Fem biskopar – Piispat

Kannattaa katsoa, jos et vielä ole katsonut. Kirjoituksen voisi päättää tähän, mutta yritän perustella.

Viisi miestä, jotka kaikki ovat hoitaneet ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispan virkaa. Kaikkien sukujuuret ovat Pohjanmaalla, vaikka yksi heistä on syntynyt Turussa. Neljä tulee ns. tavallisesta perheestä, yksi on syntynyt akateemiseen perheeseen ja elänyt lapsuuttaan piispan poikana.

Kun tehdään tv-sarja piispoista, voisi luulla, että siinä paneudutaan nimenomaan piispan viran hoitamiseen, juhlatilanteisiin, teologisiin kiistoihin ja kirkon hallintoon. Yllättäen tämä sarja tavoittaa jotain enemmän: viisi kertomusta siitä, mitä on löytää kutsumuksensa, mitä on elää Jumalan maailmassa, millainen on ollut se tie, joka on johtanut piispan tehtävään. Ja mitä sen jälkeen.

Sarjan toimittaja on Hanna Klingenberg. Hänen äänensä ei ohjelmissa konkreettisesti kuulu, mutta hänen äänensä kuuluu siinä, miten hän on antanut päähenkilöille tilaisuuden kertoa niistä asioista, jotka ovat elämän polulla olleet heille tärkeitä. Julkisen kuvan ja viran takaa nousee esiin ihminen. Kerrontaa täydennetään hillitysti kuvilla ja filminpätkillä.

Viisi rehellistä matkaa. Viisi erilaista matkaa. Kuin pyhiinvaellus.

o     o     o     o

Viimeinen osa tulee suorana lähetyksenä ma 9.10. klo 18.30 YLE FEM, ja koko sarja on Areenassa.

Piispat: John Vikström, Porvoon piispa 1970-1982, arkkipiispa 1982-1998 – – – – Erik Vikström, Porvoon piispa 1983-2006 – – – – Gustav Björkstrand, Porvoon piispa 2006-2009 – – – – Björn Vikström, Porvoon piispa 2009-2019 – – – – Bo-Göran Åstrand, Porvoon piispa 2019-

Porvoon ruotsinkielinen hiippakunta täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

    • Itselläni on ollut jonkinlainen kontakti neljään heistä kirkolliskokouksessa: Erik, Gustav ja Björn sekä Bo-Göran, joka silloin ei vielä ollut piispa. Hei eivät ehkä muista minua, mutta minä kyllä muistan heidän positiiviset persoonansa.

    • Pirjo

      Nallen tunnen jo nuoruudestaan asti. Olihan hänen äitinsä kotoisin Kumlingesta, jossa toimin kirkkoherrana yli 40 vuotta sitten. Heillä oli silloin kesämökkinsä siellä, joten tapasimme Johnin perheen hyvinkin usein. Viimeksi tapasin Björnin, kun hän vieraili Liljendalin ja Lapinjärven ruotsalaisessa seurakunnassa, ja tulin paikalle entisenä kirkkoherrana.

      Bo-Göranin muistan pappiskolleegana ja Ruotsalaisen evankeliumiyhdistyksen SLEFin julkaiseman Sändebudet -lehden päätöimittajana. Viimeksi olemme osallistuneet samaan aikaan yhteen webinaariin.

Kirjoittaja

Pirjo Pyhäjärvi
Pirjo Pyhäjärvi
Kotipaikka Rovaniemi. Eläkkeellä oleva riviseurakuntalainen. Entinen kirkkovaltuutettu ja kirkolliskokousedustaja. Työura hallinto-oikeudessa esittelijänä, tuomarina ja ylituomarina. Harrastuksena monivuotiset kukat, kompostointi ja kirjat, muun muassa.