Koronasta

Kävin ottamassa vasta ensimmäisen covid-19-rokotukseni. Elän alueella, jolla on ollut tartuntoja harvakseltaan, en käy ravintoloissa enkä muissa hupitilaisuuksissa ja käytän kaupassa maskia. En kuulu ”riskiryhmään”.

Rokotteista on ollut esillä monenmoista. Että näinkö nopeasti? Katalin Kariko on tutkinut RNA-koodauksia 30 vuotta. Hän on ehdolla Nobelin palkinnonsaajaksi. Koronarokotteet perustuvat AztraZenekaa lukuunottamatta hänen työhönsä. Ei siis äkkiä vaan pitkän tutkimuksen tuloksina.

Rokotteen ”vitsi” liittyy siihen, että se suosii variaatioita. Kuta enemmän suojaamme itseämme tunnetulta, sitä enemmän tuntematon riehuu. Tosin rokotteiden koodaus on verraten helppo tehdä myös uusia muotoja vastaan.

Mitä enemmän rokotamme, sitä vähemmän sairaalakuormitus kasvaa. Menee ehkä vuosi tai kaksi, ennen kuin väestö on siinä tilassa, että yhteiskunta voidaan julistaa auki tästä näkökulmasta käsin.

***

Koronavirus levisi Eurooppaan Pohjois-Italiasta. Sen alueella on muotiteollisuutta, joka perustuu kiinalaiseen halpatyövoimaan; huomattava määrä heistä on Wuhanin alueelta. Alue elää tuntemiemme työolosuhteiden ulottumattomuuksissa.

Rahaa maailmassa käytetään ensisijaisesti aseisiin, huumeisiin, muotiin ja parfyymeihin. Koronan sosiologisena taustana Euroopassa ovat myös pinnalliset pyyteet, jotka liittyvät hyvältä haisemiseen ja muotiin ja näiden tuottamiseen käytettyihin tuntemiemme työolosuhteiden vastaisiin käytäntenteisiin.

Siksi ei ole aivan tahdikasta, että Suomen pääministeri esiintyy muotilehtien kansissa.

Tällaiset käyttäytymistavat ovat näet koronan Eurooppaan leviämisen sosiologisia selitteitä.

***

Merkittävä osa eurooppalaisista innovaatioista on tuotettu kulkutautien riehuessa. Ruttoa todettiin laajalti vielä 1700-luvulla Immanuel Kantin ja Leibnizin eläessä. Sinänsä sairauden ympäristö on altis myös uusille keksinnöille.

Yksi sairauden leviämisen kysymyksistä liittyy myös kysymykseen siitä, miten vakavasti otamme kuoleman mahdollisuuden.

Kausi-influenssoihin ja niiden seurauksiin kuolee maassamme joitakin satoja henkilöitä vuodessa.  Koronaan on kuollut noin 1000 henkilöä koko sen vaikuttamisaikana.

Jokainen näistä kuolemista tuntuu pahalta. Mutta on syytä keskustella siitä, millainen filosofia koronaan liittyy, varsinkin, kun valtionjohdon esittämien näkökulmien mukaan kuluneen kesän aikana kyse on ollut lähinnä tapahtumien ja ravintoloiden toimintaedellytysten suojelemisesta, mitä nyt lomalta on asiaan ehditty kantaa ottamaan.

127 kommenttia

 • Antero Syrjänen sanoo:

  Sari Weckroth: ”Mutta näiden ”koronakuolemien” tilastoinnissa on kyllä ollut jotain hyvin erikoista, kuten voi nähdä tuolla edelliselle sivulle laittamassani THL: n vastauksessa asiaa koskevaan kysymykseen…”

  Erikoista voisi olla myös siinä, että toistat väitettä vaikka sinulle selvitettiin, ettei tilastoinnissa ole mitään erikoista.

  Kuolinsyystä tehdään lääketieteellinen selvitys kuolintodistusta varten. Tilastokeskus julkaisee edellisen vuoden kuolinsyytilastot eikä niissä ole koronakuolemien osalta mitään merkittävää heittoa THL:n tilastoihin verrattuna. Väittämällä että koronakuolemien tilastoinnissa olisi jotain erikoista, väitetään samalla että virallisissa kuolinsyytilastoissa on jotain erikoista. Tämä taas tarkoittaisi, ettemme voisi luottaa viranomaisten kuolinsyytilastoihin sen muiltakaan osin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Joni Toivonen: ”Koronailmiö on Natsi-Saksan jälkeen suurin typeryyden riemuvoitto ihmiskunnassa. Eihän näitä sisäpuolella tajuta ennen kuin suhdanteet vaihtuvat ja konsensus alkaa noudattaa todellisuutta. Se ihme on aina Korkeimman kädessä ja vaatii katastrofin eskaloitumisen. Niin onnettoman tyhmä on ihminen.”

  Niin. Mitäpä tähän ”onnettomaan tyhmyyteen” toteamaan. 99% koronakuolemista tulee esim. Yhdysvalloissa rokottamattomista, ja silti jotkut ajattelevat ettei niistä ole hyötyä vaan ne ovat enemmän riski, vaikka riskeistäkään ei ole mitään viitteitä. Koronarokotteessa on haittavaikutuksia juuri yhtä vähän kuin muissakin rokotteissa.

  Mutta tiedevastaiset teillä on aina keskuudessanne, sanoi jo Jeesuskin. Muistaakseni.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Niin, on karmaiseva lukea näiden ilmeisen jääsydämisten ja empatiakyvyttömien ihmisten neronleimauksia samalla kun rokottamattomuuteen ja maskien välttämiseen manipuloitu läheiseni kamppaile hengityskoneessa hengestään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Ei sanonut, vaan köyhät teillä on keskuudessanne aina. Ei mitään tekemistä tämän asian kanssa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Riitta. Nyt. Oikeasti. 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Joni Toivonen, vertaapa rokotteista saatuja komplikaatioita ja koronaan vakavasti sairastuneiden ja kuolleiden määriä toisiinsa! Miljoonia ihmisiä on rokotettu ilman mitään sen kummempia haittavaikutuksia!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Ole, Antero, hyvässä turvassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Riitta: ”Miljoonia ihmisiä on rokotettu ilman mitään sen kummempia haittavaikutuksia!”

   Miljardeja. 😉

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Seppo: ”Niin, on karmaiseva lukea näiden ilmeisen jääsydämisten ja empatiakyvyttömien ihmisten neronleimauksia samalla kun rokottamattomuuteen ja maskien välttämiseen manipuloitu läheiseni kamppaile hengityskoneessa hengestään.”

   Olen pahoillani läheisesi puolesta.

   Ja sitäkin ikävämpää, että näitä tapauksia on paljon joka maassa. Tiedevastainen propaganda on yksiselitteisesti vaarallista leikkiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Sari W., olen osittain samaa mieltä kanssasi. Lääkefirmat ovat etupäässä kiinnostuneita vain rahasta, ei ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Kilpailu, raha ja valta määräävät. Jopa keksitään ensin lääke ja siihen sopiva sairaus. Jotkut lääkärit ovat niin sidoksissa lääkefirmoihin, että ylilääkitsevät potilaitaan.

  Maskeista on hyötyä. Etenkin ffp2-tason. Mutta parempi kirurginenkin maski kuin täysin maskitta.

  Luonnon saastuminen, ilmastonmuutos, tulvat, nälänhätä, maastopalot, kulkutaudit ym. Maailmanlaajuinen kaaos näyttää yhä selvemmältä. Jeesuksen kertomat asiat maailmanlopusta ja Ilmestyskirjan näyt alkavat toteutua. Kaaoksesta aina jotkut pyrkivät hyötymään. Mielenkiintoisia aikoja elämme.? Siksi on pysyttävä valppaana ja hereillä. ?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Poikkean nyt hiukan asiasta, kun Riitta tuli maininneeksi lopunajat. Tuo Jeesuksen kuvaus niistä on kyllä niin arvoituksellinen ja ympäripyöreä, etten minä ainakaan tiedä, miten sitä kuuluisi tulkita. Maanjäristyksiä, sotia ja nälänhätää lienee kuitenkin ollut aina ennenkin eli ne eivät kovin erityisiä lopun merkkejä voi olla. Ilmestyskirja taas on ihan oma lukunsa kaikkien mahdollisten ja mahdottomien kauhujen kuvaamisessa.

   Olen jotenkin ymmärtänyt, että Jeesus itse oli jonkinlainen lopun ajan merkki siinä mielessä, että Hän tuli tekemään ja puhumaan sen mitä Jumala halusi meille vielä tehdä ja kertoa. Siitä alkoi armon aika, jolloin Hän ottaa meidät avosylin vastaan. Kaikki saavat tulla, jos vain haluavat. Onko nämä armon aikana tapahtuvat onnettomuudet ja muut kauheudet sitten vain sitä Jumalan Valtakunnan synnytystuskien alkua, kuten Jeesus sanoi ja ne varsinaiset Ilmestyskirjan kauhut ovat vielä ehkä kaukanakin edessäpäin?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Ei niissä Jeesuksen lopun aikojen ennustuksissa tosiaan ole mitään mikä täyttäisi ennustuksen määritelmän. Kaikki Jeesuksen ennustukset sopivat paremmin hänen omaan aikaansa kuin meidän aikaamme.

   Sitten toisaalta voidaan ihmetellä, että jos Jeesuksella oli tietoa meidän päivistä, miksei sieltä tullut ensimmäistäkään ennustusta, jonka voisi sijoittaa juuri meidän päiviimme, etenkin kun sellaisia esimerkkejä olisi vaikka kuinka paljon.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Kari Roos. ”Onko nämä armon aikana tapahtuvat onnettomuudet ja muut kauheudet sitten vain sitä Jumalan Valtakunnan synnytystuskien alkua, kuten Jeesus sanoi ja ne varsinaiset Ilmestyskirjan kauhut ovat vielä ehkä kaukanakin edessäpäin?”

   ”Markuksen evankeliumi: 13:8 Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, tulee maanjäristyksiä monin paikoin, tulee nälänhätää. Tämä on synnytystuskien alkua.”

   Kun synnytys on lähellä, niin supistukset (tuskat) ovat lähempänä toisiaan enemmän kuin aikaisemmin.

   Evankeliumien ja Ilmestyskirjan kirjoittajien kuvaukset ajasta ennen kaiken loppua ovat kovaa tekstiä. Ajattelen, että jos maailmaa koskevat onnettomuudet esiintyvät tiheämmin kuin historiassa, niin elämme juuri sitä aikaa, josta Herramme ja Vapahtajamme kertoi.

   Martti tohtori kehotti lukemaan Raamattua ja sanomalehtiä, jotta tietäisimme, mitä aikaa elämme. Siis siskot ja veljet – silmät ja korvat avoinna eteenpäin. Meitä kutsutaan häihin, kun määrätyt ajat täyttyvät.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Kun Jeesus puhuu lopunajoista ja toisesta tulemuksestaan niin ajattelen, ettei se ole mitään ennustusta. Sillä koska Jeesus on Jumala hän ei ennusta, vaan kertoo mitä tulee tapahtumaan. Hän ei kuitenkaan kerro tarkasti, vaan antaa vihjeitä, merkkejä, joiden perusteella voimme päätellä että aika alkaa olla lähellä. Esim. Markus 13.

  Eikö meidän päivinämme siis ole Jeesuksen mainitsemia merkkejä? Itse näen niitä hyvin paljon. Se että niitä on ollut satojen vuosien ajan, ei poista sitä tosiasiaa että Jeesus puhui sekä niistä satojen vuosien takaisista että tämän päivän merkeistä. Israel on myös ajan merkki.

  Juuri Herran tulon viipyminen tuudittaa väärään rauhaan ja uskoon. Siksi Jeesus kehottaa: Valvokaa!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Jeesuksen ”ennustukset” tai ”kertomukset”, mitä tulee tapahtumaan, ovat samaa luokkaa kuin jos minä kertoisin, että myös kahden tuhannen vuoden päästä maan päällä sataa vettä ja mannerlaatat liikkuvat ja aiheuttavat maanjäristyksiä.

   Jos Jeesus todella olisi tiennyt yhtään mitään meidän ajoistamme, se olisi ollut todella helposti osoitettavissa. Jäljelle jäi mitäänsanomattomia toteamuksia, jotka olivat olivat ilmeisiä enemmän Jeesuksen aikoihin kuin meidän aikoina.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Riitta, Antero ei ole lukenut Raamattua, vaan vartiotornin selityksiä. JT-porukka ei kerro juurikaan juutalaisista. Tämä alue on pimennossa Anterolla. Ehkä paljon muutakin on silmien, korvien ja ymmärryksen ulkopuolella?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Paukkunen sanoo:

   Riitta: Juuri Herran tulon viipyminen tuudittaa väärään rauhaan ja uskoon. Siksi Jeesus kehottaa: Valvokaa!

   3:9 Ei Herra viivytä lupauksensa täyttämistä, niinkuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen. 2. Piet. 3:9

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Kuinkahan muuten olisi käynyt, jos Jeesus olisi sanonut silloisille ihmisille, että tulen takaisin joskus 2-3000 vuoden päästä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Kari Paukkunen, kommenttisi on täysin asiaton eikä sillä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

   Mistä sinä voit tietää, mitä olen lukenut ja mitä en? Tähän vaadin seikkaperäisen selvityksen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   3:9 Ei Herra viivytä lupauksensa täyttämistä, niinkuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen.

   Ju 2000 vuotta ei ole mitään viivyttelemistä vaikka Jeesus sanoi tulevansa takaisin PIAN ja käytti kreikan sanaa takhy joka tarkoitti hyvin lyhyttä aikaa, opetuslasten joukossa piti olla vielä elossa olevia kun Jeesus tulisi… Ja mitä ihmettä tarkoittaa sana ’kaikki’ kun kyseessä on 2000 vuotta ja kenties eteenpäin sama tai enemmän? Ovatko nuo ’kaikki’ olemassa jossain sielujen varastohuoneessa odottamassa joutumistaan maan päälle helvetti/taivastestiin…? No Pietari tietysti tarkoitti v a i n niitä ’kaikkia’ joille tuolloin puhui ja jotka olivat tuolloin elossa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Ehkä ei pitäisi kommentoida, mutta… Rokotevastaisuus kasvaa monista eri juurista. Katsoiko kukaan SVT:n ja YLEn dokumenttia rokotevastaisuudesta (Vaccinkrigarna)? Rokotevastaisuus tarjoaa monen muun ilmiön tavoin yhteisöllisyyttä ja tavallaan mielekkäitä maailmanselityksiä. Se tiivistyy pienissä ja tiiviissä sekä auktoriteetteihin luottavissa ja samaan aikaan asiantuntijoita epäilevissä yhteisöissä. Ja niitähän uskovien yhteisöt tyypillisesti ovat. Mutta kaikki uskovaiset eivät ole ilmastonmuutosskeptikoita, rokotevastaisia, kreationisteja ja maailmanlopun aktiivisia odottajia. Eri kombinaatioita löytyy. Esimerkiksi muuan tunnettu evankelinen 1800-luvun pappi oli samaan aikaan fundamentalisti, perustuslaillinen, kansakoulujen perustamista, rautateiden rakentamista ja rokottamista edistävä evoluution torjuja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Nieminen sanoo:

  > Long covid on suomeksi pitkittynyt flunssa, ilmiönä ikiaikainen.

  Olen sitä mieltä, että jokaisella on ja pitää olla oikeus valita, haluaako rokotteen vai ei. En myöskään kannata rokottamatta jääneiden syyllistämistä. Uhka vakavasta sairastumisesta on mielestäni riittävä motiivi.

  Siitä olen eri mieltä, että long covid olisi ikiaikainen pitkittynyt flunssa. Ymmärrän toki, että kirjoittaja laukoo typeryyksiä provosoidakseen keskustelua, mutta muistuttaisin silti, että viimeksi tänään on julkaistu tutkimustuloksia, joiden mukaan pitkät koronaoireet voivat heikentää älyllisiä toimintoja ja että kaksi rokotusta ehkäisee huomattavasti riskiä pitkittyneille oireille.

  Pakko myöntää, että tämä oli mielenkiintoinen keskustelu ja erityisesti yllättävä. Olin taas omassa kuplassani kuvitellut, että totta kai kaikki haluavat suojautua virukselta. Meinasi aamukahvit tippua rinnuksille kun aloin kelata viestejä. Toki jokaisella kauppareillussa törmää muutamaan maskittomaan, mutta kun katsoo heidän ulkoista habitusta, asia ei tule mitenkään yllätyksenä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Juuri näin Mikko. Long Covid ei ole mikään pitkittynyt flunssa. Pitkittyneessä flunssassa on oireina etenkin sitkeä yskä, lämpöä voi nousta ja voi tulla bakteerin aiheuttama keuhkokuume tms. Long covidissa on todettu juuri tuota väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta, aivosumua ja maku- ja hajuaistin häiriöitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Pitkittyneeseen flunssaan kuuluvat mahdollisina oireina myös poskiontelo- eli sivuontelotulehdus ja korvatulehdus.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Sistonen sanoo:

  Kari P., kiitos tuosta Jt-tiedosta!? Jeesus sanoo, että hänen tulemuksensa tapahtuu sellaiseen aikaan, ettei kukaan sitä ennalta voi arvata. Hän ei itsekään sitä tiedä. Se on yksin Jumalan tiedossa. Siksi ei pidä laskeskella sellaista, mikä on salattu. Minusta Ilmestyskirja ei ole pelottava, vaan lohdullinen ja luo toivoa ja uskoa. Kerran oikeus toteutuu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Taisi olla, että ”sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan”, eli tarkkaa aikaa ei voi laskelmoida.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Päivä on 24 tuntia ja hetki 1 tunti, vuodesta ei puhuttu mitään. Kyllä ns. lähiodotus perustui ilmiselvästi Jeesuksen omiin sanoihin, hän itse uskoi tulevansa PIAN ja ilmeisesti erehtyi.

   Tämän tekstin merkityksen kieltäminen on äärimäistä älyllistä epärehellisyyttä:

   ”Me elossa olevat, jotka saamme jäädä tänne siihen asti kun Herra tulee, emme ehdi poisnukkuneiden edelle.”(1.Tess.4:15)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Miksi uskonvaraisia asioita pitäisi ylipäätään tietää ? Jumalusko ei perustu minkäänlaiseen tietoon, muutenhan se ei olisi uskoa. Mutta uskovat ”tietävät” usein enemmän kuin ulkopuoliset ja tarjoavat ”tietojaan” itsevarmoina. Varsinkin tulevaisuuden osalta. Tietävinään voi olla. Kuten täälläkin näkee, kovasti sitä harjoitetaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Lopultakin Jumalausko perustuu tietoon, lujaan varmuuteen Jumalan olemassaolosta, jonka Jumalan varma sana välittää. Siksi me tiedämme varmasti emmekä pelkästään usko, että Kristus on Jumala. Sana, joka jo alussa oli Jumalan tykönä ja Sana oli Jumala.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Jos jumalusko perustuisi tietoon, se pitäisi voida todistaa oikeaksi tieteellisin keinoin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Mutta Charlotta, etkö huomaa edellisestä viestistäni kuinka varmasti minä tiedän, kuten Pietari tai Johannes, että Kristus / Sana oli Jumalan tykönä jo alussa, ennenkuin Hän syntyi neitsyt Mariasta ihmiseksi. En minä siihen tiedettä tarvitse. Tosin kommenttini voi vaikuttaa ylimieliseltä, vaan sitä se ei ole. Se on pelkästään varmaa tietoa. Tai sitten Paavali oli ylimielinen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Jumala on tieteen ulkopuolella ja tiede on Jumalan ulkopuolella. Eivät siis kohtaa kuin siinä, että tiede tutkii Jumalan tekoja.

   Voisi tietysti kuvitella, että tiede jossain vaiheessa pääsisi tunkeutumaan näkymättömään Jumalan maailmaan jollakin tavoin, mutta silloinkaan tiede ei voisi tunnistaa/tunnustaa sitä Jumalan maailmaksi vaan se selitettäisiin jollakin muulla tavalla.

   Ihmisen tieto Jumalasta taas perustuu Raamattuun ja/tai omaan kokemukseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Vaan ei taida Jumala olla minkään ulkopuolella, koska Hän toteaa, ”enkö minä täytä taivasta ja maata ja toisaalta Hän ei mahdu taivasten taivaisiin mutta on kuitenkin sanassaan ja sakramentissaan todellisesti läsnä. Ei voi olla suurenpaa, etteikö Jumala olisi suurempi ja ei niin pientä, etteikö Jumala olisi pienempi. Toisin sanoen Hän on kaiken Herra.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari Roos sanoo:

   Tarkoitin, että tiede ei pysty tavoittamaan Jumalaa eikä se ei edes yritä sitä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Totta, tiede ei pysty tavoittamaan Jumalaa mutta tuosta syrjäyttämisestä olen eri mieltä. Pyrkimystä tuntuu olevan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit