Vihan ja kaunan politiikan sadonkorjuu on alkamassa

Poliisi on paljastanut äärioikeistolaisen ryhmittymän “tappolistoja” ja suunnitelman iskeä väkivaltaisesti vastustajiinsa. Listalla on nähtävästi myös sisäministeri Maria Ohisalo ja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, joskin konkreettinen uhka ei poliisin antamien tietojen mukaan ole kohdistunut heihin. Onko tässä ihmettelemistä, kun sosiaalinen media on täynnä äärioikeistolaista vihervasemmistoon, muslimeihin ja turvapaikanhakijoihin kohdistuvaa vihapuhetta  ja meillä on puolue jonka kansanedustajat avoimesti fantasioivat väkivallalla? Kun ebola-epidemia tappoi Kongon demokraattisessa tasavallassa muutamassa kuukaudessa yli 2 000 ihmistä, Perussuomalaisten kansan­edustaja Ano Turtiainen riemuitsi Facebookissa: Luonto mukana ilmastotalkoissa.  Kun tuhopolttaja poltti turvapaikanhakijoille tarkoitetun pienkerrostalon Kankaanpäässä, tuleva kansanedustaja Juha Mäenpää kirjoitti Facebookiin: Aivan mahtavaa. Jumala on olemassa. Rukouksiini on vastattu. Myöhemmin, kansanedustajana ollessaan, Mäenpää kiihotti rasistiseen väkivaltaan vertaamalla eduskunnassa turvapaikanhakijoita vieraslajeihin. Persujen kansanedustaja Veikko Vallin puolestaan fantasioi väkivallasta toteamalla, että Li Anderssonin kaltaisista ihmisistä sosialismi “ei lähde kuin saunan takana”. 

Turtiainen, Mäkinen, Vallin ja muut vastaavat väkivaltaan kiihottavat rasistit ovat nousseet Pandoran laatikosta, jonka Jussi Halla-aho on avannut. He sanovat avoimesti sen, minkä retorisesti taitava Halla-aho kätkee rivien väliin. Halla-aho on yksi Suomen lähihistorian pahimpia rasismiin kiihottajia, joka mahdollistaa, luo tilaa ja nostaa esiin ihmisen alhaisimpia vaistoja, kaunaa, katkeruutta, vihaa ja inhoa. Hän hillitsee näennäisesti puolueensa jäsenten pahimpia ylilyöntejä, kun todellisuudessa hän luo ja antaa tilaa rasismille ja vihalle. Halla-aho on mm. yhdessä europarlamentaarikko Laura Huhtasaaren kanssa antanut julkisesti tukea oululaiselle kaupunginvaltuutetulle, äärioikeistolaiselle, Junes Lokalle, joka fantasioi nimeltä mainittujen vihervasemmistolaisten naisten joukkoraiskauksista. Hänen johdollaan persut estivät Mäenpään joutumisen valtakunnanoikeuteen rasistisesta vieraslajipuheestaan. Onko Halla-ahon johtama puolue demokraattisen järjestelmän sisään tunkeutunut vieraslaji, demokratian vihollinen, jonka perimmäisenä tarkoituksena on oikeusvaltion tuhoaminen ja autoritaarisen antidemokratian synnyttäminen? 

Halla-aho on ollut keskeisessä roolissa äärioikeistolaisuuden salonkikelpoistamisessa. Hän on noussut muutaman vuoden takaisesta “persona non grata” – asemastaan vakavasti otettavaksi pääministeriehdokkaaksi, jota ovat pesseet puhtaaksi niin media kuin kirkko, piispojen Teemu Laajasalo ja Jari Jolkkonen johdolla. Halla-aho on päässyt nykyiseen asemaansa nimenomaan rasismin voimalla. Monet kuvittelevat, että hän ajaa pienen ja köyhän suomalaisen etuja, vaikka hänen talouspolitiikkansa on oikeistolaista, suurten omistajien etuja ajavaa. Halla-ahon kannattajia ei hetkauta se, että tämän mielestä työttömyys- ja sosiaaliturva ovat yhteiskunnan luksustoimintoja. Halla-aho ei osoita oikeaa syyllistä kansalaisten köyhtymiseen ja hyvinvointivaltion alasajamiseen eli uusliberalistista, rikkaiden etuja ajavaa taloudenpitoa vaan syntipukkeja: maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita, muslimeja, vasemmistolaisia, vihreitä.  Olemme vihan ja kaunan alaspäin kiertyvässä spiraalissa.