Maailman musta torstai ja laskiainen

Heräsimme torstaiaamuna uutisiin, joita hieman osasimme ennakoida, mutta joiden toteutumista emme halunneet nähdä. Saimme uutiset Venäjän massiivisesta hyökkäyksestä Ukrainaan etelästä, idästä ja pohjoisesta erilaista sotilasvoimaa käyttäen. Sodan ja hyökkäyksen merkit olivat ilmassa, mutta toivoimme ja uskoimme, että erilaiset käynnissä olleet neuvottelut jatkuvat ja että joukkojen sijoittamisessa Ukrainan rajoille kyse on vain sotilasvoiman näyttämisestä. Pahin kuitenkin tapahtui. Tapahtui säälimätön ja rikollinen hyökkäys rauhanomaiseen naapurimaahan.

Seurasin kotona koko torstaiaamupäivän surullisena ja epäuskoisena tapahtumia. Oma valtiojohtomme, EU ja Yhdysvallat sekä monet muut maat ovat tuominneet hyökkäyksen ja myös pakotteita on asetettu, mutta se ei hyökkäystä pysäytä. Kirkoissamme pidettiin ja pidetään vielä rukoushetkiä rauhan ja Ukrainan puolesta. Kirkonkelloja soitettiin myös rauhankelloina. Toivottavasti niiden kaiku soi lopulta yli sodan pauhujen. Some-kanavissa lukemattomat ihmiset ovat ilmaisseet oman tukensa rauhankyyhkyin ja Ukrainan sinikeltaisin lipuin.

Hyökkäys Ukrainaan on herättänyt paitsi järkytystä ja vastalauseita myös pelkoa eri puolilla Eurooppaa ja myös meillä Suomessa. Viime sotien muistot palaavat herkästi mieliimme, vaikka Suomeen ei kohdistukaan nyt mitään uhkaa. Nyt ei ole syytä maalailla uhkakuvia, mutta on oltava sekä realisti tapahtuneen synkkyys tunnustaen että toivoa rakentava. On pidettävä yhtä ja toimittava elämää ja rauhaa rakentaen.

* * *

Käsillä oleva kirkkovuoden aika, laskiainen antaa myös näkymää kaikkeen tähän. Laskiainen viittaa paastonajan alkamiseen ja Jumalan rakkauden uhritien toteutumiseen Jeesuksessa. Jeesus osoitti rakkauden ja rauhan tien. Hän toi rauhan ihmisen ja Jumalan välille. Hän, Kristus, jätti meille rauhansa ja antoi meille tehtävän olla rauhan rakentajia.

Jeesus opasti meitä myös rakastamaan toisiamme ja pitämään huolta erityisesti heistä, jotka ovat koettelemusten keskellä. Voimme olla tukemassa Ukrainan ihmisiä rukouksin ja myös lahjoittamalla varoja. Sen voi tehdä esimerkiksi Kirkon ulkomaanavun kautta.

Herra, anna meille rauhasi ja auta meitä olemaan rauhan rakentajia ja toivon välittäjiä. Siunaa sodasta kärsiviä ja anna viisautta löytää tie sodan päättämiseen. Siunaa ja varjele meitä, Ukrainaa ja koko maailmaa. Aamen. (Kirjoitus Itä-Savon Pyhäpäiväksi-palstalla 27.2.2022)

Toivo Loikkanen

Kirjoittaja

Loikkanen Toivo
Loikkanen Toivohttps://www.facebook.com/toivo.loikkanen
Olen 60-luvun alkuhetkinä syntynyt Keski-Karjalan kasvatti, nykyisin Savonlinnassa toimiva puolivallaton rovasti. Kirjoitan kirkosta, elämästä sekä uskon, toivon ja rakkauden näkymistä. Mielipuuhaani kesällä on mökkisaunassa saunominen ja talvella retkiluistelu. Matkustelen mikäli aika ja rahat riittävät siihen. Siviilissä kannan vastuuta OP-ryhmän aluepankin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja OP-ryhmän hallintoneuvoston jäsenenä.