Kumpi on paheellisempi: Eurooppa vai Venäjä?

Venäjällä länttä pidetään paheellisena ”homo-Eurooppana”.  Venäläiset siis katsovat olevansa moraalisesti ylempänä.  Mainittu kristitylle (joidenkin mielestä) sopimaton käytös on kuitenkin vain yksi monista.

Pyhä Paavali luetteleekin useita kristitylle sopimattoman käytöksen muotoa.

 • "Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät."(1. Kor. 6:9-10)
 • "Eihän lakia ole säädetty kunnon ihmisten takia, vaan lain ja järjestyksen rikkojien, jumalattomien ja syntisten, rienaajien ja pyhänhäpäisijöiden, isän- ja äidinmurhaajien, tappajien, siveettömien, miesten kanssa makaavien miesten, ihmisten sieppaajien, valehtelijoiden, valapattojen ja ylipäänsä kaikkien sellaisten takia, jotka toimivat vastoin tervettä oppia." (1. Tim. 1:9-10)

 

 

Euroopan ja Venäjän paheiden vertailua.
Ominaisuus Eurooppa Venäjä Pohdinta
epäjumalien palvelijat Uususkonnot ja pakanuus on melko yleistä Taikausko on laajalle levinnyttä Ei juuri eroa
avionrikkojat Suomessa ja muualla avioerot ja aviopuolison  pettäminen on yleistä ("13–14 eroa tuhatta naimisissa olevaa joko naista tai miestä kohden laskettuna. ") Venäjää avioeroja 2020 3,9 /1000. Pettämisestä ei voi tietää. Tilastojen mukaan Venäjällä erotaan harvemmin. Pettämisestä ei voi tietää.
siveettömyyden harjoittajat Tilastotietoa ei saatavissa, mutta esim. siveetön materiaali (porno, eli "aikuisviihde") on hyvin suosittua. Tilanne lienee sama kuin Euroopassa. Tuskin on merkittäviä eroja.
varkaat Oikeuslaitos pyrkii ottamaan varkaat kiinni ja rankaisemaan. Ainakin periaatteessa. Varastaminen on institutionalisoitu. Vallanpitäjät saavat varastaa vapaasti. Venäjällä varastaminen on rikkaiden etuoikeus.
ahneet Ahneus on julistettu melko laajalti perusideologiaksi. Oligarkit ja muut vallanpitäjät voivat olla ahneita rajoituksetta. Tässä ei liene merkittävää eroa.
juomarit Alkoholi ja huumeet ovat suuri ongelma. Alkoholismi on suuri ongelma, vielä suurempi kuin Euroopassa. Juominen on Venäjällä  vielä suurempi ongelma kuin Euroopassa.
pilkkaajat Kaikkien pyhien arvojen pilkkaamiseen kannustetaan. Pilkkaamisen vastustajat julistetaan ahdasmielisiksi, mikäli ei haasteta oikeuteen Pilkkaaminen lienee rajoitettua virallisesti, mutta vallanpitäjät pilkkaavat teoillaan, kuten murhilla ja varastamisella, kaikkea pyhää. Pilkkaamisen muodot ovat erilaisia, mutta on yhtä yleistä.
riistäjät Ainakin muodollisesti ihmiset voivat vaikuttaa omaan elämäänsä vaalin ja muiden vaikutuskeinojen kautta. Valtion koko koneisto on rakennettu riistämään ihmisiä ja alistamaan heidät valtion johdon orjiksi. Venäjällä riistäminen on väkivaltaista, eikä valtio suojele köyhiä.
tappajat Murhat ovat Euroopassa suhteellisen harvinaisia, vaikkakin abortteja tehdään yhä melko paljon. Venäjä on hyvin väkivaltainen maa, joka on juuri aloittanut kansanmurha Ukrainassa ja on tehnyt niitä runsaasti menneisyydessä. Maassa tehdään myös paljon abortteja Koko Venäjän valtio on äärimmäisen väkivaltainen ja murhaa  sekä omaa kansaa että naapurikansoja.

 

Yllä esitetyn epämuodollisen vertailun perusteella ei mielestäni  voi väittää että Eurooppa olisi Venäjää paheellisempi, tai että Venäjällä "kristilliset arvot" olisivat Eurooppaa enemmän kunniassa.

Lähteitä

Russia: marriage and divorce rates 2020 | Statista

Tilastokeskus - Siviilisäädyn muutokset 2020

 

9 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Ikävä sanoa, mutta tästä blogista puuttuu evankeliumi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Minusta etenkin tuo taulukko oli Jarilta aika hyvä! Ahneushan tosiaan on voi sanoa lähes globaali perusideologia ja hyveeksi ymmärretty.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Mikkola sanoo:

  Venäjän toimia pitää kritisoida, sen pahuutta vastustaa, kuitenkin huolta kantaen suuresta ”rahvaasta”, joka osin on autuaan tietämätön, mitä heidän suurpäällikkönsä puuhaavat ja organisoivat.

  Mutta pahuutta on myös lähempänä kuin haluamme uskoakaan. Uskomattoman lähellä. ”Joka luulee seisovansa, varokoon, ettei lankea.”

  Kyllä pahuutta osataan Euroopassakin harrastaa: on ihmiskauppaa, seksuaalista riistämistä, pakolaisten ja maahanmuuttajien riistämistä ja suoranaista orjuuttamista: epäinhimillisiä työoloja, seksityöhän pakottamista erilaisen keinoin ym. Paljon on pahuutta, jota ei halua nähdä. EI pidä olla liian omahyväinen, Euroopankin historia on karu, eikä historiasta yleensä pitkäksi ajaksi opita.

  Ehkä täällä Euroopassa ei vielä ole pahuudelle kuitenkaan annettu sellaita valtaa, joka pahuudella Venäjällä on. Tosin on muistettava, että on Venäjällä hyvyyttäkin – kaipausta hyvyyteen – mutta sen ei anneta vapaasti toimia.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jari Haukka sanoo:

   En millään lailla väheksy Euroopassa esiintyvää pahuutta. Murhaaminen kuitenkin on mielestäni vakavampi tekona kuin monet muut listatut.

   En millään muotoa ole tuomitsemassa Venäjää, saati venäläisiä. Blogin ydin oli, ettei Venäjän itsensä väittämälle moraaliselle ylemmyydelle ole perusteita. Tästä voinemme olla yhtä mieltä.

   Ei Venäjän kansa ole tietämätöntä. Ikävä tosiasia on, että se suurelta osin – ei tietysikään kaikki- hyväksyy ja kannattaa kansallismielistä ideologiaa, jonka perusteella se katsoo olevansa oikeutettu alistamaan tai tuhoamaan muita kansoja.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Jeesuksen sanat ovat sekä idän että lännen ihmisille ja koko maailmalle nämä: ”Ellette tee parannusta, niin samoin te kaikki hukutte”. Luuk. 13:1-5.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Kiitos, Jari Haukka. Mielenkiintoinen asetelma.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Mikkola sanoo:

  Niin, En ajatellutkaan SInun Venäjää tuomitsevan vaan analysoivan – mielenkiintoinen vertailu. Mikä mahtaa olla Venäjän kansan tiedon todellinen tilanne? Olisi mielenkiintoista tietää. Suuri maa suuret erot? Varmasti moni tietää, mutta liekö kuitenkin niin, että merkittävä osa kansasta ei (voi) tietää, mitä Ukrainassa oikeasti tapahtuu. (Eikä kenties hirvittävästi kiinnostakaan?) En halua ”puolustella” heitä, mutta pelkäämpä, että hyvin moni ei todella tiedä, että kauheuksia tehdään.

  Kauheuksien tekijät kyllä tietävät ja epäilemättä monet tietävät tai eivät välitä ihmisoikeusloukkauksista, kosjka pitävät Venäjän nykyjohtajaa sopivana suurelle ja mahtavalle…

  Oma ”pointtini” oli siinä, että kuka tietää, mitä kauheuksia me Eurooppalaiset vielä tulemme tekemään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Tässä tulee vähän evankeliumia tännekin:

  Herra on todella noussut ylös. Luuk. 24:34

  Jeesuksen ylösnousemus todistaa, että se sovintouhri, minkä hän oli uhrannut kaikkien syntisten edestä, oli kelpaava ja täydellinen. Sillä kuten kuolema on synnin palkka, ja Jeesus oli ottanut tehtäväkseen nostaa tämän palkan meidän sijastamme, niin hän ei olisi koskaan päässyt kuoleman kidasta, ellei hän olisi viimeiseen ropoon asti maksanut velkaamme.

  LORENS KRISTOFFER RETZIUS

  Ilmoita asiaton kommentti