Ihmiusarvostus.

Tässä on nyt tullut esiin muutamia esimerkkejä ihmisarvostuksen toteutumisesta. Viimeksi esimerkki Kouvolan erään koulun päätöksestä pitää koulun joulujuhla kirkossa. Tähän eräs oikeuden korkeimmista päättäjistä totesi sen olevan koulujen opetussuunnitelmista poikkeamista.

Kirkko pyrkii yhä olemaan näkyvästi valtio valtiossa. 1923 ihmiset saivat tasa-arvoisen kohtelun uskon asoissa kun ei ollut enää pakko olla kirkon jäsen. Sen jälkeen on tapahtunut paljonkin ihmisarvostuksen tasa-arvoisuuden edistämiseksi josta kiitos valtion positiiviselle asenteelle. Kuitenkin tällä hetkellä on vielä esim. vuosikalenteri kirkon opin mukainen, joka ei anna mitään tasapuolista ihmisarvostusta. Se tulee joka tapauksessa muuttumaan kun kirkon jäsenmäärä putoaa koko Suomessa alla 50 prosenttia.

Jeesus oli täysin samanlaisen ihmisarvostuksen kannalla. Me ihmiset synnymme kaikki tasa-arvoisina tänne maailmaan. Ja tämä arvostus on pysyvä koko elämämme ajan. Elämän rikkaus ja tarkoitus on kaikille sama, lähimmäisen rakkaus. Tosin jokainen voi ymmärtää tämän omalla tavallaan kuten kirkko valitessaan Jeesuksen omaksi jumalakseen Nikean kirkolliskokouksessa 325 ihmiset pakotetaan kirkon jäsenyyteen ikuisen helvetin uhkauksella.

Vielä. Koulujen opetusohjelmassa pitäisi olla elämänkatsomuksen oppisuunta. Varsinaiset eri uskontojen opetus olisi kunkin uskonsuuntauksen oma asia.

  • Nyt en ole varma ohjelmasta. Kuitenkin pappi oli mukan ja virsiä laulettiin. Jos joku tietää tarkasti ohjelman niin kertokoon ihmeessä. Taikka muualla ateistin organisoimassa tiloissa ?

  • En ole ateismisa vastaan. Tilaisuuden härjestäminen esim. muslimien toiloissa jota uskonsuuntaustakaan vastaan en ole.

  • Reino, niin jos koululle ei mahdu, niin lähistöllä voi olla joku muu iso tila, vaikka moskeija. Miksi lapsille ei voisi järjestää isoja juhlia? Suomessa on paljon tilavia kirkkoja, joten tilasta ei ole puutetta.

  • Synttärit ovat vähän yli 10 vuoden päästä, jos hyvä Jumala suo. Paljon mahdollista, että Jeesus tulee takaisin ennen sitä, jolloin juhlat ovat Taivaissa.

 1. Noukion koulun joulujuhlan ohjelma 2017 oli seuraava. Jokainen voi tästä itse päätellä, oliko kyse uskonnon harjoittamisesta:

  Tervetulosanat, pastori Heidi Arponen

  Ristikulkue. Oppilainen kynttiläkulkue. Kanttori Ilia Kalioujunov-Salminen

  Yhteislaulu: Virsi 13

  Johdantosanat ja rippi:
  ”Jeesus, meidän veljemme, pelastaja ihmisten. Sinä tunnet syntimme. Anna kaikki anteeksi. Herra, armahda. Rakas vapahtajamme, aina meitä armahdat…”

  Yhteislaulu: Joulu joka päivä

  Jouluevankeliumi. Naukion yhtenäiskoulun 1. luokkalaisten joulukuvaelma.

  Yhteislauli: Virsi 21

  Musiikkiesitys: Jouluyön hymni.

  Puhe. Pastori Heidi Arponen.

  Esirukous. Virsi 501.

  Isä meidän -rukous. Seurakunta.

  Yhteislaulu: Virsi 30

  Herran siunaus (seurakunta seisoo)

  Lähetyssanat (seurakunta seisoo)

  Ristikulkue.

  • ”Onhan se ihan hirveää, että lapsille opetetaan, että Jumalla on hyvä tahto ihmistä kohtaan.”

   Näitä ihmislapsia varten on Jumala siis luonut myös helvetin, johon kaikki lähtökohtaisesti joutuvat, vaikka eivät ole itse ns. perisyntiinsa syyllisiä.
   Ei osoita minusta eritysen hyvää tahtoa vaan ennemminkin julmaa kostonhimoa. Minusta lapset ja nuoret ja miksei aikuisetkin pitäisi lailla suojella tätä kaamelta monien mielenterveyttäkin koettelevalta helvettiopilta.

  • ”Se, että Jumalalla on myös yksin valta tuomita, ei tee Jumalasta despoottia.”

   Luepa Ismo se Vanha testamentti uudestaan niinkohdinkun esim juurikin Jumalan tapattamille lapsille ei ole annettu mitään mahdolisuutta kuulla minkäänlaista evankeliumia.

  • ” Uskon, että kaikella on tarkoitus. jospa kuolleet pääsevät parempaan?”

   No miksi Jumala pani nämä jo sikiöinä ja vastasynyneinä tapattamansa vauvat ylipäätään syntymään? Rangaistaksen äitejä synnytyskivuillako?

Suni Reino
Suni Reino
Uskon rehelliseen ja realistiseen Jeesuksen sanomaan. Kirjoitin kirjan " Kristinuskon kirja " 2010, josta käsitykseni ovat huomattavasti tarkentuneet perustan ollessa sama. Minusta saatietoa Googlesta haulla " Reino Suni ", josta osoite muuttunut ja yritykseni lopetettu. Koulutukseltani Ekonomi ja minua voi lähestyä e-mailin kymp.net kautta. Elämäni hallinnassani aktiivisen liikuntaharrastuksen myötä mutta yksinelo ei sovi minun mentaliteettiin etenkään kun lapset perheineen asuvat muualla.