Lutherin rukouksia

Minä kuulun mukaan

Herra, sinä olet pannut asian alkuun, sinä olet antanut minulle pyhän sanasi ja ottanut minut niiden joukkoon, jotka ovat sinun kansaasi, tuntevat sinut, ylistävät ja kiittävät sinua.

Anna siis nyt armosi, että pysyisin sanassasi enkä ikinä erottautuisi kristikunnastasi.

”Sula hyvyys ja laupeus seuraavat minua kaiken elinaikani; ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.” Psalmi 23:6

Lohtua vailla

Kaiken lohdutuksen Jumala ja Isä, lahjoita meille pyhän sanasi ja Henkesi kautta luja, iloinen ja kiitollinen usko, jolla voimme autuaasti voittaa tämänkertaisen ja jokaisen hätämme.

Anna meidän vihdoinkin maistaa ja kokea, miten totta on se mitä rakas Poikasi Kristus itse on sanonut: Olkaa turvallisella mielellä, minä olen voittanut maailman.

”Tämän minä (Jeesus) olen teille puhunut, että teillä olisi minussa rauha. Maailmassa teillä on ahdistus; mutta olkaa turvallisella mielellä: minä olen voittanut maailman.” Johannes 16:33

Päämäärä

Herra Jeesus Kristus, sinä olet käskenyt meidän pyytää Isämeidän-rukouksessa: Tulkoon sinun valtakuntasi.

Auta meitä ahkerasti sitä pyytämään ja samalla lujasti uskomaan, että me lopulta pääsemme tähän kirkkauteen.

Anna sen iloisen ja autuaan päivän, lunastuksemme kirkkaan aamun pian
koittaa ja anna meidän silloin kokea todeksi kaikki, mitä me nyt sanasta kuulemme ja uskomme.

Room 8:18-23 (Itse lisäisin vielä samasta luvusta jakeet 35-39.)

Rukouskirjasta "Rukoilemme Lutherin kanssa tänään", (Heute mit Luther beten), valikoima Martti Lutherin rukouksia Anna-Maija Raittilan (1928-2012) suomennoksina, SLEY-Kirjat, 1980.

5 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  The Holy Spirit makes of many flesh and many bodies one flesh and one body (…) for, as we see what great grace we have received in Christ, our heart rejoices in having someone toward whom we can do good according to Christ’s example.

  F. G. Hedberg, The Doctrine of Faith Unto Salvation, page 69, Finnish Evangelical Lutheran Mission Inc., 1998, Second Printing, 2001, Thunder Bay, On Canada.

  Pyhä Henki tekee monesta lihasta ja monesta ruumiista yhden lihan ja yhden ruumiin – sillä nähdessämme, kuinka suuren armon olemme saaneet Kristukselta, sydämemme iloitsee siitä, että meillä on edes joku, jolle voimme Kristuksen esikuvan mukaisesti tehdä hyvää.

  F. G. Hedberg, Uskonoppi Autuuteen, s. 69, Sley, 1986.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Vain Jumala on siinä asemassa, että voi katsoa jotakuta ylhäältä alaspäin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Juuri tämä elävä ja varma pelastuksen toivo Kristuksessa tekee meidät kärsivällisiksi ristin alla, iloisiksi murheissa ja vaivoissa, vakaiksi uskon kilvoituksessa, väsymättömiksi hyvissä teoissa.

  F. G. Hedberg, Uskonoppi Autuuteen, s. 116, 1986, SLEY.

  Minäkin toivon ja rukoilen, että voisin jatkuvasti kasvaa ja vahvistua edellä mainituissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Voi kuinka suuri on tuskani ja vaivani!

  Voita se jalomielisesti.

  Ole väkevä Herrassa ja kärsi vastoinkäymisesi kärsivällisesti kuin sankari. Sillä mitä raskaampi kärsimys on, sitä rohkeampi pitää sydämen olla ja sitä enemmän kärsivällisyyttä vaaditaan jokaiselta kristilliseltä sankarilta. Pakanatkin harjoittivat kärsivällisyyttään ja pitivät sitä hyvänä avuna, kerskaillen siitä monesti. En nyt tahdo mainita mitään stoalaisista, jotka kylmäverisesti tukahduttivat tuskansa, kerron ainoastaan vähän Aleksanteri Suuresta. Kun nuoli kerran lävisti tämän hallitsijan, antoi hän partaveitsellä ottaa pois nuolen jalastaan eikä yhtään valittanut, vaan oli iloinen ja tyytyväinen, aivan kuin olisi onnettomuus kohdannut toista henkilöä. Samanlainen oli hänen hovipoikansa, joka jumalille uhratessaan piti tulista hiiltä rohkeasti kädessään. Sillä kuningas Aleksanteri oli luonnostaan väkevä ja rohkea, sentähden saattoi hän sisäisen voimansa vuoksi helposti voittaa kaikki ulkonaiset tuskat ja vastoinkäymisensä. Ole sinä taas väkevä Jumalan voimassa, niinkuin nuo pyhät marttyyrit, joiden kärsivällisyydestä voisimme monta esimerkkiä mainita. Ilman Jumalan apua ei sinun sydänraukkasi voi mitään, se vain pelkää ja valittaa. Mutta sano sinä: ”Oi laupias Jumalani ja Isäni, sinä elämäni Herra, auta minua pyhyydestäsi, lähetä minulle Pyhä Henkesi vahvistamaan sydäntäni ja lieventämään tuskaani! Herää, sinä Pyhä Henki, ja osoittaudu minussa jalona, kirkkaana ja voimallisena!”

  Stefan Prätorius, Uskovaisten Hengellinen Aarre-aitta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Älä siis ikinä, sinä kiusattu ja synnin raskauttama sielu, lähde ilman uskoa etsimään pyhitystä, vaan lähde liikkeelle uskomalla, että sinulla on Kristuksen tähden armo ja autuus, johon Jumala on valinnut sinut ennen maailman perustamista. (Ef. 1:4-5) Tämän ensin uskoessasi Pyhä Henki itse vaikuttaa sinussa uuden mielen ja tahdon, antaa anteeksi joka-aikaiset vajavuutesi, pukee Kristuksen vanhurskauteen ja valmistaa siihen täydellisyyteen, joka vasta tulevassa elämässä oikein ymmärretään. Tämän saamiseksi taistellaan uskon voimassa ja uudistetuin sydämin jo täällä, ”että me olisimme pyhät ja nuhteettomat hänen edessään, rakkaudessa”, ”saattaen pyhityksemme täydelliseksi Jumalan pelossa”. Tässä meillä on koko elinajaksemme oppimista, työtä ja taistelua, emmekä sittenkään tule täydellisiksi ennen kuin kirkkauden valtakunnassa. Mutta nyt me taistelemme armon valtakunnan suojissa, nimittäin syntien anteeksiantamuksen uskossa.

  F. G. Hedberg, Uskonoppi Autuuteen, s. 43, SLEY, 1986. Sulku on allekirjoittaneen lisäys.

  Ilmoita asiaton kommentti