelle: ”K a i t s e minun lampaitani.” 17 Hän sanoi hänelle kolmannen kerran: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli murheelliseksi siitä, että hän kolmannen kerran sanoi hänelle: ”Olenko minä sinulle rakas?” ja vastasi hänelle: ”Herra, sinä tiedät kaikki; sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi hänelle: ”Ruoki minun lampaitani.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  >>Hyvä paimen tarttuu sauvaansa ja lähtee vaikka oman henkensä kaupalla surmaa vastaan. Näinhän Paimenemmekin teki.>>>

  Näin on joku tehnytkin. Oletko muistanut häntä sanoin ja rukouksin puolustaa? Monta kirousta ja kiveä olen aistinut lentävän tässäkin blogimetsässä..

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  “Hyvä paimen tarttuu sauvaansa ja lähtee vaikka oman henkensä kaupalla surmaa vastaan. Näinhän Paimenemmekin teki”.

  Martti Pentti, jos tarkoitat suuresti kunnioittamaamme tohtori Martti Lutheria, niin olen täysin samaa mieltä. Hän henkensä kaupalla puolusti Kristuksen oppia. Samoin tekivät pyhät apostolimme.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Herra Jeesus Kristus on Jumala ja meidän Hyvä Paimen, joka uhrasi itsensä, jotta me saisimme elää! Jeesus Kristus on maailman valakeus!

   Ylistys ja Kunnia Sinulle, Herra Jeesus Kristus!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   En kirjoita Paimenta isolla kirjaimella muuten kuin tarkoittaessani Jeesusta. Mitä kaimoihini tulee, arvostan Marteista myös Toursilaista, Rautasta ja Simojokea.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Minä voisin kirjoittaa (ja ehkä olen kirjoittanutkin) uskonpuhdistaja Martti Lutheria tarkoittaen Paimeneksi, koska hän on luterilaisen kirkon arvostetuin opettaja, toki ei Jeesuksen tai apostolien veroinen. Pyhä Martti Luther on johdattanut meidät luterilaiset Hyvän Paimenen luo.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”…toki ei – – – apostolien veroinen.” Tällainen vertailu lienee turhaa. Luther oli kuitenkin saanut paljon paremman koulutuksen kuin Galilean kalastajat. Saulus Tarsolaisella taisi olla aika lailla sivistystä oman aikansa mitoilla arvioituna. Toisaalta hän ei kuulunut ’niiden kahdentoista’ joukkoon. Jospa antaisimme kaiken kunnian Kristukselle ja lakkaisimme kumartelemasta muiden suuntaan!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Apostolit saivat oppinsa suoraan Jeesukselta. Arvostetut apostolit, etenkin pyhä apostoli Paavali johdattavat meidät Jeesuksen Kristuksen luo. Pyhä tohtori Martti Luther kääntäessään Jumalan kirjoitetun sanan Pyhän Raamatun kansansa kielelle ja samoin pyhä Mikael Agricola kääntäessään Pyhän Raamatun suomen kielelle ovat johdattaneet meidät Jeesuksen Kristuksen luo. Apostolit, samoin Luther ja Agricola Jumalan tärkeinä työntekijöinä ovat aina ansainneet meidän kiitoksemme.

   Palvomme ja kunnioitamme Jumalana ainoastaan Herraa Jeesusta Kristusta; kukaan ihminen ei voi saada tätä kunniaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  >>>Jospa antaisimme kaiken kunnian Kristukselle ja lakkaisimme kumartelemasta muiden suuntaan>>>

  Sanahelinää, kun Herran kumartamisenkin kanssa on olut täällä vähän niin ja näin.! Kukaan ei ole Lutheria kumartanut, mutta arvossa häntä voi toki pitää.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Herramme Jeesus Kristus sanoo:

   “Jos maailma teitä vihaa, niin tietäkää, että se on vihannut minua ennen kuin teitä. Jos te maailmasta olisitte, niin maailma omaansa rakastaisi; mutta koska te ette ole maailmasta, vaan minä olen teidät maailmasta valinnut, sentähden maailma teitä vihaa. Muistakaa se sana, jonka minä teille sanoin: ’Ei ole palvelija herraansa suurempi.’ Jos he ovat minua vainonneet, niin he teitäkin vainoavat; jos he ovat ottaneet vaarin minun sanastani, niin he ottavat vaarin teidänkin sanastanne. Mutta kaiken tämän he tekevät teille minun nimeni tähden, koska he eivät tunne häntä, joka on minut lähettänyt. Jos minä en olisi tullut ja puhunut heille, ei heillä olisi syntiä; mutta nyt heillä ei ole, millä syntiänsä puolustaisivat. Joka vihaa minua, se vihaa myös minun Isääni. Jos minä en olisi tehnyt heidän keskuudessaan niitä tekoja, joita ei kukaan muu ole tehnyt, ei heillä olisi syntiä; mutta nyt he ovat nähneet ja ovat vihanneet sekä minua että minun Isääni. Mutta se sana oli käyvä toteen, joka on kirjoitettuna heidän laissaan: ’He ovat vihanneet minua syyttä’.” (Joh. 15:18-25)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit