Kyllä venäläiset tietävät mikä on totuus

Aika usein esitetään, että Venäjän asukkaat olisivat reppanoita, jotka uskovat lapsenomaisesti sen mitä valtion tiedotus heille kertoo. Tätä tukevat myös lukuisat mielipidetiedustelut, joiden mukaan selvä enemmistö on sodan kannalla. Onhan heille kerrottu, kuin Venäjän armeija on vapauttamassa sorrettuja ukrainalaisia.

Tätä kertomusta venäläisten lapsenuskosta johtajiinsa on vaikea ottaa todesta. Yhtä hyvin kyse voi olla mukavuudesta: On mukavampaa uskoa oman kansan ja johtajan ylivertaisuuteen, kuin niellä katkera totuus, että asuu valtiossa joka on ryhtynyt raakalaismaiseen hyökkäyssotaan, jossa miehiä, naisia ja lapsia murhataan eroa tekemättä.

Toisin kuin saksalaiset toisen maailmansodan jälkeen, venäläiset eivät kommunismin jälkeen koskaan todella rankasti joutuneet kohtaamaan kollektiivista syyllisyyttä kymmenien miljoonien murhaamisesta. Venäläiset ovat saaneet pitää harhansa uhriudesta, sankaruudesta ja ylemmyydestä. Kaikkien Euroopan asukkaiden takia toivon, että venäläiset kansakuntana joskus joutuvat kohtaamaan totuuden valtionsa teoista.

Vaikka uskoisimmekin selityksen kansa tietämättömyydestä, Venäjän "ortodoksisen" kirkon johtajat eivät voi olla tietämättömiä totuudesta. He ovat siis tietoisesti luopuneet uskosta ja ryhtyneet yllyttämään sotaan lähimmäisiään vastaan. On hyvin vaikea nähdä, että millään muulla, ortodoksisella, kirkolla voisi olla yhteys kirkkoon joka samaistaa oman kansansa edun ja uskon. Voimme vain rukoilla, että Venäjän kirkon johto tulee tuntoihinsa, katuu ja luopuu harhastaan.

Tiedoksi: kaikki putinistista propagandaa sisältävät kommentit poistetaan välittömästi.

14 kommenttia

 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Historian valossa tiedämme, että aika usein kirkot ovat ummistaneet silmänsä vallanpitäjien raakuuksille joko ”pakotettuna” (rahasta), mukavuudenhalusta tai vapaaehtoisesti. Ja ainahan Raamatusta löytyy selitys sodankäynnille, kansan ”vapautus”, tai harhautuminen ”totuudesta”. Valtaapitävät kun tietävät totuuden.

  Diktaattorit eivät tarvitse muuta syytä kuin sairas vallanhimo. Odotan miekkaan hukkumista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Mitähän Dostojevski mahtoi aikoinaan tarkoittaa sillä, kun hän totesi, ”mikä lähtee Madonnan ihanteesta voi päätyä Sodoman ihanteeseen”?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Monet venäläiset tietävät, monet eivät tiedä. Joillekin ei totuudella ole väliäkään. Eivät hekään kaikki ole samanlaisia. Jokaisessa kansassa on monenlaista väkeä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Miksiköhän Putin valitsi sodan, mikäli hänellä oli vapaa tahto valita toisin?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Hän ei luultavasti arvannut, että Ukraina valitsee maansa sinnikkään puolustamisen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Eikö siten ole loogisesti pääteltävissä, että mikäli Putin olisi arvannut vastarinnan, hän ”vapaasta tahdostaan” olisi ollut sotaa aloittamatta, vaikka se lieneekin hänet yllättänyt? Riittääkö se kuitenkaan selitykseksi sodasta pidättäytymiseen?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Loogiset päättelyt sen pohjalta, että ’jos’ tai ’mikäli ei’ ovat hyödyllisiä vain aivojumppana.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Leo Tihinen sanoo:

   Kosti Vasumäki

   Minun mielestä sinä kysyt kummallisia kysymyksiä. Emme täällä kukaan voi niihin vastata. Diktaattori Putinilla oli vapaa tahto tehdä päätös ja se mikä tähän päätökseen, johti on ratkaiseva kysymys. Jotakin tiedämme Putinin ajatuksista, hänen itsensä kertomana. Henelle Neuvostoliiton ja Venäjän kansojen hajoaminen on ollut traumaattinen kokemus. Hänen haaveensa ilmeisesti on koota venäläiset veljeskansat jälleen yhdeksi suurvallaksi.

   Käytät uskonnollista slangia, kuten ”vapaa tahto”, joten minä pelkään, että haluat löytää Putinin päätöksien taustalta Jumalan. On kerrottu, että Jumala johtaa kansojen kohtaloita. Yksi selitys voisi olla, että Jumala on ottanut Vladimir Putinilta hetkeksi vapaan tahdon pois, ja pannut hänen päähänsä ajatuksen hyökkäämisestä Ukrainaan. Näin sodan vitsaus saataisiin herättämään eurooppalaisia Jumalasta luopuneita syntiin langenneita kansoja.

   En em. teoriaani itse usko. Vastaus kysymykseesi löytyy ihmisluonnosta ja se on psykologien tuntemaa erikoisalaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Ihmisellä ei ole ”vapaata tahtoa”. Usein se on sidottu geeneihin, tai kasvattajien ”huonoon” malliin. Huolimatta uskovien ”mainostamasta” rakastavasta Jumalasta, pahuus kukkii maailmassa hyvyyden lomassa. Usein pahuus ja hyvyys kietoutuvat yhteen tai lomittuvat, niin että mikään ei ole enää ”puhdasta”. Usein ollaan harmaalla alueella. Minun oikeani ei ole muiden oikeaa.

  Tiettyyn pisteeseen asti ihminen voi valita hyvän ja pahan välillä. Mutta jos on kokenut elämässään pelkkää pahuutta, ei hyvän valitseminen ole helppoa. Sitten on psykopaattista pahuutta, jota ihminen ei ole itse valinnut, se peritään. Ihmisten palaute voi auttaa vain vähän. Mutta usein ihmiset jättävät tällaisen ihmisen yksin, mikä usein johtaa kostoon. Psykopatiaa ei voi parantaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Niin maailmassa tapahtuu nyt paljon kummallista, ja kysyn vielä viitaten Aamokseen. ”Tapahtuuko kaupungissa onnettomuus, jota Herra ei ole tuottanut?” (3:6) Edeltätiedetty myös välttämättömyyden pakosta tapahtuu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Leo Tihinen sanoo:

   Kosti Vasumäki

   Kysyt jälleen viitateen Aamoksen kirjaan:”Tapahtuuko kaupungissa onnettomuus, jota Herra ei ole tuottanut?” vuoden 1992 Raamatun suomennoksessa: ”Tapahtuuko kaupungissa onnettomuutta Herran sitä aiheuttamatta”.

   Minun vastaus on, että ei se meidän Herra (Luoja) noita onnettomuuksia aiheuta. Onnettomuuksia tapahtuu ihmisten toiminnan ja luonnonilmiöiden aiheuttamina. Ellei näin olisi, niin onnettomuuksien syitä ja niiden ehkäisyä olisi turha tutkia. Zernobylin ydinvoimalaitoksen tuhoutumisen syy oli turvallisuussääntöjen rikkominen ja se johtui turvallisuuskulttuurin rappeutumisesta.

   Luojamme on kyllä kaiken takana sikäli, sillä Hän on luonut luonnonlait ja asuinympäristömme – maapallon, joka on osaksi epävakaa. Ihminen ei vielä täysin hallitse tekniikkaa, joten lentokoneet joskus putoilevat ja suuret laivat uppoavat kun keulavisiiri irtoaa y.m.s.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Ukraina näyttää lipuvan pois Moskovan patriarkan kaitsennasta.

  ”Mitä suurimmaksi ikäväksi, Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainaa vastaan, ja tänä kohtalokkaana aikana kehotan teitä olemaan vaipumatta paniikkiin, olemaan urhoollisia ja osoittamaan rakkautta Isänmaata ja toisianne kohtaan.” (Metropoliitta Onufri, Moskovan patriarkaatin alaisen, Ukrainassa toimivan ortodoksisen kirkon metropoliitta.) https://aamunkoitto.fi/maailmalta/ukrainan-moskovan-patriarkaatin-metropoliitta-onufri-sodalle-ei-tule-oikeutusta

  Ilmoita asiaton kommentti