Jeesus on ylösnousemus ja elämä


Vauva on ihmiselämän alku. Hänen syntymästään iloitsee koko lähipiiri. Kasteessa Jumalan lapseksi syntymästä iloitaan aina taivasta myöten enkelien ja koko taivaallisen joukon kanssa.

Sunnuntai 16.09.2018
17. sunnuntai helluntaista
Jeesus antaa elämän
Evankeliumi: Joh. 5:19-21

Kolmiyhteinen Jumala herättää kuolleet. Isä herättää kuolleet, Poika Herättää kuolleet ja Pyhä Henki herättää kuolleet. Jeesus on ylösnousemus ja elämä.

Kuolleista herääminen juutalaisessa ja kristillisessä uskossa ja elämässä

"Jumalalla on kolme avainta, joita hän ei anna kenellekään edustajalleen: Sateen (5 Moos. 28:12), kohdun (1 Moos. 30:2) ja kuolleiden herättämisen (Hes. 37:13) avain." Juutalainen rabbiininen kirjallisuus.

Juutalaisessa liturgiassa käytettävässä Kahdeksantoista -rukouksessa ylistetään Jumalaa mm seuraavin sanoin: "Ylistetty ole sinä, Herra, joka teet kuolleet eläviksi!"

Nikean tunnustuksessa vuodelta 325 AD sanotaan: "Me uskomme Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksi tekijään,
--- Tunnustamme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi, odotamme kuolleiden ylösnousemusta ja tulevan maailman elämää.

Kuolleista herääminen Vanhassa testamentissa

Hannan kiitosvirressä sanotaan: "Herra lähettää kuoleman ja antaa elämän, vie alas tuonelaan ja nostaa sieltä." 1. Sam. 2:6.

Israelin kuningas tunnusti että vain Jumala voi antaa elämän: "--- Israelin kuningas repäisi vaatteensa ja sanoi: "Olenko minä muka Jumala, jolla on elämä ja kuolema vallassaan, --- " " 2. Kun. 5:7.

Jesajan kirjassa on kaunis lupaus meidän toivostamme: "Mutta sinun kuolleesi heräävät eloon, heidän ruumiinsa nousevat ylös. Tomuun vaipuneet, herätkää ja riemuitkaa! Sinun kimaltava aamukasteesi virvoittaa maan, ja niin maa palauttaa kuolleet elämään." Jes. 26: 19.

Hesekiel puhuu koko kansan ylösnousemuksesta 37:1-14:

"1 --- Herran henki vei minut kauas pois ja laski minut keskelle laaksoa, joka oli täynnä kuolleitten luita.--- 3 Herra sanoi minulle: "Ihminen, voivatko nämä luut herätä eloon?" Minä vastasin: "Herra, sinä sen tiedät." --- 5 Näin sanoo Herra Jumala näille luille: Minä annan teihin hengen, niin että te heräätte eloon. 6 Minä panen teihin jänteet, kasvatan ympärillenne lihan ja peitän teidät nahalla, ja minä annan teihin hengen, niin että te heräätte eloon. Silloin te tiedätte, että minä olen Herra." --- 9 --- "Näin sanoo Herra Jumala: Tule, henki, tule taivaan neljältä tuulelta ja mene näihin surmattuihin, niin että ne heräävät eloon." 10 --- luihin tuli henki. Ne heräsivät eloon ja nousivat maasta, ja siinä oli luvuton ihmisjoukko. 11 Herra sanoi minulle: "Ihminen, nämä luut ovat Israelin kansa.--- 13 Te tiedätte silloin, että minä olen Herra, kun minä aukaisen hautanne ja päästän teidät, kansani, haudoistanne. ---."

Kuolleista herääminen Uudessa testamentissa

Tähän kolme jaetta apostoli Paavalin tuotannosta:

Roomalaiskirje 4:17: "On kirjoitettu: "Minä olen tehnyt sinut monien kansojen isäksi." Tähän Jumalaan Abraham uskoi, häneen, joka tekee kuolleet eläviksi ja kutsuu olemattomat olemaan."

1. Korinttolaiskirje 15:20: "Mutta nyt Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta jotka ovat kuolleet. 21 Kun kerran kuolema sai alkunsa ihmisestä, samoin kuolleiden ylösnousemus on alkanut ihmisestä. 22 Sillä niin kuin kaikki ihmiset Aadamista osallisina kuolevat, niin myös kaikki Kristuksesta osallisina tehdään eläviksi, 23 jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus ja sen jälkeen Kristuksen omat, kun hän tulee."

2. Korinttolaiskirje 1:9: "Me saimme tuntea olevamme kuolemaan tuomittuja, jotta emme luottaisi itseemme, vaan Jumalaan, joka herättää kuolleet."

Yhteenvetoa

Kolmiyhteinen Jumala on antanut meille luoduillensa pelastuksen. Tämän pelastuksen osallisuuteen olemme jo kasteessa päässeet ja siksi saamme rohkeasti odottaa Jeesuksen takaisin tuloa Jumalan rakkauden ja kirkkauden ilmestymisenä. Silloin uskomme vaihtuu näkemiseksi, vajavaisuutemme täydellisyydeksi ja toivomme saa täyttymyksen Jumalan lahjana taivaassa Jumalan antamassa iankaikkisessa onnessa.

5 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Erinomainen kirjoitus, kiitos Matias. Ensi sunnuntaina messuun, kuten on tapana käydä. Tapakristillisyyttäkö?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Juha

   Kiitos kommentistasi!

   Hyvä tapa on elämän tukeva selkäranka. Jeesus itse oli ”tapakristitty”, koska hän sekä opetti että osallistui synagogan liturgiaan ”tapansa mukaan”. Samoin myös Paavali on ”tapakristitty”, koska hänkin osallistui synagogan liturgiaan säännöllisesti.

   Markuksen evankeliumi:

   10:1 Ja hän nousi sieltä ja tuli Juudean alueelle, kulkien Jordanin toista puolta. Ja taas kokoontui paljon kansaa hänen luoksensa, ja tapansa mukaan hän taas opetti heitä.

   Luukkaan evankeliumi:

   4:16 Ja hän saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan.

   Apostolien teot:

   17:2 Ja tapansa mukaan Paavali meni sisälle heidän luoksensa ja keskusteli kolmena sapattina heidän kanssansa, lähtien kirjoituksista,

   Eläköön hyvät tavat ja niitä kunniassa pidettäköön!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Kiitos, hyvistä Raamatun kohdista. On ilo lukea blogiasi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Juha

   Myös minä olen pitänyt Sinun blogokirjoituksistasi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit