KÄNNÄÄVÄT PAPIT = täysin väärä väite

 

Iltalehti on onnistunut 6.8.2013 kääntämään sanomani päinvastaiseksi. Lehden pyynnöstä kaivoin jo hyvän aikaa sitten kuuden vuoden ajalta kaikki toimenpiteisiin kuten rangaistusseuraamuksiin johtaneet kantelut Kuopion hiippakunnasta. Niitä löytyi vain kuusi eli keskimäärin yksi vuodessa. Noissa kanteluissa yleisin selittävä tekijä oli lipsuminen alkoholin käytössä.

Jos koko hiippakunnassa on ehkä kerran kahdessa vuodessa esillä asia, joka liittyy papin alkoholinkäyttöön, on KÄNNÄÄVÄT PAPIT –ilmaus käsittämätön. Totuus kun on päinvastainen: papit osaavat hillitä ja hallita alkoholinkäyttönsä. Täysraittiitakin on joukossa.

Tyypillisiä kanteluiden ja valitusten aiheita ovat esim. saarnoissa tai lehtikirjoituksissa esitetyt mielipiteet tai käytös, josta joku tai jotkut ovat mielensä pahoittaneet. Taustalla voi olla väärinkäsitys, lapsus tai muu helposti keskustellen selvitettävä asia, ja niin yleensä tehdäänkin.

Tuomiokapitulit suhtautuvat vakavasti jokaiseen kanteluun. Ne tutkitaan – ja onneksi harvoin joudutaan miettimään rangaistuspuolta.

On surullista, että Iltalehti halusi loukata papistoa paisutetulla jutulla ja harhaanjohtavalla lööpillä.

 

 

 

11 kommenttia

 • Timo Siukonen sanoo:

  Milloin olet rukoillut toimittajien puolesta? Jumalanpalvelusten kirjassa löytyy tämä kohta: ”Sinä olet suonut ihmisen käyttöön tehokkaat joukkoviestimet, jotka hetkessä välittävät tietoja maailmasta monenlaisia kanavia pitkin. Siunaa tiedotusvälineiden ja tiedonvälittäjien työ, niin että se palvelisi sinun tahtoasi ja auttaisi ihmisiä muodostamaan totuudenmukaisen kuvan tästä maailmasta. Anna meille vastuullisuutta näiden lahjojesi käytössä.” Joko olisi aika?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Marja-Sisko Aalto

  Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit