ELISABETH REHNIN TÄRKEÄ PUHEENVUORO

HS julkaisi tänä aamuna Elisabeth Rehniltä tärkeän ja ja painavan puheenvuoron. http://www.hs.fi/sunnuntai/a1473387935977

Siinä on kuuluva herätys ja painotus inhimillisyyden ja sivistyksen eli rakkaudellisuuden puolesta.

Raaistuminen ja tyhmentyminen on Suomessa jatkunut jo niin monta vuotta, että olemme kadottamassa niitä arvoja, joita demokratia ja kristillisyys puoltaa ja rakentaa.

Kristillisyyden arvioinnissa pitää olla tarkkana, koska siihenkin on historian varrella ollut tarttunut paljon epäkristillistä kuonaa: Luther oli rasisti, monet kristityt tukivat orjuutta, seurakunnat panivat itse toimeen julkisia häpeärangaistuksia ja kymmeniätuhansia naisia kidutettiin ja tapettiin noitina. Vieläkin perinnekristillisyys hyväksyy fyysisen väkivallan ”raamatun oikeuttamana” perheessä. Myös naisen arvon latistamisen yhteiskunnassa ja seurakunnassa on ollut ja on monen kristityn agendassa.

On vaikeasti ymmärrettävää, että meillä on puolueita joilla on muka kristillinen arvopohja ja samalla heidän joukossaan hyväksytään ilmirasisteja, nationalisteja ja selvästi myös rotuväkivaltaisia, ainakin asenteiltaan ja provosoituna varmasti myös käytännössä.

Emmekö ole lähes koko kansan mukanaan vieneestä Natsi - Saksaan johtamasta aivopesu- ja arvomanipulaatiosta oppineet mitään. Onnettomimmat eivät tietenkään lue historiaa ja opi siitä.

Maailma on menossa ilmaston muutoksien takia kohti sellaisia aikoja, että tavalliset perustoiminnot menevät varmasti maailmassa ja meilläkin sekaisin. Silloin erityisesti tarvitsisimme yhteisvastuuta, malttia, viisautta, armollisuutta ja kohtuullisuutta. Mekin joudumme tinkimään ”omastamme”.

Nälkäiset ihmislaumat Afrikasta ja Lähi-idästä voivat ilmastokatastrofin alettua periaatteessa hukuttaa Euroopan, mutta ongelmat ovat jotenkuten ratkaistavissa viisaudella, yhteisvastuulla, sydämellä ja jämäkkyydellä.

Ilmastonmuutos on ensisijaisesti meidän varakkaiden maiden syytä, ja siksi meidän on oltava myös rakentamassa ratkaisuja. Tasa-arvoinen ruokapolitiikka maailmassa on osa sitä.

Rehnin puheenvuoron soisi monen päättäjänkin lukevan ja oppivan sydämellisen ja paljon nähneen vastuunkantajan kokemuksista, niin ei itse tarvitsisi oppia samoja juttuja tuskallisesti kantapään ja itse koettujen katastrofien kautta.

6 kommenttia

 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Viime päivinä on taas kehotettu kokoamaan varmuusvarastoja; ruokaa, kynttilöitä, tulitikkuja, jne. Mikä katastrofi mahtaa olla niin lähellä, että on aika varautua hengissä selviämiseen? Mutta ainahan on hyvä olla hereillä ja valmiina olipa uhkakuvat millaisia tahansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Veli-Jussi Jalkanen ”Emmekö ole lähes koko kansan mukanaan vieneestä Natsi – Saksaan johtamasta aivopesu- ja arvomanipulaatiosta oppineet mitään. Onnettomimmat eivät tietenkään lue historiaa ja opi siitä.”

  Ilmeisesti Elisabeth Rehn, jonka mukana sain joskus olla mm. radiohaastattelussa Lahdessa, oppi sodan ajan Lotta-tyttönä jotain. Puolustusministerinä toimiessaan hän sai runsaasti pyyhkeitä mm. Suomen Hornet-hankintojen vuoksi. Tuolloin ilmavoimien esikunnassa ollut upseerisetäni kuului asiantuntijoihin, jotka matkustivat maailmalla tutustumassa Suomelle tehtyihin hävittäjätarjouksiin, ja hän oli yksi niistä, jotka suosittelivat Suomelle Hornet-hävittäjien hankkimista. Kun kysyin häneltä, mitä hän touhuaa, hän vastasi, että mitäpä tässä, ”kun pitää juosta ympäri maailmaa akkojen asioita hoitamassa.”

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Sanottakoon tässä vielä sekin, että Elisabeth Rehn oli puolustusministeri, joka hävittäjähankinnoillaan kytki meidät konkreettisesti Natoon. Setäni kertoi, että jos Nato kytkee koneisiin yhdistyvän satelliittinsa pois toiminnasta, koneet eivät liiku kentällä metriäkään.

   Olen sitä mieltä, että neuvostokoneen tulituksen kohteeksi itärajan taakse jääneessä kotikylässään 10-vuotiaana joutuneen isäni pikkuveli , josta tuli ilmavoimien esikuntaupseeri, halusi tehdä kaikkensa, että vastaavia tulituksia ja Pariisin rauhansopimuksen kaltaisia lasten kollektiivisia syyllistämisiä ihmiskunnan pahimpiin koskaan vanhenemattomiin rikoksiin ei voisi enää tapahtua, kuten Suomen Suojeluskunnan sotilaspoikiin tapahtuman jälkeen liittyneen isäni kohdalla tapahtui.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Pakolaiset eivät pakene ilmastonmuutosta, vaan sotaa, nälkää ja köyhyyttä.

  ESS:sa on artikkeli, joka kertoo suurvaltojen sotastrategian todelliset tavoitteet. Onko suunnitelmien tavoitteena puolustussota, kuten julkisuuteen kerrotaan? Kreivi Moltken sodan määritelmän mukaan ”On tehtävä ero sodan varsinaisen kohteen ja hyökkäyksen operatiivisen kohteen välillä. Hyökkäyssodan pääasiallinen kohde ei ole vastustajan armeija, vaan hyökkäyksen kohteena olevan maa-alue, vastustajan pääkaupunki ja vastustajavaltion poliittinen valta.”

  http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2301214

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Hyvä Tuula. Keskustelu on ihmisoikeusteemasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Veli-Jussi Jalkanen :”Hyvä Tuula. Keskustelu on ihmisoikeusteemasta.”

  Hyvä Veli-Jussi, pahoittelen sitä, että kyseinen teema saa minut aina ajattelemaan kansainvälistä oikeutta, jonka perusta on YK:n ihmisoikeusjulistus ja sitä noudattavat kansainväliset sopimukset ml. valtiosopimukset. Kun poliittisilla puolueilla on asiasta omat populistiset tulkintansa, niin pyydän, että poistat mielestäsi kyseistä teemaa loukkaavat kommenttini.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Veli-Jussi Jalkanen

  Olen monialatuottaja, vuorovaikutuskouluttaja sekä keksijä, asenteiltani varmaan maailmanparantaja ja kehittäjä ja harrastuksiltani, seikkailija, sekä hyvinvointi-, terveys- ja ympäristöasiantuntija. Haluan yrittää ymmärtää kaikkeudessa olevia vuorovaikutussuhteita sekä edistää elämää ja rakkautta. vessi@salli.com