Väliin putoajat, humpsista vain

Väliin putoajat, humpsis vain

 

Palaan asiaan, johon olen jo aiemmin puuttunut. Kirkkomme on jättämässä väliin yhden työntekijäsukupolven tai ainakin merkittävän osan siitä.

Seurakunnilla on suuria säästöpaineita. Eivät kai sitä enää kiistä kuin vapaa-ajattelijat.

Henkilöstömenot ovat 65-70 % seurakuntien menoista. Sieltä ja kiinteistöistä on tehtävä säästöt, koska muut menot ovat roposia näiden rinnalla.

Mutta mihin säästö johtaa?

Itse olen kevään mittaan vastannut parillekymmenelle toiveikkaalle papinpaikan kyselijälle ei oota. Aivan sama murhe on muissakin kirkon töissä.

Nytkin keväällä valmistuu iso joukko ammattipäteviä ja motivoituneita ihmisiä, jotka sydämensä halusta tekisivät kirkon työtä. Mutta mitenkäs teet, kun avoimia paikkoja on todella vähän?

Minun moraaliini ei sovi ehdottaa, että menkää tekemään talkoilla palkatonta työtä. Monet noista ovat sitä jo tehneet. Nyt heidän tekisi mieli oikeisiin töihin. Palkkakaan ei olisi pahitteeksi, että saisi opintolainoja maksuun ja elämistä uuteen järjestykseen.

Työttömäksi kouluttamisessa ei ole mitään järkeä. Moni nuori ammattiin valmistuva miettii, onko kirkko heidät työnantajana pettänyt.

Kertokaa viisaat, mitä pitäisi tehdä.

10 kommenttia

 • Raimo Turunen sanoo:

  Kirkosta vähenee palkkatyö kovaa vauhtia, se on fakta. Mutta ei se kokonaan minnekään katoa. Jotenkin narsistinen loukkaus kuultaa ajatuksesta ”onko kirkko heidät työnantajana pettänyt”. Miten työntaja voi pettää sellaisen, joka ei ole sen töissä ollutkaan? Vaikka työn tekeminen ja sillä itsensä elättäminen onkin perusihmisoikeus, ei kenelläkään ole kuitenkaan mitään subjektiivista oikeutta päästä kenekään toisen töihin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Hernesaho sanoo:

  Teologisten tiedekuntien aloituspaikkoja pitäisi vähentää. Varsinkin Helsingissä.

  Osittain kyse on syklisestä trendistä, osittain ei. Kyllä pappien määrä tulee pikku hiljaa kokonaisuudessaankin vähenemään. Satoja papinvirkoja lähtee. Herätys valtiovalta. Pappi on parhaiten työllistävä vaihtoehto teologian maisterille, mutta papiksikin haluavia on kortistossa jo valtava määrä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Bonny sanoo:

  Ehkä tietoa realistisista työllistymismahdollisuuksista tarvittaisiin jo ennen opiskelun aloittamista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Hernesaho sanoo:

  Onpahan seurakunnilla ja kapituleilla varaa valita viisaita paimenia. Yritän kaikesta jotain positiivista löytää…

  Kiitos Marja-Sisko, että pidät meidän tulevien pappien asiaa esillä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Timo Siukonen sanoo:

  Yhtään ei lohduta tieto, että nuorien pappien lisäksi työllistymisongelma painaa muutakin julkista valtaa: poliiseja, sotilaita, rajavartijoita, tullimiehiä … Kansa luottaa univormuammatteihin kouluttautuneita. Valtio ei pidä säästötalkoissa omistaan huolta. Perinteisesti koulutukseen hyväksytyille on taattu virka. Tavasta on luovuttu niin kirkossa kuin valtiossakin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matti Hernesaho sanoo:

   TImo, kirkko ei kuitenkaan pysty nykyisin määrittämään montako opiskelijaa voi opiskella papiksi pätevöittävän tutkinnon.

   Varmasti pystyisi kyllä vaikuttamaan. Toivottavasti kirkko lobbaisi asiaa pikaisesti.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

   Niin, ja teologinen tdk, koska kyse on resursseista, tutkimusmäärärahoista, valmistuneiden määrästä, henkilöstön palkkauksesta, rahasta, vallasta ja vaikutusvallasta jne. pikemminkin haluaa kasvattaa kuin vähentää opiskelijamääriä.

   Nyt tietysti markkinoidaan teologista sillä, kuinka se valmistaa ”huippuosaajia” tulevaisuuden moniuskontoiseen yhteiskuntaan – käytännössä hanttihommiin tai kortistoon.

   Hienoa, että Marja-Sisko pitää esillä myös vähemmän kauniin reaalitodellisuuden. Kirkko jäsenmäärä vähenee vähintään tiettyä, hyvin tasaista vauhtia vuosittain. Seurakunnista hupevat rahat erittäin kovaa kyytiä. Kirkolle on tietysti edullista pitää satamäärin teologian maistereita nöyränä odottamassa vihkimystä. ”Hyvän tekemistä” se ei ole.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Syytä olisi muuttaa koko pappiskoulutus niin, että vuodesta kahteen tutustuttaisiin Raamatun historiaan ja sen jälkeen seurakuntiin haluavat jatkaisivat Hengellisessä Akatemiassa. Täällä oltaisiin sitten niin kauan, että Ihminen ymmärtää tulevansa seurakuntaan hengelliseksi opettajaksi ja tiennäyttäjäksi eikä kirkkolaitoksen konservoijaksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Hengellisestä Akatemiasta valmistuneet voisivat olla myös edullisempia työntekijöitä seurakunnilleen. Näin käytännössä olisi mahdollista säilyttää useampia paimentehtäviä. Alussa asiasta olisi tietysti kitinää, mutta sitten kun asia haluttaisiin nähdä oikein, olisi lopputulos hyvä. Kirkon oppihan on usko ja Paavalikin toteaa, sillä Jumalan Temppeli on Pyhä ja sellaisia Te olette. Tämän Temppelin rakentaminen on itsekullekin elämänmittainen tehtävä ja se edellyttää omaa haluamme moraaliseen edistymiseen. Valitettavasti kirkkomme ei tälle mahdollisuudelle anna ajatusta. Tässä on myös papillisen tehtävän sisältö olla henkinen ja hengellinen opettaja ja tiennäyttäjä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Marja-Sisko Aalto

  Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!