Kirkkomme tulevaisuus (osa 2, Kirkon olemus ja idea, Jokin meitä yhdistää)
Loppuvuoden aikana on ilmestynyt mielenkiintoisia kirjoituksia ja kirjoja, joissa pyritään hahmottamaan teitä kirkkomme tulevaisuuden rakentamiseksi. Kirjoitin jokin aika sitten aiheesta kirkon talouden ja rakenteiden näkökulmasta, pohjana Pasi Peranderin paljon huomiota saanut blogikirjoitus. Kirjoitan nyt jotakin kirkon olemuksesta ja ideasta, siis kirkkokäsityksestä. Kirjoituksen pohjana on joiltakin osin kirja Jokin meitä yhdistää – näky kansakirkon jälkeisestä ajasta (Kirjapaja 2021). Osaltaan kirjoitan omien pohdintojeni pohjalta.
Kirkkokäsitys liittyy aina myös kirkon rakenteisiin ja toimintatapoihin. Monesti vain kirkkomme toiminnan piirissä ei osata tiedostaa sitä, millaisella kirkkoidealla, kirkkokäsityksellä tai teologisella otteella kirkkoa halutaan kehittää tai ylipäätään kirkon tehtävää toteuttaa.
Taustalla on reformaation ajoista jatkunut tilanne, jossa maamme väestöstä vielä 1900-luvun alkupuolella yli 90% kuului kirkkoomme. Nyt yhtenäiskulttuurin lähes tyystin kadottu ja kirkonjäsenmäärän muututtua, tilanne on toinen. Taustalla on toki edelleen 1900-luvun kehitys, jossa kirkon asema pysyi vahvana ja jossa kirkkomme henkilöstö, organisaatio ja toiminta kasvoivat tai suorastaan paisuivat. Tämä kehitys alkoi erityisesti jälleenrakentamisen vuosina ja sen on jatkunut 2000-luvulle saakka. Nyt viimeiset 20-30 vuotta ovat olleet jo sopeutumista pienenevään kirkon jäsenmäärään ja kirkon yhteiskunnallisen aseman muuttumiseen.
Kirjassa Jokin meitä yhdistää kirjoittavat hakevat näkymiä ja teologisia visioita kansankirkon jälkeiseen aikaan. Kirjan kirjoittajia ovat: Reetta Kalteenmäki, Veli-Matti Kärkkäinen, Sammeli Juntunen, Arto Antturi ja Timo Pöyhönen. Sain hieman sellaisen tuntuman, että kirjan aloite olisi tullut Pöyhöseltä, joka on muissakin yhteyksissä nostanut esille huolta kirkon tulevaisuudesta. Edelleen Pöyhönen on Hengen uudistus yhdistyksen johtajana nostanut aikaisemmin vahvasti esille jumalanpalvelusyhteisöjä ja kirkon rakentumista niistä.
Nyt Timo Pöyhönen nostaa esille laajemman vision sateenvarjokirkosta, jonka teologisena taustana olisi CA VII:n satis est periaate: Kirkon todelliseen ykseyteen riittää yksimielisyys evankeliumin opista ja sakramenttien toimittamisesta. Vaikka Pöyhönen esittää visiona tuollaista laajaa sateenvarjokirkon mallia, hän korostaa, että ytimen on oltava kuitenkin vahva ja yhteinen. Eli evankeliumin opista ja sakramenttien hoitamisesta tulisi olla vahva yhteinen näkemys ja että sateenvarjokirkon seurakuntien tulisi olla vahvasti hengellisiä yhteisöitä. Näitä teemoja on myös käsitelty Hengen uudistuksen ja seurakuntien Kirkon rakentajien foorumeissa.
Pöyhösen esittämä malli on em. kirjan päätöskirjoitus. Sitä ennen Arto Antturi käsittelee kansankirkkoajattelun ja -mallin ongelmia eri puolilta. Se lienee ollutkin hänelle annettu rooli kirjassa. Hän nostaa tärkeitä asioita esille, mutta ainakin minulle esimerkiksi ajatus kansakirkkoajattelun missionaarisuuden puuttumisesta tuntuu hieman oudolta. Olisiko hedelmällisempää pohtia kirkon tulevaisuutta siltä pohjalta, mitä hyviä anteja kansankirkkoidea on tuonut ja antaa edelleen?
Sammeli Juntunen kirjoittaa kirkon kolmesta suunnasta: ylöspäin Jumalaan, sisäänpäin jäseniin ja ulospäin ympäröivään maailmaan. Kaikissa niissä on sekä olemista että tekemistä. Lopuksi Juntunen nostaa esille – kuten usein muissakin yhteyksissä – apologian sekä minusta viisaan näkemyksen siitä, että meidän ei tarvitse kirkon työssä erotella sisäänpäin ja ulospäin aspekteja, koska evankeliumin todellisuutta pitää välittää kaikille ja kirkon jäsenetkin tarvitsevat sitä.
Veli-Matti Kärkkäinen käsittelee luterilaista ja alkuseurakunnan seurakuntaideaa ja niiden teologisia perusteita. Samalla Kärkkäinen peilaa kriittisesti edellä mainittuja kirkkomme nykytodellisuuteen. Kärkkäinen painottaa kirkon ja sen jäsenten maailmaan lähetettynä olemista ja osallisuutta Jumalan lähetyksessä maailmassa (missio Dei). Tämän Kolminaisuudesta ja siis Jumalasta lähtevän hengellisen todellisuuden tulisi olla kaiken pohjana.
Jokin meitä yhdistää kansilehdellä ilmaistaan kirjan olevan kutsu keskusteluun. Samalla se on tarkoitettu yhdeksi vakavaksi yritykseksi luodata visio kirkon ideaksi. Sateenvarjokirkon idea on kuitenkin saanut varsinkin kirkon konservatiiviselta laidalta torjuvan vastaanoton. Itse näen siinä ainesta, josta on syytä jatkaa pohdintaa. En kuitenkaan näe siinä vielä aivan sellaista visiota, joka olisi kirkossamme ”veret seisauttava” ja uuden alkamisen feenikslintu.
Olen itse kaivannut – kirjan kirjoittajien lailla – visiota kirkkomme ideaksi eli siis sitä, että meillä olisi vahva ja yhteinen kirkkokäsitys ja siitä nouseva toimintamalli. Itse en ole löytänyt oikeastaan mitä muuta kuin ns. luterilaisen kirkkoidean, kirkkokäsityksen. Kirkko on kastettujen jäsentensä uskon, toivon ja rakkauden yhteisö. Kirkon tulee olla – tähän ehkä huonosti sopivia termejä käyttäen sekä matalakirkollinen että korkeakirkollinen.
Kirkon tulee olla korkeakirkollinen sen hengellisen vision osalta. Ja samalla sen tulee olla matalakirkollinen siten, että kynnys sen piiriin pidetään matalana erilaisille ihmisille ja että sen toiminnassa voi olla monenlaisia, ihmisiä kutsuvia ja uskon piiriin sitouttavia aineksia. Erityisesti kirkon pitää ohjata ihmisiä elämään kristittyinä omilla paikoillaan – kuten Luther opasti! Tätä voisimme tosiaan opetella paremmin tekemään eli opetella, mitä kristittynä eläminen ja seurakuntina eläminen tässä maailmassa ja maassa tarkoittaa! Mitä on olla valona ja suolana tämän elämänpiirin keskellä?
Mielestäni kansankirkkoidea ei ole siten haitallinen kuin esimerkiksi em. kirjassa kuvataan. Haitallisempaa on kokonaiskehitys, joka on tuonut meidät tähän. Olemme kirkkona ”laitostuneet” ja emme osaa päästä siitä irti ja eteenpäin. Toki ”laitostumista” tarvitaan edelleen, sillä kirkko saa myös Lutherin mukaan aina jonkin ulkoisen muodon maailmassa. Meillä se joutuu toimimaan monenlaisen lainsäädännön pohjalta, mikä toisaalta myös suojelee huonoilta asioilta. Nyt kirkkomme monipolvista rakennetta on hankala uudistaa ja se näyttää toteutuvan vain kirkon hitaan ja toki nopeutuvan pienemisen myötä – valitettavasti aina pakon edessä.
Kirkon liturgisen elämän ja rukouselämän sekä todistuksen pitää olla vahvaa, mutta samalla sen pitää olla relevanttia eli vahvasti kytköksissä Jumalan todellisuuden ohella ihmisten todellisuuteen. Ja Jumalankin todellisuus on tulemista ihmisten keskelle Kristuksessa. Yhteys alttariin ja toisaalta ihmisten hädän kohtaamiseen oltava vahva. Yhteinen kirkkovisio on tärkeä, mutta samalla kaiketi uudistuminen nousee parhaiten ruohonjuuritasolta. Näen myös, että vaikka tilastot näyttävät huonoa kehitystä, on paljon hyvää työtä ja kirkon elämää eri puolilla, suurissa kaupungeissa ja maaseudulla. Maaseudun osalta lähitulevaisuudessa ovat väestökehityksen kysymykset entistä vahvemmin vaikuttamassa seurakuntien mahdollisuuksiin. Osa temppeleistä on jäävä asujaansa vaille - Raamattua mukaillen!
PS. Kommenteissa vielä pari kuvausta minulta kirjan sisällöistä Reetta Kalteenmäen ja Veli-Matti Kärkkäisen kirjoituksista. Niissä on hyviä aineksia kirkkoidean pohtimiseen ja työstämiseen.
Toivo Loikkanen
53 kommenttia
Toivo Loikkanen on yksi harvoista, joka tosissaan yrittää käydä keskustelua siitä, millainen kirkon tulisi olla tulevaisuudessa sekä miten kirkko ylipäätään voisi säilyä olemassa. Vallitseva hiljaisuus suorastaan huutaa kun katsoo miten erityisesti seurakuntien toiminnassa rajapinta ympäröivään yhteiskuntaan ohenee ohentumistaan. Varmaan kansankirkkoa sellaisena kuin se sotien jälkeen tunnettiin ei voi enää elvyttää. Sen sijaan voitaisiin luoda toimivia ja vetovoimaisia hengellisiä yhteisöjä ja erityisesti verkostoja, jotka kantavat elämässä ja tarjoavat samaistumiskohteen paikasta riippumatta.
Selvästi valtavan iso remontti tarvitaan paikallisseurakuntien järjestämisessä. Suurten virastoseurakuntien sijaan tarvitaan enintään 500 hengen tiiviimpiä seurakuntia, joissa ihmiset tuntevat toisensa, osallistuvat vastuunkantajina tuntevat työntekijät ja yhteisöllä on missio palvella omassa yhteisössä (paikkakunnalla). Kun ihmisten elämä ei ole enää yhteen paikkaan sidottua, tarvittaisiin myös kirkon jäsenyys, jota ei tarvitsisi jokaisen paikkakunnan muutoksen jälkeen rakentaa uudelleen ja jonka kautta voisi saada puitteet henkilökohtaiseen hengelliseen kilvoitteluun ja palveluun seurakunnasta riippumatta. Tällainen sitouttaisi silloinkin kun joutuu pettymään paikalliseen seurakuntaan. Tällainen yleiskirkollinen sitoutuminen voisi myös vahvistaa yhteistä opillista pohjaa ja spiritualiteettia kirkossa.
Kiitos, Toivo, kirkkokäsityksen pohdinnasta. Luulen, että nyt on tullut aika pohtia sitä, mikä kirkko on, millaista kirkkoa tavoittelemme, ja tällaista pohdintaa näkyykin eri puolilla.
Olen jo jonkin aikaa ollut sitä mieltä, että yhdessä pysymisemme kirkossa ratkaisee se, millainen kirkkokäsityksemme on. Pelkistettynä: haluammeko rakentaa puhdasta kirkkoa vai kirkkoa kaikille.
Jos jälkimmäistä, pystymme elämään yhteisessä kirkossa niidenkin kanssa, jotka mielestämme ovat väärässä esimerkiksi virkakysymyksessä, avioliittoasiassa jne. Jos taas vaadimme yksimielisyyttä näissä asioissa, emme voi elää yhteisessä kirkossa, koska yksimielisyyteen emme pääse. Turha meidän on yrittää pakottaa toisiamme.
Tilanne kirkossa on nyt se, että luottamus eri tavoin ajattelevien väliltä puuttuu, ja näemme toisemme uhkina. Tämä halvauttaa kirkon toimintaa huomattavan laajasti. Tästä tilanteesta voisimme päästä pois, jos pääsisimme jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen yhteisestä permixtum-kirkosta.
Raamatun avioliittokäsitys ja spn-parien vihkimiset ovat toisensa poissulkevia asioita, kun teologisia perusteita spn-parien vihkimiselle ei Raamatusta yksinkertaisesti löydy. Ehkä olisi aika huomata, että evlut.kirkko on jo perustavalla tavalla jakaantunut tässä asiassa ja myös syvemmin kuin virkakysymyksessä. Ehkä jotakin vastuuta voisivat tässä asiassa kantaa myös papit, jotka ovat rikkoneet ehdoin tahdoin virkavelvollisuutensa.
Tietysti minulle tavan taapertajana on surullista, että siellä korkealla tasolla on jo valittu omat puoletkin. Me tavan taapertajat toivoisimme kuitenkin kaiken jatkuvan niinkuin tähänkin asti. Oikeasti kun on niin, ettei nuo riidat vaikuta mitenkään hengelliseen elämääni , eikä seurakuntamme toimintaan. Osallistumme mahdollisuuksien mukaan. Täällä periferiassa kun tuota kuumaa keskustelua ei edes käydä. Miltei ainoa paikka jossa kyseisiin vastakkainasetteluihin törmää on Kotimaa 24. Näistä jutuista täällä saa semmoisden kuvan että kirkko on kohta hajoamassa. Täällä en kuitenkaan minkäälaista merkkiä semmoisesta näe. Onko nyt niin että siellä suurissa kasvukeskuksissa on ihan omat kirkolliset ongelmat? Joista täällä ei tiedettäisi mitään ilman Kotimaata.
Me kaikki ihmiset synnymme tänne maailmaan ihmisarvoltraan samanarvoisina poikina ja tyttölnä, tyttöinä ja poikina. Korkeimman lähimmäisen rakkaus olemuksessamme. Me lähdemme myös täysin samanlaisina ihmisarvoltamme. Jos ns. pelastus on olemassa niin se on Korleimman käsissä, ei meidän ihmisten.
Kirkko voi luonnollisesti rakentaa oman oppinsa omine jumalineen aivan miten se itse haluaa.
Oikeastaan luterilaisuus lähtee siitä, että jokainen kaste on missionäärinen tapahtuma. Näin Ingemar Öbergin klassikkotutkimuksen ”Luther och världsmissionen” mukaan. Vain lähetystyön (kaste & opetus) olosuhteet ja muut käytännön olosuhteet vaihtelevat rankasti. Edellä on esitetty kiinnostavia näkökohtia. Yksi keskeinen haaste on minun näkökulmastani se, että muuntautuminen passiivisten veronmaksajien kirkosta uskovien yhteisö(i)ksi on iso haaste. Koska 500 hengen seurakunnat – mitä ideana kannatan – eivät voi toimia passiivisten ”uskontopalvelujen kuluttajien” varassa. Tuolla matematiikalla meidänkin seurakunnassamme olisi 10 pastoria vaikka miten matalakirkollinen luterilaisesti ajateltaisiin …
Pekka Veli. On hyvin erilaista yhdessä tekemistä ja kaikki tehtävät eivät taida soveltua muuta kuin työntekijöille. Kolme esimerkkiä tosielämästä:
(1) On hienoa, kun messussa on ehtoollisavustaja, tekstinlukija, laulaja ja esirukoilija sekä sielunhoitaja. Mutta kun tilanne on samalla se, että työntekijän pitää viikottain varmistaa jokaiselta erikseen, pääsevätkö kaikki paikalle. Ja jos eivät, hankkia sijainen. Lisäksi papin pitää valmistella eli kirjoittaa valmiiksi se esirukous, jonka esirukoilija rukoilee ja kanttorin sopia säestykset. Olen ehkä vain laiska ja saamaton, mutta tällainen systeemi merkitsee mielestäni tuplatyötä papille: saarnan lisäksi kirjoitat esirukouksenkin. Jos pappi ei hommaa hoida, systeemi ei pyöri. (Ei tarvitse muistuttaa, että innosta hehkuvia ja innokkaita vapaaehtoisia, jotka ottavat homman hoitaakseen on pilvin pimein). Kirkkokahvit ovat eri juttu: ne pyörivät oikein hyvin vapaaehtoisvoimin.
(2) Vuosittainen pääsiäisvaellus tehdään porukalla koko työntekijäjoukon voimin. Mutta kun työntekijät eivät yksin riitä, joidenkin on joka kevät soitettava joukolle pirteitä eläkeläisiä, ja kysyttävä näitä eri tehtäviin…
(3) Vapaaehtoiset kanttorit hoitavat tutussa seurakunnassa ehkä 25 -30 % vihkimisistä. Mutta entäs kun vihkiparilla on musiikkitoive, jonka vain kirkkomusiikin koulutettu ammattilainen pystyy toteuttamaan?
Petteri, olen täysin samaa mieltä kanssasi. Pointtini on, että seurakunnat ovat kovin erilaisia keskenään. Osa aktiivisistakin seurakunnista on tosiasiallisesti yllättävän pappisvetoisia. Ja seurakuntalaisten valmiudet sekä taidot ovat erilaisia.
Pappisvetoisuus on monen seurakunnan perusongelma. Vapaaehtoisuutta voi olla paljon, mutta siihen, että seurakuntalainen alakaa itsenäisesti organisoimaan seurakunnan toimintaa ei yleensä rohkaista. Silti juuri tämänkaltainen toimintamahdollisuus on sitä, joka ei rasita tuolla Markon kuvaamalla tavalla pappia. Kirkossa on paljon toimintamahdollisuuksia sellaisilla alueilla, joihin papit ei ehdi, eikä edes osaa mennä. Joten paljon tilaa on seurakuntalaisten omaehtoiselle toiminnalle.
Nostan vielä kommenttina kirjoitukseni kuvausta laajemmin esille Veli-Matti Kärkkäisen ansiokkaan kirjoituksen kirjassa Jokin meitä yhdistää. Siinä Kärkkäinen ottaa CA VII rinnalle Apostolien tekojen seurakuntaideaalin, joka on luvuissa 2 ja 4. Sen keskeisiä elementtejä ovat Kärkkäisen mukaan (kirjan s. 26): Sana ja sakramentit; Yhteys, kommuunio; Rukous ja ylistys; Sosiaalinen vastuu (johon liittyi taloudellinen jakaminen); Armolahjat ja ”tunnusteot” (esim. parantumiset); Evankeliointi ja jatkuva, nopea seurakunnan kasvu; Ilo ja vilpittömyys; Ympäröivän yhteiskunnan arvostus. Näistä Kärkkäinen esittää kriittisiä kysymyksiä kirkkomme tilanteeseen peilaten. Kärkkäinen kokoaa kirjoituksensa visioon Kolmiyhteisen Jumalan missiosta ja lähetettynä olemisesta. Tätä Kärkkäisen luvun sisältöä voisi työstää edelleen ja etsiä vaikka tästä kirkkovisiota.
Ilmoita asiaton kommentti