Eroakirkosta.fi on kallis ja turha

Maistraatti on perustanut oman palvelunsa kirkosta eroamista varten. Asian taustalla vaikuttaa olevan turhautuminen eroakirkosta.fi -palvelun aiheuttamaan työmäärään. Maistraattien ohjaus- ja kehittämisyksikön päällikön Merja Koposen Kotimaa24:lle antaman haastattelun mukaan mukaan yksin vuonna 2014 maistraatit käyttivät 13 henkilötyövuotta uskontokunnasta eroamisten rekisteröimiseen - käytännössä siis eroakirkosta.fi -sivuston lähettämien sähköpostien käsittelyyn. Jokainen voi laskea, kuinka suuren rahallisen kustannuksen sähköpostitse lähetettävät tunnistautumattomat eroilmoitukset aiheuttavat.

Nyt Maistraatti.fi -sivustolla on siis oma sähköistä tunnistusta hyödyntävä palvelu, jossa kirkosta voi erota turvallisesti, luotettavasti ja yhteiskunnan kannalta halvasti. Hienoa!

Jos VATA ry:tä ja Vapaa-ajattelijoiden liittoa kiinnostaisi yhteiskunnan rahojen järkevä käyttö, luopuisi eroakirkosta.fi -sivusto erosähköpostien lähettämisestä maistraateille. Sivustolle voisi vaikkapa lisätä linkin maistraatin sivuille, jonka kautta kirkosta eroaminen tapahtuu luotettavasti, turvallisesti ja yhteiskunnan kannalta halvasti. Samalla väärinkäytöksistä ja kiusanteosta päästäisiin eroon.

Saapa nähdä...

15 kommenttia

 • Matti Hernesaho sanoo:

  Hyvä. Seuraavaksi sitten se varsinainen askel, jotta saadaan yhteiskunnan varoja taas hieman säästettyä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matti Hernesaho sanoo:

   Sen sijaan etusivulla tai tällä varsinaisella eroamissivulla: https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/erolomake ei ole mitään vinkkiä siitä, miten eroaminen tapahtuu luotettavasti ja tehokkaimmin.

   Eroakirkosta.fi -sivusto on turha, ja sivuston lähettämillä sähköposteilla on ainoastaan negatiivinen merkitys siihen verrattuna, että sivuston kautta erottaisiin suoraan maistraatin tunnistuksen kautta. Eroakirkosta.fi -palvelulla ei ole enää mitään asianmukaista syytä ylläpitää nykyisen mallista palveluaan. Jos palvelu ei ole valmis muuttamaan toimintamalliaan tehokkaammaksi ja maistraatin toiveiden mukaisesti, on kyseessä yksiselitteisesti aatteellisesta tavoitteellisesta toiminnasta, joka ei ole kiinnostunut toiminnan yhteiskunnallisesta haitallisuudesta verrattuna maistraatin halvempaan ja asianmukaisempaan vaihtoehtoon.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Jaatila sanoo:

  Matti kirjoittaa asiaa!

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Rautkoski sanoo:

   Yhteiskunnan kustannussäätöjä todellakin tarvitaan ja siksi Matin teksti tulisi ottaa erittäin vakavasti ja hoitaa asia kuntoon kerralla eikä yrittää toimia millä melko kalliilla välimuodolla. Ensisijainen ja suora kanava tunnistautumisen kautta tarvitaan viralliseen järjestelmään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Voisi tässä nyt vähän kehuakin palvelua. Paljonko se onkaan säästänyt varoja verrattuna siihen, että eroilmoitukset olisivat tulleet paperikirjeinä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Eroakirkosta.fi on säästänyt tavattomasti niiden ihmisten rahaa, joiden jäsenyys kirkossa olisi ollut muutoinkin muodollinen. Tämä raha on todennäköisesti suurelta osin ohjautunut kulutukseen, ts. kansantaloudellisesti siitä on todennäköisesti ollut enemmän hyötyä kuin mitä vaihtoehto olisi ollut: pömpöösin kirkon tarpeettomien valtarakenteiden/ylisuuren henkilöstön ylläpitäminen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Henrik Sawela sanoo:

  On kovin herttaista kuinka täällä ollaa huolissaan yhteiskunnan taloudellisesta tilasta;-D

  Eroakirkosta.fi:n ylivoimainen ominaisuus maistraattiin verrattuna, on se, että sen kautta kansalaisilla on online-yhteys erotilanteeseen ja voivat myös sen kautta tuoda esille omat syynsä eroamiseen..

  Jos ek.fi lopetettaisiin, tuskin maistraatit ja/tai seurakunnat antaisivat samanlaista online-tietoa…

  Mutta selvääkin selvempää on, että avaajalla on vain lauma omia lehmiä ojassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matti Hernesaho sanoo:

   Vihjailla aina voi, mutta kun lähtew vihjailemaan toisista, pitäisi olla jotain tietojakin motiiveista.

   Sen verran voin kertoa, että läheiseni on erotettu kirkosta eroakirkosta.fi -palvelun kautta ilman lupaa, ja se oli erittäin kurjaa ja shokeeraavaa ilkivaltaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Ek.fi:n kautta on eronnut yli 500 000 kirkon jäsentä.

   Kuinkahan moni on joutunut tuollaisen ilkivallan kohteeksi?

   Onko tuo joukko niin merkittävä, että olisi syytä luopua noinkin hyvin toimivasta vaihtoehdosta?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matti Hernesaho sanoo:

   Niin, tai siis 500 000 eroilmoitusta on tehty. Eroakirkosta.fi ei tiedä, mikä on aitojen erojen osuus.

   Eroakirkosta.fi-ilmoitusten määrä on suurempi kuin kirkosta eronneiden kokonaismäärä, vaikka kirkosta erotaan vähäisesti myös muita reittejä. Virheellisten eroilmoituksen osuus kokonaiseroista on useita prosentteja.

   Nyt on olemassa palvelu, jonka kautta tapahtuu tunnistettuja eroja. Eroakirkosta.fi on huonompi palvelu. Se on nyt turha.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Rautkoski sanoo:

   Hyvää asiaa Matti! Pienistä puroista kertyy säästöjä yhteiskunnalle ja vältytään suuresta selvittelytyöstä virheiden korjaamisessa. Muutama prosenttia virheitä ja niiden korjaus saattaa maksaa yhtä paljon kuin koko palvelun hinta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Rautkoski sanoo:

  Miten pian alkaa näkyä tilastoharhaa eroa kirkosta tilastoissa, kun on uusi palvelu olemassa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matti Hernesaho

  Nuorten aikuisten pastori Turun Mikaelinseurakunnassa ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n puheenjohtaja. Aiemmassa elämässä toimin Ylöjärven kirkkovaltuuston puheenjohtajana. Ihmissuhdekeskeinen seurakunta ja sen rakentaminen kiinnostaa. Yhteys: etunimi.sukunimi@evl.fi