Suojelusenkeli ei kuulu vain lapsuuteen, enkelit ovat kanssamme aina.

 

Yksi rakastetuimpia hengellisiä lauluja on jo vuosikymmeniä ollut Suojelusenkeli, joka alkaa sanoilla: ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie.” Suojelusenkeli ei silti kuulu vain lapsuuteen, vaan on totta koko elämämme. Tälle enkelille löytyy raamatullinen tausta:

»Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinulle varannut. Muista, että hän on lähelläsi, tottele häntä äläkä vihastuta häntä. Hän ei anna anteeksi niskoittelua, sillä hän toimii minun nimissäni. Mutta jos tottelet häntä ja teet kaiken, mitä minä käsken, niin minä olen sinun vihollistesi vihollinen ja vastustajiesi vastustaja. Minun enkelini kulkee sinun edelläsi.» (2. Moos. 23: 20-23)

Metsien kulkijalle tai kaupunkien kivierämaassa vaeltavalle ei ole lohdullisempaa lupausta kuin tämä. Jumala antaa suojelusenkelin. Tätä ihanaa seuralaistamme meidän ei tarvitse palvoa tai mitenkään lepytellä. Hän ei uuvu eikä väsy rinnallamme kuten niin monet inhimilliset matkakumppanit.

Enkeli tietää, että me tottelemme ja rukoilemme vain Pyhää Kolminaisuutta: Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Enkeli on aina kolmiyhteisen Jumalan lähettiläs, joka iloitsee siitä, että olemme kuuliaisia Jumalan sanalle. Jos niskuroimme Jumalaa vastaan, me vihastutamme samalla Herran enkelin. Enkeliltä emme voi pyytää anteeksiantoa, sen voimme saada yksin Herralta. Kun nöyrrymme parannukseen ja pyydämme syntejämme Jeesuksen ristinkuoleman tähden anteeksi, iloitsevat myös enkelit.

Mikael on yksi Raamatun mainitsema korkea-arvoinen enkeli. Nimi on hepreaa ja tarkoittaa "kuka on Jumalan kaltainen" (mi ka el). Enkelien tehtävät ovat moninaisia, mutta tärkeintä on varmaan se, että tuovat todellisuuteemme viestin taivaasta. Tämän elämän vaelluksen jälkeen saamme nähdä myös suojelusenkelimme, hänet, jonka joskus olemme saattaneet vain aavistaa.

Täällä maan päällä meillä voi olla monenlaisia enkelikokemuksia. Niitä ovat esimerkiksi monenlaiset ”läheltä piti” -tapaukset. Itse olen kokenut erilaisten vaikuttavien luonnonilmiöiden keskellä Jumalan enkelijoukkojen läsnäolon. Näin tapahtui myös muutama päivä sitten iltayöstä havaittuani olevani keskellä poikkeuksellisen voimakasta revontuli-ilmiötä. Koko yötaivaan täyttävät loimut löivät lähes jokaisesta ilmansuunnasta, itäiselle taivaalle ne tekivät kauniin ristin. Koin sen lohduttavana, sekin ilmansuunta on Jumalan hallussa.

 

Pentti Tepsa

Kemijärven kirkkoherra

 

13 kommenttia

 • Jari Haukka sanoo:

  Itselläni on kaksi hyvin todellista hengen – oman ja toisen- pelastanutta suojelukokemusta. En kuvaile niitä tässä.

  Luulen, että kaikki kokemukset voidaan selittää myös psykologialla, jos niin halutaan. En siis koeta vakuuttaa ketään oman kokemukseni todellisuudesta. Ne ovat minulle totta, mutta jollekin toiselle oman mieleni tuottamaa kuvitelmaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Mielenkiintoinen kirjoitus, lapsista en tiedä kuinka Jumala toimii kun kerran Raamattu ei selkeästi sitä kerro.

  Aikuiset ovat kyllä itse vastuussa elämästään, siis hyvänä esimerkkinä voisin kertoa kuinka ns ”toiuskovainen” nuori ajoi autoa ja kun totesin hänen ajavan ”kovaa vauhtia” (eli ylinopeutta) niin tähän hän totesi että häellä on suojelusenkeli mukana, tähän totesin että jospa suojelusenkeli noudattaa nopeusrajoituksia niin silloin on kaukana eidän perässä.

  Siis olettaako/uskooko joku todella että suojelusenkeli olisi mukana kaikissa Jumalan tahdon vastaisissa touhuissa, entäpä kun ne vahingoittavat lähimmäisiä, vaikkapa liikenneonnettomuudessa jossa ajetaan ylinopeutta ja itse selviää vahingoittumattomana mutta vastapuoli kuolee?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Valitettavasti, kolmesti maskuliininen, kolmesti suuri, kolmiyhteinen jumala ei ole huomannut, että maailma on täynnä ihan ruumiillisia enkeleitä, rinnalla kulkijoita, jotka hoitavat ihmislasta kehdosta hautaan ja joita ilman ei maailmassa olisi yhtäkään isää, eikä poikaa kertomassa enkeleille tyhjiä ja auttamattomia tarinoita, jotka eivät helpota heidän tehtäväänsä milläään tavalla.

  Nyt kaikki henkimaailman heikit ja muut tarinan kertojat voisivat siirtyä palvelutaloihin ja vanhainkoteihin syöttämään, pesemään ja vaihtamaan kakkavaippoja veljille ja sisarille. Jos ne oikeat enkelit ottavatkin lopputilin ja lähtevät lomille. Voi kokeilla kuinka arvostettua enkelin työ onkaan ja jos se tuntuu pudotukselta henkimaailman korkeuksista alas maallisiin, ihmisten keskeen, niin se olla vain terveellistä ja sieltä voi löytää jotakin. Elävää ja kuolevaa ja kaikkea siltä väliltä. Kun oikeasti näkee ihmisen kuolevan ja poistuvan, tuskin enää tekee mieli hokea, että kuolemaa ei ole, kuolema on voitettu.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  ”niin se olla vain terveellistä ja sieltä voi löytää jotakin.”

  Ei olla, vaan on. On terveellistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Kaksi lasta auto-onnetomuudessa, toinen kuolee ja toinen jää henkiin. Missä toisen suojelusenkeli?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Yrjö Sahama sanoo:

   Krisittynä uskon, että Jumala päättää ihmisen elämän pituuden, Jotkut meistä elävät vain päivän verran tai ei ihan sitäkään, jotkut alun toistasataa vuotta, useimmat jotakin siltä väliltä. On selvää, että lapsen kuolema tuntuu aina pahalta, monta elänvaihetta jää silloin elämättä. Mutta elämän pituuden vaihtelu on olennainen osa tämän maailman lainalaisuuksista. Kun Jumala lähettää kuoleman sopii toivoa, että hän myös antaa samalla ikuisen elämän. Sen hän lupaa kaikille, jotka häneen turvaavat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Sahaman selittely ei vastannut mitenkään ongelmaan toisen lapsen suojelemisesta ja toisen hylkäämisestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Yrjö Sahama sanoo:

   Väännetäänpä rautalangasta: Esimerkkitapauksen uskonnollinen tulkinta on, että Jumala halusi toisen lapsen elämän jatkuvan, mutta hän päätti, että tuolle toiselle riitti nuo muutamat vuodet elämää maan päällä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Yrjö S: Rautalankaa …mutta hän (SH: siis Jumala) päätti, että tuolle toiselle (siis lapselle) riitti nuo muutamat vuodet elämää maan päällä.”

   SH: Rautalankaa: Siis päätti, että se toinen lapsi sai esim. palaa elävältä kolariauton sytyttyä tuleen. Että semmoisia rakkaudellisia päätöksiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Ukrainan suojelusenkelit ottivat lopputilin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Pentti

  Kiitos hyvästä tekstistäsi

  On miellyttävää lukea huolella harkittuja terveellistä oppia osoittavaa tuotantoasi

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Voiko toisten enkeleitä kavaltaa itselleen, onhan Mikaelista sanottu, että hän seisoo kansansa suojana. Mikael ei ole mikään pikkupikku laastari haavoihin, vaan suuri ja voimakas, jota ei voi ylittää. Arkkienkeli, enkeliruhtinas. Suurempi kuin Jeesus taivaallisessa herarkiassa.

  Ja kuten sanottu, nimi on heprealainen, me emme ole heprealaisia.

  ”Kristillisessä traditiossa pyhällä Mikaelilla on neljä eri tehtävää: (1) taistella paholaista vastaan, (2) pelastaa sieluja paholaiselta kuoleman hetkellä, (3) suojella Jumalan kansaa, eli juutalaisia Vanhassa Testamentissa ja kristittyjä Uudessa Testamentissa, sekä (4) kutsua ihmisten sieluja tuomiolle.[3] Kuvataiteessa arkkienkeli kuvataan yleensä miehenä tallomassa paholaista ja vaa’an tai miekan kanssa. ”

  1 paholaista ei ole olemassa, mutta vihollisia on. 2 kuoleman hetkellä kukaan ei tarvitse suojelua. 3 Jumalan kansa tarvitsee aina suojelua, mutta Mikael ei voi ratsastaa kahdella hevosella, eli suojella samalla myös kristittyjä, jotka ovat panettelevia vihollisia. Kaikessa erimieltä olevia kapinallisia. Rosvoja ja ryöreitä, murhaajia alusta asti. Omavanhurskaita ja ulkokultaisia kyykäärmeen sikijöitä. 4 ”Kutsua ihmisten sieluja tuomiolle. ”? Hmm…

  Taiteessa Mikael kuvataan tallomassa paholaista, joka näyttää ihan ihmiseltä, eli viholliselta.

  Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, selkokielellä. Ei sama enkeli voi suojella Vatikaania ja Saksaa, sekä juutalaista kansaa. Ei siinä ole mitään tolkkua. Kai sillä enkelilläkin on jonkilainen järjenjuoksu, että vähän katsoo minne menee miekkoineen.

  En nyt puutu siihen, että miksi jostakin tulee vihollinen, vaikka se tietysti kuuluu jatkoksia tähän pohdintaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pentti Tepsa

  Olen taustaltani lappilainen teologi, pappi ja uskonnon opettaja, Vanhan testamentin eksegeetti ja Kemijärven seurakunnan kirkkoherra.