Hyvä ulostulo Askolalta ja Ambrosiukselta

Islam_julistus2pieni

Kasvava islamilainen väestö tarvitsee kokoontumistilansa, myös moskeijansa Suomessa. Piispa Irja Askola ja metropoliitta Ambrosius ottivat Helsingin Sanominen mielipidepalstalla tänään kantaa asian puolesta.

”Meidän kristittyjen ja kirkkojen tehtävä on nyt tukea muslimeja samaan sopivia ja turvallisia tiloja oman uskontonsa yhteisölliseen harjoittamiseen.”

Mutta Askola ja Ambrosius sanoivat samalla, että eivät ota kantaa paljon keskustelua herättäneeseen Helsingin suurmoskeijahankkeeseen, sen paikkaan, rahoitukseen tai profiiliin.

Kirkkojen puolelta ollaan oltu ymmärrettävästi kovin hiljaa hankkeesta, sillä toisen uskonnon pyhäkkö on uskonnon oma asia. Muistissa on kirkon hätääntynyt ilmoitus viime heinäkuulta, että se ei ole mukana suurmoskeijahankkeessa. Julkisuudessa levisi tieto, että näin olisi ja että se olisi lisännyt kirkosta eroamisia.

– Uskonnonvapauden puolustaminen ja uskontodialogin käyminen kuuluvat kirkkomme tehtäviin, mutta niihin ei kuulu avustuksien antaminen muiden uskonnollisten yhteisöjen rakennushankkeisiin, Espoon piispa Tapio Luoma sanoi tuolloin Kotimaa24:lle.

Mutta hanke on todellisuudessa paljon suurempi projekti kuin vain tunteita herättävä moskeija: tulossa olisi kokonainen palvelu- ja dialogikeskus, joka kokoaisi muslimeja laajemminkin – toivottavasti sunnien lisäksi myös shiioja. Ja varsinkin dialogikeskus kokoaisi myös muita kuin muslimeja.

Oasis-nimellä kulkeva moskeija- ja palvelukeskushanke on idea, jonka soisi toteutuvan, mutta edetäkseen sen ympärille pitää syntyä luottamus. Ennakkoluulot ja mediahäly eivät edistä yhtään rakennushanketta.

Ja rahastakin pitää puhua, mieluiten avoimesti, kuten aina.

– Olli Seppälä –

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
 1. Nämä piispojen ulostulot mitä näihin erilaisiin kirkon tiloihin tulee ynnä kuka niitä yleensä saa käyttää alkavat olla aika erikoisia.

  Luthersäätiöläisille ei tiloja anneta, joltakin lestadiolaisryhmältä aiotaan käyttö kieltää ja ties keneltä muulta milloin mistäkin syystä vaan islaminuskoiset ovat myötätuulessa. Höh!

  Onhan muutens piispoilla näköjään aika tilavat kämpät kokoustiloineen. Kai halullinen piispa voi niitä tarjota islamiväestölle käyttöön näitä dialogeja ja vaikka perheryhmiä varten?

  Kun maahanmuuttajia alkoi lappaa Suomeen niin yksi sun toinen piispa hymisteli kukkatätimäisesti, että voi-voi, kyllä täytyy tiloja heille löytyä. Sitten tehtiin kysely, josko näitä heidän hallitsemiaan kämppiä kokoustiloineen voitaisi käyttää. Yksikään ei ilmoittanut, että kyllä, tästä aloitetaan, näytetään esimerkkiä. Kaikilla järjestään oli hyvä syy sanoa, että voi-voi, ei se nyt tästä tai tuosta syystä onnistu.

  Mutta kovin kärkkäitä he ovat kyllä muita neuvomaan hyviin tekoihin. Aika rasittavaa hurskastelua, etten muuta sano.

  Kantaisivat huolta nyt ensin siitä, mistä liksakin maksetaan, eli eroavista seurakuntalaisista tai vaikka kastamattomien lasten lisääntyvästä määrästä. Eipä ole kummemmin kommentteja näkynyt.

toimitus Kotimaa
toimitus Kotimaa
Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.