Jerusalemin porteilla jännityksen kasvaessa, Osa 2

Tuskin kukaan olisi voinut uskoa, että metallinpaljastimista voisi syntyä sellainen kriisi, jonka seurauksena useita henkilöitä kuolee ja satoja loukkaantuu. Jerusalemissa se on valitettavan mahdollista sillä kyse ei ole vain pelkistä laitteista. Palestiinalaisille metallinpaljastimet ja turvakamerat edustavat vapauden rajoittamisen symboleita. Hyväksyi sen ajatuksen tai ei, se on kuitenkin tosiasia.

Metallinpaljastimet asetettiin Temppelivuoren sisäänpääsyille sen jälkeen, kun kolmea Israelin poliisia ammuttiin siellä. Kaksi heistä menehtyi. Tämän seurauksena Israel sulki muslimeilta pääsyn Temppelivuorelle perjantairukouksiin 14.7.2017. Kyseessä oli kolmas kerta 50 vuoteen kun tämä on tapahtunut. Pääsy sallittiin taas sunnuntaina, mutta muslimit boikotoivat laajasti sinne menoa johtuen asennetuista metallinpaljastimista.

Metallinpaljastimet ja uudet turvakamerat saivat aikaan melkoisen kansanliikkeen, jota tuskin Israelin johto osasi odottaa jos heidän päätöksiään osaa yhtään arvioida. Kriisi levisi laajalle, kun Jerusalemin muslimit kieltäytyivät menemästä Al Aqsaan rukoilemaan niin kauan kuin heille tehdään turvatarkastukset.

Jerusalem Post lainasi erästä muslimi johtajaa joka sanoi, että 1,7 miljardia muslimia vastustaa ks. metallinpaljastajia.

Israelin armeijan johto ja keskustiedustelupalvelu Shin Bet eivät vastustaneet metallinpaljastimien asettamista, mutta esittivät kuitenkin pääministeri Netanyahulle viime viikon keskiviikkona (19.7.2017) niiden poistamista sillä niiden hyötyä ei katsottu mahdollisen verenvuodatuksen arvoiseksi. Turvallisuudesta vastuussa olevat tahot Israelissa arvioivat konfliktia palestiinalaisten kanssa tarpeettomaksi ja äärimmäiseksi riskiksi.

Turvallisuuskabinetti päätti kuitenkin perjantaiaamuna 21.7, että metallinpaljastimet pysyvät paikallaan. Ainoastaan naiset ja yli 50 vanhat miehet saivat luvan kulkea Temppelivuorelle rukoilemaan ilman erillistä turvatarkastusta.

Hamas ja muut islamilaiset ääriryhmät saivat tästä tilaisuuden kansankiihotukseen samoin kuin radikaalit oikeistojuutalaiset, kun muslimit pysyivät poissa Temppelivuorelta. Rajoitukset ovat taas kerran luoneet pohjan väkivallalle, jonka rajoja on mahdoton ennustaa. Jotkut ennustavat jopa kolmatta Intifadaa. Ääriryhmät näyttävät ottavan kaiken hyödyn itselleen kun tilanne tiukkenee.

Netanyahua varoitettiin vakavasta vaarasta, joita mielenosoitukset voisivat saada aikaan. Silti hän tukee metallinpaljastimien pitämistä paikallaan. Israelissa veikkaillaan nyt sitä onko hän valmis maksamaan poliittisen hinnan siitä mihin kasvavat yhteenotot voivat johtaa.

Israelissa on ihmetelty miten konfliktin annettiin kehittyä sillä se oli tiedossa, että voimatoimien lisääminen lisää samalla väkivaltaa. Historia on toistanut itseään ja aina seurauksena on ollut syyttömien ihmisten kuoleminen.

On helppoa puolustaa Israelin päätöstä pitää metallinpaljastimet paikallaan turvallisuuteen vedoten, mutta on myös olemassa syy miksi Israelin armeija ja turvallisuuselimet pyysivät kabinetilta niiden poistamista.

Moni Israelilainen kysyykin nyt, että mikä hyötyä on asentaa turvalaitteita jos ne tuovat mukanaan enemmän kuolemaa ja tuhoa, kuin turvallisuutta. Palestiinalaisille metallinpaljastimet symboloivat taas yhtä uutta tarkastuspistettä miehityksen alla. Tällä kertaa heidän pyhässä paikassa.

Eilen illalla 23.7.2017 nukkumaan mennessäni Ammanissa sain taas turvaviestin kännykkääni. Tällä kertaa isku tapahtui lähellä sijaitsevaan Israelin suurlähetystöön. Kaksi ihmistä kuoli ja yksi haavoittui. Uutiset ovat vielä ristiriitaisia tapahtumasta, mutta nyt on jo näkyvissä, että yhteenotot Jerusalemissa ovat leviämässä laajemmalle alueelle. Kukaan ei voi enää ennustaa konfliktin laajuutta lähipäivinä eikä sen mahdollista päättymistä.

Voittajia tässä konfliktissa ei ole. Kumpikin osapuoli kokee olevansa uhreja, jotka maailma on unohtanut ja hyljännyt. Silti monet Israelissa uskovat, että tätä ihmisten kärsimystä voitaisiin ehkäistä, jos vaan johtajat eivät ajaisi jääräpäisesti omia agendojaan ja haluaisivat aidosti keskustella vastapuolen kanssa etsien ratkaisuja.

Jokaisella tapahtumalla on motiivi, syy ja juurensa. Valitettavasti niistä ei välttämättä haluta puhua sillä ne koetaan usein petturuudeksi ja periksi antamiseksi. Kun asioiden todellisista syistä ei voida keskustella, niin verenvuodatus ja toinen toisensa syyttely jatkuu loputtomiin. Ja niin historia toistaa surullisesti itseään

Päivitys 25.7.2017

Israelin turvallisuuskabinetti päätti poistaa metallinpaljastimet ja niitä on tänään poistettu. Jäämme odottamaan seuraavaa näytöstä.

 

Kirjoittaja

Olli Pitkänen

Olen maailmankansalainen alunperin Joensuusta. Olen asunut pitempiä aikoja Tansaniassa, Jordaniassa ja Salomonin saarilla, ja työni takia matkustanut eri puolilla maailmaa. Nykyisin toimin Suomen Lähetysseuran Etelä- ja Kaakkois-Aasian Aluejohtajana. Kohdemaitani ovat Thaimaa, Myanmar, Kambodza, Laos ja Nepal. Seurailen mielenkiinnolla elämää Aasiassa ja muualla maailmassa, joista sitten kirjoittelen havaintojani blogiini herättelemään ajatuksia kulttuurien erilaisuuksista, rikkauksista ja välillä niiden kummallisuuksista. Kaikki ajatukseni ovat tiukasti omiani ja omalla vastuullani, eivätkä välttämättä edusta työnantajani käsityksiä.