John Vikström, 40 vuotta sitten

Arkkipiispa John Vikström vieraili Bangkokissa 40 vuotta sitten Porvoon piispana ollessaan. Hän toimi silloin Suomen Lähetysseuran johtokunnan puheenjohtajana. Tällaiset vierailut olivat hyvin tärkeitä myös meille siellä vakituisesti työskenteleville. Työ oli silloin vasta alussa.

Olen tallentanut hänen puheensa meille suomalaisille ja norjalaisille lähetystyöntekijöille

”Ihmisellä on vahva identiteetti silloin, kun hän tietää vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuten: kuka minä olen? mikä on minun tehtäväni? mitä muut minulta odottavat? Kun ihminen on saanut vastauksen tällaisiin kysymyksiin, hänellä on vahva identiteetti. Hän tietää, kuka hän on. Hän on turvallinen. Ja turvallinen ihminen pystyy myös toimimaan. Hän pystyy toimimaan pitkäjänteisesti, tekemään ratkaisuja, uskaltaa tehdä ratkaisuja ja päätöksiä, hänellä on varaa olla avoin, hänellä on varaa erehtyä, on varaa kysyä neuvoja, hänellä on varaa olla heikko, koska on turvallinen.

Ihmisellä, joka ei ole turvallinen, ei ole varaa tähän. Ei ole varaa olla heikko. Ei ole varaa kysyä neuvoja muilta. Ei ole varaa erehtyä. Hänen täytyy koko ajan olla oikeassa. Hänen täytyy koko ajan olla vahva ja hänestä tulee aika kova ihminen. Mutta turvallinen ihminen on avoin. Hänellä on varaa olla heikko. Hän voi olla yhteistyössä muitten kanssa. Hänellä on melko lyhyet varpaat.”

Tuosta luennosta muistan nuo varpaat. Mietin silloin, miten ne kuuluivat asiaan. Nyt olen sen verran astunut toisten varpaille ja minun varpailleni on sen verran astuttu, että toive lyhyistä varpaista on minullekin täysin ymmärrettävä.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kirjoittaja

Mäkelä Maija
Mäkelä Maija
Lähetystyössä Thaimaassa 1979-1999