Käymälää kyttää ain junan kissa

Nuoruuteni junavaunut olivat sinisiä. Niiden WC:n ovessa luki "käymälää saa käyttää vain junan kulkiessa". Lähes poikkeuksetta tarraa oli raavittu niin että ovessa luki "käymälää kyttää ain junan kissa".

Olemmeko siirtyneet tai siirtymässä kyttäysyhteiskuntaan? Liberaali yhteiskunta on korostanut yksilön vapautta toteuttaa itseään. Siksi on nurinkurista, että tämän vapauden toteutuminen vaatii kyttäämistä. Mitä tarkoitan? Esimerkiksi sitä, että sukupuolineutraalin avioliittolain voimaantulo näyttää kaventavan sanan- ja toiminnanvapautta. Uuden Suomen blogeista on jo pitemmän aikaa poistettu blogeja, jotka silittävät sukupuolineutraalia ideologiaa vastakarvaan. Asiaan kriittisesti suhtautuvien ammattikasvattajien ammattitaitoa kyseenalaistetaan, heistä kannellaan esimiehille ja heitä pidetään epäilyttävinä roolimalleina nuorille. Arkkipiispa on toivonut, että vastoin kirkon opetusta tässä asiassa toimivista papeista ei tehtäisi kanteluita tuomiokapituliin (toisin kuin alttariyhteistyöstä naispuolisten pappien kanssa kieltäytyvistä).

Missä junan vessassa kyttää kohta se kissa, joka valvoo, että avioliittoa miehen ja naisen välisenä liittona pitävät kynsitään verille? Osuvasti kirjoittaa kirjailija Timo Hännikäinen artikkelissaan: "Kun seksuaalisuuteen liittyvät sosiaaliset ja institutionaaliset pidäkkeet poistetaan, tuloksena ei ole tasa-arvoinen ja ahdistuksesta vapaa yhteiskunta, vaan kaikkia aikoja karkeampi ja armottomampi seksuaalinen nokkimisjärjestys. Siinä eroottisesta puoleensavetävyydestä tulee kovinta sosiaalista valuuttaa ja useimmille se tuottaa enemmän tyhjyyttä kuin hekumaa. Tällaista järjestelmää voisi kutsua erotokratiaksi eli haluttavien vallaksi. " (Hännikäinen, Timo: Seksuaalisen vallankumouksen jälkeen) Samoin kirjoittaa itsensä entiseksi homorummuttajaksi esittelevä Marko Hamilo: " Todellinen ongelma on kaliiperiltaan avioliittolakia paljon suurempi. Ihmisoikeuksien merkitys on hämärtymässä, kun mitä tahansa agendaa on mahdollista ajaa esittämällä se vastoin vakiintunutta oikeudellista argumentaatiota muka ihmisoikeuskysymyksenä. -- Kun todelliset ihmisoikeudet julkisessa keskustelussa hämärtyvät, ne ovat vaarassa. Näitä ovat muun muassa sana- ja mielipiteenvapaus, uskonnonvapaus ja yhdenvertaisuus."

Todellisista ihmisoikeuksista puheenollen. Hallituksen ministerityöryhmä on pistänyt koko luovuutensa peliin keksiessään kyttääjien verkostoa turvapaikanhakijoiden karkottamiseksi Suomesta. Käytännössä kaikkien hyvinvointipalveluja tuottavien tulisi ilmoittaa poliisille ns. paperittomien hakeutuessa heidän asiakkaikseen. Siis terveyspalvelujen, koulun, kirkon, kansalaisjärjestöjen- ja yksittäisten kansalaisten. Kissa kyttää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakasta koskevat asiakirjat ovat pääsääntöisesti salassa pidettäviä. Nyt olisikin yhtäkkiä ryhmä, jonka lääkärissä käyminen olisikin poliisille tiedotettava asia. Trumpin suunnittelema muuri Meksikon rajalle on vain jäävuoren huippu. Samasta maaperästä tuo perussuomalaisenemmistöisen ministeriryhmän tahtotilakin kumpuaa. Enkä nyt tarkoita sitä, että vaikkapa terroristeja pitäisi alkaa hyyssämään. En, mutta jo ennestäänkin kovien asenteiden koventumisesta olen huolissani.

Käymälää kyttää ain junan kissa. Kyttääjiä ovat niin liberaalit kuin konservatiivitkin - tosin eri asioissa. Olemmeko menettäneet ison siivun sivistyksestämme ja ihmisyydestämme?

13 kommenttia

 • Ville Hassinen sanoo:

  Vihaisen kissan kyttäävä katse on viiltävä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Alle 12-vuotiaat eivät saa yksin käyttää hissiä. Muutettuna. Kalle ja 112-vuotiaat eivät osaa yksin käyttää tissiä ?

   Pahkasiassa esitettin kerran että tuo jälkimmäinen voitaisiin suoraan painaa kylttiin koska se joka tapauksessa muutetaan

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Me, talon alle 12-vuotiaat, käytimmekin aikoinamme hissiä aina porukalla.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Olemme ajautumassa outoon maailmaan, sellaiseen missä ihmisarvo, tasa-arvo, sanavapaus ja niiden puolustaminen saattaa muuttua vihapuheeksi, jos mielipide on ”väärä” ja toisinpäin, missä vihapuhe saattaa saada kultaisen sädekehän, kun mielipide vain on ”oikea”

  Maailma on muuttumassa sellaiseksi, missä joskus aikoinaan tehdyt kansainväliset sopimukset muuttuvat noudattajilleen hirttoköydeksi ja taas noudattamatta jättäminen tuo sanktioita ja rangaistuksia.

  Käärmeitä ajetaan nyt piippuun monin paikoin, eikä se tule koskaan onnistumaan, vaan edessä on kaaosta ja ahdistusta maailman laajuisesti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Ismo: Olen kanssasi samaa mieltä. Hyvä, että otit asian esille. Juuri tällaisia asioita tapahtuu, vaikka presidentti Trump ei ole ollut vallassa kuin runsaan viikon. Yhdysvaltojen tärkeimmässä virassa on nyt ensimmäistä kertaa henkilö, joka ei tunnusta mitään uskontoa. Paitsi mammonauskonnon. Ja jolle ainoa jumala on mammona.

   Nyt on korkea aika eurooppalaisten löytää toisensa. Kristillisdemokraatti Merkel näyttäisi toimivan tiennäyttäjänä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Merkel on viisas nainen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Kaimamies: ”Merkel on viisas nainen.”

   No johan on aikoihin eletty! Taitaa olla ihan eka ja ainokainen kerta (tähän mennessä), kun ollaan kaimamiehen kanssa justiinsa tarkkaan ja ihan jetsulleen samaa mieltä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Kerta se on ensimmäinenkin 🙂

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Hyvä blogi ja hyvä kommentti Ismo Maliselta. Samoja olen itsekin ajatellut.

  ”Olemmeko siirtyneet tai siirtymässä kyttäysyhteiskuntaan?” Siltä se vähän tuntuu. Tuntuu, että media noin yleensä on ottanut jonkinlaisen mielipiteen muokkaajan roolin sen sijaan, että tuottaisi puolueetonta tietoa ja toimisi vallan vahtikoirana.

  Yksi esimerkki nyt on muun meikäläisen pitkän listan ohella, että henkilöitä tai yhteisöjä, jotka eivät spn-avioliittoa purematta niele, vaiennetaan tai lytätään muuten. Että siinä se toitotettu suvaitsevaisuus sitten on.

  Raamattuun vetoaminen missä tahansa asiassa tuntuu olevan se vihonviimeinen ärsyke. En mitenkään voi käsittää, että media yleensä, jonka pitäisi olla sananvapauden ja tasa-arvon jne edustaja, niin menettelee.

  Meille ajan hengessä tuputetaan milloin mitäkin aatetta tai etiikkaa ja jos sanot ettet ole samaa mieltä, saat varsinaisen ryöpyn niskaasi.

  Ja toinen hyvä esimerkki on tämä. ”Kissa kyttää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakasta koskevat asiakirjat ovat pääsääntöisesti salassa pidettäviä. Nyt olisikin yhtäkkiä ryhmä, jonka lääkärissä käyminen olisikin poliisille tiedotettava asia.”

  Tällaista hissukseen näyttää yhteiskuntaan hiipivän. Eräs esimerkki vielä. Tv pukkaa tolkuttomasti ruokaohjeita ja toisesta päästä ei muuta kuin miten kiloista päästään eroon. Tällaista ei kukaan seuraa, sensuroi tai paheksu. Täysin kreisiä.

  Nythän sitten on joku kansallinen terveysprojekti, jossa 10.000:n kansalaisen terveydentila tutkitaan. Kun kuulin, että tuloksia käytetään johonkin tutkimukseen, josta nyt ei ihan varmaa tietoa ole kuten dna jne. niin alkoi tuntua, että isovelikö valvoo. Varsinkin, kun mainittiin, että ei niitä tuloksia koehenkiöille ilmoiteta, annetaan vain taas kerran elämäntapaohjeita.

  Mahdankohan saada ryöpyn niskaani, kun sanon, että tulee välillä natsi-Saksa mieleen, kun tätä kaikkea seuraa. Hissukseenhan sekin jankuttamalla ihmisten mieleen ainoana oikeana aatteena jauhettiin. Toivottavasti olen ehdottoman väärässä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Toivottavasti olet väärässä Natsi-Saksan rinnastuksen suhteen. Pahoin pelkään ettet ole.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Tarja Aarnio :”Mahdankohan saada ryöpyn niskaani, kun sanon, että tulee välillä natsi-Saksa mieleen, kun tätä kaikkea seuraa.”

   Et varmaankaan, mutta luultavasti minä, kun tulee mieleen ateistinen DDR ja DDR:n ystävät ja Stasi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Täytyy kumminkin muistaa että USA on puutteineenkin demokratia. Ei presidentti voi yksin mitä tahansa tehdä. Tämä maahantulokieltokin on vain 3 kuukauden mittainen ja saattaa käytännössä kumoutua jo ennen sitä. On Trumpin valinnassa ainakin se hyvä puoli että suhteet Venäjään luultavasti paranevat ja se on meille kaikille hyvä.

  On mahdollista ettei Merkeliä enää valita. Hänellä olisi jo 4. kausi ja demokratiassa se alkaa olla aika pitkä. Monet meistä muistamme Kekkosen. Euroopassa on keväällä monia tärkeitä vaaleja.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Kaimamies: ”että avioliittoa miehen ja naisen välisenä liittona pitävät kynsitään verille?”

  Ei sunkka tommost sentä kukka tee. Mää ainaki ole siä miät, et kyl miähet ja naiset viäl keskenäs saa naimissi men ja ol nii kaua ku kualema heitit erotta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kimmo Jaatila

  Keski-ikäinen, keskiluokkainen ja keskinkertainen. Kahden pojan isä, aviomies. opettaja, pastori ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostunut mies. Blogissani käsittelen opettamista, kasvattamista, arvoja, politiikkaa ja kirkollista elämää. Joskus vakavasti,joskus irvaillen. Kuvia en kumartele enkä suosiota hae.