Hiukan psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta
Oman erityisen ryhmänsä sairaiden joukossa ovat muodostaneet enemmän tai vähemmän psyykkisesti sairaat ihmiset. Tampereen yliopiston psykologian professori Markku Ojanen onkin muussa yhteydessä ottanut esille väitteen, että uskonnot tuottaisivat psykoottisia häiriöitä. Hänen mukaansa tämä on kuitenkin hyvin harvinaista. Päinvastoin monelle henkilökohtainen usko on auttanut selviytymään suuristakin vaikeuksista. Tässä yhteydessä Ojanen käsitteli erityisesti skitsofreniaa tai psykoosia, mutta tässä opetettu pätee moniin muihinkin henkisiin sairauksiin.
Sielunhoito ja lääketieteeseen ja psykologiaan kuuluva hoito kuuluivat Ojasen mukaan yhteen. Pyhä Henki tekee työtään monien ammattiauttajien kautta. Psykoosissa oleva saattaa joidenkin mielestä olla pahojen henkien ja riivaajien vallassa, koska ei välttämättä hallitse itseään. Mutta samankaltainen tila voi aiheutua myös myrkytyksestä, huumeiden käytöstä tai aivovaurioista, eikä silloinkaan puhuta henkivalloista. Tässäkin yhteydessä rukous sairaan puolesta on paikallaan. Rukouksen lisäksi tarvitaan hoitoa, tukea ja huolenpitoa. Ojanen otti vielä esille Jeesuksen omat sanat: ”Minä olin koditon, alasti ja sairas, ja te kävitte minua katsomassa.”
Markku Ojanen, Terapia ja sielunhoito, s. 134-135, Uusi Tie, Helsinki, 1998.
57 kommenttia
Emme siis saa epäillä sitä, että Pyhä Henki asuu meissä, vaan meidän pitää varmasti uskoa ja tunnustaa olevamme ”Pyhän Hengen temppeli”, niin kuin Paavali sanoo (1. Kor. 6:19). Sillä jos ken tuntee rakkautta sanaa kohtaan, halusta kuuntelee Kristusta, puhuu hänestä, ajattelee häntä, opettaa ja kirjoittaa hänestä, tietäköön, että tämä ei ole inhimillisen tahdon ja järjen aikaansaannos, vaan Pyhän Hengen lahjaa.
Martti Luther, Galatalaiskirjeen selitys, s. 449, Sley, 1957.
Millaisen ”evankeliumin” Juudas Iskariot olisi ihan oikeasti kirjoittanut? Olisiko se ollut katkeraa vuodastusta uskonveljistään? Näin nimittäin Jeesus kuvaili Juudaksen kaltaisia kelvottomia: ”Mutta jos palvelija on kelvoton… hän alkaa lyödä tovereitaan ja syö ja juo juoppojen seurassa.”(Mat24:48,49)
Iskariotin evankeliumissa olisi ilmeisesti ollut ”paljastuksia” opetuslapsista. Se, että he joskus kiistelivät suuremmuudesta, olisi tarjonnut hyvän alustan. Siihen hiukan puolitotuuksia höysteeksi, ja kuva esimerkiksi Pietarista olisi ollut ihan toisenlainen kuin Raamatun sivuilla. Entä heidän hetkelliset epäuskon puuskat, niitähän voisi hiukan lisätä, käyttää taiteilijan vapautta?
Iskariot olisi ehkä voinut kertoa ”totuuden Kaanaan häistä”. Satoja litroja maukasta viiniä on herkullinen lähtökohta kaikenlaiselle vääristelylle. Ja entäs kun Johannes oli Jeesuksen erityisesti rakastama? Ilmiselvä viittaus homoseksuaalisuuteen, kirjoittaisi entinen apostolien kassanhoitaja.
Ja kun kerran Jeesus kohteli naisia aivan eri tavalla kuin yleensä juutalaismiehet, niin eikö se viittaa jonkinlaiseen naistenmieheen? Ehkä sopiva juoru vielä ryydittäisi tuota mainetta?
Joskus kun lukee tuon kaltaisia ”totuuksia”, Raamatun kertomusten vääristelyjä, tulee mieleen, että kyseessä voisi olla Luopio-Juudaksen teksti. Vai onko hänellä kenties seuraajia keskuudessamme?
Niin. Saisiko Juudaksen muistelmista mahdollisesti käsikirjoituksen näytelmään, joka koronapandemian jälkeen täyttäisi teatterikatsomot sensaatioillaan? Mitä sanoo alan ammattilainen Seppo?
Jos jäät odottamaan sitä täydellistä hetkeä, jolloin kaikki on vaaratonta ja varmaa, saat ehkä odottaa turhaan. Vuoret jäävät kiipeämättä ja kilpailut voittamatta tai kestävä onni saavuttamatta. Maurice Chevalier (1888-1972)
Sano itsellesi salaisissa unelmissasi että sinut on luotu selviytymään. Andrew Carnegie (1835-1919)
Ei ole suinkaan ainutlaatuista, että elämänhalu voi olla koetuksella, vaikka usko Jumalaan on vankkaa. Raamatusta otettakoon pari esimerkkiä malliksi.
Job joutui lujille Saatanan paiskoessa hänelle vaikeuksia toisensa jälkeen. Masentunut Job kuvitteli Luojan kiusaavan häntä ja menetti elämänhalunsa toivoen ”Kunpa kätkisit minut tuonelaan, piilottaisit sinne, kunnes vihasi on asettunut, panisit määräajan ja muistaisit sitten minut!”(Job14:13) Ylösnousemususko Jobilla oli kuitenkin kirkkaana mielessä, sillä hän totesi jatkosta ”Silloin sinä kutsuisit minua, ja minä vastaisin, sinä kaipaisit jälleen sitä, minkä oma kätesi on luonut.”(15)
Mooses oli toinen uskollinen Jumalan palvelija, joka masentui. Hän pyysi Jumalalta, että ”Jos aiot kohdella minua näin, anna minun mieluummin kuolla heti. Ole minulle armollinen ja päästä minut kokemasta enempää tätä kurjuutta.”(4.Mo11:15)
Sekä Job että Mooses toipuivat masennuksestaan, se ei lannistanut heitä lopullisesti.
Itsetuhoisuuden ääriesimerkki Raamatussa on Jeesuksen lähimpiin opetuslapsiin kuulunut Juudas Iskariot, joka ”paiskasi rahat temppeliin, meni pois ja hirttäytyi.”(Mat27:5) Ja tähän liitän blogitekstiin liittyvän kysymyksen.
”Tampereen yliopiston psykologian professori Markku Ojanen on…ottanut esille väitteen, että uskonnot tuottaisivat psykoottisia häiriöitä.” Oliko Juudas Iskariot uskonnon uhri?
Ilmoita asiaton kommentti