Jokainen väistää vuorollaan

Kuulaana syyspäivänä olimme Napapiirin retkeilyalueella kiertämässä luontopolkua, joka esittelee erilaisia suotyyppejä. Yli puolet yhdeksän kilometrin  reitistä kulkee tukevista lankuista rakennetuilla pitkospuilla. Suolla kun ollaan, maasto on tasaista. Pitkoksilla kulkeminen on helppoa ja kevyttä, vaikka ylitetään vetisiäkin paikkoja. Kävellessään voi rauhassa ihailla suon värejä ja elämää. Matkan varrella on laavu, jonka suojiin voi pysähtyä syömään eväitä.

Vaikka pitkokset ovat tukevat, kohtaamistilanteissa on toisen siirryttävä ainakin osittain syrjään. Vastaantulijoita oli jonkin verran, kaikki meitä nuorempia, ja he siirtyivät hyvissä ajoin varvikkoon antamaan tietä. Eräälle nuorelle miehelle totesinkin, että iästä ilmeisesti on etua, kun kaikki niin kohteliaasti meitä väistävät.

"Jokainen väistää vuorollaan", hän totesi ystävällisesti hymyillen. Olipa viisaasti sanottu! Ymmärsin sanat niin, että nyt oli hänen vuoronsa väistää vanhempaa kulkijaa ja joskus tulevaisuudessa nuoremmat puolestaan väistävät häntä.

Ja iäkkäämpi voi yhtä hyvin väistää itseään nuorempaa, joka kulkee vaikkapa lastenvaunujen tai isojen kauppakassien kanssa. Kukin vuorollaan, kuhunkin tilanteeseen sopivalla tavalla.

Kunpa tämän hyvän neuvon muistaisi sekä liikenteessä että muissa elämän tilanteissa. Jokaisella on vuoronsa edetä, jokainen väistää vuorollaan. Jokaisen kannattaa joskus voittaa kärsimättömyytensä, tehdä tietä, antaa periksi, ottaa toiset huomioon.

Jokainen väistää vuorollaan.

1 kommentti

 • Matias Roto sanoo:

  Pirjo

  Kiitos tekstistäsi jossa on elämän makua

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pirjo Pyhäjärvi

  Kotipaikka Rovaniemi. Eläkkeellä oleva riviseurakuntalainen. Entinen kirkkovaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja. Työura hallinto-oikeudessa esittelijänä, tuomarina ja ylituomarina. Harrastuksena monivuotiset kukat, kompostointi ja kirjat, muun muassa.