Kirkon terkut TrumPutinille: Tää on viesti teille, kovikset!

Kulunut kuukausi on ollut jännittävää aikaa: Ensin jännitettiin MM-jalkapalloa Venäjällä, rinnakkaistapahtumana 12 thaimaalaisen jalkapallopojan ja heidän valmentajansa etsiminen (9 vrk), löytäminen ja pelastaminen (9vrk) pimeästä ja vaikeakulkuisesta luolasta ja viimeinen tämänpäiväinen huippuluokan tapaaminen Helsingissä.

Kaksi edellä mainittua tapahtumaa on onnellisesti ohi, tätä kirjoitettaessa hikoillaan huippulämpimässä kesäsäässä seuraten kahden itsevaltiaan ruhtinaan… anteeksi presidentin edesottamuksia. Yhteistä miehille on piittaamattomuus ihmisoikeuksista ja demokratiasta.

Helsingin tuomiokirkko on monissa uutiskuvissa päässyt Putinin ja Trumpin väliin. Kuvista voisi päätellä, että kirkollakin on jotakin sanottavaa näille kahdelle maailman napamiehelle. Ja niin onkin: Kallion kirkon torniin ilmestyi paikallisen seurakunnan ja Greenpeacen yhteinen vetoomus: Lämmittäkää sydämiämme, älkää maapalloamme.

Nyt on Helsingissä niin kuuma, että jalkakäytävillä voisi vaikka paistaa kananmunia. Suomalaiset ovat onnesta soikeina, kun saamme kulkea kesäasuissa sekä demota eri puolilta maailmaa tulleille lehdistön edustajille lohikeittoa, karjalanpiirakoita, mansikoita ja saunaa. Kyllä tämän luulisi jo lämmittävän tai peräti sulattavan sydämiä. Sulaneella sydämellähän virsirunoilijan tietojen mukaan laulavat toukomettiset eli sepelkyyhkysetkin, vissiinkin armon auringon alla.

Etelärannassa Kirkon talon seinässä olevassa banderollissa on neuvottelijoille viesti suoraan Jeesukselta: Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.

Voisiko näistä kirkollisista seinälakanoista kyhätä tällaisen yhteisviestin: Sodat seis ja yhtenä miehenä maapalloa ja sen asukkaita pelastamaan? Kumpaakin tänään framilla olevaa Herra Isoherraa on luonnehdittu jonkin sortin kristityksi. Ja kuten on käynyt ilmi, kummankaan vallanpitäjän sanaan ei juurikaan voi luottaa.

 

Siksi sopimuksia pitäisi saada paperille, ettei lupauksista olisi liian helppo laistaa. Ja ennen kaikkea: Puheet eivät nyt riitä, tarvitaan ihan oikeasti tekoja. Pois irtopisteitten keruu, nyt on laitimmainen aika tehdä hyvää niillä resursseilla, joita TrumPutinilla yhdessä on. Mitenkään kunniakasta ei ole, että heillä on peukaloittensa alla yhteensä 90% maailman ydinaseista…

MM-futiksessa moni maalintekijä kiitti kentällä avoimesti Jumalaa, Thaimaan luolapoikien puolesta rukoiltiin eri puolilla maailmaa paljon. TrumPutiniin on monin eri keinoin pyritty vetoamaan rauhan, oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon puolesta. Varsin mainio on HS:n avoin kirje vieraillemme. Laitan linkin siihen tuohon alle. On ollut useita mielenosoituksia, mutta pienuutensa ja hiljaisuutensa puolesta ne ovat muistuttaneet lähinnä hartaushetkiä. Ja hyvä niin. Sillä kristityt älkööt missään tilanteessa unohtako tärkeää käsityötään eli rukousta.

Saarikosken pariskunnan avoin kirje Hesarissa: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005756176.html

 

 

 

 

 

 

 

Kuva yllä: OAP / kuvankäsittely Iltalehti                                                                                                                                            Kuva keskellä: Meri Ala-Kokko                                                                                                                                                             Kuva alla: Pallo on nyt Trumpilla / Melanialla / YLE

47 kommenttia

 • Ilmeisesti on jäänyt lukematta myös Koran, Datanin ja abiramin kohtalo, kun alkoivat jupista. Esimeskiksi nyt vaikapa Trumpin jahtaaminen seiellä Amerikassa pitää ykllä epävarmuutta ja hyvää aikaa menee turhuuteen, Se näyttää olevan niin, että Raamatun sanaan saa laittaa ehtoja joita siellä ei ole. Jos luetaan vaikkapa neljännen käskyn selitystä, niin siinä ei sanota, että vanhempien pitää ansaita lastensa kunnioitus. Nämä tälläiset lisäykset antavat jokaiselle oman valtuuden tulkita asioita miten haluaa ja siinä on kristikunnan ongelma.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Käskyjen selityksiä on turha hakea Raamatusta. Vähä katekismus on Lutherin kirjanen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Nimpä!, mutta ei Lutherkaan kehota laittamaan niitä lisäyksiä, jotka nykyisin on luonnollisia, mutta bvääriä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Oletko siis sitä mieltä, että kelvottomiakin vanhempia – ja kehnoja johtajia – on mukisematta kunnioitettava?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tarkoitan, koska Sana sanoo niin!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Lauri: En parhaalla mahdollisella tahdollanikaan voi olla kanssasi samaa mieltä siitä, että kelvotonta esivaltaa olisi sokeasti kunnioitettava. Avaa toinenkin silmäsi ja katso ympärillesi ja historiaan. Näe hirmuhallitsijat, joiden murhaava toiminta on lähtöisin suoraan isästä perkeleestä. Oli onnetonta, että meidän ihmisten on tallusteltava juuri samalla telluksella, jolle se taivaasta kapinan vuoksi heivattu langennut enkeli esikuntineen karkotettiin…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Apostoli Paavali puhuu siitä esivallasta, jonka alaisuuteen kuuluu. Meidän ei tarvitse ottaa kantaa Maoon, ei Aadolfiin, ei idiin ei Saddamiin, koska emme ole koskaan olleet heidän vallan allaan. Tässä pätee sama sana: Jumala tuomitsee ulkopuoliset.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Lauri: Jos johtaja syrjii tai muuten sortaa alaisiaan, hän syntii. Viimeistä tuomiotako sorrettujen tulee jäädä odottamaan? Epäilen…

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Neljännen käskyn sisältö ja tarkoitus on, että vanhuksista pidetään huolta. Sitä ei ole ensisijaisesti tarkoitettu lapsille, kuten ei muitakaan käskyjä. Lain alle velvoitettuja olivat aikuiset miehet, ja lain aihepiiri oli aikuisten yhteiskunnallisessa elämässä, vaikka me olemme siirtäneet ne lasten kasvatukseen.

   Vanhassa Israelissa ikääntyneiden ihmisten sosiaaliturva oli heidän lapsissaan. Vanhusta ei saanut jättää heitteille, vaan hänestä piti huolehtia kunniallisesti. Tämän lisäksi oli muitakin käskyjä ja kieltoja, jotka tukivat tätä. Vanhuksilta ei saanut riistää heidän omaisuuttaan eikä heitä saanut karkottaa tiluksilta, vanhempia ei saanut lyödä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Arvoisa RR! Me kai molemmat olemme olleet koko ikämme Suomen esivallan alaisina, joten meidän tulee kunnioittaa sitä. Meiltä ei vaadi mikään kunnioitusta sellaisia valtionjohtajia kohtaan, jotka joko tappavat tai pakolaistavat suuren osan kansastaan. Luulen, että monissa maissa ei ole muuta konstia kuin odottaan Jumalan tuomiota. Rahattomilla ei ole ylöeensä varaa ostaa lentokoneita, panssareita tai tykkejä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Mitä ajattelet Suomen itsenäistymisestä noin sata vuotta sitten? Oliko se kääntymistä Jumalan asettamaa esivaltaa vastaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • MP! Nyt pitäisi esittää kysmys, johon emme saa enää vastausta ja se kuuluu näin: Kumpaa punainen etelä piti esivaltanaan Suomen senaattia vai Leninin hallintoa? Jos oli ajatus, mahdollinen haave Venäjän puolelta, että Suomi kuitenkin anoo N-liiton jäsenyyttä, niinkuin jotkut muut kansat näyttivät tehneen. Tähän voisi olla aihetodistettakin. Osa eduskunnasta ilmeisesti istui, kun itsenäisyysjulistus luettiin. Luulen, että tämä keskustelu ei pääty koskaan, jos en nyt lopeta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Teemu Kakkuri sanoo:

   Martti Pentin kysymys on hyvä, mutta ei paras mahdollinen, koska Suomen itsenäisyysjulistuksen antoi maan laillinen hallitusvalta eli senaatti 4.12. ja se hyväksyttiin eduskunnassa 6.12. Itsenäistymiselle haettiin myös tunnustus Venäjän silloisen hallituksen eli Kansankomissaarien neuvostolta.

   Suomen itsenäistyminen suorastaan korosti snellmanilaisen esivaltauskollisuuden periaatteita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Teemu Kakkuri,

   Enemmän kuin Snellmanin filosofia, Suomen itsenäistymiseen vaikutti se, että ensimmäisen maailmansodan Keskusvallat olivat vaatineet 3.12.1917 alkaneissa Brest-Litovskin rauhanneuvotteluissa, että Venäjän oli tunnustettava Suomen ja Ukrainan itsenäisyys.

   Fasismin rajat häivytettiin Pariisin rauhansopimuksen sotasyyllisyysartiklojen avulla tekemällä sota-ajan valtiojohdosta ” the Major War Criminals of the European Axis” ja lakkauttamalla valtiojohtoa tukeneet maanpuolustusjärjestöt fasistisina.

   Noita ”rajoj” häivytetään yhäkin, kun halutaan piilottaa tieto siitä aatesuunnasta, joka sai sekä sisällissodan että fasismin aikaan Suomessa: ”Maanpaossaan Neuvostoliitossa suomalaisten kommunistinen johto piti yhteyttä Suomen vasemmistovoimiin sekä kehitteli selkeää taktiikkaa niiden toimille poliittisessa taistelussa. Päätavoitteena oli entiseen tapaan kansan vastaisen – niin kuin siihen aikaan sanottiin – ”lahtarihallituksen” kukistaminen ”proletariaatin vallankumouksella”.”(Nikolai Baryšnikov: Terijoen hallitus, Helsinki-Pietari 2001)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Ajattelin itsenäistymistä pidempänä jaksona jääkäriliikkeineen ym. Tsaarihan oli Suomen suuriruhtinaana aika lailla Lutherin tarkoittaman isän kaltaisen esivallan asemassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • A Ehrensvärdin sanat: Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme suomalaisia. Suomella ei ole ollut yhtä selkeää isäntää. Ruotsalaisuuden aika ei tehnyt meistä ruotsalaisia vaikka se kesti pitkään. Venäläiseksi ei myöskään tultu, kun Jumalan armosta saimme autonomiaa niin paljon, ettei kansan sekotusta tapahtunut. Varmasti on ollut kannattajia niin itään kuin länteen.Vaihtoehtoihin oli varaudduttu ja varauduttiin siksi, että jossain vaiheessa venäläistymisen lisääntymistä ei pidetty hyvänä vaihtoehtona. Varautumista on ollut molemmin puolin. Aseistetut punakaartit saivat jostain aseensa. Miehiä meni Saksaan opettelemaan asioita, mutta tulivat käsittääkseni vasta, kun heidän laillisena hallituksenaan pitämä taho kutsui. Loppu on legendaa, johon en koske. Vertailun vuoksi voidaan m iettiä, millä laillisilla valtuuksilla Syyriaa uudelleenmuotoillaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Lauri Lahtinen,

   ei elämä sotaveteraaneille sodan jälkeen mitenkään helppoa ollut. Kun Norjan Finmark oli tyhjentynyt saksalaisista sotilaista ja viimeiset saksalaisen 20. VuorA:n joukot poistuneet muutaman neliökilometrin laajuiselta Lyngen-asemaan kuuluneelta kaistaleelta Suomen äärimmäisessä luoteiskärjessä, alkoi maanpuolustustehtävissä toimineiden rauhanajan kärsimystie.

   Ei ollut vertaistukea eikä muutakaan apua. Olle Leino kertoo kirjassa Kuka oli Yrjö Leino, kuinka sodan jälkeen ”Suomi oli poliisivaltio, joka urheasti koetti pysyä pystyssä ja toimia alituisessa paineessa.” Valpon tärkeimpiä tehtäviä oli laatia kortisto henkilöistä, joiden jotenkin voitiin katsoa elättelevän maassa noudatetun politiikan vastaisia mielipiteitä tai joiden menneisyyttä voi pitää arveluttavana. Kortitettaviin kuuluivat mm. Suomen Suojeluskunnat, Suomen Aseveljien Liitto ja Lotta-Svärd.

   Jatkosodan pikkujättiläisen mukaan Molotov oli lokakuussa -46 todennut Suomen asettuneen kahdesti saksalaisen fasismin leikkikaluksi. Paasikivi oli kauhistunut, kun Suomen kansaa vaadittiin heittäytymään mahalleen maahan ja likaamaan itsensä julistautumalla yksin syylliseksi sotaan. ”Hänen mukaansa oli vaikea sietää valhetta ja petollisuutta – siten tuhottiin kansan sielu.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   A. Ehrensvärd oli ruotsalainen. Niinpä tuo lentävä lause ei olekaan hänen. A. I. Arwidssonin sanomana se tunnetaan. Ehrensvärdin tunnetuin ajatus on hakattu Viaporin Kuninkaanporttiin: ”Jälkimaailma, seiso tässä omalla pohjallasi äläkä luota vieraan apuun.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Noniin, löytyi asiavirhe, joten voin lopettaa nyt. Toki olen ollut sen kiven äärellä, misä on se hakatty lause, mutta meni vähän ristiin. Olin siellä viimeksi 1970.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Harri Ahdesmäki sanoo:

  Voi hullua (KR 1992 kelvotonta) paimenta, joka lampaat hylkää! (Sak. 11:17)

  Hylkäsikö Trump myös Helsingissä omansa? Koko maailman katsoessa Yhdysvaltain presidentti ilmoitti, että hän luottaa Venäjän presidenttiin enemmän kuin CIA:han, FBI:hin ja muihin omiin turvallisuuselimiinsä. Kelvottoman paimenen merkittävin ominaisuus on se, että hän hylkää omansa, Sak. 11:17.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Harri Ahdesmäki sanoo:

  15 Sitten Herra sanoi minulle: ”Ota vielä itsellesi hullun paimenen kapineet. 16 Sillä katso, minä olen herättävä maahan paimenen: hukkaantuneista hän ei pidä huolta, hajaantunutta hän ei etsi, ruhjoutunutta hän ei paranna, pystyssäpysyvää hän ei tue; mutta hän syö lihavien lihaa ja halkaisee niiden sorkat. 17 Voi hullua (KR 1992 kelvotonta) paimenta, joka lampaat hylkää! Käyköön miekka hänen käsivarteensa ja oikeaan silmäänsä. Hänen käsivartensa kuivettukoon, ja hänen oikea silmänsä soetkoon.” (Sak. 11:12-17)

  Yhdysvallat on presidentti Trumpin kaudella ajanut omaa etuaan mm. vaatimalla muita Natomaita maksamaan enemmän puolustusliiton budjetista tai muuten ei Trumpin mukaan ole varmuutta siitä, että Yhdysvallat tukee muita jäsenmaita kriisitilanteessa niinkuin Naton 5. artikla edellyttää. Trump on siis uhannut muita Naton jäsenmaita hylkäämisellä Yhdysvaltojen oman edun vuoksi. Lisäksi Yhdysvallat on ottanut välimatkaa muihin maihin ilmoittamalla vetäytyvänsä Pariisin ilmastosopimuksesta, vaikka sen toteuttaminen on koko maailman etu. Trumpin mielestä sopimuksessa pysyminen tulee Yhdysvalloille liian kalliiksi. Yhdysvallat vetäytyi myös Iranin ydinsopimuksesta, koska se katsoi sen olevan epäedullinen Yhdysvalloille. Muut sopimuksen allekirjoittajamaat, Ranska, Saksa, Britannia, Venäjä ja Kiina sekä EU ovat ilmoittaneet pysyvänsä sopimuksessa. Iranin sopimuksen hylkääminen on saanut kiitosta Israelin lisäksi erityisesti Saudi-Arabialta, mihin Trump teki ensimmäisen ulkomaan virkamatkansa presidenttinä. Saudit on Iranin alueellinen kilpailija Persianlahdella. Yhdysvallat on tehnyt Saudien kanssa Trumpin kaudella jo 12,5 miljardin USD asekaupat ja Iranin ydinasehankkeen vastustaminen on erityisen tärkeä Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian kauppasuhteille. Saudit myös hyötyvät, kun Trump palautti Iranin vastaiset pakotteet. Trump on myös vetäytynyt Tyynen meren kauppasopimuksesta (TPP). Lisäksi Trump asetti metalleille, alumiinille ja teräkselle tuontitullit, jotka koskevat sen omia läheisimpiä liittolaisia, Kanadaa, Meksikoa ja EU:ia. Tämäkin sen vuoksi, että Trump katsoo muiden maiden, myös läheisten liittolaismaiden, hyötyvän liikaa maiden välisessä kaupassa Yhdysvaltojen kustannuksella. Trump on myös arvostellut kovin sanoin johtavien teollisuusmaiden G7 ryhmää sekä maailman vapaakauppajärjestöä WTO:ta.

  Trump on siis valmis hylkäämään liittolaisensa Yhdysvaltojen oman edun tavoittelemisen vuoksi. Hänen tunnettu iskulauseensa on ”America first”, eli Amerikka ensin. Tämä koskee sekä sotilaallista että myös taloudellista liittolaisuutta. Oman edun tavoittelemisen mukana ”kelvoton paimen” tulee myös ”halkaisemaan omiensa sorkat”, eli aiheuttamaan korvaamatonta haittaa liittolaisilleen. Sorkan halkaisu kaventaa huomattavasti liikkumiskykyä ja vertauskuvallisesti tämä kuvaa Yhdysvaltojen asettamia tuontitulleja ja muita talouspakotteita, jotka vaikuttavat samoin. Tämä johtaa vastakkain asetteluun paimenen ja lauman välillä ja lopulta myös liittoutuman purkautumiseen, kun paimen hylkää laumansa, jae 17a. Myös paimenen käy lopulta huonosti tämän takia, miekka tulee iskemään hänen käsivarteensa ja oikeaan simäänsä, jae 17b.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Trump on liikemies, ei niinkään poliitikko. Ehkä hän kumminkin osaa myös laskea.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Lauri Lahtinen :”Ehkä hän kumminkin osaa myös laskea.”

   Mutta ymmärtääkö hän sen, että talouspakotteiden säätäminen on Yhdysvaltojen kongressin eikä hänen päätettävissään? Käsitykseni mukaan EU pyrkii löytämään keinoja, että EU:ssa toimivat yrityket eivät joutuisi Yhdysvaltojen säätämälle pakotelistalle, vaikka eivät noudattaisi Yhdysvaltojen lainsäädäntöä, vaan esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvoston ohjeita.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarkkaavainen kuulija varmaan kuuli saman minkä minä kuulin ainakin tulkin sanovan, etteivät he voi kahdestaan päättää kaikista asioista, nyt en ole ihan varma oliko siinä molemmat siinä lausessa, mutta omasta puolestaan hän totesi niin.

  Ajatellaamp hiukan: Jos maailma odotti sovinnollista keskustelua ja nyt saivat sitä, niin miksi se ei nyt kelpaa millään. Emme tiedä mitä he kahdenkeskisesti puhuivat, mutta toisen kunnioittaminen on hyvä tapa kaikissa suhteissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Lauri Lahtinen :”…toisen kunnioittaminen on hyvä tapa kaikissa suhteissa.”

   Niin itsekin uskoin, kun vielä olimme ”seurakunta-aktivisteja”. Ainoa ”hyvä tapa” kansainvälisissä suhteissa on mielestäni nykyisin kansainvälisen oikeuden kunnioittaminen, mikä ei kuulu valtioiden vallankäyttäjien hyveisiin kuten kokemuksesta olen oppinut.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Ruttopuiston rovasti Hannu Kiuru

  Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121