Kahden kansan luvattu maa?

Heti sanottava, että olen aina tuntenut sympatiaa juutalaisia kohtaan. Heprea on yksi kauneimmista ellei kaunein kieli. Osaan hepreaa paremmin kuin englantia. Lukioaikana pelasin koripalloa ja paikallisessa baarissa flipperiä, mikä selittää surkean englannin ja vähän muutakin.

Maailman paras kirjallisuus on täynnä juutalaisia kirjailijoita: Isaah Bashevis Singer, Amos Oz, Boris Pasternak, Saul Bellow, David Grossman, Ilja Ehrenburg tulevat ensimmäisinä mieleen, mutta lista lähes loputon. Samoin on tiedemiesten laita: Sigmund Freud, Karl Marx, Albert Einstein, Emile Durkheim, Ludwig Wittgenstein, Noam Chomsky jne.

En tiedä mitään muuta kansaa, joka olisi rikastuttanut länsimaista kulttuuria samalla upealla tavalla. Hienoin osa eurooppalaisuutta on liberaalia, demokraattista ja kosmopoliittista. Ja siinä porukassa juutalaisia on ollut leijonanosa.

Kaikki salaliittoteoriat juutalaisista ovat – turha sanoakaan – silkkaa pötyä. Juutalaisten kansanmurhista kristityt kantavat suurimman vastuun. Jääköön luterilaisuuden ikioman pyhimyksen Martin Lutherin häpeällinen antisemitismi tarkemmin erittelemättä. Siinä olisi luterilaisuudella juhlivilla pikkukirkoilla edelleen peiliin katsomisen paikka. Ehkä tämä selittää jotain siitä kiihkosta, jolla vuorostaan Israelia on vuosikymmenet puolustettu.

Tunnen suurta sympatiaa myös Palestiinan paljon kärsinyttä kansaa kohtaan. Se on joutunut eurooppalaisen syyllisyyden sijaiskärsijäksi.

Tuskin missään milloinkaan on taisteltu ja tapeltu yhtä verisesti mitättömistä länteistä keskellä hiekka-aavikkoa tai joistain surkeista kivisistä, pyhinä pidetyistä rauniokasoista kuin Lähi-Idässä, ns. Pyhällä maalla.

Hamas on mielestäni terrorijärjestö, mutta terrorijärjestöt tarvitsevat käyttövoimansa. Ja Israel erityisesti oikeistohallitusten aikana on tarjonnut Hamasille kylliksi polttoainetta sen julmiin ja verisiin iskuihin Israelin puolelle.

————————————————

Israel – Gaza – Länsiranta

Seuraavassa muutama fakta:

1. Gaza on Espoon kokoinen alue. Siellä asuu 2.3 miljoona ihmistä. Näistä 80% elää sanoin kuvaamattomassa köyhyydessä.

2. Gaza on maailman suurin vankila tai paremminkin vankileiri. Sieltä ei ole poistumismahdollisuutta.

3. Länsirannalla Hamas ei ole vallassa. Siellä on reilussa vuodessa kuollut 250 arabia Israelin ratsioissa. Näistä 250:stä viisikymmentä on ollut lapsia.

4. Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla Israelin siirtokuntalaisten määrä on peräti kahdeksankertaistunut viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana ollen nyt lähes 800 000. Ei mene kauan, kun luku yltää miljoonaan.

5. Jos Gaza on vankileiri niin länsirannalla Israelin harrastama politiikka on verrattavissa apartheidiin.

6. Israelin miehitys palestiinalaisalueilla on laiton ja rajusti kasvaneet edellä mainitut siirtokunnat kansainvälisen oikeuden vastaisia.

7. Kansainvälinen media nukkuu, kun Israel ”rauhallisina” aikoina normisortaa palestiinalaisia. Kansainvälinen media herää, kun Hamas iskee. Sama koskee valtioiden johtajia.

——————————————————


Välähdys Gazasta Israelin iskun jälkeen. Gaza niin täyteen ahdettu, ettei sieltä mahdollista löytää pommi- tai muutakaan suojaa

Edellisten perusteella voi kysyä, onko ihme, että sellainenkin verinen terrorijärjestö kuin Hamas kerää kannatusta etenkin Gazassa? Ihmiset, jotka syntyvät ylisukupolviseen köyhyyteen ja täydelliseen toivottomuuteen ovat – tutkitustikin – valmiit tarttumaan miltei mihin tahansa oljenkorteen olkoon se kuinka verinen tahansa.

On odotettavissa, että joidenkin päivien kuluttua Israel aloittaa massiivisen maahyökkäyksen Gazaan. Siitä tulee -jopa Israelin kostotoimenpiteeksi – ennen näkemättömän julma ja verinen.

Samalla kun jyrkästi – muistettakoon tämä – tuomitsen Hamasin terrori-iskut ja itseasiassa koko järjestön olemassaolon, niin joudun samalla kysymään, saako Israel vastata miten tahansa Hamasin hyökkäykseen?

Israel on ilmoittanut laittavansa Gazan totaaliseen saartoon. Se tulee väistämättä aiheuttamaan alueella ennen näkemättömän humanitaarisen kriisin. Ihmisiltä viedään ruoka, vesi ja sähkö. YK ja EU ovat jo ilmoittaneet, että Israelin todennäköinen täydellinen Gazan saarto tulee olemaan kansainvälisen oikeuden vastainen.

————————————————————


Hamasin raketti-isku

Sydämeni sykkii Israelille ja juutalaiselle kansalla. Mutta samalla on mahdoton sulkea silmiä siltä sorrolta, mitä Israel harrastanut erityisesti viimeiset kolmekymmentä vuotta palestiinalaisia kohtaan. Ihmisiä nämäkin ovat.

Hamasin kanssa paitsi Israel, myös Yhdysvallat ja EU ovat kieltäytyneet neuvottelemasta. Realistina ajattelisin niin, että verenvuoto ei Israelissa, Gazassa tai Länsirannalla ikinä lopu ellei Hamasiin haeta jotain poliittista kosketusta. Täytyy muistaa, että Yhdysvallat esimerkiksi neuvotteli jatkuvasti Talibanin kanssa, vaikka oli samanaikaisesti välittömässä sodassa sen kanssa.

Keskustelu Israelin ja Palestiinan välienselvittelystä on jatkuvaa ja turhauttavaa whataboutismia. Kun Hamas, niin Israel ja toisinpäin. Ei tässä loputtoman tuntuisessa konfliktissa ole enää syyllistä eikä etenkään syytöntä.

On hyvin vaikea ylipäänsä muodostaa mitään lähellekään totuudenmukaista kuvaa tapahtumainkulusta, koska sekä Hamasin että Israelin armeijan tiedotteisiin, kuviin ja videoihin on suhtauduttava erittäin kriittisesti.

Israelin armeijan viestintä lienee maailman tehokkainta. Näin ainakin mikäli Lähi-Itään erikoistuneisiin mediatutkijoihin on uskominen. Ja Yhdysvaltojen lehdistö ja muu media puolestaan toistaa demokraateista äärimmäisiin republikaaneihin uskollisesti Israelin narratiivia.

Turha kai sanoa, että Hamasin propagandavideot eivät sisällä totuutta nimeksikään. Ne ovat yleensä täynnä uhmaa ja uhkauksia ja vain sitä.

Ne, jotka näkevät Israelin/Palestiinan konfliktin ennen muuta poliittisena, taloudellisena ja sosiaalisena, ovat oikeassa. Mutta ei tästä täysin ilman uskontoakaan selvitä. Suurinpiirtein niillä samoilla surkeilla neliömetreillä, joista nyt on loputtoman tuntuisesti taisteltu viimeiset vuosikymmenet, on syntynyt kolme kirjan uskontoa: juutalaisuus, kristinusko ja islam.

Minkään ei toki enää pitäisi yllättää. Silti yllätti, että ilmeisen oikeasti kahdella maailman tehokkaimpana pidetyllä tiedustelutaholla, Yhdysvaltain ja Israelin tiedusteluviranomaisilla ei ollut aavistustakaan Hamasin aikeista. Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jack Sullivan totesi vain runsas viikko sitten jopa, että ”Lähi-idän alue on nyt rauhallisempi kuin kahteen vuosikymmeneen.”

Miten tämä on mahdollista kysyy nyt muutkin kuin maakansa päätään pudistellen.

Kuka tästä hyötyi? Ennen muuta Iran, jolle Israelin ja Saudi-Arabian lientyneet suhteet olivat kuin myrkkyä. Eikä Venäjällekään tästä ole haittaa. Nyt Yhdysvaltojen ja muunkin maailman huomio kohdistuu muualle kuin sen aloittamaan hyökkäyssotaan.

Lopuksi. Historiankirjoissa puhutaan kolmekymmenvuotisesta sodasta. Itseasiassa se tarkoitti pitkää sarjaa toisiinsa kytkeytyviä konflikteja ja lokaaleja sotien sarjaa, jotka tavalla ja toisella ehdollistivat toisiaan. Olisiko nyt meneillään jotain samantapaista? Elämmekö nyt samankaltaisen ajanjaksoa alkua, sen joka alkoi 24.2.2022, ja jota tulevaisuuden historiankirjoissa, mikäli maapallosta ja sivilisaatiosta vielä on jotain jäljellä, kutsutaan ”kaksikymmenvuotiseksi sodaksi”?

  1. Luin juuri kirjan:” Miten rauha tehdään”. Se kertoo Indonesian Achin maakunnan sodasta ja rauhan teosta, jonka neuvottelijana oli yksi hyvä ystäväni ja Martti Ahtisaari. Ahtisaaren neuvottelutaidoista opin sen, ettei koskaan saa vetää mattoa vastapuolen alta. Monet yritykset tehdä rauha oli epäonnistuneet. Sotaa oli kestänyt jo 30 vuotta. Martin tapa neuvotella mahdollisti rauhan siellä. Täälläkin tuota samaa taitoa on hyvä meidän kaikkien opetella.

  2. Älä Kari-Matti tuskastu ja lopeta. Blogisi on parasta antia täällä. Se näkyy keskustelun osallistujien määrissä. Aina löytyy joku joka ryhtyy parhaita keskusteluja pilaamaan. Se täytyy vaan kestää. Ei kaikkia kommentteja tarvitse edes lukea.

Kirjoittaja

Kari-Matti Laaksonen
Kari-Matti Laaksonen
karilaaksonen555@gmail.com