Jumala tekee suuria tekoja

Näkymä asuntomme ikkunasta. Upeaa oli katsella maisemia kotoa käsin. Koin suuremmoista iloa saadessani toimia tehtävässä johon olin saanut sisäisen kutsun jo nuoruudessani.

Jumala itse armahtaa meitä.  Hän yksin on kaiken anteeksiannon lähde ja voima.  Koska hän on antanut anteeksi, niin mekin saamme armahtaa toinen toistamme.

Jumala on kaiken hyvyyden varsinainen lähde ja voima.  Hänen hyvyytensä on jokaisen hyvän työn ja teon syvin vaikuttaja. Koska hän aikoinaan loi kaiken hyväksi, niin vieläkin jokainen hyvä teko julistaa Jumalan hyvyyden kunniaa.

Jumala itse on valmistanut pelastuksen. Hänen pelastustyönsä on yksistään hänen oman hyvyytensä ja armonsa ilmausta.  Meidänkin turvamme on Jumalan hyvä työ koko kansalle. Pyhän kansan jäsenenä mekin saamme kuulla Jumalan kutsun. Hän itse kutsuu sanansa saarnan ja sakramenttien välityksellä.

Jumala on pyhä. Siksi myös meidän pyhityksemme on alusta loppuun asti vain hänen työtään. Hän itse lahjoittaa meille osallisuuden hänen pyhyytensä yltäkylläisyydestä: Elämän hänen yhteydessään.

Tuhkakeskiviikko aloittaa paastonajan. Paastonaika valmistaa pääsiäisen suurta juhlaa.  Meidän pelastuksemme ratkaisun juhlaa, Vapahtajamme ristinkuoleman ja ylösnousemuksen juhlaa.

Elämä on voittanut ja Jumalan kansa on otettu meidän Herramme yhteyteen, Jumalan lapseuteen ja ikuisen elämän perillisiksi, taivaan iloa kohti vaeltamaan ja elämässämme ojentautumaan.

 

KESKIVIIKKO 22.2.2023

Tuhkakeskiviikko

Katumus ja paasto

Juhlan apokryfiteksti  2. Makk. 1:23–27

Uhrin palaessa papit rukoilivat, ja kaikki paikalla olevat yhtyivät rukoukseen. Jonatan johti rukousta, Nehemia ja muut vastasivat siihen.

Rukous kuului näin:

"Herra, Herra Jumala, sinä kaiken luoja, pelottava ja väkevä, vanhurskas ja armahtava! Sinä yksin olet kuningas, sinä yksin olet hyvä ja pidät kaikesta huolen, sinä yksin olet vanhurskas, kaikkivaltias ja ikuinen, sinä pelastat Israelin kaikesta pahasta, sinä valitsit isämme ja pyhitit heidät!

Ota vastaan tämä uhri, jonka annamme koko kansasi Israelin puolesta, varjele perintöosaasi ja pyhitä se. Kokoa taas yhteen meidät, jotka olemme joutuneet erillemme, vapauta kaikki, jotka ovat orjina vieraiden kansojen seassa. Katso niiden puoleen, joita halveksitaan ja inhotaan; tulkoot pakanat tietämään, että sinä olet meidän Jumalamme!"

 

Jumala on voimallinen. Edelleenkin hänen valtansa on täydellinen. Hän on kaiken tehnyt ja kaiken hän myös pitää yllä.  Hänen huolenpitonsa ulottuu kaikkialle. Hän on kaikkivaltias, pyhä ja siksi kaikki on hänelle mahdollista.

Hänen väkevä voimansa voi kukistaa kaiken pahan vallan kaikissa muodoissaan.  Syntiinlankeemuksessa paha tuli maailmaan.  Jumalan Poika tuli maailmaan meitä vapauttamaan lankeemuksen kirouksesta.  Synti, kuolema ja Perkele eivät voi sanoa viimeistä sanaa, vaan synnit annetaan anteeksi, kuoleman voittaa ylösnousemus ja viimeisellä tuomiolla Perkele saa ikuisen tuomionsa.

Tämän vapautuksen osallisuuteen meidät on liitetty jo pyhän kasteen välityksellä ja tämän pelastuksen varassa kohtaamme tulevaisuuden toivoa täynnä. Katse luotuina Kristukseen ja hänen takaisin tuloonsa odotamme Jumalan lupaamaa täyttymyksen aikaa. Sitä hetkeä, jolloin taivaat aukenevat ja Vapahtajamme noutaa meidät taivaan kirkkauteen, taivaan iki-iloon, autuaiden riemulliseen joukkoon.

 

SUNNUNTAI 26.2.2023

1. paastonajan sunnuntai  eli Invocavit

Jeesus, kiusausten voittaja

 

Pyhän apokryfi  Sir. 36:1–7, 13–22

Armahda meitä, Valtias, kaikkeuden Jumala!
Pane kaikki kansat pelkäämään sinua!
Kohota kätesi vieraita kansoja vastaan,
anna niiden nähdä, mihin voimassasi pystyt.
Niin kuin heidän nähtensä osoitit pyhyytesi
sillä, minkä meille teit,
niin osoita meidän nähtemme mahtisi
sillä, minkä teet heille.
Tulkoot he tuntemaan sinut niin kuin me tunnemme,
tietäkööt, ettei ole muuta jumalaa kuin sinä.

Näytä jälleen merkkisi, tee uusia ihmeitä,
osoita kätesi mahti ja käsivartesi voima.

Kokoa yhteen kaikki Jaakobin heimot,
anna niiden asettua perintömaahansa entiseen tapaan.
Herra, armahda kansaa, joka on saanut sinulta nimensä,
Israelia, jonka olet pannut esikoisen asemaan.
Armahda pyhää kaupunkiasi,
Jerusalemia, asumuksesi paikkaa.
Täytä Siion mainetekojesi ylistyksellä,
pyhällä kunnialla oma temppelisi.

Vahvista sanasi niille, jotka aikojen alussa loit,
toteuta ennustukset, jotka lausuttiin sinun nimessäsi.
Palkitse ne, jotka panevat toivonsa sinuun,
tuo julki, kuinka oikeassa profeettasi ovat olleet.
Kuule, Herra, palvelijoidesi rukous,
sinä, joka olet armollinen kansallesi!
Silloin kaikki maan päällä ymmärtävät,
että sinä olet Herra, ikuinen Jumala.

19 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  25. helmikuuta vuonna 1967 kihlauduin Virpi Pöyhösen kanssa. Olimme sopineet tapaamisemme Helsingin tuomiokirkkoon ja sieltä sitten menimme sormuksia ostamaan.

  Olimme molemmat AVL:n eli Akateemisten Vapaaehtoisten Lähetysliiton jäseniä. Tarkoituksemme oli lähteä lähetystyöhön, mutta emme koskaan päässeet toteuttamaan näitä suunnitelmiamme. Vasta kun aika oli hänestä jättänyt pääsin lähtemään nuoruuteni näkyä todeksi elämään.

  Ehdimme elää 31 vuotta avioliitossa, mutta jo viime vuosituhannen puolella vaikea sairaus vei hänet rajan toiselle puolelle. Yli puolentoista kymmentä vuotta olin samaan aikaan sekä puoliso että hänen hoitajansa. Silloin ei vielä puhuttu omaishoitajista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Useampaa asiaa juhlitaan 24. päivänä helmikuuta.

  Yksi näistä on naapurimaassamme vietettävä Ruotsinsuomalaisten päivä eli Sverigefinnarnas dag.

  Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 sen jälkeen kun Ruotsin akatemia hyväksyi hyväkssyi sen kalenteriin vuonna 2010 jKr.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25