Jumala on ylistettävä

Näkymä niityille nelisen vuotta sitten.  Voimalinjat siirtävät sähkön kaukaa käyttäjien luo.

Rauhallinen luonto ja nykyajan tekniikka kohtaavat toisensa.  Kumpikin palvelee väestöä, ihmisiä, asukkaita, meitä toinen toisemme kanssa elämään luotuja. Jumalan ylläpitämiä, hänen edessään yhdessä toimimaan, yhdessä välittämään toinen toisestamme.  Jumalan luomina hänen  luomakuntaansa  hoitaen, viljellen ja varjellen.

Me olemme Jumalan kansa, hänen huolenpitonsa rakastettuja.  Hänen sydämensä sykkeen suloisuudesta elävä joukko.   Hän huolehtii meistä kuin hyvä paimen laumastansa.  Meillä on yhteys hänen turvissaan.  Hän on meidät luonut ja hän  meitä vaalii.

Pyhässä kasteessa meidät on yhdistetty Pyhään Kolminaisuuteen.  Hänen turvalliseen syliinsä laskettu koko elämämme, kaikki päivämme, vuotemme, aikamme ja voimamme.

Kiitollisina tuomme ylistyksen hänelle, joka meidät on tehnyt. Hän meitä hoitaa ominaan. Pyhä Henki on kanssamme kaiken aikaa. Hän meitä ohjaa, hän meitä puolustaa.  Hän meidät ohjaa Jeesuksen seuraan. Käymme rakkaan Vapahtajamme eteen ja laulamme kiitoksemme.  Kunnia kaikuu Pyhälle Kolminaisuudelle, yhdellen Jumalalle kolmessa persoonassa.

Jumalaa emme ole nähneet, mutta hänen tekojensa keskellä elämme.  Hänen kasvojensa rakkaan katseen seuraamina ja hänen turvallisten käsivarsiensa suojelemina.

SUNNUNTAI 12.6.2022

Pyhän Kolminaisuuden päivä

Salattu Jumala

Juhlapäivän psalmi on Ps. 95:1–2, 6–7

Käykäämme rohkein mielin  Jumalaamme kohtaamaan. Hänen eteensä kumartumaan. Hänelle riemulaulua laulamaan, kiitosta kuuluttamaan. Hänen suuruuttaan suullamme tunnustamaan, kielellämme kaiuttamaan ja maan ääriin asti kuuluttamaan Jumalamme suuria tekoja ja ihmeellistä voimaa.

 

Pyhän Kolminaisuuden päivän Psalmi:

Nyt iloiten laulakaa Herralle, kohottakaa hänelle riemuhuuto,
hän on meidän turvakalliomme.
  Tulkaa hänen kasvojensa eteen ja kiittäkää,
  virittäkää hänelle riemuvirsi!
Tulkaa, kumartukaa maahan,
polvistukaamme Herran, Luojamme, eteen.
  Hän on meidän Jumalamme ja me hänen laitumensa lampaat,
  joita hänen kätensä kaitsee.

Ps. 95:1–2, 6–7

24 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Matias Roto missä maailmassa oikein elät, näetkö kastettujen keskuudessa keskinäisen rakkauden ja onko jumalasi täysin voimaton kun ei tarvitse olla korkeasti oppinut kun näkee sen kaiken väkivallan mikä kastettujen(kin) kesken vallitsee, ei tarvitse kuin katsoa venäjän ja ukrainan kastettujen kohtaamista?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Kiitos puheenvuorostasi.

   Muista 1. Moos. 3. luvun opetus. Kaikki ihmiset ovat langenneita jo Aadamista alkaen. Synti on jo sieltä lähtien ollut koko ihmiskunnan osana.

   Kaikki ovat syntiä tehneet. Siksi kukaan ei voi kerskata omasta erinomaisuudestaan. Mutta samaan aikaan meidän on tuotava kiitos ja ylistys meidän Jumalallemme, joka on meidät pelastanut juuri niin suurina syntisinä kuin mitä me olemme.

   Roomalaiskirje:

   3:12 kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään.

   3:22 se Jumalan vanhurskaus, joka uskon kautta Jeesukseen Kristukseen tulee kaikkiin ja kaikille, jotka uskovat; sillä ei ole yhtään erotusta.

   3:23 Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla

   Koska mainitset kasteen ikään kuin moittien, niin minun on huomautettava sinulle, että juuri kasteen välityksellä meidät suuret syntiset on siirretty synnin, kuoleman ja Saatanan vallasta anteeksiantamukseen, iankaikkisen elämän osallisuuteen ja Jumalan lapseuden turvalliseen yhteyteen.

   Niinpä sinunkaan ei tarvitse muuta kuin tehdä parannus alinomaisesta narisemisestasi ja avautua näkemään Jumalan armon rajaton avaruus joka voittaa kaiken meidän rajallisuutemme ja luontaisen vikoilumme aiheuttamat elämän ilon esteet.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Koska kysyt, minkälaisessa maailmassa elän, niin saanen kertoa, että pihanurmikkomme on juuri kukkinut keltaisenaan voikukkia. Näin mehiläiset ja muut pölyttäjähyönteiset ovat saaneet ruokaa. Kun muutaman päivän jälkeen leikkaan kuihtuneet voikukat, niin silloin niitystä nousevat esiin toisen kukintokierroksen kaunokaiset – ja pölyttäjille uusia ruoka-apajia.

   Omena-, luumu-, kriikuna- ja päärynäpuut sekä kirsikka ovat kukkineet jo jonkin aikaa. Pihlajat ovat juuri avanneet valkoiset kukkansa ja syreenitkin ovat puhjenneet sinipunaiseen värikkyyteensä. Mielenkiinnolla odotan aronioiden vienoa kukintojen puhkeamista, ruusujen väriloiston kautta sekä kukkapenkkiemme kauneuden esiin työntymistä.

   Kulttuurisen maiseman puolelta voinen kertoa, että puolentoista viikon aikana olen palauttanut pariinkin kirjastoon yhteensä yhdeksän ukrainankielistä kirjaa. Olen paristakin netin osoitteesta kuunnellut ukrainan kielistä Raamattua. Tavallista enemmän olen seurannut Ukrainaa koskevia uutisia eri puolilta maailmaa, myös paria ukrainalaista tiedotusvälinettä olen netistä seurannut enemmän kuin aikaisempien vuosien aikana. Aikaisemmin katsoin Ukrainan TV:tä vain satunnaisesti silloin tällöin.

   Hengellistä valmentautumista varten mietiskelin psalmia 95 kuuntelemalla englanninkielistä NIV käännöstä pitkälti yli sata kertaa toistamalla useamman tunnin ajan. Luin psalmin lukien että samaan aikaan äänitystä kuunnellen yli kahdellakymmenellä eri kielellä käännöksiä. Luonnollisesti tein myös alkukielisen analyysin ja vertasin toisten ajatuksiin yhdentoista kommentaarin avulla.

   Joten tässä lyhyt esittely vastauksena siihen, missä maailmassa oikein elän.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kommentista kuuluu vain kilisevän kulkusen ääni.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Helistimet eivät ole kuuluneet perheeni ohjelmistoon.

   Toki toisen sarjan nuorimmainen on käynyt rumpujen ääreen, jos joku jossain tilaisuudessa on sitä pyytänyt. Sarjan vanhempi soitti kitaraa siihen aikaan, kun he olivat Someron nuorisokuorossa mukana. Vaimoni ja tyttömme ovat laulaneet Hangosta Enontekiölle, Turun tuomiokirkosta pieniin rukoushuoneisiin ja Turkuhallisa seurojentaloihin meidän Suomeen tultuamme.

   Edesmenneen ensimmäisen vaimoni vanhin sisko toimi oman opettajan toimensa ohella kanteleen opettajana.

   Mutta kuten sanottu kulkuset tai muut vastaavan tason helistimet eivät ole kuuluneet ohjelmistoomme.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Matias Roto et sinä itse taida tietää ja päättää mitä soitinta soitat, ihminen on synnin otja siihen asti kunnes Jeesus vapauttaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Ihminen on synnin orja aina siihen asti kunnes hän siirtyy tästä maailmasta tulevaan. Vasta silloin meissä oleva Aadamin perintö on lopullisesti voitettu ja pääsemme kaikesta synnistä vapaaksi.

   Huomaapa mitä Ensimmäinen Johanneksen kirje sanoo. Kirjehän on äskenkastetuille osoitettu kehotuspuhe.

   1.Johanneksen kirje:

   1:8 Jos sanomme, ettei meillä ole syntiä, niin me eksytämme itsemme, ja totuus ei ole meissä.

   1:9 Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.

   1:10 Jos sanomme, ettemme ole syntiä tehneet, niin me teemme hänet valhettelijaksi, ja hänen sanansa ei ole meissä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Kaisun esimerkkiä seuraten panen tähän meidän somerolaisen laulajamme Eija Kourimon kappaleen, joka kertoo meille kerran taivaassa aukeavan kirkkauden lahjasta.

   https://www.youtube.com/watch?v=GcV01e2DGa0

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Luetko yleensä sitä, mitä keskustelukaverisi sinulle kirjoittaa. Jos luet, niin miksi sitten vielä kysyt mitä soitinta minä soitan. Tähän riittää vastaukseksi se, minkä kirjoitin jo ylhäällä varsinaisessa blogissani.

   Mutta jotta sinäkin voisit sen löytää, niin panen sen vielä uudelleen tähän näkyviin:

   Käykäämme rohkein mielin Jumalaamme kohtaamaan. Hänen eteensä kumartumaan. Hänelle riemulaulua laulamaan, kiitosta kuuluttamaan. Hänen suuruuttaan suullamme tunnustamaan, kielellämme kaiuttamaan ja maan ääriin asti kuuluttamaan Jumalamme suuria tekoja ja ihmeellistä voimaa.

   Ja jotta voisit saada rohkaisua jatkuvaan uuden oppimiseen Raamatun äärellä niin annan sinulle omakohtaisen esimerkin. Tänään aamupäivällä kävin läpi seitsemän Raamatun teosta ukrainaksi. Sinä voit lukea millä kielellä hyvänsä haluat, mutta tärkeintä on että luet avoimin mielin ja Jumalaa

   HÄNEN TEOISTAAN

   ylistäen ja hänelle kunnian antaen hänen suuresta rakkaudestaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Matias Roto siis väität että Pyhä Henki ohjaisi teitä, näkyykö se jotenkin?

  Entä kun Jeesus selkeääkin selkeämmin sanoo seuraajansa tunnistettavan keskinäisestä rakkaudesta, kumpi on väärässä, sinä vai Jeesus?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Huomaapa yltä, että Jumala on salattu. Meidän ei siis pidä mennä haihattelemaan yli tämän todellisuuden.

   Sen sijaan voimme todeta, että kaste ojentaa Pyhän Hengen lahjan. Muistapa Pietarin helluntaisaarna, jossa apostoli tämän julistaa. Ja siltä varalta ettet alkaisi kinaamaan Jumalan sanaa vastaan otan mukaan myös sen sanan, joka kertoo Pyhän Hengen laskeutuvan kastetun ylle myös pienten lasten kasteen yhteydessä otan mukaan myös lapsi -sanan tuosta Pietarin lauseesta.

   ” —- kaste —- n i i n te saatte Pyhän Hengen lahjan —- lapsillenne —”

   Jos sitten joku epäuskonsa takia jättää käyttämättä tämän saamansa äärettömän suuren lahjan, niin vika ei ole lahjassa, vaan tuossa epäuskonsa takia lahjansa halpana pitävässä.

   Psalmissa 95 yllä olevan tekstin jälkeen lausutaan varoitus, jossa kehotetaan panemaan luottamuksensa Jumalaan ja kuulemaan häntä. Mikäli kovakorvaisuuttaan jättää Jumalan kuulemisen, niin silloin seuraa myös uskottomuuden mukanaan tuoma tuomio.

   Joten mielestäni haukut väärää puuta, kun kuvittelet kasteen rajattoman rakkauden antavaa lahjaa halpa-arvoiseksi, vaikka vääryyksien vika ei ole Jumalan lahjassa vaan ihmisen omassa uskottomuudessa ja Jumalan kunnioituksen puutteessa.

   Aivan arkisessa elämässäkin saamme iloita Jumalan johdatuksesta aivan jokapäiväisen elämän tilanteissakin. Viime viikolla kolmea ukrainankielistä kirjaa kirjastoon palauttaessani kohtasin ukrainalaisen perheen, jotka välittömästi lainasivat samat kirjat, jotka kirjastoon toin. Näin virkailija saattoi samalla kertaa leimata ne sekä palautetuiksi että uudelleen lainatuiksi.

   Elämä on täynnään Jumalan ihmeitä, jos vain pidämme mielemme avoinna niitä huomaamaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Asetat kysymyksen väärin kun tökeryyttäsi kysyt, kumpi on väärässä minä vaiko Jeesus.

   Mittariksi panet rakkauden.

   Muista rakkauden todellisuudessa vallitseva lainalaisuus. Se jolla on hyvät välit kotonaan ja sukulaisiinsa, sillä on hyvät välit myös naapureihin ja kauempiinkin ihmisiin. Sillä puolestaan, jolla on huonot välit kotiväkeensä, sillä on myös huonot välit sukulaisiinsa, naapureihinsa ja kauempiinkin ihmisiin.

   Olen iloinen siitä että rakkaani ovat seuranani. Vaikka lapsemme elävätkin kauenpana niin jokaiseen olen saanut olla kasvokkain yhteydessä muutaman viikon sisällä. Vaimoni prinsessa Colette juuri äsken meni ohitseni ja lausui kauniita rakkauden sanoja samalla, kun kysyi haluanko syödä aamupuuroa. Meillä on tapana lausua rakkauden ilmaisevia sanoja pitkin päivää ja lukemattomia kertoja, toisinaan ilmaisemme tuon todellisuuden jopa yli kymmenellä eri kielellä.

   Miten sinulla on rakkauden kertomisesi puolisollesi ja lapsillesi? Miten sinulla toimii rakkauden ilmaiseminen lähipiirissäsi?

   Joten suosittelen sinulle, että töksäyttelyjesi sijaan ottaisit selvää väitteittesi toimivuudesta ja kohteeseen sopivuudesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Mitä hyötyä siitä on kun rakastaa niitä jotka itseä rakastaa, rakasta vihollisiakin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Vihollisen rakkaus on kehotus laajentaa lähimmäinen -käsitettä niin kauaksi, ettei vihollisuutta enää ole.

   Sen sijaan kaikkein lähimpien rakkaus on paras mittari sille, että rakastaa myös toisia, jotka eivät ole itselle kovinkaan läheisiä. Tästä lainalaisuudesta on selvää tutkimusta ja tulokset ovat niin vakuuttavia, että hyvät ihmissuhteet ovat jopa taloudellisen turvallisuuden tunteen suhteen merkittävämpiä kuin se, miten paljon ihmisellä on maallista krääsää ympärillään.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Ari

   Kehotat rakastamaan vihollisiakin. Vastasin siihen jo itse lähtökohtana olevan voiman kannalta. Oman lähipiirin rakastaminen on avain laajemman rakkauden osoittamiseen.

   Mutta valottaakseni näköaloja vähän konkreettisemmalla tasolla, otanpa muutamia esimerkkejä kansainvälisistä jutuista sieltä täältä.

   1960 -luvulla tein kaikissa yliopistokaupungeissa, Helsingissä, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa työtä jotta kirkkomme lähetystyö ja kansainvälinen työ voisi saada laajempaa kannatusta. Moni tuttavistani on sitten tehnyt työtä eri puolilla maailmaa, kuka lähetystyössä, kuka siirtolaistyössä, valtiollisena diplomaattina, kuka kansainvälisen avun parissa jne. Miten sinä olet toiminut, jotta kristillinen avustustyö ja toiminta kansainvälisestä vastuusta voittaisi alaa ihmisten mielissä?

   1970 -luvulla eräs ryhmä lahjoitti monistuskoneen silloiselle Leningradin Hengellisen akatemian käyttöön, osallistuin siihen sivusta tukemalla. Mitä sinä olet tehnyt ulkomailla olevien hengellisten koulutuskeskusten hyväksi?

   1980 -luvulla järjestimme yhteyksiä eräisiin venäläisiin, joiden omaiset olivat aikoinaan olleet paikkakunallemme pudonneen lentokoneen mukana ja kuolleet. Oletko sinä pitänyt yhteyttä tällaisiin surua kokeneihin ihmisiin?

   1990 -luvulla toimitimme avustuskuorman Pietarin juutalaiselle seurakunnalle. Oletko sinä auttanut juutalaisia missään päin maailmaa?

   1990 -luvulla toimitimme avustuskuorman Äänislinnaan useammalle laitokselle. Oletko sinä avustanut sairaaloiden, kehitysvammaisten ja orpokotien asukkaita rajojemme ulkopuolella?

   1990 -luvulla kun somaleja tuli maahamme pakolaisiksi heitä kävi luonani lukuisia ryhmiä ja teimme heidän asemaansa tunnetuksi eri puolilla maakuntaa. Oletko sinä toiminut maamme somalipakolaisten hyväksi?

   1990 -luvulla edelleen kun maahamme tuli kosovolaisia pakolaisia niin heitäkin kävi suuria ryhmiä luonani. Oletko sinä auttanut edesmenneen Jugoslavian pakolaisia?

   Tämän vuosituhannen puolella toimin Afrikassa, missä jatkuvasti oli enemmän avun tarvitsijoita, kuin mihin aikamme ja voimamme riittivät. Oletko sinä ollut tilanteessa, missä sinun on mietittävä mikä kohde eri apua tarvitsevista on pantava etusijalle, kun kaikkia ei voi auttaa?

   Ari

   En tunne sinua riittävästi tietääkseni, oletko sinä omalta osaltasi toteuttanut kansainvälistä vastuutasi maailmanlaajuisen ihmisyyden rakkauden levittämiseksi. Mutta kerron tämän jotta voisit miettiä, tulitko sanoneeksi jotain sellaista, mitä olisikin aihetta miettiä uudelleen.

   Samalla haluan rohkaista sinua ihan oikeasti tekemään jotain, jotta ihmiset eri puolella maailmaa saisivat sellaisen avun, että siitä olisi todellista hyötyä koko ihmiskuntamme hyväksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  ”Rakkaudesta” ruohkaaminen johtaa siihen, että rakkauden(kin) sanat kärsivät inflaation. Aivan samoin kun naisen sukuelimen käyttäminen kirosanana.

  Miksi pitää vakuutella jatkuvasti ? Eikö teot kerro mitään ?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Charlotta

   Kiitos hyvästä puheenvuorostasi.

   Olen yrittänyt kertoa Arille juuri sitä, että rakkauden pitäisi alkaa aivan reaalisesta arkielämästä, jotta sillä olisi edes vähäisessä määrin merkitystä koko maailmanlaajuisen rakkauden toteutumiseen.

   Pelkät sanat eivät todellakaan auta mitään, ellei niihin sisälly käytännön todellisuutta. Esimerkiksi Stalin väitti olevansa suuri humanisti ja ihmisystävä, mutta järjesti oman kansansa keskuudessa eri arvioiden mukaan noin 20 – 80 miljoonan ihmisen kuolemaan johtaneita juttuja.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  ”Jumalaa ylistää tahdon. Jumalaa ainostaan.” Nuo tutun laulun sanat tuli mieleen kun blogiasi Matias luin. Niin täyteen ladattua Jumalan ylistystä siinä on. Hän on ihmeelllinen ja Hänen rakkautesa meitä kohtaan on käsittämättömän suuri. Jumalan suuruuden ylistys saa meidän murheemme näyttämään hyvin vähäisiltä ja merkityksettömiltä. Samoin kuin lähimmäistemme pienet puutteetkin. Jumalan rakkauden suuruuden tajuaminen saa aikaan sen, ettei ikäänkuin toisten puutteita näkisikään.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit