Iranin kristittyjen tilanne ei ole parantunut

Irania syytetään taas ihmisoikeusrikkomuksista. Open Doors tarjoaa koulutusta traumojen käsittelyyn maasta paenneille kristityille entisille vangeille.

Eurooppa-neuvosto ilmoitti hiljattain lehdistötiedotteessa jatkavansa Iraniin kohdistamiaan sanktioita vuodella maassa tapahtuvien vakavien ihmisoikeusloukkausten takia. Samaan aikaan ihmisoikeusjärjestöt Article 18, Christian Solidarity Worldwide ja Middle East Concern raportoivat YK:n ihmisoikeusneuvostolle, että aiemmista kehotuksista huolimatta Iranin uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistetaan edelleen useita ilmaisun-, mielipiteen- ja kokoontumisvapauden rajoituksia.

Kristittyjä vainotaan edelleen monella tavalla. Kirkkoja suljetaan väkisin, kristittyjä valvotaan, ahdistellaan ja pidätetään mielivaltaisesti tekaistujen syytteiden varjolla ja heille määrätään ylipitkiä vankeustuomioita ilman kunnollista oikeudenkäyntiä. World Watch Monitorin mukaan viime vuonna lähes 150 kristittyä pidätettiin. Monet heistä joutuvat kokemaan vankilassa fyysistä ja henkistä kidutusta.

”Vaino muuttaa ihmistä pysyvästi. Entiseen minään ei ole enää paluuta, vaan on aloitettava alusta”, eräs traumaneuvoja sanoo. ”Mistä vaino alkaa ja mihin se loppuu? Onko kyse vain vankilassa vietetystä ajasta? Olen kuullut monien pakolaisten sanovan, että elämä pakolaisena alueella on vielä vaikeampaa. Se on kuin vankila ilman kaltereita.”

Viime vuoden joulukuussa 48 iranilaista entistä vankia ja muutamia heidän sukulaisiaan osallistui Open Doorsin järjestämään traumanhoitokoulutukseen. Käsiteltyjä aiheita olivat muun muassa häpeä, yhteys ja identiteetti. Yhteensä Open Doorsin järjestämiin vastaaviin koulutuksiin osallistui 160 entistä vankia vuonna 2018.

Tietoja Iranista

· World Watch List 2019 -sijoitus: 9

· Vainon pääasiallinen syy: islamin painostus ja diktatuuri

· Väkiluku: 82 miljoonaa

· Uskonto: kristittyjä 0,98%, muslimeita 98,8%

Lähde: opendoors.fi

Lue lisää

Kirjoittaja

Open Doors
Open Doorshttp://opendoors.fi
Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors Finland ry toimii osana maailmanlaajuista Open Doors –järjestöä. Toiminta Suomessa käynnistyi keväällä 2015. Tutustu historiaamme: http://opendoors.fi/historiaa