Valehtelun kulttuuri tuhoaa Venäjän ja Putinin

Itänaapurissamme on ollut aina maan tapana selitellä asiat parhain päin. Ilmiö ei toki ole vieras muuallakaan maailmassa, mutta itäisessä naapurivaltiossamme todellisuudesta vieraantuneet narratiivit ovat kuuluneet monia muita maita oleellisemmin maan kulttuuriin.

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus johtui maan sisäisestä valehtelun kulttuurista, eikä Neuvostoliiton romahtamistakaan auttanut yhtään se, että vallalla ollut ideologia ei kestänyt todellisuutta.

Monien vaiheiden kautta olemme päässeet tilanteeseen, jossa maan presidentti on jauhanut valheellista narratiivia ukrainalaisista ja Ukrainasta niin kauan, että uskoo siihen ilmeisesti jo itsekin. Tämä on johtanut virhearviointeihin ukrainalaisten puolustushalukkuudesta. Putin arvioi väärin myös läntisen maailman halukkuuden auttaa Ukrainaa Venäjän hyökätessä sinne.

Historioitsija ja menestyskirjailija, professori Yuval Noah Harari, otti Guardianissa kantaa tilanteeseen ja sanoitti erinomaisesti Venäjän itseaiheuttamat ongelmat ja niiden juuret, otsikolla Vladimir Putin on jo hävinnyt tämän sodan.

Muutama lainaus kirjoituksesta, josta on otteita suomeksi Verkkouutisten sivuilla:

Hän toteaa Venäjän presidentin unelman Venäjän imperiumin jälleenrakennuksesta perustuneen ajattelulle, jossa Ukraina ei ole todellinen kansakunta eivätkä ukrainalaiset todellinen kansa. Hararin mukaan Kremlin kuvitelmissa Kiovan, Harkovan ja Lvivin kaltaisten kaupunkien asukkaat janoavat Moskovan vallan alle.

– Venäjän despootti on kertonut tämän valheen niin moneen kertaan, että hän ilmeisesti uskoo siihen itsekin, Yuval Noah Harari kirjoittaa.

– Ukrainan kansa taistelee vastaan koko sydämellään, voittaen puolelleen koko maailman ihailun – ja voittaen sodan. Edessä on monia synkkiä päiviä. Venäjä saattaa yhä valloittaa koko Ukrainan. Mutta voittaakseen sodan, olisi Venäjän pidettävä Ukraina hallussaan, ja siihen he pystyvät vain, jos Ukrainan kansa sen sallii. Tämän toteutuminen näyttää yhä epätodennäköisemmältä, Yuval Noah Harari arvioi.

Hänen mukaansa jokainen tuhoutunut Venäjän tankki ja kuollut sotilas lisää ukrainalaisten taistelutahtoa ja jokainen kuollut ukrainalainen syventää kansan vihaa.

– Viha on tunteista rumin. Sorretulle kansalle se on kuitenkin kätketty aarre. Syvälle sydämeen kätkettynä se voi ruokkia vastarintaa sukupolvien ajan.

Moskova tarvitsisi Yuval Noah Hararin mukaan imperiumin palauttamiseksi Ukrainassa ”verrattain verettömän voiton, joka johtaisi verrattain vihattomaan rauhaan”.

– Vladimir Putin varmistaa, ettei hänen unelmansa toteudu vuodattamalla yhä enemmän ukrainalaista verta. Venäjän imperiumin kuolintodistukseen ei kirjata Mihail Gorbatshovin nimeä vaan Vladimir Putinin nimi.

 

6 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Minä luulen, että valehtelun kulttuuri tuhoaa myös kristinuskon.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Tarja, Kristinusko on rauhan ja rakkauden asialla, valheet on niiden, jotka eivät tunnusta totuutta ja kieltävät Herran. Maailman rauhan puute, ei ole Kristityistä kiinni, vaan, niistä jotka puhuvat omaansa ja toimivat itsensä hyväksi muista välittämättä. Maailma elää totuuden kieltäen, siksi se sortuu aina vain uudestaan sotaan. Valehtelun kulttuuri on sen, joka puhuu omaansa. Ylpeys on sen kaulakoristeena.

  Jeesus sanoi: ”Jos joku rakastaa minua, niin hän pitää minun sanani, ja minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen tykönsä ja jäämme hänen tykönsä asumaan. Joka ei minua rakasta, se ei pidä minun sanojani; ja se sana, jonka te kuulette, ei ole minun, vaan Isän, joka on minut lähettänyt. Tämän minä olen teille puhunut ollessani teidän tykönänne. Mutta Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä on lähettävä minun nimessäni, hän opettaa teille kaikki ja muistuttaa teitä kaikesta, minkä minä olen teille sanonut. Rauhan minä jätän teille: minun rauhani-sen minä annan teille. En minä anna teille, niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö. Joh.14:23-27

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   Ismo Malinen: ”Kristinusko on rauhan ja rakkauden asialla, valheet on niiden, jotka eivät tunnusta totuutta ja kieltävät Herran.”

   Minä olen kyllä törmäillyt tämän tästä valehteleviin kristittyihin, että kristinuskolla ei näytä olevan mitään kovin yleismaailmallista vaikutusta siihen valehteleeko yksilö vai ei.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antero Syrjänen sanoo:

  Yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan Putin on äkäinen alaisilleen, eikä tiedä mitä tapahtuu. Epävarmuus Putinin käytöksessä kasvaa.

  ”Venäjän presidentti Vladimir Putin on ollut viime päivinä poikkeuksellisen vihainen ja turhautunut.

  Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet NBC-kanavalle. NBC kuvailee tiedustelutietoja ”aukottomiksi”.

  Syynä Putinin tunteiluun on sotaoperaation suunniteltua hitaampi eteneminen Ukrainassa. Ukrainalaiset ovat pistäneet venäläisille hanttiin odotettua tiukemmin. Samaan aikaan lännen pakotteet ovat saaneet ruplan romahtamaan.

  Lähteiden mukaan Putinin käytös on muuttunut. Nyt hän tiuskii alaisilleen ja suuntaa heihin ”epätavallisia raivonpurkauksia”. Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Condoleezza Rice kuvailee presidentin tilaa ”epävakaaksi”.

  Ero entisen KGB-agentin totuttuun, kylmänviileään olemukseen on silmiinpistävä.

  – Hän ei ole enää se sama, kylmäverinen ja tarkkanäköinen diktaattori, joka hän oli vuonna 2008, tiedustelupalvelu CIA:n entinen johtaja John Brennan toteaa NBC:lle.Huolestuttavaa vaikutelmaa korostaa se, että osin myös koronapelkojen takia Putin on eristäytynyt omiin oloihinsa. Huomiota ovat herättäneet uutiskuvat, joissa presidentti tapaa neuvonantajiaankin massiivisissa pöydissä metrien välimatkan päästä.

  Diplomaattilähde pelkää, ettei Putinilla ole enää realistista käsitystä siitä, mitä tapahtuu.”

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/dd6b330e-eda7-4a79-bbc4-69874b19a41a

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Yhdysvaltain ja sitä kautta myös Euroopan tietolähde on varmaankin Andrei Illarionov, Putinin entinen talouspoliittinen neuvonantaja, joka ei saanut riittävästi valtaa Moskovassa. Aikaisemman tiedon mukaan hän sai lopputilin, mutta nyt näyttää olevan tieto, että hän irtisanoutui.

  Illarionov hyppäsi Yhdysvaltoihin ja pääsi heti Cato-instituutin libertaariseen ajatushautomoon ja on siinä asemassa hän on hautonut Putin vastaisen probagandan levityksen. Muistaakseni 2015 hän kävi Europassa kertomassa, että tätä laajentumista on suunniteltu 11-vuotta. Todisteet puuttuivat. Silloin hän sanoi myös sen, että ” Putin voi haluta myös Suomen. ” VOI haluta. Täällä noustiin heti varpailleen ja ryhdyttiin jankuttamaan Natosta.

  ”Illarionov osallistui 14. huhtikuuta 2007 opposition Toisinajattelijoiden marsseihin Moskovassa ja 9. kesäkuuta 2007 Pietarissa .”

  ”Illarionov on yksi 10. maaliskuuta 2010 julkaistun Putinin vastaisen online-manifestin ” Putin must go ” 34 ensimmäisestä allekirjoittajasta. ”

  ”Vladimir Putinin ja hänen politiikan tunnettuna vastustajana hän kritisoi Tšekin entisen presidentin Václav Klausin näkemystä, jonka mukaan Euroopan unioni ja Yhdysvallat tekivät enemmän konfliktin eskaloitumiseksi Ukrainassa kuin Vladimir Putin. ” Wikipedia

  Näyttää siltä, että Illarionovilla on jotain hampaankolossa ja siksi halu kostaa jotakin Putinille, lännen tuella, ja mahdollisesti päästä itse presidentiksi. Jossakin oli myös tieto, tai valhe, että Illarionoville pedataan paikkaa Ukrainan presidentiksi.

  Onko se hyvä vain paha asia, en tiedä, mutta joku koston maku siinä kuitenkin haiskahtaa.

  Nuo tiedot, tai valheet mitä kerroit ovat jotenkin outoja. Jos ne eivät ole luulotteluja ne tarkoittavat, että Yhdysvalloilla on agentti Putinin lähipiirissä, joka kertoo tällaisia, en tiedä miten se olisi muuten mahdollista .

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antero Syrjänen sanoo:

   On käynyt selväksi, että olet pahuuden puolella. Koko maailma näkee sen taakse. Pahuuden kasvot ovat Putinin kasvot. Edes Venäjän kansalaiset eivät pidä Putinin rosvoretkeä oikeutettuna.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Antero Syrjänen

  Olen 70-luvun lopulla syntynyt nuori mies läntisestä Suomesta. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutama pörröinen lemmikki. Synnyin Jehovan todistaja -sukuun ja -perheeseen. Blogeissani tulen käsittelemään, ainakin aluksi, elämää Jehovan todistajien maailmassa ja ympäristössä. Jos haluat kysyä todistajuudesta (tai ottaa muuten yhteyttä) yksityisemmin, sähköpostiosoite on: tantero.syrjanen@gmail.com