Kovat miehet eivät käytä maskia?

Mutta tosikovat käyttää. Meillä oli perinteinen kauppareissu tänään. Suuntasimme Länsikeskukseen, kun se on sopivan lähellä ja sopivan pieni kuitenkin noihin hirmuhalleihin verrattuna. Useasti asiantuntemustani ostosten teossa ei tarvita, niin silloin istun johonkin penkille ja seuraan kauppakeskuksen hyörintää.

Näyttää siltä, että maski on enemmistön suosima ainakin tänään. Toki siinä on myös kirjoa, ettei kaikilla ole meidintsaina sininen laskostettu. Siellä on tyylikästä mustaa siis kankaisia näytti olevan melko paljon ja siinä voisi ajatella autotermein ladasta lexuksenkautta teslaan. Näyttää siltä, että itsestään erityisesti huolta pitävät valitsevat asuun sopivat maskitkin.

Ihmistyyppejä näen monia ja on mielenkiintoista miten itseensä tyytyväinen reenattu mieshenkilö kävelee ylväästi kauppaan ilman maskia, tuskin desinfioi käsiään ja omistaa oman reviirinsä suvereenisti. On kokonaisia perheitä, jotka eivät käytä, olisiko uutispimento niin kuin auringonpimennys vai mistä on kyse? Hygieniahuolekas desinfioi ostoskärryn kahvan ja kaivaa tuorekurkun sieltä alemmasta laatikosta, jonne muiden ostajien käsi ei ole käynyt.

Meillä keskusta on kuihtunut olisiko se merkkinä myös siitä, että tavallisia sopusuhtaisia normaalipainoisia on yhä vähemmän. Kun Tviggy oli muodissa, niin kaikkien piti riisua itsensä lähess luurangoiksi, jos oli mahdollista. Nytkin näyttää ihmiset minun silmilläni langanlaihoilta tai sitten heiltä, joille ei ole samaa autuutta suotu. Ylipainoisena eläminen on raskaampaa, mutta valitettavan välttämätöntä. Tulee mieleeni Veikko Lavin laulu: Ihmisiä on kuin muurahaisia. Kauppakeskus joulun alla on kuin muurahaispesä, jossa yksilöt säntäilevät sinne ja tänne, kuitenkaan törmäilemättä toisiinsa,

Siinä, kun tarkkailee, voi huomata sairaita olevan joukossamme. Joidenkin taivalluksesta näkee, että jalat ovat eripituiset, jokainen kuitenkin kiiruhtaa täyttämään omaa käsikirjoitustaan elämästä. Itse olen jo saanut hiljentää ja siksi mielelläni istun siinä ja toivotan mielessäni Herran siunausta jokaiselle ohikulkijalle niin taajaan kuin ehdin. Suuri osa menee ohi mitenkään reagoimatta, mutta joku oikein luo silmäyksen. Olisi mukava saada tietää, tuntuuko jonkin sisimmässä minun siunaamiseni vai onko se edullisen profiilini syytä. Kaiken coronan keskellä toivoisin kaikille rauhallista joulun osdotusta ja joulua, että joulun lapsi saisi sijaa majatalossa ja jäisi asumaan seuraavaksi vuodeksikin. Erittäin lapsille toivon suloista ja turvallista joulua.

15 kommenttia

 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Minulla on se turpatesla. Siitä hyvä, että voi pestä joka käytön jälkeen. Mustakin se on, kun vaatteetkin ovat kuin elämää surevalla. Eniten arveluttaa mennä ruokaostoksille ennen joulua, kun ei tiedä, syntyykö mellakka porkkanalaatikoista ja muista joulunpakollisista. Kun kaikki pelkäävät, että ne loppuu juuri ennen minua ja joulu on pilalla. Niin inhimillistä, kun muuta arvomaailmaa kuin ruoka ja juoma ei ole. Mutta joulun lapsihan on jo hangessa, vaikka lumesta ei ole tietoakaan. Ehkä ohitan tämän ”syntisten pöydän” tänä vuonna. Pakastimessa on mämmiä ja kalakukkoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Minä en käytä maskia kaupassa sen takia että olisin ”kova mies”, vaan ihan vain tilastojen takia. Virus ei tartu normaaleilla kauppareissuilla. Mistäkö tämän tietää? No siitä, että jos se tarttuisi kaupoissa, kaupan henkilökunta olisi saanut tartunnan ensimmäisenä keväällä, kun maskeja ei käytetty. Kauppaketjut eivät kuitenkaan raportoineet minkäänlaisista sairauslomapiikeistä tai lisähenkilökunnan tarpeesta. Yhdessäkään maassa ei ole raportoitu kauppojen henkilöstön työperäisistä tartunnoista edes keväällä.

  Virus leviää pääosin kotioloissa ja muissa vastaavissa tilanteissa, joissa ihmiset ovat pidempiä aikoja samoissa tiloissa.

  ”Suomalaisprofessori: 60 prosenttia koronatartunnoista tulee kotona”

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007617855.html

  Koska virus tarttuu vasta hieman pidemmän altistumisen johdosta, käytän maskia toki parturissa ja julkisessa liikenteessä.

  Maskien toimivuudesta on asiantuntijoiden keskuudessa muutenkin mielipidehajontaa. Jos turvavälit pystytään pitämään, se riittää jo pitkälle.

  Lääkärilehdestä:

  ”Keisarilla on maski mutta ei vaatteita

  Ehdotus: eikö voitaisi jo myöntää, että keisari on alasti ja lakata hellimästä ajatusta, että pitämällä maskia kasvoilla ikään kuin kunnon kansalaisen merkkinä, on tehnyt osansa ja kaikki kääntyy hyväksi. Miksi ei otettaisi käyttöön kylmää kansalaislogiikkaa: vältetään lähikontakteja kun mahdollista, ei mennä ahtaisiin paikkoihin sairaana, noudatetaan hyvää yskimishygieniaa ja tietysti harvinaisissa, harkituissa tilanteissa voi sitten käyttää sitä maskiakin.”

  https://www.laakarilehti.fi/ajassa/verkkokommentti/keisarilla-on-maski-mutta-ei-vaatteita/

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Eikö sitä voi ajatella niin, että käyttämällä maskia ihminen osoittaa olevansa talkoissa mukana. Toki se edellyttää, että kaikkia suosituksia noudatetaan. Maskittomuus voi tarkoittaa myös välinpitämättömyyttä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Voihan sitä ajatella miten haluaa. Belgialaisten lääkäreiden mukaan maskien aiheuttama hengitysilman hiilidioksidipitoisuuden nousu voi itse asiassa altistaa tartunnalle. Siksi näiden talkoiden hyödyllisyydestäkään ei ole varsinaista varmuutta.

   Tutkimuksia ja tuloksia on kumpaankin suuntaan. Lisäksi maskipakot ja -suositukset eivät ole vaikuttaneet Suomessa tai muualla viruksen leviämiseen. Ihan samalla tavallahan se meillä leviää kuin keväällä, vaikka maskeja on käytetty jo pitkään. Ja tämä siitä syystä, että maskeja käytetään tilanteissa, joissa virus ei ole levinnyt missään vaiheessa.

   Maskeihin liittyy vielä eräs vähemmän toivottu ominaisuus ja se on juuri se, että osa ihmisistä arvottaa kanssaihmisiä sen mukaan käyttävätkö he maitokaupassa maskia vai ei, vaikka maskeilla ei niissä tilanteissa ole todennäköisesti juurikaan merkitystä ja vaikutukset voivat olla myös negatiivisen puolella.

   Kukin käyttökööt tai olkoot käyttämättä, mutta se että ihmisiä kategorisoidaan sen mukaan käyttävätkö he maskia vai eivät, on yksinkertaisesti väärin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Käytän maskia kauppareissuilla siksi, että henkilökunta sitä on toivonut.

  Korona on tuonut mukanaan hyviäkin asioita. Kauppareissuilla ostan kerralla juuri sen määrän, jota oikeasti tarvitsen. Rahaa säästyy kun ei tule heräteostoksia. Tässä pääsee näkemään sen miten vähällä oikeasti tulee toimeen. Hieno asia oli sekin , kun muutimme pois pääkaupunkialueelta. Joukkoliikennettä ei tarvitse käyttää enää lainkaan. Turvavälien pitämisessä ei ole mitään ongelmia, kun väkijoukkoja ei missään kohtaa. Elämä sujuu pääosin samoissa kuvioissa. Luonto on vieressä. Ei tarvitse, kuin lähteä pihalta metsään. Kaikki tarvittavat palvelut on kuitenkin lähellä. Moottoritietä pääsee nopeasti ihmisten ilmoille, jos sellainen tarve yllättäen tulee mieleen. Harvoinpa tulee. Ihmetyttää se miten porukat änkeää sinne pääkaupunkiseudulle, kun siellä pelkästään yhteen työmatkaan voi tuhraantua sama aika, kuin täältä hurauttaa jo sinne. Kyllä täällä sivummalla asumisessa on paljon etuja, joista siellä ei voi kuin haaveilla. Mökille ei tarvitse ajaa perjantaisin, kun voi kävellä läheiseen rantaan vaikka päivittäin. Tänä korona-aikana täällä asumien on suorastaan luksusta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Tiedän parikin tapausta joissa koolla on ollut muutamia henkilöitä ja yhdellä olikin korona. Ne joilla oli maskit selvisi. Kaikki muut sairastuivat.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Ja sitten on niitäkin tapauksia, että vaikka perheessä on koronaa, kaikki perheenjäsenet eivät saa sitä vaikka viettävät joka päivä tiiviisti aikaa yhdessä ilman maskia.

   Lisäksi on näitä, jotka ovat käyttäneet maskia kaikkialla mutta silti saaneet tartunnan.

   ”Taina Kanerva piti maskia, noudatti ohjeita sekä vältti kaikkia menoja – silti hän sairastui pahoin koronaviruksesta”

   https://yle.fi/uutiset/3-11656223

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pietari Kuittinen sanoo:

   Jospa laitetan suojain, eikä pelkkä maski:). Minäkin veisailin ja yhdyin liturgiaan tämän päivän Messussa Ffp-kakkonen kuonollani :). Lisäksi silmälasit huurtuu vähemmän,eikä tarvitse kaikkea aivan ulkomuistista laulaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi keväällä 1.4. MTV3:n uutisessa influenssaan kuolleen ainakin 500 ihmistä. Rokotteesta ja sulkutoimista huolimatta.

  Positiivisen koronatestituloksen kanssa on kuollut koko vuonna tähän mennessä n. 450. Valtavasta, ennennäkemättömästä seulonnasta ja normaalista poikkeavasta tilastoinnista huolimatta. Mediaani-ikä 84, yleensä monisairaita.

  Joka kuukausi kuolee n. 4000, suurin osa eri sairauksien uuvuttamina.

  Reaalielämässä ei ole mitään pandemiaa näkyvissä.

  Sulkutoimien takia maailmaan on syntynyt suuri humanitaarinen katastrofi.

  ”Maailman ruokaohjelman (WFP) johtajan David Beasleyn mukaan koronatoimet voivat vuoden loppuun mennessä sysätä 270 miljoonaa ihmistä nälkäkuoleman partaalle. Samaa luokkaa olevaan arvioon päätyy Oxfam-kehitysjärjestö julkaisemassaan raportissa. Sen mukaan koronatoimien seurauksena vuoden 2020 lopulla voi joka päivä kuolla 6000-12000 ylimääräistä ihmistä nälkään.” (Olli Tammilehdon kirjoituksesta)

  Nämä ovat faktoja, joille käännetään selkä. Kognitiivinen dissonanssi. On helpompi olla porukassa väärässä kuin yksin oikeassa.

  Sanoisin, että viisaat miehet ja naiset eivät käytä maskia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Toivottavasti tulee maskipakko. Se, että coronaan ei ole kuollut enemmän ihmisiä, on hyvän sairaanhoidon ansiota. Potilas sitoo paljon henkilökuntaa, joten sairaalat ovat olleet jo pitkään ylikuormitettuja, ja hoitajat nääntyneitä. Välinpitämättömät ihmiset eivät ajattele muita. Maskia voi käyttää myös kausiflunssaan sairastuttuaan.

  ”Viisaat miehet ja naiset” eivät varmaan ota rokotettakaan, koska sekin on tehoton. Viisaana he uskovat laumasuojaan, kuten Ruotsissa on tehty (ja tilanne eskaloitui). He hoitivat vanhusongelman ilman maskeja.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

   Maskipakko luo väärän turvallisuuden tunteen. Kuvitellaan ettei ole mitään hätää, kun maski on naamalla. Itselläkin on kuulolaite ja maskin poistaminen hygieenisesti kasvoilta on täysin mahdoton tehtävä. Maskista ei ole mitään hyötyä, jos koskettelen maskia poistamisen jälkeen. Pakko minun on kosketella, sillä se jää kiinni kuulolaitteisiin. Maski kerää virukset ulkopinnalleen ja sitten kosketuksen kautta ne tulevat käsiin ja siitä kasvoille. Olen kehitellyt mielessäni ratkaisua tähän pulmaani ja uusi keksintö on tulossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Lähipiirissäni on hoitoalan henkilöitä. Sairaalat eivät ole olleet, eivätkä ole ylikuormitettuja, muuten kuin valtava koronahässäkkä, tiedotus-, karanteeni- ja suojainralleineen. Tilastot näyttävät saman. Valtavia resursseja varataan turhaan. Samalla laiminlyödään muuta terveydenhuoltoa laajasti ihan hammaslääkäristä lähtien. Koronapotilas ei sido suoranaisesti yhtään sen enempää tai vähempää kuin influenssapotilaskaan.

   Ruotsissa ei ole mikään eskaloitunut, kuolleisuus on normaalitasolla.

   Maskipakkomaiden tilastoissa ei näy vaikutusta pakottamisen jälkeen.

   Rokote ei näillä näkymin estä leviämistä. Jokainen voi itse valita haluaako suojata sillä itsensä. Itse en, koska korona ei ole terveelle vaaraksi.

   Nämä nyt vain ovat näin, ei ole minun syyni.

   Maskia tulee tosiaan käyttää myös influenssaa vastaan, sitäkin voi levittää oireettomana. Jos ”lähimmäisen rakkaus” vaatii.

   Itse en ymmärrä mitä toisista välittämistä tällainen on, kun miljoonat kuolevat nälkään, koska rikkaat pelkäävät oman nahkansa puolesta ja panikoivat suhteettomasti.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  No nyt ei ole seurattu uutisointia. Ruotsissa on kuollut yli 7500 coronaan. Vain nälkävuosina (1800-luvulla) oli suurempi kuolleisuus. Tegnellin luvut ovat pienemmät (heh). Nälkään on aina kuoltu maailmalla (Suomessakin), valitettavasti. Mutta Coronaan ei tarvitsisi. Mutta jokainenhan voi uskoa mitä haluaa, tieto on eri asia. Sitä on saatavilla esim. THL:n sivulla. Kannatan maskipakon lisäksi rokotuspakkoa, ettei hörhöt pääsisi vaikuttamaan laumasuojaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Minä tunnen nämä faktat, jokainen voi tarkistaa. Tuo on vale, Ruotsissa ei ole ylikiolleisuutta, tilastopiikkejä lyhyellä ajanjaksolla on aina. Siellä on korona-aikana kuollut n. 60000 ihmistä, ketään ei kiinnosta, kaikilla oma trainansa. Nälkään ei tarvitsisi kuolla miljoonien köyhien lisää ilman tällaista järjettömyyttä. On melkoisen pöyhkeää puhetta, mutta rehellistä, hyvä. Kuolkoot siellä nälkään, minä vaadin pakkokeinoja!

   Kuolleiden mediaani-ikä on 84, elinajanodote muuten 81. Mitä olisimme voittaneet, jos meillä olisi ollut rokote jo keväällä?

   Tuon kaltainen yksisilmäisyys ja epäviisaus on pelottavaa. Valitettavasti hyvinvointia nauttiva itserakas pullamössö-sukupolvemme ei ymmärrä, että omien pelkojen/aatteiden/halujen ajaminen on vaarallista lopulta myös itselle. Toki verhoilemme oman itsekkyytemme mieluusti rakkaudella. Sotien jälkeiset hallitukset ovat olleet viisaita, kun ovat laatineet lakeihin pykäliä totalitarismeja vastaan. Nykyhallitus ei ymmärrä yhtään miksi on niin kankea perustuslaki. Polkevat jalkaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Sepä on hyvä kun Jouni tuntee faktat. Nyt voi olla turvallisin mielin. Tähän asti yksikään asiantuntija ei ole uskaltanut sanoa tuota.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.... Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. Lauri L Lahtinen youtube.com

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit