KISSANKOKOISIN KIRJAIMIN

100 tapaa

Otsikointi on jalo taito. Otsikoilla myydään lehtiä. Usein otsikot ovat ainoita asioita, joita ehdimme selailla. Rupriikin laadinta on laji, jossa sokeakin kana voi löytää kultajyvän. Useammin toki tällä alalla tapaamme pelkkiä tuulen viemiä akanoita. Ohessa on joukko Ruttopuiston rovastin valitsemia kissankokoisin kirjaimin rustattuja otsakkeita, joita en tietenkään malta olla kommentoimatta.

JÄNIS SAAPUI MUKAAN METSÄSTYSSEURAN KOKOUKSEEN (Kiuruvesi-lehti 26.3.66)

 • Uutisen mukaan uutta jäsentä ei ammuttu vaan hänelle tarjottiin syötävää. Herää kysymys, miksi tuollainen hellämielisten poppoo ylipäätään ottaa elukoita hengiltä?

SIENTEN VILJELY LAPSENKENGISSÄ (Keskisuomalainen 6.6.79)

 • Hankittava isommat kengät, niin mahtuu kasvattamaan muutakin kuin korvasieniä.

VYÖTÄ JOUTUU NYT KARJAKIN KIRISTÄMÄÄN (Vaasa 2.9.77)

 • Eläimille sopivat mahavöitä paremmin kuristuskaulapannat

SUNNUNTAITYÖSTÄ ONGELMA PAPEILLE (Kouvolan Sanomat 14.8.79)

 • Onko kenties havaittu, että pyhätyöllä ei ole siunausta? Kun papeilla ja muusikoilla ei ole työaikaa, niin ei voi tehdä ylitöitä. Tosin liikaa töitä voi tehdä monikin.

PYROMAANI POLTTI VESILAITOKSEN ( Aamulehti  10.11.87)

 • Joutui varmaankin valamaan öljyä laineille?

SYSMÄN PALOKUNTA HÄLYTETTIIN SAMMUTTAMAAN AAMUAURINKOA (Keskisuomalainen 4.12.67)

 • Ei taida sammua vedellä, mutta pimennysverhot makuuhuoneen ikkunassa voisivat auttaa. Pohjois-Suomeen sijoitettaville muslimipakolaisille kannattaa kertoa etukäteen, että auringonnousua saa odottaa 9 kuukautta ja kolmena kesäkuukautena aurinkoa ei saa laskemaan sitten millään.

RAITTIUSLAUTAKUNNALLE OMA PUHALLUSKONE (Varkauden Lehti 8.-2.85)

 • Kyseessä ei taida olla ihan raivoraittiitten yhteenliittymä?

Urho kalassa KALEVI, JOHANNES JA AHTI PRESIDENTTEINÄ (Vaasa-lehti 6.4.74)

 • Kalassa olevaa Kekkosta tuuraamaan tarvittiin näemmä yksi sorsa, yksi karjalainen ja yksi virolainen…

SUOMI PARAS SOTILAIDEN AMMUNNASSA (Etelä-Saimaa 20.6.75)

 • Jos historiaan on luottamista, niin kakkossijalle on liian monta kertaa ampumamaaotteluissa jääty.

BUDJETIN LOPPUSUMMA VERTA PIERREN 37,6 MILJARDIKSI (Karjalan Maa 17.9.77)

 • Sipilä, Stubb, Soini 11.9.2015: Verta piereskellen koko roska veronmaksajien piikkiin. Lama piti nujertaa, ei Suomen kansaa! Ja uusia kansalaisia lappaa sisään ovista ja ikkunoista. Putin on jo huolestunut, kun Suomen armeija saanee yllättävää lisävahvistusta nuorista irakilaisista, somalialaisista, syyrialaisista (ja mitä niitä nyt onkaan) miehistä. Parempaa elintasoa meillä ei ole maahanmuuttajille tarjota, kun meillä ei ole rahaa. Turvapaikkakaan tämä maa ei liene, jos Putinin meuhkaaminen rajamme pinnassa ei lopu. Aseita ei ole tarkoitettu näyttämistä vaan käyttämistä varten.

AUTO NAISEN ALLE KEMISSÄ (Pohjolan Sanomat 12.10.83)

 • Sen on täytynyt olla ihan pieni auto, kenties mopon ja auton risteytys?

LINJA-AUTOLIITTO HUOLISSAAN PIKKUAUTOJEN KASVUSTA (Iisalmen Sanomat 12.6.87)

 • Sienet kasvavat sateella, mutta pikkuautot saisivat kutistua, vai?

ALUS JA MAINE MENIVÄT (Hämeen Sanomat 15.8.73 laivan uppoamisesta telakalla)

 • Aivan nerokas otsikko! Kyseessä  myös lauseenjäsenet subjekti ja predikaatti.

otsikko

4 kommenttia

 • Sulla oli hieno kokoelma! Mä olen koittanut miettiä tuota otsikkohommaa, että saisi ihmiset kiinnostuman, mutta taitaa olla alkemistin hommaa tai ikiliikkujan rakentajan, Melkein toimii. Siitä olen haaveillut, että vaikkapa kerran kuussa saisi tiedon lukijamääristä, että tietäisi kuuluuko olla ylypiä vai masentunut. Kun ei tiijja niin nämä molemmat tunteet vierailevat vuorotellen. Saanko itkeä hetken olkapäätäsi vasten?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Hannu Kiuru sanoo:

   Mä tykkäsin tuosta Syleilemmekö pyöveliä?-otsikostasi.

   Olen antanut kertoa itselleni, että tässä uudessa systeemissä on erinomaisen vaikea saada esiin noita yksittäisiä lukijamääriä.

   Nythän meillä bloggaajilla on ihmettelemistä noissa esiin kannetuissa tiedoissa siitä, miten olemme pärjänneet lähinnä itsemme kanssa: Kirjoittajan luetuimmat / kommentoiduimmat / viimeisimmät blogit.

   Sen sijaan lukijamäärien rajun laskun näen kohdasta Luetuimmat. Näkyy, että kaikki suosituimmat tekstini sijoittuvat viime vuoteen. Omasta mielestäni kirjoitusteni taso ei ole voinut laskea niin paljon, että tämänvuotisista teksteistä ei listalle ole kelpuutettu ainoakaan v. 2015 tekstiä!

   Kommentoiduimmat ei ole vertailukelpoinen viimevuotisen kanssa, sillä silloin ei ollut vielä pystytetty maksumuuria vapaamatkustajakommentoijia/ räksyttäjiä vastaan.

   Parina syksynä K24-Ylläpito järjesti bloggaajatapahtuman, jollaista toivoisin tällekin vuodelle. Olisi mukavaa, jos meille opetettaisiin otsikointia ja nasevien bloggausten tekemistä. Minäkin haluaisin oppia kirjoittamaan lyhyemmin!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Hannu Kiuru sanoo:

  Näin homma hoituu somessa:

  – Kiinnostava otsikko -> KLIK!

  – Teksti koskettaa tunnetasolla -> JAKOON!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121