Ihmiusarvostus.

Tässä on nyt tullut esiin muutamia esimerkkejä ihmisarvostuksen toteutumisesta. Viimeksi esimerkki Kouvolan erään koulun päätöksestä pitää koulun joulujuhla kirkossa. Tähän eräs oikeuden korkeimmista päättäjistä totesi sen olevan koulujen opetussuunnitelmista poikkeamista.

Kirkko pyrkii yhä olemaan näkyvästi valtio valtiossa. 1923 ihmiset saivat tasa-arvoisen kohtelun uskon asoissa kun ei ollut enää pakko olla kirkon jäsen. Sen jälkeen on tapahtunut paljonkin ihmisarvostuksen tasa-arvoisuuden edistämiseksi josta kiitos valtion positiiviselle asenteelle. Kuitenkin tällä hetkellä on vielä esim. vuosikalenteri kirkon opin mukainen, joka ei anna mitään tasapuolista ihmisarvostusta. Se tulee joka tapauksessa muuttumaan kun kirkon jäsenmäärä putoaa koko Suomessa alla 50 prosenttia.

Jeesus oli täysin samanlaisen ihmisarvostuksen kannalla. Me ihmiset synnymme kaikki tasa-arvoisina tänne maailmaan. Ja tämä arvostus on pysyvä koko elämämme ajan. Elämän rikkaus ja tarkoitus on kaikille sama, lähimmäisen rakkaus. Tosin jokainen voi ymmärtää tämän omalla tavallaan kuten kirkko valitessaan Jeesuksen omaksi jumalakseen Nikean kirkolliskokouksessa 325 ihmiset pakotetaan kirkon jäsenyyteen ikuisen helvetin uhkauksella.

Vielä. Koulujen opetusohjelmassa pitäisi olla elämänkatsomuksen oppisuunta. Varsinaiset eri uskontojen opetus olisi kunkin uskonsuuntauksen oma asia.

18 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Hyvä esimerkki tyhmyydestä. Kun koulun juhlatila ei ole riittävän tilava, niin miksi ei juhlia voi järjestää kirkossa tai vaikka työväentalolla tai muualla, jossa on riittävä tila. Kirkkohan ei varmaan peri mitään maksua tilan käytöstä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Reino Suni sanoo:

  Esim. työväentalo. kaupungintalo, Joku muu tapahtumakeskus. Yst. keskityt sanomaasi etää planeettamme juhlii noin 16 vuoden jälkeen juhliin 6000 vuoden olemassailoaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Niin, tai Tesofisen seuran juhlasalissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Nieminen sanoo:

  Noukion koulun joulujuhlan ohjelma 2017 oli seuraava. Jokainen voi tästä itse päätellä, oliko kyse uskonnon harjoittamisesta:

  Tervetulosanat, pastori Heidi Arponen

  Ristikulkue. Oppilainen kynttiläkulkue. Kanttori Ilia Kalioujunov-Salminen

  Yhteislaulu: Virsi 13

  Johdantosanat ja rippi: ”Jeesus, meidän veljemme, pelastaja ihmisten. Sinä tunnet syntimme. Anna kaikki anteeksi. Herra, armahda. Rakas vapahtajamme, aina meitä armahdat…”

  Yhteislaulu: Joulu joka päivä

  Jouluevankeliumi. Naukion yhtenäiskoulun 1. luokkalaisten joulukuvaelma.

  Yhteislauli: Virsi 21

  Musiikkiesitys: Jouluyön hymni.

  Puhe. Pastori Heidi Arponen.

  Esirukous. Virsi 501.

  Isä meidän -rukous. Seurakunta.

  Yhteislaulu: Virsi 30

  Herran siunaus (seurakunta seisoo)

  Lähetyssanat (seurakunta seisoo)

  Ristikulkue.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Onhan se ihan hirveää, että lapsille opetetaan, että Jumalla on hyvä tahto ihmistä kohtaan. Tämän hyvän uutisen monet haluavat kieltää nuorisolta. Outoa ja kummallista…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Onhan se ihan hirveää, että lapsille opetetaan, että Jumalla on hyvä tahto ihmistä kohtaan.”

   Näitä ihmislapsia varten on Jumala siis luonut myös helvetin, johon kaikki lähtökohtaisesti joutuvat, vaikka eivät ole itse ns. perisyntiinsa syyllisiä. Ei osoita minusta eritysen hyvää tahtoa vaan ennemminkin julmaa kostonhimoa. Minusta lapset ja nuoret ja miksei aikuisetkin pitäisi lailla suojella tätä kaamelta monien mielenterveyttäkin koettelevalta helvettiopilta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Seppo, juuri sen tähden ihmisille julistetaan Evankeliumia. Kristus tuli elämäksi ei kuolemaksi. Se, että Jumalalla on myös yksin valta tuomita, ei tee Jumalasta despoottia. Kaikki ihmiset nousevat ylös. Mitä sitten tapahtuu? En ainakaan minä tiedä. Tiedätkö sinä Seppo?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Se, että Jumalalla on myös yksin valta tuomita, ei tee Jumalasta despoottia.”

   Luepa Ismo se Vanha testamentti uudestaan niinkohdinkun esim juurikin Jumalan tapattamille lapsille ei ole annettu mitään mahdolisuutta kuulla minkäänlaista evankeliumia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Täytyy vain luottaa Jumalaan, että Herra tietää mitä tekee luoduilleen. En usko kenenkään turhaan kuolemaan. En edes pienten lasten. Uskon, että kaikella on tarkoitus. jospa kuolleet pääsevät parempaan? Ehkä me rakastamme tätä elämää, koska emme tiedä muusta?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ” Uskon, että kaikella on tarkoitus. jospa kuolleet pääsevät parempaan?”

   No miksi Jumala pani nämä jo sikiöinä ja vastasynyneinä tapattamansa vauvat ylipäätään syntymään? Rangaistaksen äitejä synnytyskivuillako?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Reino Suni

  Uskon rehelliseen ja realistiseen Jeesuksen sanomaan. Kirjoitin kirjan " Kristinuskon kirja " 2010, josta käsitykseni ovat huomattavasti tarkentuneet perustan ollessa sama. Minusta saatietoa Googlesta haulla " Reino Suni ", josta osoite muuttunut ja yritykseni lopetettu. Koulutukseltani Ekonomi ja minua voi lähestyä e-mailin kymp.net kautta. Elämäni hallinnassani aktiivisen liikuntaharrastuksen myötä mutta yksinelo ei sovi minun mentaliteettiin etenkään kun lapset perheineen asuvat muualla.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit