Kirkkohan tekee hyvää

Kiirastorstain tapahtumiin liittyi Pilatuksen kysymys kansalle, ”mitä pahaa Jeesus on tehnyt?” Eihän Hän ollut mitään pahaa tehnyt, päinvastoin hyvää! Mutta kansa huusi: Ristiinnaulitse!

Julkista keskustelua seuratessa tuntuu, että kirkko on samassa asemassa Jeesuksen kanssa Pilatuksen ja kansan edessä. Tämä konkretisoitui tai minä hoksasin sen aamutelevisiota tänään perjantai-aamuna seuratessa. Siinä haastateltiin partioliikkeen edustajia, joilta kysyttiin mm. kirkon ja uskonnon asemaa liikkeessä.

Kysyjän lähtökohtana tuntui olevan, että kirkon mukana olo on lähtökohtaisesti kielteinen asia. Huomasin, että tämähän onkin yhteinen nimittäjä viime aikojen julkisessa uskonto-keskustelussa: Kirkko on negatiivinen vaikuttaja, kirkko tuo ja tekee jotain pahaa.

Miten tähän on tultu?

Eihän kirkko, sen työntekijät tai muut kirkossa vaikuttajat tai uskonto ylipäätään tee pahaa. Toki ihmiset ovat epätäydellisiä ja toimimme ihanteidemme vastaisesti, mutta kirkko kollektiivina haluaa ja yrittää tehdä hyvää.

Opetuksellaan, lähimmäisen rakkaudellaan, kasvatuksellaan, rauhan puolustamisella, kehitysyhteistyöllä, lapsi- ja nuorisotyöllä ja muulla toiminnalla halutaan tehdä maailmasta kaikille ihmisille parempaa paikkaa elää.

Tuntuu niin epäoikeudenmukaiselta keskustelun lähtökohta, että kirkon läsnäolo on pahaksi.

Partiolainen vastasi viisaasti jotenkin niin, että kirkon läsnäolo koetaan positiivisena asiana. Se taisi olla käsikirjoituksen vastainen kommentti.

Ajattelen, että ihmisten enemmistö kuitenkin luottaa kirkkoon ja paremman tahtonsa mukaisesti - sisimmässään - tietää kirkon tekevän hyvää.

6 kommenttia

  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

    Yllättävän moni akateemisesti koulutettu pääkaupunkiseudulla asuva nuorehko kansalainen saa hepulin kuullessaan sanan ”kirkko.” Evankelilaisluterilaisen kirkon merkitys tämän porukan keskuudessa on erittäin negatiivisesti latautunut, eikä sitä poista kirkon ylimakea, ällö ”hyvän tekemisen” alleviivaaminen.

    Tässä luterilaiseen kirkkoon kohdistuvassa allergisuudessa on se haittapuoli, että esimerkiksi suvivirren kieltämisestä, päiväkotien muuttamisesta uskontovapaaksi vyöhykkeeksi jne. saatetaan syyttää joitakin sellaisia vähemmistöryhmiä, kuten muslimeita, jotka ovat tähän postmoderniin, mutta perisuomalaiseen kirkko- ja uskontoallergiaan täysin syyttömiä.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Tuomo Hämäläinen sanoo:

      Erikoisinta on tässä se, että uskonnottomuutta kohdellaan kuin se olisi fundamentalismia. Samaa asennetta moititaan jos sitä tekee kristityille.

      Itselleni allergiaa tuo esimerkiksi se, että perustuslakia ei noudateta. (1) Eli vaikka vanhemmat erikseen ovat ilmituoneet että eivät kuulu kirkkoon, eikä lapsikaan, niin lapsi viedään päiväkodin kanssa kirkkoon jumalanpalvelukseen ”vahingossa”. Kun asia nostetaan esiin, pyöritellään silmiä. Mitään sanktioita tästä toiminnasta ei tule, ”ei ole coolia” -tyylinen lausunto saadaan korkeintaan. (2) ET -ryhmän saaminen vaatii tietyn ryhmäkoon. Ja tästä voidaan joustaa siten, että vanhempia suostutellaan osallistumaan sittenkin uskonnontunneille. Lausuntona on ihan konkreettisesti ollut sitä että jokaiselle paikalliselle ateistille on sanottu että ”kaikki muut ovat suostuneet jo, tämä on vain muodollisuus enää, ryhmä ei missään tapauksessa toteudu”. Ja tämä on sanottu sitten vaan joka ikiselle. (3) Uskonnolliset aamunavaukset kuuluvat käytäville. Jos lapsen koulu alkaa 8.00 ja aamunavaus on 10.00 ja lasta ei saa lain mukaan päästää pihalle, syntyy paniikkiratkaisuja. Kuten sellaisia että lapsi laitetan siivouskomeroon. (4) Kirkkoon ei ole pakko mennä, kyllä teille jotain muuta puuhaa keksitään. Ja sitten kerätään tupakantumppeja, joka vaikuttaa kyllä minun silmiin rangaistustoimelta kun kirkkoa myydään uskovaisille kivana viihteenä ja hartaushetkenä.

      Toisaalta täytyy muistaa että kaltaiseni nuorehkot ovat sukupolvea jotka kohtasivat saatanapaniikin lieveilmiöineen. Omalla kohdallani kirkon seurakunnan työnetkijä Järvenpään seuarkunnasta suhtautui itsemurhaa hautovaan nuoreen siten, että soitti tämän kavereiden vanhemmat läpi. Ei ottaakseen huolen esille, vaan sen takia että vihjasi että kyseinen nuori oli saatananpalvoja. Että älkää hänen kanssaan vaan olko tekemisissä. Syy ; Em. henkilö oli tutustunut aihetta koskevaan kirjallisuuteen, kuten mytologiaan noin muutenkin laajemmin. Kun kyseinen ihminen sitten teki itsemurhan, niin hautajaisissa laulettiin virsiä vaikka kirkossa tunnustettiin suoraan että ei kuulunut kirkkoon tuo nuori. Että kun ei ollut erikseen kieltänyt.

      Hyvää tekee kirkko. Edesauttanut minun elämässä yhtä itsemurhaa ja miltei aikaansaanut toisen. (Minut.) Ai, että allergiaa? Että pahalta tuntuu? Hyvä!

      Ilmoita asiaton kommentti
    • Tuomo Hämäläinen sanoo:

      Ja tässä kyllä on pakko vähän lisätä salvaakin. En tässä korosta että kirkko tekisi pelkkää pahaa. Esimerkiksi em. Järvenpään seurakunnassa Heikki Ruokonen on tehnyt pitkäaikaisen kokemukseni mukaan asioita Oikein. Isolla O:lla.

      Siitä huolimatta allergia. Sillä vastuuta ei ole kannettu. (Eikä esimerkiksi yhteydenottoihin suostuta vastaamaan vaikka tähän mahdollisuus tarjotaan. Paha ratkoa mitään kun oma osuus kiistetään, eikä suostuta omaa puolta selittämään.)

      Korostan tässä nyt sitä että ”allergiaan” voi olla syitä. Ja niitä usein onkin. Jos ihmettelette miksi ”vihainen ateisti” tulee mieleen, kannattaa miettiä että suuttuvatko ihmiset noin laajasti ja noin helposti, etenkin jos ovat muutoin ”lukeneita suvakkeja”. Alta löytyy usein syitä jotka ovat enemmän kuin ymmärrettäviä. Usein tämä näyttää ohittuvan. Ajatus on että ”tyhjästä ovat suuttuneet”. Kuin olisi tunnetasolla ja älykkyydessä sen tason vikoja että ei edes omia kengännauhojaan pystyisi enää sitomaan. (Eikä siksi että sormet ovat niin kankeat, vaan siksi että liian mutkikas on kognitiolleen se.)

      Ilmoita asiaton kommentti
  • Raimo Turunen sanoo:

    Kirkko taitaa olla maineensa vanki ja projektioiden uhri. Jos joku mielikuvissa edustaa hyvää, sille ei sallita epäonnistumista tai epätäydellisyyttä. Samoin kuin murrosikäisen mielessä aiemmin idealisoidut vanhemmat muuttuvat paskoiksi, jotkut suhtautuvat kirkkoon jollakin tiedostamattomalla tasolla ei-aikuismaisesti, mikä liittynee mielikuviin auktoriteetista. Kirkon on vaikea saada perille ajatusta, että samaan aikaan kun se edustaa yliajallisuutta ja tuonpuoleista se on täysin tämänpuoleinen ja inhimillinen. Ehkä kaikki kirkon piirissäkään eivät hyväksy jälkimmäistä ja vaikeuksiahan sellaisesta seuraa.

    Ilmoita asiaton kommentti
    • Tuomo Hämäläinen sanoo:

      ”Jollain tiedostamattomalla tasolla”. Mahtava argumentti. Te olette ”jollain tiedostamattomalla tasolla” aivan metsässä. I win.

      Ilmoita asiaton kommentti
  • May Roth-Edelmann sanoo:

    Onkohan tämä kirkkoallergia nyt nuorien kouluttautuneiden joukossa joku muoti. Kymmenisen vuotta sitten se oli armeijasta kieltäytyminen. Partiojohtajana surin monia nuoriani tästä syystä.

    Mielestäni kiihkeä ateismikin on eräänlaista uskontoa, siis uskomista siihen, että mitään korkeampaa meitä ohjaavaa eettistä voimaa ei ole.

    Jollain tiedostamattomalla tasolla siis Tuomo on tätä mieltä ja haluaa lastensakin olevan . Eli Tuomo uskoo.ateismiin.

    Onko nyt tämän pienen at-uskontokunnan mukaan muokattava koko yhteiskuntaa? Joulun pyhistä Johannes Kastajan muistojuhlaan? Kuka vaaleissa voittaa? Sekö, joka on saanut vähiten ääniä?

    Kuuluu moni muukin monessa asiassa vähemmistöön, mutta ei valita siitä.

    Lopuksi ajattelen, että tämä sinun vihaisuutesi ja allergiasi kuluttaa eniten sinua itseäsi, vie voimia, jotka voisit käyttää lempeäsi johonkin rakentavaan.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Markku Jalava

    Olen kirkosta, historiasta, kulttuurista ja yhteiskunnasta (muun muassa) kiinnostunut toimittaja-viestintäpäällikkö. Virasta irti, mutta luottamustehtävissä jatkan innolla, ja kirjoittamista. Olen kirkkovaltuutettu Nurmijärven seurakunnassa ja kirkolliskokouksen jäsen. Kokemusta on suntionkin tehtävästä.