Kymppisynttäreillä Masalan kirkossa :)

Postiluutikkoomme tipahti joku aika sitten Kutsu kirkkoon viettämään lapsemme kymmenvuotissynttäreitä. Varmaan Kutsu meni jokaiseen Kirkkonummen seurakunnan jäsenen kotiin, jossa joku perheeläinen täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Tietty halusimme mennä synttäreille :) Luvassa oli kivaa ohjelmaa, herkkuja ja lahja synttärisankarille. Tilaisuus oli oikein mukava, iloinen ja rento, nautimme siitä kovasti. Paikalla oli väkeä aika runsaasti.

Taas jälleen kerran havahduin kirkon tilaisuudessa sellaiseen tosi ihanalta tuntuvaan asiaan ja ilmiöön kohdallani, että minun oli niin helppoa, mukavaa ja vapaata olla siellä. En tiedä, olenko koskaan pystynyt avaamaan Rauhanyhdistyksen ovea samanlaisissa tunnelmissa. Luulenpa että en.

Ei ahdistusta, ei syyllisyyttä, ei huonoutta, ei kontrollointia, ei kyttäämistä, ei kahleita.

Kiitos tilaisuuden järjestäjille <3

21 kommenttia

 • Markku Korteniemi sanoo:

  Vuokko, jotta kuvasi ei jäisi yksipuoliseksi ja historiattomaksi; ei siitä kovin kauan ole kun pystykorvaluterilainen aikuinenkin sai pelätä Suomen kirkon tilaisuuksissa; esim. kinkereillä joutuvansa pöydän alle kehnoa lukutaitoaan häpemään 🙂 Ja muita kirkollisen kurinpidon välineinä olivat mm. nuhtelu, varoitus, sakko, jalkapuu, häpeäpenkki, julkirippi, ehtoolliselta pois sulkeminen ja seurakunnasta erottaminen…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Vuokko kirjoittaa: ”- – mahdollistavat sen, että kuka tahansa milloin tahansa, voi joutua vl-liikkeessä järkyttävän kurinpidollisen valtakoneiston pyöriteltäviksi.”

  Yllä olevan kaltaista, tosiasioiden vastaista, tunteisiin perustavaa retoriikkaa on harrastettu läpi historian. Leikittelin mielessäni, kuinka monen eri kansanryhmän uskonnollisia käsityksiä ja/tai uskonnon harjoittamista voi 2000-luvun Suomessa samalla lailla uskonnollisesti aggressiivisesti vähätellä, kyseenalaistaa ja leimata. Ehkä Jehovan todistajat..?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Korteniemi sanoo:

  Vuokko, kaikki tuo mainitsemasi on tietysti väärin, jos ja kun sitä esiintyy vl-kristillisyydessä – tai muualla. Valitettavasti tuollaiset sosiopsykologiset reagointitavat ja vinoutuneet rakenteet ovat ”yleisinhimillisiä” ja vaarana missä tahansa aatteellisessa tai jopa ei-aatteellisessa yhteisössä – ja ilman muuta muusta kuin Pyhästä Hengestä… Ja juuri tällaista vinoutunutta ”pyhitettyä” itsetyytyväisyyttä ja sortoa vastaan taistelivat VT:n profeetatkin. Ja on selvää, että tuollaista vastaan pitää jokaisen kristitynkin taistella – lähtien tietysti omasta sydämestä, etenkin nyt paaston aikana.

  Jos ja kun haluat ajaa asioihin korjausta, yksiniittinen ja kapea-alainen mollaaminen ei ole paras tie. Ja jos olet kokenut vl-kristillisyydessä mustavalkoisten viholliskuvien luomista, älä itse syyllisty samaan.

  Blogikirjoitajankin on syytä väliin tutkailla itseään, haluanko tällä saada muutosta aikaan vai ennenmuuta ”hyvän jutun”, kamujen taputuksia, kaikki kivenheittäjät mukaan, ennätysmäärän klikkauksia… Nimittäin kaikelle tuollekin voinee addiktoitua ihan itse huomaamatta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Vuokko Ilola sanoo:

   Sinä voi tietty keksiä kaikenlaisia motiiveja kirjoittelulleni, mutta esimerkiksi just tämä bloggaukseni tuli puhtaasti omasta aidosta kokemuksestani. Ajattelin, että voinhan tuonkin kokemukseen perustuvan aivotuotokseni ilmoille päästää. Ymmärrän, että se tuntuu kipeältä vl-ihmisille, mutta joskus totuus on sitä. Se mikä on toisen kohdalla totta, aiheuttaa toiselle näppylöitä tahi päänsärkyä. Jos olisin puhunut vl-liikkeelle myönteisestä kokemuksestani, se olisi kyllä passannut. Voin tehdä senkin silloin kun sellainen osuu kohdilleni. Tulkaa sitten myös kritisoimaan tuntemuksiini perustuvaa kirjoittelua 😉

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Vuokko Ilola

  Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit