Hoosianna, Daavidin Poika,

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

 

Kuvassa rakkaani prinsessa Colette on ruokailemassa Turussa  Maata Näkyvissä festareilla 20.11.2016.

Tänä vuonna 2021 festarit pidettiin yksipäiväisenä ja tarkkojen määräysten rajoittamana.  Niinpä  Maata Näkyvissä festarit  kokosi noin 2 000 festarikävijää Turkuun Gatorade Centeriin lauantaina 20. marraskuuta.  Muiden oli seurattava tapahtumaa streamattuna.

Ensi vuonna Maata Näkyvissä -festareita vietetään 18.–20.11.2022 Gatorade Centerissä ja Turun Messukeskuksessa teemalla Ilon päivä.

 

Uusi kirkkovuosi alkaa

Nykyisin kirkkovuosi vaihtuu adventtiajan alusta. Aloitamme joulun valmistelut aivan tosissamme.

Itse aloitan pikkupaaston 1. Adventtisunnuntain jälkeisenä maanantaina. Siitä alkaen aina joulun viettoon jätän lihan ja kananmunien syömisen väliin. Tämä on ikivanha kirkollinen käytäntö, jota seuraan.

Kirkkovuoden väreissä tämä kausi näkyy siinä, että sunnuntaina juhlitaan uuden kirkkovuoden alkua ja ennakoidaan joulun iloa. Hoosianna -laulu kaikuu ja mieli kohoaa riemulliseen Jumalan ylistykseen. Kirkkomme puetaan valkoisiin alttarivaatteisiin.

Maanantaina puolestaan liturginen väri vaihtuu violettiin. Näin julistetaan katumuksen ja parannuksen teon merkitystä joulun valmisteluihin. Jumalan Poika syntyy, tulee meidän keskellemme, yhdeksi meistä.  Katumuksella ja parannuksen teolla me valmistaudumme tämän juhlan viettoon. Valmistelut eivät jää ainoastaan ulkonaisiksi. Ne ulottuvat koko elämäämme, sydämen pohjia myöten.

 

SUNNUNTAI 28.11.2021
1. adventtisunnuntai
Kuninkaasi tulee nöyränä
Psalmi:  Ps. 24:7–10

Tämän kirkkovuoden aikana, jos Herra suo,  useimmat blogini perustuvat Psalmien sanomaan.

Tässä Psalmissa puhutaan kaupunkiin tulevan kuninkaan kielikuvin. Kuningas tulee käymään. Kaupunki tekee valmisteluja hänen saapumiselleen.  Portin ympäristö erityisesti kaunistetaan. Kaiken on on oltava valmiina ja siistinä hallitsijan tullessa.

 

Psalmissa kaupunkiin saapuva kuningas on Jumala itse.  Tässä riemuitaan ja ylistetään meidän Herraamme, joka saapuu suuressa voimassaan. Jumala on kaikkivaltias. Siksi myös hänen tulonsa jokaiseen yhteiskuntaan, niin valtioon ja  kuntaan kuin jokaisen suvun, perheen ja yksityisen ihmisenkin elämään  on meidän elämämme keskeisin kysymys.  Hän on ainoa Kaikkivaltias. Hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Jumalan siunaus pitää pystyssä kansakunnan. Silloin tavoitteena on rauha ja oikeudenmukaisuus, toinen toisestaan huolehtiminen ja keskinäinen kunnioitus. Tästä seuraa yhteisön menestyminen ja elämä maistuu elämisen arvoiselta.  Sen sijaan Jumalan hylkäämisestä seuraava  synti, riita, keskinäinen eripuraisuus ja voimien haaskaaminen elämää tuhoavaan toimintaan  hävittää voimakkaimmankin yhteisön elämän.

Aikoinaan tämä pyhä oli pikkupaaston kolmas sunnuntai. Silloin se julisti, että  ihmisten piti  huolehtia toinen toisestaan. Tämä  oli mitä tärkeintä joulun valmistautumista.  Juhla voidaan kokea juhlaksi, kun ihmiset löytävät toinen toisensa. Joulun ilo pääsee esille sovun vallitessa  keskellämme.

Nykyisin kirkkovuoden alussa juhlapäivä  julistaa myös kokonaisen vuoden mittaista Jumalan lähestymistä.  Kokonainen vuosi käytetään evankeliumin keskeisten totuuksien esillä pitämiseeen.  Jumala tulee luoksemme jokaisessa messussa. Jeesus on aina läsnä siellä, missä hänen nimeensä kokoonnutaan.  Näin saamme yhdessä hänen  kanssaan käydä oppimaan hänen suurista teoistaan. Saamme ylistää häntä. Saamme kuulla hänen sanaansa. Ja mikä tärkeintä: Jokaisessa Herran pyhässä ehtoollisessa hän itse on isäntänä ja jakaa omastaan meidän elämämme ravinnoksi  matkallemme tulevaisuutta kohti taivas määränpäänämme.

 

 

 

Tässä juhlapäivän Psalmi

Kohotkaa korkeiksi, portit, avartukaa, ikiaikaiset ovet!

Kirkkauden kuningas tulee.

Kuka on kirkkauden kuningas?

Hän on Herra, väkevä ja voimallinen.

Hän on Herra, voiton sankari.

Kohotkaa korkeiksi, portit, avartukaa, ikiaikaiset ovet!

Kirkkauden kuningas tulee.

Kuka on kirkkauden kuningas?

Kirkkauden kuningas on Herra Sebaot!

 

 

 

24 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Ensimmäisen adventtisunnuntain aihetta voi tutkia ja tekstit lukea täältä

  https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-28-11-2021/

  Hyvää Uutta Kirkkovuotta !

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Aina tilanteen mukaan

  Parempi tietysti joulun aikaan onkin puhua Jumalan Pojasta, vaikka muuten Jeesus Kristus onkin jumala itse, koska aikuisten on vähän vaikea ajatella Jumalaa vauvana, tai posliininukkena, jonka polvia paavi suutelee aina jouluyön messussa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Kiitos kommentistasi

   Heprean kielessä poika -sanaa käytetään myös ilmaisemaan olemukseltaan samaa olevaa kuin se mikä on lähtökohta. Esimerkiksi kipinää voidaan nimittää ”tulen pojaksi”. Näin siis tuo sanonta ilmaisee, että sekä tuli että kipinä ovat samaa palavan olemusta.

   Näin myös Jeesuksesta käytetty nimitys Jumalan Poika ilmaisee että Vapahtajamme on Jumala eli siis että Jumala, Taivaan Isä ja Jumalan Poika, Jeesus, ovat olemukseltaan yksi Jumala.

   Tämän takia voimme todeta, että Jeesus on ollut kaikkivaltias Jumala myös silloin kun hän sikisi Marian kohdussa, kun hän kehittyi odotusaikana, kun hän syntyi Beetlehemissä ja lepäsi seimessä ja edelleen koko elämänsä maan päällä kuolemansa ja ylösnousemisensa, taivaaseenastumisensa, Isän oikealla puolella istuessaan ja kerran kirkkaudessaan takaisin tulevana. Hänen jumaluutensa on ollut koko ajan täydessä voimassaan.

   Sikiämisen hetkestä alkaen Jumalan Pojan olemukseen tuli täydennys. Hän otti olemukseensa ihmisen luonnon. Näin Vapahtajamme on sekä kokonaan Jumala että kokonaan ihminen tuosta alkaen ja yhtä edelleenkin taivaassa sekä myös takaisin täydessä kirkkaudessaan takaisin tullessaan.

   Paavi on kristikunnan merkittävin evankeliumin julistaja. Siellä missä joku amerikkalainen suurella rahalla mainostettu ”superjulistaja” kerää satatuhatta kuulijaa jollekin kokouspaikalle, paavi voi saada vastaavan määrän miljoonia kuulijoita. Niinpä tämä näkyykin sitten siinä, että katolisia on noin puolet, jollei jopa yli puolet koko maailman kristityistä.

   Toisinaan joissakin tilanteissa julistuksessa on hyvä käyttää havaintovälineitä. Nämä antavat läsnä oleville elävämmän kuvan tapauksesta kuin pelkästään sanoin julistaminen antaisi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Koska Jeesus todellisena Jumalan ja todellisena ihmisenä on ollut todellisuutta jo sikiämisestä alkaen, niin panen tähän muutaman sanan meidän kirkkomme opetuksesta neitsyt Marian asemasta Jumalan Pojan synnyttäjänä.

   Jouluajan suuri sanoma on että Jumala syntyi ihmisenä Ikuisesta Neitsyestä Mariasta. Beetlehemin lapsi on Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa.

   Koska nämä molemmat luonnot ovat persoonallisesti eli yhdessä persoonassa yhtyneinä, me uskomme, opetamme ja tunnustamme, että tämä yhtymys ei ole sellaista yhteen liittymistä ja yhdistymistä, jonka seurauksena luonnoilla ei olisi persoonallisesti eli persoonallisen yhtymisen perusteella mitään yhteistä.

   Vaikka kaksi lautaa liimataan yhteen, eivät ne anna toisilleen eivätkä saa toisiltaan yhtään mitään, mutta Jumalan ja ihmisen todellinen yhtymys on kaikkein syvintä yhteyttä. Siitä persoonallisesta yhtymyksestä ja sen tuloksena syntyneestä sanomattoman syvästä yhteydestä on lähtöisin kaikki, mitä Kristuksesta Jumalana voidaan sanoa ja uskoa inhimillistä sekä mitä hänestä ihmisenä voidaan sanoa ja uskoa jumalallista.

   Kirkon vanhat opettajat ovat valaisseet tätä luontojen yhtymystä ja yhteyttä vertauksilla tulisena hehkuvasta raudasta sekä ruumiin ja sielun yhtymisestä ihmisessä.

   Niinpä me uskomme, opetamme ja tunnustamme, että Jumala on ihminen ja ihminen on Jumala. Se ei olisi mahdollista, ellei jumalallisella ja inhimillisellä luonnolla olisi mitään todellista keskinäistä yhteyttä. Kuinka näet voitaisiin ihmistä, Marian poikaa, totta puhuen sanoa Jumalaksi tai Korkeimman Jumalan Pojaksi, ja kuinka hän voisi olla se, miksi häntä sanotaan, ellei hänen ihmisyytensä olisi persoonallisesti yhtynyt Jumalan Poikaan eikä ihmisyydellä siis olisi Jumalan Pojan kanssa mitään reaalisesti eli todellisesti yhteistä, vaan yhteistä olisi pelkkä Jumalan nimi?

   Siksi me uskomme, opetamme ja tunnustamme, että Mariassa ei siinnyt eikä hänestä syntynyt pelkkää ihmistä, vaan Jumalan todellinen Poika. On siis oikein sanoa häntä Jumalan äidiksi, koska hän se todella on.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Matias Luin ihan ajatuksella, kiitos vastauksesta.

  Näin se on tarina kehitelty, ja ehkä suureksi ja kauniiksi kuvitettu, mutta minä en tiedä sille mitään todellista merkitystä elämisen arjessa, huolissa ja iloissa. Mitä minä teen sillä tiedolla? Minusta ei ole hurmostelijaksi sen äärellä, että jumalan poika nousi ylös. Minulle esikoinen kansojen perheessä on juutalainen kansa, kirjan kansa, he eivät ole kuolleet. Toki sukupolvet ovat vaihtuneet, mutta esikoinen on elossa ja myös perinyt sen maan, joka heille on testamentissa luvattu. He ovat legenda eläessään, ja minulle se suurin Jumalan ihme maanpäällä. Olen hyvin kiinnostunut heistä, mikä ei varmaankaan ole jäänyt epäselväksi. Kaiken jälkeenkään he aivät haali kostotoimia, vaan pyrkivät luomaan rauhaa naapureiden kanssa.

  Kuolleiden ylösnousemus näyttäisi olevan jo Danielin ajattelussa ja Maria sanoi veljensä Lasaruksen kuoltua, että tietää hänen nousevan ylös viimeisenä päivänä, johon Jeesus; ’minä olen ylösnousemus.’ Ja sen jälkeen Lasarus herätetään kuolleista, mutta tarina hänen kohdallalaan loppuu siihen, ei kerrota mitä hänelle tapahtui. Mihin meni Lasarus tai ne kaikki pyhät, jotka heräsivät jo Jeesuksen kuollessa ja nousivat haudoistaan.

  Minun kiinnostavat juuri nämä epäselvät kohdat, joita on hyvin paljon ja siksi voisin sanoa omaa toimintaani uskontoarkeologiaksi. Tuskin sitä ihan huuhaaksi uskaltaa sanoa, vaikka moni varmaan niin ajattelee. Tämä on minun kehittämä uusi tieteenhaara, eikä sitä voi opiskella missään. Kaivelen niin sanotusti hengellisiä asioita.

  Neiseestä syntyminen on yritetty laatia ihmeeksi , mutta eihän Jumala Adamia luodessaan tarvinnut edes neitsyttä, ihan vain savea muotoili ja tärkeintä oli henki, jonka hän puhalsi poikaan. Ja yllätys yllätys, niin luotiin myös tyttö, eli nainen. —————————– Egyptiläisillä olivat faaraot jumalia ja jumalan poikia, roomalaiset matkivat julistamalla keisareita kuoleman jälkeen jumaliksi, ja jotkut julistautuivat itse jo eläissään jumalaksi. Tämä ei siis ole mitenkään uutta, mutta kaikkivaltiaita he ovat olleet vain oman aikansa, ja alamaisten tuella, koska ihminen kuolee, vaikka hänet olisi jumalaksi julistettu.

  Kaikki kuninkaat ja keisarit ovat toivoneet poikaa, että dynastia jatkuisi ja on se Britanniassa pitkään jatkunutkin, minä luulen, että ihmiset toivovat, että seuraava jatkava poika olisi yhtäkuin äitinsä, eli Elisabeth. Näinkin päin se voi olla ihmisten maassa.

  Ja Psalmin mukaan kaikki ovat korkeimman poikia, ja Jeesusken mukaan Jumalia ovat ne joille jumalan sana on tullut, joka tarkoittaisi profeettoja ja hän sanoo olevansa jumalan poika. Hän pitää isänään jotakin profeetoista. Mutta Jesajassakin vesa versoo Isain kannosta, ei siis isästä.

  Tällaista vuodatusta aamutuimaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Kiitos kommentistasi, jossa selvennät omia ajatuksiasi.

   1) Käsittelen tässä aluksi yhtä kohtaa, miten jäsenttää ilmaisut Jumalan Poika, Jumalan pojat ja Jumalan lapsi.

   1a) Jeesus, Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa, on erityisasemassa tässä käsiteselvityksessä: Hän on Jumalan ainosyntyinen Poika, täyden jumaluutensa säilyttäen hän otti olemukseensa ihmisyyden, siksi ihmiseksi ja syntyi ihmiseksi jne ja täten täysin Jumalana ja täysin ihmisenä yhdessä persoonassa hän täytti sovituksen viran koko ihmiskunnan puolesta.

   Tässä yhteydessä ilmaus Jumalan Poika viittaa hänen olemukseensa täytenä Jumalana. joka ihmisyyden olemukseensa ottaen on yhdellä kertaa pelastanut koko maailman väestön kaikkina aikoina.

   1b) Jobin kirjan ensimmäisessä luvussa puhutaan Jumalan pojista, jotka ovat taivaassa Jumalan luona olevia henkiolentoja, enkelien kaltaisia. Nämä ovat Jumalan luomia ja sellaisinaan kuuluvat luotujen joukkoon.

   1c) Jobin kirjassa mainittujen Jumalan poikien joukosta erottuu Saatana, joka toisissa raamatunkohdissa osoittautuu langenneeksi henkivallaksi, Jumalan vastustajaksi. Se on kaiken maailmankaikkeuden pahan alkuperäinen yllykkeen antaja. Viimein sen kohtalo päättyy iankaikkiseen rangaistukseen ikuisessa tulessa, eli siis se voitetaan täydellisesti ja lopullisesti niin ettei mikään paha enää koskaan pääse häiritsemään Jumalan kansaa eikä mitään hänen luomustaan. Niinpä Jumalan antama maailman uudistuminen on niin ratkaiseva, että siitä sanotaan jopa että Jumala luo uudet taivaat ja uuden maan. Tätä saatana ei enää pääse tärvelemään minkäänlaisilla houkutuksillaan eikä juonillaan.

   1d) Yksi ryhmä Jumalan poikia mainitaan 1. Mooseksen kirjan kuudennessa luvussa. Näiden lähtökohta näyttää olevan myös alkuaan taivaassa olevien henkivaltojen joukossa, mutta tälle ryhmälle on ominaista heidän sukupuolinen aktiivisuutensa. Niinpä he huomaavat saman mitä maailmassa olevat miehetkin ovat huomanneet, että naiset ovat kauniita ja ihania. Näin he ottavat näitä omakseen ja tekevät näiden kanssa lapsia. Tämä sukukunta kuitenkin joutuu tuhoon kertomuksessa Nooan aikaisen vedenpaisumuksen mukana.

   Tässä vain pieni alku ikään kuin suuntaa näyttäe tämän kysymyksenasettelun selkeyttämiseksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Jatkoa

   1e) Jumalan lapsi nimitys tarkoittaa ihmisiä, jotka kasteen kautta ovat syntyneet Jumalan omiksi.

   Kreetan piispalle Tiitukselle lähetetyssä kirjeessä sanotaan, että Jumala on oman armonsa ja rakkautensa takia ottanut ihmisiä omakseen. Tämän hän on tehnyt ilman meidän ihmisten omaa myötävaikuttamistamme . Kasteveden välityksellä toimittamansa pesun hän toteuttaa kirkon virkaa työvälineenään käyttäjen. Tämä Jeesuksen asettama kaste antaa kokonaan uuden elämän, jota voidaan sanoa uudelleen syntymäksi tai uudelleen luomiseksi.

   Alkukielen sanan perusmerkitys on uudestisyntymä, mutta sillä tarkoitetaan niin suurta muutosta, että myös uudelleen luominen on erittäin sopiva vastine kuvaamaan muutoksen täydellistä ja kokonaisvaltaista uudistusta. Tämän uudistuksen toteuttajana on Pyhä Henki, Yhden ainoan Jumalan kolmas persoona. Juuri hän antaa ja toteuttaa tuon kasteen kautta ojennetun uudistuksen.

   Tiituksen kirje:

   3:3 Olimmehan mekin ennen ymmärtämättömiä, tottelemattomia, eksyksissä, moninaisten himojen ja hekumain orjia, elimme pahuudessa ja kateudessa, olimme inhottavia ja vihasimme toisiamme.

   3:4 Mutta kun Jumalan, meidän vapahtajamme, hyvyys ja ihmisrakkaus ilmestyi,

   3:5 pelasti hän meidät, ei vanhurskaudessa tekemiemme tekojen ansiosta, vaan laupeutensa mukaan uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta,

   3:6 jonka Hengen hän runsaasti vuodatti meihin meidän Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta,

   3:7 että me vanhurskautettuina hänen armonsa kautta tulisimme iankaikkisen elämän perillisiksi toivon mukaan.

   3:8 Tämä sana on varma,

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   jatkoa

   2) Jesajan profetia Iisain kannosta kertoo oman aikansa yhteydessä Daavidia ja hänen jälkeläisiään.

   Kansan historian mennessä eteenpäin tuo ajatus Daavidin jälkeläisestä sai uutta tuulta purjeisiinsa siitä, että pakkosiirtolisuuden jälkeen nähtiin tuon lupauksen jatkuvan yhä edelleenkin ja tulevaisuuteen suuntautuneena odotuksena se painottui Daavidin sukukunnasta nousevaan Messiaaseen.

   Juutalaisessa yhteisössä sosiaalinen yhteys on merkittävässä asemassa sukuyhteyksistä puhuttaessa. Niinpä Joosefin kihlauksen eli siis meidän aikamme juridisen ajattelutavan mukaan avioliiton juridisen vahvistuksen tapahduttua, vaikkakaan ei seksuaalisesti yhdessä eletyn aviosuhteen perusteella syntynyt Jeesus on juridisessa mielessä Daavidin perillinen eli juutalaisen ilmaisutavan mukaisesti Daavidin poika.

   Koska tämän juutalaisen juridisen ajattelutavan ilmaisun lisäksi meille on Raamatussa ilmoitettu, että paitsi ihminen, Jeesus on myös Jumala, niin kristillisen uskon perusteella tämä pelkästään juridisen näkökulman mukainen pieni alkukirjain muutetaankin Jumalan nimitykseen kuuluvaksi isoksi alkukirjaimeksi, kuten yllä blogini otsikossa Jeesus, Daavidin Poika. Näin siis kerrotaan, että Vapahtajamme Jeesus Kristus ei ole kuka tahansa Daavidin sukukuntaan kuuluva jälkeläinen vaan juuri hän, jossa kaikki lukemattomat Daavidia ja hänen sukukuntaansa koskevat lupaukset saavat perimmäisen täyttymyksensä.

   Jeesus on koko tuon laajan lupausten verkoston keskipiste. Hänessä profetiat täyttyvät.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Tarja

   3) Neitseestä syntyminen

   Kun juutalainen professori David Flusser kävi Lapinjärvellä pitämässä viikon seminaaria, niin hän sanoi, ettei neitseestä syntyminen ole vaikeaa ymmärtää juutalaiselle, mutta sen sijaan Jeesuksen ylösnousemus on tavalliselle juutalaiselle huomattavasti vaikeampaa ymmärtää.

   Jos olen oikein ymmärtänyt, niin myös sinulle puhe neitseestä syntymisestä on luontevasti järjestelmään sopiva.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Jatkoa

   4) Kuolleista herääminen

   Mielestäni Lasaruksen kuolleista herääminen oli paluuta tähän elämään.

   Tämä elämä jatkuu sitten oman aikansa, kunnes Jumala kutsuu itse kunkin tästä elämästä tulevaan, taivaan kotiin asumaan.

   Lasaruksen tapauksessa hänen kuolemansa ja herättämisensä ovat Johanneksen evankeliumin jäsennyksessä merkittävässä tehtävässä. Tapahtuma on kuin Jeesuksen kuolleista heräämisen esikuva sillä erolla, että Lasaruksen tapaus oli paluuta tähän elämään, mutta Jeesuksen ylösnousemus oli siirtyminen tulevaan.

   Tuomaan aseman on näissä merkittävä. Lasaruksen tapauksessa hänen sanansa mennä Lasaruksen kanssa kuolemaan muodostuvat evankeliumin kokonaisuudessa ikään kuin Jeesuksen kanssa kuolemaan käymisen esikuvallista ennakointia ja ylösnousemuksen yhteydessä Jeesuksen ilmestyessä hänen sanansa: ”Minun Herrani ja minun Jumalani”, ovat kuin evankeliumin huippu. Sana joka oli tullut lihaksi Jeesuksen syntyessä, tuli nyt lihaksi Jumalan kansan eli kirkon tunnustuksessa. Näin evankeliumin jänneväli alusta loppuun asettuu paikoilleen ja saa täyttymyksensä kirkon messuissa, kun ylösnoussut Kristus joka kerta itse on läsnä seurakunnan yhteisessä kokoontumisessa.

   Tämä Lasaruksen tapauksen esikuvallisuus jatkuu yhä edelleen ortodoksien kirkkovuodessa, kun suuren viikon eli meidän hiljaisen viikon edeltävää viikkoa vitetään Lasaruksen viikkona. Tuolloin viikon aikana käydään läpi hänen kuolemansa ja kuolleista heräämisensä. Tämä toimii suureen viikkoon valmistautumisena ikään kuin ennakoiden sitä, mikä tulee perässä, esikuvasta täyttymykseen siirtymällä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Rooman keisareista muutamat vaativat puhuttelemaan itseään jumallisin nimikkein. Esimerkiksi Domitianus, joka hallitsi 14.9.81 – 18.9.96 AD vaati, että hänelle osoitetut kirjeet piti varustaa puhuttelulla: ”Minun herrani ja jumalani.”

   Kristittyjä vainottiin hänen aikanaan siitä syystä, etteivät kristityt voineet hyväksyä ketää epäjumalaa elävän Jumalan rinnalle.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Matias ”2) Jesajan profetia Iisain kannosta kertoo oman aikansa yhteydessä Daavidia ja hänen jälkeläisiään.” + jatko siellä kommentissa.

  – Daavid ei vaikuttanut Jesajan aikana vaan noin 300-vuotta aikaisemmin, eli 1000-vuotta ennen Jeesuksen kuviteltua syntymää. Jesaja siis 700-vuotta ennen Jeesusta. Jesajan aikana kuningas oli Hiskia, häntä sanottiin kyllä Daavidin pojaksi, koska hän istui Daavidin valtaistuimella.

  Joten sanonta: ” Katso päivät tulevat, jolloin minä herätän Daavidille vanhurskaan vesan,” ei voi tarkoittaa mennyttä aikaa, se viittaa tulevaan. Jos se kertoisi tapahtuneesta, eli Daavidin ajasta, se menisi kai näin, ’Katso päivät tulivat, jolloin minä herätin….’

  Jesajan sanonta ” Lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu,” kertoo tapahtuneesta asiasta, Jesaja ilmeisesti ilotsee lapsesta joka syntyi Hiskialle kuin ihmeenä, koska Hiskia oli kuolemansairas, mutta parani ja sai vielä perillisen, jota hänellä ei ollut. Tilanne oli vakava myös siinä mielessä, että Daavidin suku olisi kokenut loppunsa, ellei tätä poikaa olisi syntynyt.

  – Daavid kuuluu juutalaisuuteen, ei ole kerrottu missään, että hän olisi kääntynyt toiseen uskontoon, tai siittäisi poikia johonkin tulevaan uskontoon puolijumaliksi.

  – Daavidin isä oli tosiaan Isai.. mutta Jesaja on oikeasti Isaiyah. Eivät siis sama asia.

  Koska Daavid kuuluu juutalaiseen kulttuuriin, häntä ei oikeasti voi siirtää muualle, koska sitä voi sanoa kavaltamiseksi, eli varastamiseksi. Toisen omaisuuteen kajoamiseksi ja sen hyväksikäytöksi.

  Tällainen näkemys minulla tästä asiasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Kiitos kommentistasi, jossa tulee sanamuotoni epäselvyys. Otanpa siis uuden yrityksen.

   Ilmaus ”Iisain kannosta nousee virpi, vesa versoaa hänen juuristansa” on vaihtoehtoinen tapa kertoa, että tässä profetiassa viitataan Daavidin jälkeläisiin.

   Muutamien juutalaiseen käytäntöjen sanonnat ilmaisevat eri asiaa kuin mitä vastaavat ilmaukset meidän kielessämme nykyään. Kunkin kulttuurin kuuluu tyypillisesti tuohon kulttuuriin kuuluvia ilmiöitä. Se mikä yhdessä kultuurissa on päivänselvää, voi toisissa yhteyksissä synnyttää väärinkäsityksiä.

   Niinpä tässäkin Jesaja viittaa Daavidin sukuun. Vanhassa ajatus, että jälkeläinen jo eräässä mielessä on esi-isiensä ”kupeissa” mukana kaikessa esi-isiensa elämäntapahtumissa. Näin esi-isien merkitys tuntuu vaikka tuhansiin polviin jälkeenpäin. Tämän mukaisesti myös on aivan luontevaa puhua Jeesuksesta Daavidin Poikana.

   Aivan historiallisen lähihistorian näkökulmasta tuo Jesaja puhuu merkittävästä kuninkaasta joka nousee vapauttamaan kansaansa. Vanhoissa juutalaisissa teksteissä sekä Hiskiaa että Josiaa on pidetty Daavidin vertaisena hallitsijana.

   Esim.

   2.Kuningasten kirja:

   22:2 Hän teki sitä, mikä on oikein Herran silmissä, ja vaelsi kaikessa isänsä Daavidin tietä, poikkeamatta oikealle tai vasemmalle.

   Myöhemmässä juutalaisuudessa tämä Jesajan kohta on mielletty Jumalan antamaksi profetiaksi tulevasta Messiaasta. Niinpä toisin kuin edellä kerrot, niin mielestäni se, että profetian käyttö Jeesuksesta Messiaana, ei suinkaan ole minkään vieraan mahdin kulttuurivarkauteen verrattavissa oleva ilmiö, vaan suora jatkumo jo ennen Jeesusta kehittyneen perinteen ketjussa. Itse asiassa ratkaiseva ero mikä tuli mukaan Jeesuksen mukana on se, että me Jeesuksen seuraajat pidämme Jeesusta noiden jo aikaisemmin kehittyneitten Messiasta koskevien odotusten täyttymyksenä, kun taas synagoga-juutalaisuus vielä odottaa Messiaan tuloa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Matias.

  ”Jos olen oikein ymmärtänyt, niin myös sinulle puhe neitseestä syntymisestä on luontevasti järjestelmään sopiva.”

  Taivaallisen järjestelmään se sopii, koska siellä on Neitsyen tähtikuvio, ja se joka syntyy syksyllä, eli Neitsyen tähtimerkissä on tässä järjestelmässä Neitsyt, jopa ikuinen neitsyt, koska syntymänsä ajankohtaa ei voi muuttaa.

  Toinen järjestelmä, josta Paavali antaa vihjeen, liittyy kirjalliseen synnyttämiseen , hän sanoo synnyttäneensä teidät evankeliumin kautta, ja olevansa se Isä. Synnytti siis koskematta naiseen fyysisesti, hänellä oli siinä suhteessa jokin esto, mutta hän sai paljon lapsia ihan neitseellisesti, kuuliaisia ottopoikia.

  Voimme nähdä myös Jeesuksen syntyneen neitseellisesti miesten päästä, hän on kirjallinen henkilö, ja ikäänkuin nimimerkki, toivoo itselleen seuraajia, vaikka se ei ole hän, joka toivoo, vaan se kirjoittaja. Jos ei ole itsellä mitään sanottavaa, eikä mitään mielipidettä, aina voi lainata Jeesusta, vaikka hän ei ole kirjoittanut yhtään sanaa, vaan kirjoittajia ovat ne muut, kuten apostolit ja Paavali.

  Olen käyttänyt tässä yhteydessä esimerkkinä Aleksis Kiveä, koska hän synnytti neitseellisesti jopa seitsemän poikaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Kiitos ajatustesi edelleen kehittämisestä.

   Mielestäni kristilliseen uskoon sisältyy hyvinkin konkreettinen synnytys ja tämä on tapahtunut ilman miehen myötävaikuttamista. Kirkkoisä Ireneus kirjoittaa sellaisen ajatuksen, että nainen teki sen mitä mies ei voinut, kun hän synnytti meidän Vapahtajamme.

   Tästä olisi paljonkin kirjoitettavaa ja sanottavaa, mutta olen aikoinaan kirjoittanut Mariasta kertovan blogin, joten viittaan vain siihen ja sen vilkkaaseen keskusteluun, missä erittäin monia näkökulmia ja kysymyksenasetteluja tuli esiin.

   https://www.kotimaa.fi/blogit/maria-ikuinen-neitsyt/

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Jeesuksen anan opetusmenetelmästä

   Jeesuksen ajan yleisin opetusmenetelmä oli tärkeimpien aioiden ulkoa opettelu. Opettaja kertasi kunkin opetuksen tärkeintä ajatusta niin moneen kertaan että oppilaat oppivat sen ulkoa. Sitten hän saattoi vielä antaa joitakin selityksiä ulkoa opetettavasta asiasta, jotta oppilaat myös ymmärtäisivät mitä opettajan opettama aines terkoitti.

   Toki lukutaito oli hyvin yleistä pyhän kansan keskuudessa. Kirjoitettu sana oli kuitenkin monessa tapauksessa vain apuneuvo eikä opetuksen pääasia. Tämän syynä olli kirjoitustarvikkeiden hinta. Monikin olisi pystynyt omasta päästään ulkomuististaan kirjoittaa muutamia Pyhän kirjan tekstejä, jos hänellä olisi ollut varaa kirjoitustarvikkeisiin.

   Esimerkkinä tällaisesta, toki vähän enemmän oppia saaneesta rabbista oli se, että kun hän tuli erääseen synagogaan ja sai tietää ettei lähestyvästä juhlasta huolimatta seurakunnalla ollut asianmukaista juhlakirjaa, niin hän kysyi voisiko saada kirjoitustarvikkeet. Sellaiset saatiin ja tuo ohikulkeva rabbi kirjoitti ulkomuistista koko juhlakäärön seurakunnalle.

   Nykyään kun on olemassa kirjoja ja kännyköitä, kannettavia tietokoneita ja iPadeja niin harvempi tulee ajatelleeksi noiden toun ajan ihmisten arkirealistista tilannetta.

   Kuitenkin Jeesuksen opetukset menivät eteenpäin tavattoman nopeasti. Niinpä Paavalikin omissa kirjeissään saattoi viitata Jeesuksen suulliseen puheeseen omia esityksiään Vapahtajamme sanoin vahvistaakseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Matias

  Palataan nyt vielä Lasarukseen.

  »Ystävämme Lasarus nukkuu, mutta minä menen herättämään hänet.» 12 Opetuslapset sanoivat: »Herra, jos hän nukkuu, hän paranee.» 13Jeesus tarkoitti sitä, että Lasarus oli kuollut, mutta opetuslapset luulivat hänen puhuvan tavallisesta nukkumisesta. ”

  Tällainen tilanne on helppo lavastaa ystävän kanssa, jos haluaa todistella jotakin, minä en usko tähän tapaukseen sen enempää, kuin että metsästäjä pelasti mummon suden vatsasta. Jos on kuolleena neljä pävää, siitä ei enää huutelemalla herätä, ei edes tekohengityksellä. Mutta on se tarinaan sopiva lisuke, jonka jatko jää oman mielikuvituksen varaan. Ihmettely on ihmisen osa.

  Jos vielä nukkumisesta jotakin niin Paavali tuntuu pitävän kuolemaa nukkumisena, kun sanoo: ”Mutta nytpä Kristus on noussut kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista.” (nukkuneista ) ?

  ”Mutta jos Kristus ei ole herätetty, niin teidän uskonne on turha, ja te olette vielä synneissänne. 18 Ja silloinhan Kristuksessa nukkuneetkin olisivat kadotetut. ” ( nukkuneet)

  Jos Jeesus vain nukkui, niin kuka tahansa saattoi hänet herättää, ei siinä enkeleitä olisi tarvittu, ja eihän niitä ole olemassakaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Nukkumis -sanan käyttö kuolemasta on useinkin ilmausta vain halusta lieventää ilmausta, vaikka puhutaankin reaalisesta kuolemasta eikä suinkaan tarkoiteta meidän tavallista untamme vaan selkeästi kuolemaa.

   Omalta puoleltani pidän sekä Lasaruksen herättämistä takaisin tähän elämään että Jeesuksen heräämistä kuolleista tulevan maailman olotilaan reaalisesti tapahtuneina.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Huutelenpa täältä sivupöydästä koska Lazarus kiinnosta kovasti. Minusta nimi on anagrammi nimestä Eleazar ja kyseessä oli initiaatio/luolavihkimys, jossa luola symboloi ’uudestisyntyvän’ vihittävän kohtua ja ’kuolema’ oli ollut ’vanhan adamin’ kuolema, jotta uusi voisi herätä, nousta ylös ja syntyä. Initiaatiot kestivät mysteereissä symboliset kolme päivää kuvaten auringon liikettä: aurinko 1) tulee asemaan, 2) on asemassa ja 3) poistuu asemasta.

   Riitti on yhä olemassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Seppo

   Kiitos puheenvuorostasi.

   Lasarus -nimi on todellakin hepreasta peräisin oleva nimi. Sen merkitys on ”Jumala auttaa”.

   Tuota tarinaa luolassa tapahtuneesta vihkimyksestä en ole ennen kuullut eikä se oikein sovi myöskään siihen kuvaan mikä juutalaisuudessa esiintyi Aaronin aikana.

   Aaronin ja hänen poikiensa, Eleasar yksi heistä, pappisvihkimys kuvataan 2. Mooseksen kirjan luvussa 29. Toimitus tehtiin Ilmestysmajan edessä.

   https://www.koivuniemi.com/raamattu/?tila=pikahaku&kaannos=fi-38&kokoluku=1&hakuehto=2mo+29

   Mielestäni tuon kuvauksen valossa ei kertomasi toimitus mitenkään sovi linjaan.

   Vaikuttaa että kertomasi tarina on peräisin aivan toisenlaisen ajattelutavan omaavien keskuudesta. Sen paremmin menojen luonne kuin auringosta puhuminen tuossa yhteydessä eivät sovi yhteen.

   Sen sijaan erittäin hyvin yhteen sopii Jeesuksen vertaus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta. Vertauksen kärki on sen lopussa oleva toteamus, että rikkaan miehen veljet eivät uskoisi vaikka joku kuolleista heräisi, jos he eivät usko kirjoituksia.

   Tällä kärjellä Jeesus korosti, miten tärkeää on jatkuvasti ottaa oppia Jumalan sanasta. Hän on herättänyt Lasaruksen kuolleista, mutta eräät hänen vastustajansa suhtautuivat jopa Lasarukseen torjuvasti, ettei heidän olisi tarpeen kohdata Jeesuksen voimakasta kutsua Jumalan sanan seuraamiseen.

   Luuk. 16:19-31

   https://raamattu.fi/raamattu/KR92/LUK.16/Luukas-16

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Seppo

   Muistatko mistä lähteestä olet tuon mainitsemasi ajatuksen lukenut?

   Kuka tuota riittiä toimittaa ja missä yhteisössä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Jumala on luonut kaiken mitä on olemassa. Koko luomakuntaan kuuluvat sekä näkymätön että näkyvä maailma. Näkyvä maailma on se, minkä voimme nähdä tai muutoin mitata. Näkymättömän maailman luomuksia emme voi meidän keinoillamme mitata. Voimme tietää heistä vain siinä määrin, kuin he itse meille itsestään ilmoittavat.

   Emme siis voi pyytää enkeliä astumaan vaa’alle voidaksemme mitata hänen painoaan meidän näkyväisen maailman ulottuvuuden projektiona. Heistä saamme tietoa vain siinä määrin, kuin he itse ovat ilmestyneet Jumalan lähettäminä sanansaattajina tai ihmisten palvelijoina. Raamatussa heistä kerrotaan hyvinkin monessa kirjassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Matias

  ” kun ylösnoussut Kristus joka kerta itse on läsnä seurakunnan yhteisessä kokoontumisessa.”

  Ennen perehtymistäni tähän uskontoon, oli jonkin aikaa kirkkokuorossa, mutta en minä koskaan nähnyt siellä Kristusta. Ei kyllä juotu viiniäkään, että olisi silmät kirkastuneet ja näkökyky olemattomuuden maailmaan avautunut.

  Joissakin alttaritauluissa on kuvattuna ja se, miltä hän siellä näyttää, riippuu ihan taiteilijan taidosta, tai taitamattomuudesta. Koskaan hän ei vaikuta onnelliselta, vaan hyvin raskautetulta, johtuu varmaan siitä, että häntä ei lasketa ristiltä alas, vaikka kerrotaan hänen jo menneen menojaan ylös pilviin. Hänen ruumiillinen muotonsa on jäänyt tänne katseltavaksi vangiksi, että sadistit voivat nauttia, saada kiksejä toiselle tuotetusta kärsimyksestä. Ja kokea ehkä Katharsiksen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tarja

   Kirkkokuoro on aivan hyvä juttu. Toivottavasti voit vielä uudestaankin liittyä Jumalan kunniaksi laulettavien ihanien sävelten tuottajien joukkoon.

   Helatorstain sanoma Jeesuksen taivaaseen astumisesta kertoo, että Jeesus siirtyi tulevan maailman todellisuuteen. Tämä merkitsee, että nyt hänen läsnäolonsa muuttui näkymättömäksi.

   Hän ei kuitenkaan ole jättänyt meitä yksin. Näkymättömänäkin hän on läsnä kaikkialla ja aivan erityisesti siellä missä hänen nimessään kokoonnutaan. Näkymättömänäkin hänen voimansa on rajattoman suuri. Hän on kaikkivaltias.

   Tähän näkymättömänäkin mukana olevana, reaalisesti läsnäolevana, meidän Vapahtajanamme todellisesta huolenpidosta omiaan kohtaan puhuu Jeesus apostoli Tuomaalle seuraavasti:

   Johanneksen evankeliumi:

   20:29 Jeesus sanoi hänelle: ”Sentähden, että minut näit, sinä uskot. Autuaat ne, jotka eivät näe ja kuitenkin uskovat!”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit