Kevätjuhlien aikaa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sokea Shadi Abu-Qua´ek sai raikuvat aplodit Toivon koulun valmistujaisjuhlassa.

 

Mabruk! Onnittelut! kaikuu ympäri kulttuurikeskuksen salia. Ramallahin luterilaisen Toivon koulun kevätjuhlaa vietetään rennon riehakkaasti. Puheiden keskellä innostutaan antamaan aplodit, huutelemaan kiitoksia opettajille ja tietysti myös kuuntelemaan viisaita sanoja. Kevätjuhla näyttää soljuvan eteenpäin hyvin samantyyppisellä formaatilla kuin Suomessakin; puheita, esityksiä ja lopulta myös todistusten jako. Nuorilla on elämä edessään.

Mutta Palestiinalaisalueella tulevaisuus ei ole niin avoin kuin esimerkiksi Suomessa. Peruslähtökohdat koulutukselle ovat olemassa ja lapset käyvät koulua. Lukutaitoaste on 96 % ja yli 60 % nuorista sanoo, että koulutus on ykkösasia elämässä. Toisen asteen opiskelut aloittaa 68 % ikäluokasta ja vielä kolmannenkin asteen opiskeluihin siirtyy lähemmäs 50 % ikäluokasta (MoEHE). Eli koulutus sinänsä on ihan ok, mutta entä sen jälkeen? Millaiseen elämään nuoret lähtevät?

Työttömyys on tällä hetkellä 26 % Palestiinalaisalueella, Gazan kaistalla peräti yli 35 %. Ympärillä jylläävä konflikti aiheuttaa epävarmuutta tulevaisuudesta. Selvitäänkö tämä kesä ilman sotaa? Mistä saa opiskelujen jälkeen töitä? Ja niin edelleen. Elämä ei ole täynnä mahdollisuuksia, niin kuin Suomessa. Täällä elämää varjostaa konflikti ja sen monet seuraukset.

Mitkään näistä murheista eivät kuitenkaan näy nuorten kasvoilla valmistujaisjuhlassa. Ja niin sen kuuluu ollakin. Nyt iloitaan ja riemuitaan lukion päättymisestä ja katsellaan luottavaisesti tulevaan. Moni nuori sanoi, että epätoivon keskelläkin heillä on toivo paremmasta. Ehkä heidän sukupolvensa näkee elämän ilman sotaa, ilman väkivaltaa, kipua ja tuskaa. Siksi pitää katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin ja rakentaa omaa elämää. Muuten millään ei ole mitään merkitystä. Täytyy luottaa ja uskoa.

Mekin saamme olla rakentamassa uskoa tulevaisuuteen. Suomen Lähetysseura tukee kolmea evankelis-luterilaisen kirkon koulua Palestiinalaisalueella. Tuen piirissä on lähes 200 oppilasta ja tänä keväänä lukiosta valmistui 12 kummioppilasta. Erityisen iloisia olemme sokean Shadi Abu-Qua´ekin valmistumisesta. Nuori nainen ei ole antanut sokeuden olla esteenä opiskeluissa tai elämässä. Shadi sai raikuvat aplodit opiskelukavereiltaan sekä koko kulttuurikeskuksen juhlayleisöltä. Mabruk!

Onnea kaikille tänä keväänä valmistuneille!

Mari Parkkinen
Shalhevetjah-keskuksen pappi, Israel

 

1 kommentti

  • Kirjoittaja

    Missioblogi

    Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa. Tuoreimman Missioblogin on kirjoittanut Lähetysseuran Kirkko ja teologia ohjelma-asiantuntija Tuomas Meurman.