Elämme nyt uudessa todellisuudessa – jota sanotaan sodaksi

Elämme nyt uudessa todellisuudessa – jota sanotaan sodaksi.

Aloittamalla puheensa näin Sumyn metropoliitta Jevlogi oli rohkeampi kuin hänen oma patriarkkansa.

Kirill ei edes myönnä Venäjän hyökänneen Ukrainaan.

Moskovan patriarkaatin Ukrainan ortodoksisen kirkon Sumyn hiippakunnassa moni on jo lopettanut patriarkan mainitsemisen jumalanpalveluksissa.

Perusteluna heillä on patriarkan haluttomuus puhua heidän puolestansa. Katsomalla karttaa ymmärtää myös hyvin heidän ratkaisunsa.

Vaikka Vladimir Putinin hirviömäinen hyökkäys Ukrainaan näyttää yhdistävän ortodoksisia kristittyjä maallikoita (mukaan lukien Venäjällä olevat) yhteisen kauhun ja huolen tunteeseen, kriisi ei ole toistaiseksi johtanut minkäänlaiseen johdonmukaiseen reaktioon ortodoksisten piispojen taholta lukuun ottamatta yleisluontoisia kutsuja rukoukseen ja rauhaan.

George E. Demacopouloksen arviossa reaktiot jaettiin muun muassa luokkiin naurettavat, yleisluontoiset ja yllättävät.

Naurettaviin kuuluvat selvästi Venäjän kirkon Kirillin ulostulot.

Suomen ortodoksinen kirkko sai arvion yllättävä, kun se ”ei vain arvostellut Venäjän hallitusta, vaan myös yllytti Venäjän kirkkoa” toimimaan rauhan puolesta.

Ikävä kyllä suurin osa ortodoksisten kirkkojen reaktioista ovat olleet melko yleisluontoisia tai aika lailla linjassa Venäjän ja sen kirkon tarujen kanssa. Tällöin ei esimerkiksi oikein kyetä sanomaan sota, hyökkäys tai Venäjä.

Taustalla on huoli väleistä Venäjän kirkkoon. Loppujen lopuksi on kyse venäläisestä kirkollisesta rahasta, ei oikeastaan muusta.

Toivottavasti tulevaisuudessa ortodoksit ruohonjuuritasolta elävöittävät kirkkojaan. Suurin osa piispoista eivät sitä tee. Se on tullut tiukan paikan tullen selväksi.

Ahlbäck Lars
Ahlbäck Larshttps://twitter.com/ahlback_lars
Lähihoitaja, sairaanhoidon opiskelija ja teologian maisteri.