Ilkeyksiä on ollut luvassa. Mitä tulisi ajatella kaasuputken vaurioitumisesta?

Kaasuputken vaurio Suomen aluevesillä ja samanaikainen tietoliikennekaapelin vaurio Viron puolella eivät liene sattumaa. Vaurioiden syntyä kuitenkin tutkitaan tarkasti. Vaurioiden tutkimiseen sopisi hyvin esimerkiksi sukellusrobotti, joka välittää pinnalle kuvaa kohteesta ja mahdollistaa analyysin teon. Viileä harkinta on tarpeen: ei pidä provosoitua, vaikka provosoidaan.

Jos tutkimukset osoittavat vaurioiden tahallisuuden, on valtiollinen toimija todennäköinen aiheuttaja ja voidaan liittää esimerkiksi alueella liikehtineeseen venäläiseen tankkeriin. Vastaavasti Huippuvuorilta Norjaan johtavan satelliittiantennien (SvalSat) valokaapelin katkaisun aikoihin (7. tammikuuta 2022) alueella liikehti pitkään venäläinen troolari.
_ _ _
Kaasuputken katkaisu muistuttaa vuosi sitten 26. syyskuuta 2022 tapahtuneesta Nordstream-kaasuputkien räjäytyksistä ja massiivisesta kaasuvuodosta, joka johti kaasuhanan sulkemiseen ja osaltaan esimerkiksi energian hinnan nousuun Saksassa. Tekijästä ei ole ollut varmuutta, vaikka Venäjää on pidetty todennäköisenä syyllisenä. Samalla se olisi katkaissut itselleen tuottoisan kaasun myynnin.

Saksalle Nordstreamin katkaisu oli paitsi taloudellinen, myös poliittinen isku. Se osoitti Saksan riippuvuuden Venäjän kaasun tuonnista huolimatta Ukrainan sodasta ja Venäjän saarrosta. Saksan energiapolitiikka on todettu epäonnistuneeksi, kun ydinvoiman alasajolla ympäristösyistä päädyttiin polttamaan pahiten saastuttavaa ja ilmastoa lämmittävää ruskohiiltä sekä venäläistä kaasua. Energian hinnan nousu aiheutti jyrkkää hallituspuolueiden kritiikkiä ja samalla äärioikeistolaisen AfD –puolueen suosion nousua, mikä näkyi edelleen viime viikon aluevaaleissa.
_ _ _
Nyt tapahtunut Suomenlahden kaasuputken vaurio on Suomen infrastruktuurin kannalta huomattavasti pienempi, kuin Nordstreamin räjäytys. Inkoon terminaalialus mahdollistaa riittävän kaasun jakelun. Energian hintaan ei liene luvassa suuria muutoksia.

Kysymyksellä voidaan spekuloida, mitä Venäjä on mahdollisesti tavoitellut iskulla, jos se on tuhotyön takana? Venäjä pyrkii häikäilemättömillä iskuillaan synnyttämään pelkoa ja epävarmuutta tulevasta voimankäytöstään. Kysymys nousee, mitkä muut infrastruktuurin kannalta tärkeät rakenteet voisivat olla alttiina iskuille liittyen esimerkiksi sähkö, veden ja polttoaineen jakeluun tai maksuliikenteeseen? Verohallinnon sivuille tehty palvelunestohyökkäys osui ajallisesti samaan yhteyteen kaasuputken vaurioitumisen kanssa. Huoltovarmuuskeskus on julkisuuden mukaan keskittänyt varotoimia huoltovarmuuden turvaamiseen kaikissa oloissa.

Venäjä voi pyrkiä myös siirtämään huomiota pois Ukrainan sodasta ja saamaan länsi vähentämään Ukrainan sotilaallista avustamista. Myös Hamasin terrori-isku Israeliin Jom Kippur-sodan 50-v muiston jälkeen voi vaikuttaa huomion siirtymiseen pois Ukrainasta ja vaikuttaa Venäjän haluamaan suuntaan.
_ _ _
Elokuussa Suurlähettiläspäivillä presidentti Niinistö kehotti varautumaan ilkeyksiin Venäjän taholta vastauksena huhtikuun alussa toteutuneeseen Suomen Nato-jäsenyyteen. ”Niinistö neuvoi suomalaisia varautumaan siihen, että Venäjä tulee ennen pitkää antamaan siihen vastalauseen erilaisten ilkeyksien muodossa”. Huonosti sujunut sodankäynti Ukrainassa oli vienyt paljon huomiota, ja luoteisen naapurin tuore Nato-jäsenyys jäi kesällä vähemmälle huomiolle (ESS 23.8.).

Kaasuputken vaurioituminen voi hyvinkin olla yksi esimerkki Tasavallan presidentin ennakoimista ilkeyksistä, joilla voi olla yhteys Suomen tuoreeseen Nato-jäsenyyteen. Suomen paikkaa Naton komentorakenteessa arvioidaan parhaillaan. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen johto haluaisi julkisten tietojen perusteella liittyä Norfolkin johtoesikunnan alaisuuteen, missä ovat myös muut Pohjoismaat ja jonka toimintasuunta on arktisen alueen puolustuksessa. Alkukaavailujen mukaan Suomea ollaan kuitenkin liittämässä Brunsumin johtoesikunnan alaisuuteen, johon kuuluvat Baltian maat ja operaatiosuuntana on Itämeri.

Jos halutaan esittää spekulaatioita, voisi Venäjä kiinnittää huomiota Suomen puolustukselliseen ulottuvuuteen Itämerellä iskemällä Suomea ja Viroa yhdistävään kaasuputkeen ja tietoliikennekaapeliin. Tämä voisi vahvistaa ajatusta Suomen liittämisestä Brunsumin johtoesikunnan toiminta-alueeseen. Suomella on kuitenkin erityistä osaamista ja kyvykkyyttä arktisen alueen puolustamisessa, samalla kun arktisen alueen strateginen merkitys korostuu pohjoisten meriväylien ja luonnonvarojen avautuessa.
_ _ _
Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen on käynyt viime päivinä keskusteluja kansainvälisten kollegoidensa ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa. Suomi ei ole tilanteessa yksin ja Nato on valmis tarvittaessa vastaamaan Venäjän toimiin.

10 kommenttia

 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Pyri presidentiksi. Vielä ehdit. Tarvitaan järjen ääntä ja hengellistä sitoutumista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Lienee niin, että hieman kierroksia ottaneen putkirikon epäiltyjä on yksi, mutta syyllisen toteaminen voi olla vaikeaa. Z-kirjainta tuskin on raaputettu terveisiksi putken pintaan. Mikäli syyllisestä saadaan varma tieto, entäpä sitten? Se edellyttäisi virallisesti asian nostamista esille. Mikäli Venäjää ryhdyttäisiin syyttämään tapauksesta, niin se vaatisi myös toimenpiteitä. Mitkä olisivat konkreettiset toimenpiteet tässä tapauksessa? Ahvenanmaan konsulaatin sulkeminen. Kenties? Ja mitä siitä sitten seuraisi? Venäläisten oveluus on tiedossa mutta aina se näyttää yllättävän. Natonkin suojassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Viisautta on ollut syyn esittäminen Venäjän aiheuttamaksi.

  Reaalipoliittiinen katsominen on tätä tänäkin päivänä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Reaalipolitiikka on juurikin tätä katsoa mitä sanotaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka V. Pesonen sanoo:

  Nyt kanttaisi ottaa rauhallisesti tämä asia. Mistään tahallisuudesta ei edes ole varmuutta. Jos Venäjä on tässä akana, niin sen tavoite on saada meidät huolestumaan. Mitään huolestumisen aihetta ei oikeasti ole. Tämä kuohunta asian ympärillä saa meidät vain varpailleen ja reagoimme entistä voimakkaammin jo pelkkiin haittojen mahdollisuuksiin. Saati sitten jos jotain vastaavaa tulee esiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   Tämäniltaisissa TV-uutisissa esiintynyt Putin kertoi kyllä koko olemuksellaan ja viestinnällään, että naapurimaamme johdossa ei ole ihan henkisesti terve henkilö.

   Voitko selittää tarkemmin, mitä tarkoitat tällä kommentillasi: ” Jos Venäjä on tässä akana, niin sen tavoite on saada meidät huolestumaan. Mitään huolestumisen aihetta ei oikeasti ole. Tämä kuohunta asian ympärillä saa meidät vain varpailleen ja reagoimme entistä voimakkaammin jo pelkkiin haittojen mahdollisuuksiin. Saati sitten jos jotain vastaavaa tulee esiin.”?

   Pekka V. oletin että olet suomenkieltä taitava henkilö. Miksi siis kommenttisi on niin täynnä kielioppivirheitä?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sari Weckroth sanoo:

  Tämä on varmaan epäsuosittu mielipide, mutta yleisesti eri maiden presidentit, ainakin ne jotka ajankohtaisten ilmiöiden tiimoilta ovat esillä, tuntuvat olevan enemmän tai vähemmän sekaisin. Putin sieltä järkevämmästä päästä. Ja tämä ei ollut vitsi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Särkiö

  Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Iitin seurakunnan vs. kirkkoherra 4.9.2023-29.2.2024. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.