Ihmeellinen on elämä

"Elämän tarkoitus ja elämän merkityksellisyys ovat kaksi eri asiaa", toteaa Frank Martela.

Ihan tavalliset asiat tuovat merkitystä eloon. Esimerkiksi läheiset, harrastukset tai vaikkapa halaus.

Merkityksellisyys on jokapäiväistä. Sen sijaan elämän tarkoituksen ajatteleminen muuttu usein "arjesta irralliseksi metafyysiseksi saivarteluksi".

Martela neuvoo: "Älä aloita suurista metafyysisistä kysymyksistä, kuten maailmankaikkeuden alkuperästä ja niin edespäin, vaan omista kokemuksistasi."

Tavoitteena on kuunnella itseään ja tunnistaa minkä kokee hyväksi itselleen.

Elämä on merkityksellistä jo, aika lailla yrittämättä.

Ei tulisi vähätellä itselleen merkityksellisiä asioita. Esimerkiksi lukeminen, linnut, pleikkari, leffat ja lapset voivat jollekulle olla merkityksellisiä. Niitä ei tule vähätellä, vertaamalla niitä johonkin suureen ikuiseen tarkoitukseen.

Iankaikkisuus esimerkiksi on yksi suurista perimmäisistä kysymyksistä. Tosinaan uskonnot pelottelevat sillä. Tätä pelottelua ei kuitenkaan kannata ottaa liian tosissaan.

Älä pelkää, jaksoi Jeesus toistaa.

Pieni lapsi on hukkumassa. Hänet pelastaa paikalla ollut aikuinen. Teon merkityksellisyyttä pojalle hänen läheisille ja tuleville ihmisille hänen elämässään ei vähennä tippakaan se tosiasia, että poika kuolee ehkä noin kahdeksankymmenen vuoden päästä.

"Ei jokin tule enemmän hyväksi sen vuoksi, että se on ikuinen, sillä se, joka on kauan valkoinen, ei ole valkoisempi kuin se, joka on vain päivän valkoinen", pohti jo Aristoteles.

Merkityksellisyys ei tapahdu joskus tuonpuoleisessa iankaikkisuudessa, vaan joka päivä, koko elämän ajan.

Iankaikkisuuden laita selviää aikanaan.


Lainaukset ovat Frank Martelan kirjasta Elämän tarkoitus. Otsikko on kirjan englannikielisestä alkuteoksesta A Wonderful Life.

1 kommentti

  • Pekka Pesonen sanoo:

    Mikään ei ole tärkeämpää, kuin se että saa johdattaa jonkun ensimmäisen kerran Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen luo. Sitä ei voi rinnastaa mihinkään muuhun. Sen merkitys muuttaa tämän koko elämän ja jatkuu iankaikkisuuteen asti. Sen tehtävän tiedostaminen antaa elämälle tarkoituksen. Jumala kun loi meidät hyviä töitä varten, niin siinähän sitä tarkoitusta on elämälle.

    Ilmoita asiaton kommentti
  • Kirjoittaja

    Lars Ahlbäck

    Lähihoitaja, sairaanhoidon opiskelija ja teologian maisteri.