Norjan kirkon piispat: Kirkko on aiheuttanut seksuaali­vähemmistöille suurta vahinkoa

Kuva: All Over Press

Norjan kirkon piispainkokous on julkaissut kirjoituksen, jossa se toteaa kirkon haavoittaneen seksuaalivähemmistöjä ja aiheuttaneen heille suurta vahinkoa.

Alun perin kirjoitus ilmestyi Aftenposten-lehdessä viime viikonvaihteessa ja sen jälkeen myös Norjan kirkon verkkosivuilla. Allekirjoittajina ovat Norjan kirkon johtava piispa Olav Fykse Tveit ja kaikki yksitoista hiippakuntien piispaa.

Kirjoituksessa piispat tunnustavat, että piispainkokouksen homoseksuaalisuuteen liittyvät kannanotot ovat vuosien kuluessa vaikeuttaneet monien ihmisten elämää.

Kirjoitus julkaistiin juuri nyt, sillä Norjassa tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun homoseksuaaliset teot lakkasivat olemasta rikos. Suomessa vastaava lakimuutos tehtiin vuotta aiemmin, 1971.

Asiasta käytiin Norjassa keskustelua jo 1950-luvulla, jolloin piispat asettuivat voimakkaasti tuomitsevalle kannalle. Lakimuutoksen jälkeen, 1977, piispat julkaisivat kannanoton, jossa homoseksuaalisuus määriteltiin synniksi. Samalla todettiin, että Jumalan silmissä kaikkien ihmisarvo on sama. Piispojen lausunnossa 1995 korostettiin edelleen ihmisarvoa mutta yhtä lailla miehen ja naisen avioliiton ensisijaisuutta Raamatun valossa.

Nyt julkaistun kirjoituksen mukaan piispojen kannanotot ovat vuosikymmenten aikana vaikuttaneet siihen, että seksuaaliset vähemmistöt ovat kokeneet kirkon tuomitsevan heidän elämänsä ja rakkautensa.

"Ihmisille on ollut suuri taakka, että heidän elämänsä on pienennetty teologiseksi asiaksi", piispat kirjoittavat.

Piispat vakuuttavat, että kirkon johto on nyt sitoutunut määrätietoiseen työhön yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja moninaisuuden puolesta. He sanovat iloitsevansa siitä, että kirkossa on paljon seksuaalivähemmistöihin kuuluvia jäseniä ja työntekijöitä.

Piispat toteavat, että kaikki sateenkaariparit voivat tulla vihityksi missä tahansa Norjan kirkossa. Kirkolliskokous päätti samaa sukupuolta olevien vihkioikeudesta vuonna 2016.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Norjan kirkon piispat: Kirkko on aiheuttanut seksuaalivähemmistöille suurta vahinkoa